Kultur
9. oktober 1997

Kunst *Dopo la storia - efter historien. En udstilling med skulpturer af Christian Lemmerz, der har gentoptaget det klassiske arbejde med marmoret og mejslen. Galleri Faurschou. St. Strandstr. 21, Kbh. Åbner i morgen. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14, t. 8. nov. *Phantoms of Liberty Med afsæt i Buñuels film Frihedens Spøgelse undersøger Peter Holst Henckel betydningen af den kunstneriske, den personlige og den politiske frihed. Galleri Specta, Peder Skramsgade 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17:30, lø. 11-14. Åbner fre., t. 31. okt. *Stofskifte 1 & 2 er to på hinanden følgende udstillinger elever fra Kunstakademiets Medieskoles. 29 afgangselever viser, hvad kunst, der tager udgangspunkt i teknologiens hjælpemidler, kan: Installation, maleri, skulptur, objekter, videokunst, foto m.m. Museet for Samtidskunst, Palæet i Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Stofskifte 2 kan ses frem til 2. nov. *Krøyers 'Portrætter fra et ægteskab - Marie og P.S. Krøyer', 60 malerier, tegninger og fotografier af P. S. Krøyer, der skildrer sin hustru med forelskelsens overgivenhed. Desuden enkelte af Maries billeder. Gl. Holtegard. Attemosev. 170, Holte. Ti. 11-20, on.-fr. 11-17, lø.-sø. 11-18, t. 16. nov. *Peter Mandrups udstilling 'Skyggestempler' viser malerier og tegninger fra 1995-97. Galleri Christian Dam, Bredg. 23, Kbh., t. 30. okt. *Papir Den engelsk fødte kunstner Christopher Galvin-Harrison viser nye malerier og arbejder på papir i: Galerie Wolfsen, Tiendeladen 6, Aalborg. ma.-fr. 9-17:30, lø. 10-13, t. 25. okt. * Dansk-skånsk 52 kunstnere fra den dansk-skånske region viser på Louisiana et bredt spektrum af kunstværker fra forskellige generationer fra Sv. Dalsgaard til Ann Lislegaard. Dgl. 10-17, on. 10-22, t. 8. feb. *Århus Kunstforening markerer sit 150 års jubilæum med udstillingen 'SUM' med værker af Kirsten Dufour, Jan-Anders Eriksson, Lise Kjær, Peter Neuchs, Kehnet Nielsen, Orlan samt Andres Serrano. Desuden vises videos af Peter Land, Jonathan Monk, Hanne Nielsen & Birgit Johnsen, Teddy Sørensen og Gitte Villesen. Åbner to. kl. 17. J. M. Mørks Gade 13. Ti.-sø. 10-17, t. 9. nov. *For bier er titlen på en udstilling med syv nye malerier af Peter Martensen. Gentofte Kunstbibliotek. Ma.-to. 10-19, fr. 10-18, lø. 10-15, sø. 12-15. Åbner lør, t. 9. nov. *John Davidsen Fuxus-kunstneren og medskaberen af Eks-Skolen, udstiller et stort udvalg af sine værker i: Varmegalleriet, Kastrupv. 97, Kbh. Ma.-fr. 13-17, lø. 10-13, t. 30. okt. *For børn 'Luk øjnene og fold ørerne ud' - en sanseudstilling for børn i Portalen, arrangeret af Bibi og Thomas Winding. Portalen i Greve, ved Kbh. Ti.-sø. 10-17, t. 14. dec. *Lone Arendal bygger sine billeder op lag på lag, indtil de er tyngede af oliefarve. Hun skraber væk og maler ovenpå, klæber transparent papir eller nye lærredsstumper på. Resultatet er et maleri, der udspiller sig i spændingsfeltet mellem noget regelbundet og organisk, noget skarpt og blødt. Kastrupgårdsamlingen. Kastrupv. 399. Ti.-sø. 14-17, on. till. 19-21, t. 30. nov. Klassisk *Strygere Den unge amerikanske strygekvartet The Coolidge Quartet spiller musik af Greg. A. Steinke, Maurice Ravel og Benjamin Britten. I aften kl. 19.30 i Husum Kirke (Korsager allé 14). *Opera Premiere på Verdis opera La Traviata i aften. Den Jyske Operastår for opsætningen, der skal turnere i hele landet. Instr.: Kasper Holten. Scen.: Steffen Aarfing. I aften og i morgen kl. 20 i Sønderjyllandshallen. Siden turne landet over. Spilles i Musikhuset Aarhus 20.-25. okt. *Fløjtevirtuos Den franske fløjtenist Patrick Gallois spiller Carl Nielsens Fløjtekoncert med Aalborg Symfoniorkester. Lev Markiz dirigerer. På programmet står også Schnittkes In Memoriam og Schuberts Symfoni nr. 4 (Den tragiske). I aften, 19.30, Aalborghallen. *Torsdagskoncert Den 19-årige rumænske pianist Mihaela Ursuleasa spiller Beethovens Klaverkoncert nr. 3 med Radiosymfoniorkestret. Tillige spilles Gades I højlandene. Skotsk ouverture og Mendelssohns Symfoni nr. 3. I aften og i morgen kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. *Rundetårn Førsteprisvinder i Carl Nielsen-konkurrencen, klarinettisten Spyros Mourikis spiller i København. Vinia Tsepolos ledsager på klaver. Værker af Nielsen, Poulenc, Couroupo, Weiner, Denisov og Bassi. Fre. kl. 12.30 i Rundetårn. *Catwalk Urpremiere på den nye danske opera, Catwalk, af komponisten Lars Klit. Tekst af Lars Lønstrup. Mus. led.: Tamás Vetö. Iscen.: Brigitte Kolerus. Medv.: Tine Gaardsdal, Thomas Peter Koppel og Palle Kibsgaard. Fr. kl 20 i Den Anden Opera. Billetter kl. 11-15: 33 32 55 56. *Fandango En eksplosion af toner og rytmer i Randers! Musik af Boccherini, Piazolla, Villa-Lobos, Agay. Byorkester, pianisten Maibritt Kramer, flamencodanseren Marie Louisie Friis, guitaristen Jesper Sivebæk. Fr. kl. 20 i Værkets Musiksal live musik *Labradford er amerikanere og fremmaner en eksperimenterende, flydende, stemningsfortættet post rock tilsat elektronik. Opvarmning er Bruce Gilbert med en fortid i britiske Wire. To. Loppen, Kbh. *Band of Inner Urge er en sekstet i krydsfeltet mellem latin-, acid- og funkjazz, der tager udgangspunkt i beboppens komplekse harmonier og melodier. To., Copenhagen Jazzhouse *Mantra er genfødt efter de glade dage på Islands Brygge. I disse dage foregår de elektroniske aktiviteter i Tivolis Jazzhus Slukefter, hvor man onsdag kan nyde dj Tanjas eklektiske talenter og Kongs mere fodflyttende house-grooves. Torsdag hedder klubben Mantra-static. Læs klummen her på siden. To. og on., Jazzhus Slukefter *ibens spiller stadig naivt romantisk, sødmefuldt melodiøs indiepop med underholdende danske tekster. To., Pumpehuset, Kbh. *Sloppy er elektroniske veteraner på den danske scene, og opdyrker i dag en art "techpunk" med elementer fra dub, tung rock, ambient og hip hop forløst af både gængse rockinstrumentalister, sanger og elektronikbetvingere. Fre., Stengade 30, Kbh. *Multiplex fejrer sig selv ved et stort arrangement med to dj's Dan Curtin fra USA og Stasis fra Storbritannien samt danske dj Kong og som liveact Cai Bojsen-Møller. Lø., Lille Vega, Kbh. *April Club har premiere med video- og billedkunst, internet-koncerter, dj's og livemusik blandet i en elektronisk heksekedel. Lø., Stengade 30 og Café Stalingrad, Kbh. *Pupil er en dansk trio der på debutalbummet Superglasøjne byder på en gennemmelodiøs, gnistrende, charmerende og ikke mindst psykedelisk dansksproget rock. Lø., Rytmeposten, Odense *Kashmir dyrker en eksplosiv og medrivende blanding af tung rock, guitarekvilibrisme, funk, jazz, rap og ironi. Lø, Forbrændingen, Albertslund *Faktum est? vil være fri af alle konventioner, men kan dog karakteriseres som "melodiøs og ambient musik". I front finder man den sensuelle sanger Josefine Cronholm. Sø., Copenhagen Jazzhouse *Sophia spiller minimal, melankolsk folkrock med mindelser om Spain og Mazzy Star. Ma., Husets Musikteater, Årh. *Benjamin Koppel Kvartet tæller disse to aftener farmand Anders Koppel bag orgelet og er udbygget med fire strygere i Coolidge Kvartetten ledet af Hasse Borup. Ma.+ti., Copenhagen Jazzhouse *Svigermors Drøm er fra Nørrebro, og opdyrker hip hop med efter sigende yderst originale tekster. On., Loppen, Kbh. teater *Privat skifte To søstres møde ved bodelingen efter moderens begravelse bliver til spiddende ord mellem mennesker, der gerne vil kommunikere, men som ikke altid kan. Anders Bodelsen vil fortælle lovligt mange historier på én gang og instruktionen reducerer til tider spillet til rent taleteater - alligevel fascinerer og pirrer forestillingen med sin dagligdags tone, scenografiske 'hverdagsmystik' og Marianne Høgsbros funklende intimteaterrealisme. Instr.: Emmet Feigenberg. Scn.: Lars Juhl.. Hippodromen, Folketeatret, Kbhn. *Allergi-trilogi "Jeg kan ikke få vejret..." og det er der ifølge Claus Flygare og Paul Simon efterhånden ingen, der kan. Flygares formidable monolog om allergi, der bliver til hypokondri, der bliver til hysteri, breder epidemien ud til en kritik af den måde vi indretter os på. Instr.: Claus Flygare, Henrik Prip og Gerz Feigenberg. Scen.: Jan de Neergaard. Mammutteatret i Kanonhallen *Pinafore Stykket fra 1878 handler om det rene ingenting, er totalt blottet for social, historisk, litterær signifikans. Men det præsenteres med et sprudlende overskud af løvefødder og gesvejsninger og man skal have et hjerte af sten, for ikke at blive lokket ind i dette labsurde eventyr. Af Gilbert & Sullivan. Overs.: Jens Louis P. Instr.: Per Pallesen. Scen.: Nna Schiøttz. Kapel :James Price. Folketeatret. *Morderenglen Oprindeligt en film af Bunuel om borgerskabets ucharmerende selvafklædning, forfald, opløsning. Stykkets største problem er, at det i sin afsløring af, hvad der foregår mellem ørerne på dette krakelerende borgerskab, i så høj grad følger de aktuelle konventioner indenfor det pæne teater. En misantropisk historie nøgent og brutalt scenograferet af Steffen Aarfing. Af Karst Woudstra. Overs.: Harly Sonne & Vibeke Bjelke. Instr.: Vibeke Bjelke. Bety Nansen Teatret, Kbh. *Biedermann og brandstifterne Hvilket betydningsrum kan denne efterkrigs(halv-)klassiker indgå i nu? I denne velspillede udgave forhindrer allegoriens - borgerskab og fascisme - stramme greb ikke stykkets egen konkrete stoflighed i at udfolde sig. Stramt og stiliseret indtrueret, men med plads til individuelle snørkler på de sociale 'karaktermasker'. Overs. og instr.: Carsten Bang. Scen.: Søren Glad. Jomfru Ane Teatret, Ålborg. *Faust er død Et meget traditionelt tænkt lavbudgetstykke, hvis titel ikke dækker; det handler mere om kampen om virkelighedsbeskrivelser - bakket op af klassisk græsk kor. Den debuterende instruktør Christoffer Berdal balancerer med dødsforagt på grænsen mellem dyb alvor og ironisk lystspil-distance. Af Mark Ravenhill. Ovs.: Ths. M. Dyekjær. Scen.: Marianne Nilsson. Mungo Park , Allerød, *Isbrand Teaterhistorie - Heiberg, Ibsen, Strindberg, H.C. Branner etc. - for abonniner ; Peter Asmussens dramatiske parantes for Det Kgl. Teater burde være blevet i skrivebordsskuffen. Instr. (imponerende loyal): Jens August Wille. Scen. (smukkere end smuk): Birgitte Mellentin. Lysdesign (dramatisk ren): Jesper Kongshaug. DKT på Baron Bolten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her