Læsetid: 4 min.

Voldsprofeter og lokumspoeter

Med rapperen Clemens går dansk rap ind i en uforsonlig og voldsorienteret fase, mens Hvid Sjokolade står for en mere jordnær og humoristisk udgivelse
Kultur
31. oktober 1997

Selvom dansk rap og hip hop står på skuldrene af amerikanske forbilleder, kan man på de bedste udgivelser høre en umiskendelig lokal tone, hvor der som hos idolerne også prales til den store guldmedalje - især er mange af disse drenge ifølge dem selv ofte helt fantastiske på det hvide lagen - men hvor selvironi og sarkasme ofte tager den værste brod af selvpromoveringen.

Derudover er det i rappen man kan følge en ny generations livtag med eksistensen, eftersom rocken er gået ind i en selvsvingsfase, hvor det vigtigste tilsyneladende er at ramme en 'international' tone, ofte lig med den totale anonymitet. Og det gælder såvel etablerede som såkaldt alternative navne.

Det nyeste stjerneskud på den danske hip hop-himmel, den kun 18-årige Clemens Telling, er den til dato nok mest uforsonlige rapper herhjemme, med tydeligt afsæt i 'gangsta-rappens' værste unoder.

Humor og selvironi kan ligge på et meget lille sted, mens indædt vrede, selvlede og ditto promovering samt voldsmetaforiske ondskabsfuldheder fylder godt i det verbale landskab.

Attitude på drengen

Med debuten Regnskabets Time placerer Clemens sig (måske) i toppen af dansk hip hop med en fremragende produceret plade samt en stribe provokerende, men også problematiske tekster - som næsten alle godt kunne have klaret nok en afpudsning eller to.

Clemens er nemlig ikke bleg for at benytte, hvad der kun kan betegnes som nødrim og nogle endog meget svage metaforer ("I sku' ha' holdt jer hjemme, som en kælling der er huslig" eller "min rap er strammer' end Thai-fisser" - oh yeah?).

Det hele kan - for nu at blive i jargonen - minde om en galning med en maskinpistol, som fyrer salver af til alle sider uden at kere sig om, hvorvidt de rammer eller ej. Eller hvad der rammes. Og ind i mellem tømmes magasinet ret op i luften, bare for nydelsen ved larmen fra skudsalverne.

Der er så meget attitude på drengen, at lytteren efter et par gennemlytninger uvægerligt oplever en vis metaltræthed.

En hård negl

Nu er Clemens en mand med en mission - han præsenterer sig selv som "den lyriske 9mm" på pladens åbningsskæring og på titelskæringen gør han op med - "disser", som det hedder på hip hopsk - repræsentanter for den "gamle stil", og retter frådende angreb på især Østkyst Hustlers og Rockers By Choice.

Det giver ham måske respekt hos hjemmedrengene, men lyder i disse ører som en infantil stiløvelse og kan kun betragtes som spil for galleriet. Især når han på et nummer som "Hr. Betjent" leverer et scenarie, der læner sig et hundrede procent op af DJ Peyks stil.

Hvad med at "disse" nogle af denne verdens rigtige røvhuller, Clemens? Af én, der efter eget udsagn er gået i clinch med Janteloven, efterlever han den såmænd selv i flot stil.

Clemens overbeviser de steder, hvor han vender blikket indad og dropper sin banken-sig-i-brystet-jeg-er-hip-hoppens-Tarzan et øjeblik. Han er sikkert en helvedes hård negl og alt det, men en skæring som "En Blåtonet Gråzone" om hans ekstensive hashindtagelse, og selvransagende spor som "Flakker Rundt & Snakker Ondt" og den rent ud fremragende "Fanget Af Fortiden" beviser at Clemens har noget at have sin selvfølelse i.

Dér - bagom de endog meget anstrengende attituder - bliver han pludselig rigtig interessant. Det er fint nok at projicere sit indre virvar ud på omverdenen, men unægtelig noget mere fascinerende når samme virvar omsættes til rim.

På de nævnte skæringer tror man dog på at det "nye blod" har noget at tilføre dansk hip hop, andet end polemisk spilfægteri og en voldsforherligelse af den anden verden.

Utæmmelig rimglæde

Så er det tilbage til virkeligheden med Næstved-trioen Hvid Sjokolade, som på deres andet udspil Levende Poeters Klub slår deres position fast som uomgængelige talenter i hip hoppens blødere ende.

Som en af titlerne så klart fremhæver, "handler det om at feste", og er pladen som helhed mindre hektisk og polemisk end Clemens udspil, er den ikke mindre effektiv eller funky af den grund.

Det er bare ikke så meget had, der udgør drivkraften i Hvid Sjokolades show, som en smittende og næsten utæmmelig fortælle- og rimglæde, hvilket udmønter sig i en nede-på-jorden troværdighed, som endvidere er både nuanceret, humoristisk og fuld af godt sete detaljer.

Hvid Sjokolade viderefører rap-traditionen fra MC Einar, selvom trioen musikalsk er mere sofistikeret og interessant. I det frodige og gennemarbejdede tekstunivers tages der udgang i såvel det helt nære som i omverdenens kaos, og på alle måder betegner Levende Poeters Klub et kæmpespring fremad i forhold til den i øvrigt velfungerende debut.

Rene linjer

Og så kan man danse til Hvid Sjokolade, et nummer som det pragtfulde "Endnu en MC" - hvor der ydes velvillig assistance fra gruppen Takt & Tone - ville kunne få et hold plejehjemsbeboere på benene.

Gruppen melder klart ud med "Vi skider ik' i nælderne", hvor de som traditionen byder fremhæver sig selv på bekostning af alle andre, og selvom "at hip hop-politiet holder øje med byen" så "laver vi gudemusik i en lortebranche".

Og sikkert er det, at Nages rytmespor er forbilledlige med deres enkle og rene linjer, hvor musikken aldrig kommer i vejen for ordene, men samtidig forbliver interessant at lytte til - og så i øvrigt svinger som ind i helvede.

Sædvanen tro har de to rappere, Lasse og Onkel Tom, kommentarer til stort og småt i kongeriget, og der bliver skudt med skarpt efter alt fra militante feminister og Poul Nyrup til pladebranchen og sladderpressen, og rimene falder tæt, sikkert og vittigt.

Og der er også plads til eftertanke, som på "Lidt for smart" samt tid til kærlighed, som på pladens afsluttende nummer. På den danske scene er der få hip hop-ensembler, der når Hvid Chokolade i verbalt vid, sproglig (selv)sikkerhed og musikalsk substans.

Clemens: Regnskabets Time (EMI)

Hvid Sjokolade: Levende Poeters Klub (Scandinavian Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her