Kultur
30. oktober 1997

UDSTILLING
*Foto af Herbert Strauss, den tysk-jødiske fotograf, der kom hertil i 1938 på flugt fra Hitlers Tyskland. Efter krigen fotograferede han igennem en tyveårig periode stemninger og kunstnerpersonligheder i de københavnske værtshuse i minefeltet. Ved siden af udstiller Nanna Bisp Büchert under titlen 'Størknet lys'.
Fotografisk Center, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17, t. 23. nov. Åbner på lør.

*Johan Grimonprez' timelange, inciterende video fra Documenta X, Dial History, over flykapringens historie er sammensat af stumper af historiske arkivbilleder, tegnefilm, tv-klip og sikkerhedsfilm fra flyselskaber samt rekonstruerede scener
Kunstforeningen, Gl. Strand. ti.-sø. 11-17, t.11. jan. Åbn. lør.

*Peter Holst Henckels udstilling 'Phantoms of Liberty' er en spektakulær og tankevækkende undersøgelse af frihedens væsen. Den er nu blevet premieret med 30.000 kr. af Statens Kunstfond.
Specta, Peder Skramsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-17.30, lø. 11-14, t. 1. nov.

*Leif Kath udstiller nye malerier og grafiske arbejder i: Galleri Weinberger, Valkendorfsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15, t. 13. dec.

*Performance '1.st International Performance Festival Odense' er et overflødighedshorn af performances, der kan opleves i Brandts Klædefabrik og rundt om i Odense til på søndag. Paul Panhuysen, Christian Lemmerz & Merete Nørgård, Alison Knowles, Kirsten Justesen, Peter Land, Elmgreen & Dragset er blandt dem, der leverer performance-kraft og ånd. Galleri Jespersen og Brandts Klædefabrik har arrangeret, og program kan erhverves hos de to arrangører.

*Rob Birza er en ung hollandsk kunstner, som i sine maleri-installationer afsøger overflade og dybde m.h.p. at gøre det figurative abstrakt.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø 11-16, t. 23. nov.

*Arkitektur 'Andrea Palladio 1508-1580 mesterarkitekten fra Vicenza' hedder en udstilling med træmodeller og tegninger af denne højrenæssancens store, klassicistiske mesterarkitekt.
Rundetaarn, Kbh. Ti.-fr. 10-17. Ti.-on. till. 19-22, t. 23. nov.

*'Monumental Propaganda' undersøger brugen af kunstværker i det offentlige rum som fælles identitetsskabende symboler med særlig henblik på kommunismens monumenter, der blev gjort funktionsløse efter jerntæppets fald.
Nikolaj. Nikolaj Plads, Kbh. Dagl. 12-17, t. 21. dec.

*Dansk-skånsk Selv om selektionskriterierne forud for quaddrinalen 'Danmark Skåne Louisiana-udstillingen 1997' med rette er blevet kritiseret, kan man ikke komme udenom, at der er noget at hente for øje og tanke i Nordsjælland: Man kan ganske enkelt se og opleve en masse ukonventionel og poetisk kunst af 53 kunstnere fra Øresundsregionen
Louisiana, Humlebæk. Dagl. 10-17, on. 10-22.
nDanske i Skåne Sydsvenskerne svarer på Louisianas initiativ ved at åbne dørene for nogle af de danske kunstnere, der kunne have været med på Louisiana, men som ikke er det: Morten Stræde udstiller skulpturer i Galleri Wallner, Regementsgatan 20, Malmø. Ti.-fr. 12-17.30, t. 19. nov., medens Preben Fjederholt i morgen kl. 18-21 ferniserer med nye malerier i Galleri Leger, Engelbrektsgatan 5, Malmø. Ma.-fr. 10-17:30, lø. 12-16, t. 19. nov.

KLASSISK
*Intuitiv musik Béla Hamvas Gruppen for Intuitiv Musik giver koncert med værker af Carl Bergstrøm-Nielsen, Jørgen Lekfeldt, Jørgen Plaetner, Karlheinz Stockhausen, Ivan Vincze. Medv.: Ildikó Ungváry, Jens Balder, László Béla Kovács, Ervin János Lázár, János Vetô, Ivan E. Vincze.
I aften kl. 21 i Medborgerhuset, Kapelvej 44, København.

*Torsdagskoncert Radiosymfoniorkestret spiller Poul Ruders' Concerto in Pieces, Mozarts Sinfonia Concertante og Brahms' Symfoni nr. 2. Dirigent Ulf Schirmer.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Minimalisme Aarhus Symfoniorkester spiller Philip Glass' Koncert for saxofonkvartet og orkester. Raschèr Saxophone Quartet spiller sammen med orkestret. Der spilles også Mahlers 1. Symfoni. Dirigent: Shao-Chia Lü.
I aften kl. 19.30 i Musikhusets Store Sal.

*Musikdramatik Lars Klits nye opera Catwalk spiller sidste gang i aften. Sangere Tine Gaarsdal, Thomas Peter Koppel og Palle Kibsgaard. Musikalsk ledelse: Tamás Vetö. Iscenesættelse: Birgitte Kolerus. Scenografi: Nina Flagstad.
I aften kl. 20 på Den Anden Opera i København.

*Debatmøde Hvor mange symfoniorkestre er der plads til i Danmark? Svarer publikumsmassen til omkostningerne? Hvem skal betale, og hvor meget? Hvad siger musikerne? Hvad siger politikerne? Det er nogle af spørgsmålene ved det næste debatmøde i Dansk Tonekunstnerforening. Panel: Rektor Steen Pade, orkesterchef Per Erik Veng, fløjtenist Thorkild Dalsgaard, pastor Margrete Auken, forfatter Grethe Rostbøll og dirigenten Børge Wagner.
Mandag kl. 17-19 på Café Charlottenborg, Nyhavn 2.

*Ny musik Det Jyske Musikkonservatorium og Aarhus Unge Tonekunstnere har inviteret Grolsj Ensemblet til konservatoriets store sal. Koncerten byder på hele fire uropførelser. De unge komponister hedder Jens Christian Kwella, Claus Carlsen, Linas Rimsa og Kasper Jarnum. Programmet byder også på Stravinskys Ragtime.
Søndag kl. 20 på Det Jyske Musikkonservatorium.

*Kormusik Radiokammerkoret synger værker af renæssancens mestre. Solist: Bine Bryndorf. Dirigent: Andrew Parrott.
Tirsdag kl. 20 i Christiansborg Slotskirke.

LIVE MUSIK
*Goon Tidligere Nice Device-medlem Carsten Krøyer er synonym med Goon, der står for en big beat-techno i familie med det hårdtpumpende engelske kollektiv The Prodigy. Live har Krøyer en guitarist, to trommeslagere og en rapper med som eksta drivkraft i de samplede lydcollager.
I aften, Rust, Kbh.

*Vildensky er på hjemmebane i Århus med sin tummelumske, psykedeliske og poetisk lattermilde hurlumhejhus-rock, der netop har resulteret i debut-cd'en Utyskme.
Fr. Husets Musikteater, Århus.

*Ruby Fruit Jungle byder på hæsblæsende powerpop, med masser af hitpotentiale og et vågent øje til tendenserne på den britiske rock-scene. En basal, riff-orienteret udladning og melodier, der holder, er gruppens varemærke.
Fre. Loppen, Christiania,

*Bleeder med tidligere Sort Sol-guitarist Peter Peter i front, spiller en frådende ekspressiv punk-rock, 'der kan spille hele den danske musikscene ned under fodsålerne'. Debut-albummet Psycho Power er allerede en yngling.
Lør. Loppen, Christiania

*Loveshop er måske halvfemsernes mest betydningsfulde danske pop-gruppe. Som opvarmning har de den lovende Odense-gruppe Bloom, der også gør sig i britisk inspirerede toner og poetisk velklingende tekster.
Lør., Pumpehuset, Kbh.

*Deepfried Toguma Space-rock/trip hop-trioen giver prøver på sine gustne break beats og stemningsladede klangflader i selskab med dj'en Opiate.
Lør. Vega, Kbh.

*Clawfinger er svensk tungrock i familie med navne som Faith No More og Megadeath. Deres seneste album, der bærer gruppens navn, vidner om en gruppe, som stadig går direkte efter nyrerne.
Man., Vega, Kbh.

*Copenhagen Autum Jazz byder i år på et varieret udbud af både store kanoner og mindre navne fra jazzens verden på forskellige spillesteder i København. På Copenhagen Jazz House kan man bl.a. møde Abbey Lincoln Quartet, Bill Frisell/Joey Baron Duo og vor egen Mads Vinding Trio. I Park Café spiller Pass The Butter med rapperen Al Agami. Og i Tivoli kan man stifte bekendtskab med Horace Parlan Trio.
3.-9. nov., udvalgte spillesteder, Kbh.

*Godspeed er en spændende hybrid, hvor easy listening møder trip hop og acid jazz på grænsen mellem Bristol og Smoke City.
Ti., Rust, Kbh.

*Snoozer og Naked hører til blandt de slacker-grupper, der delvist udgør bandstaben hos det unge danske pladeselskab Lidocaine. En ætsende, stemningsmættet koncertoplevelse er i vente, når de sammen træder op.
On., Loppen, Christiania

TEATER
*Den hemmelige have Fortryllende dramatisering af Frances Hodgson-Burnetts roman og en sand pigegyser, hvis spænding kræver skolealder. Forestillingen funkler i Henriette Holm-Nielsens instruktion, der spænder hovedpersonens imponerende handlekraft ud mod tilskuernes fantasi.
Teatret Zeppelin, Valdemarsgade, Kbh., t. 2. nov. (7-12 år)

*Privat skifte To søstres møde ved bodelingen efter moderens begravelse bliver til spiddende ord mellem mennesker, der gerne vil kommunikere, men som ikke altid kan. Anders Bodelsen vil fortælle lovligt mange historier på én gang og instruktionen reducerer til tider spillet til rent taleteater - alligevel fascinerer og pirrer forestillingen med sin dagligdags tone, scenografiske 'hverdagsmystik'.
Instr.: Emmet Feigenberg. Scn.: Lars Juhl.. Hippodromen, Folketeatret, Kbh.

*Skønhedsdronningen fra Leenane Individer er i fokus i den ærkedramatiske konflikt om frihed og bundethed: et moderuhyre får sin bekomst, der selv er gjort til uhyre. McDonaghs irske stykke fra 1996 dyrker 50'er-realismen, hvor de groteske sammenstød mellem det 'almindelige' og det 'ualmindelige' er styrken. Med en diskret Birgitte Federspiel og en chokerende Hanne Hedelund i rædselskøkkenets magtkamp.
Overs. Gunner Frøberg. Instr. Lærke Redersen. Scen. Christian Tom-Petersen. Odense Teater, Raffinaderiet

*Pinafore Stykket fra 1878 handler om det rene ingenting, er totalt blottet for social, historisk, litterær signifikans. Men det præsenteres med et sprudlende overskud af løvefødder og gesvejsninger, og man skal have et hjerte af sten, for ikke at blive lokket ind i dette absurde eventyr.
Af Gilbert & Sullivan. Overs.: Jens Louis P. Instr.: Per Pallesen. Scen.: Nina Schiøttz. Kapel: James Price. Folketeatret.

*Morderenglen Oprindeligt en film af Buñuel om borgerskabets ucharmerende selvafklædning, forfald, opløsning. Stykkets største problem er, at det i sin afsløring af, hvad der foregår mellem ørerne på dette krakelerende borgerskab, i så høj grad følger de aktuelle konventioner indenfor pænt teater.
Af Karst Woudstra. Ovs.: Harly Sonne & Vibeke Bjelke. Instr.: Vibeke Bjelke. Betty Nansen Teatret, Kbhn.

*Faust er død Titlen dækker ikke; det handler mere om kampen om virkelighedsbeskrivelser - backet op af klassisk græsk kor. Den debuterende instruktør Christoffer Berdal balancerer med dødsforagt på grænsen mellem dyb alvor og ironisk lystspil-distance.
Af Mark Ravenhill. Ovs.: Ths. M. Dyekjær. Scen.: Marianne Nilsson. Mungo Park, Allerød

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her