Note
Læsetid: 2 min.

Bognyt

Kultur
21. november 1997

*Et oplag på én - og 30 forskellige unikke bøger af en lang række forfattere, grafikere, bog- og billedkunstnere. Det er Lyrikboghandlen Afsnit P's bidrag til årets bogmesse i Forum denne weekend. Udstillingen hedder UNIKUM, og bøgerne kan beses under BogForum på Stand 409 ved siden af hovedscenen på balkonen. Værkerne vil siden blive vist i Afsnit P i Nansensgade i København.

*Årets UNICEF-bog handler om barnet i os alle. Kendte danskere skriver om børn til fordel for UNICEF's hjælpearbejde. Bidragydere er Dorrit Willumsen, Erling Olsen, Anne Marie Helger, Trine Gregorius, Tine Brøndum, Erik Helger, Ebbe Lundgaard og Hans Skov Christensen. Sidstnævnte, der som bekendt er direktør for Dansk Industri, får forbløffende hurtigt manøvreret sig fra Spørge-Jørgen over til behovet for et fleksibelt arbejdsmarked, mens Anne Marie Helger til gengæld dvæler ved erindringen om barndommens kvaler med kræsenhed og de små sultne inderbørn. Sådan udvikler barnet i os alle sig så forskelligt.

*Ukendt Shelley En ukendt Mary Shelly-historie er tilsyneladende dukket op. Claire Tomalin, der netop er ved at arrangere en udstilling om Mary Shelley og hendes mor Mary Wollstonecraft på Londons National Portrait Gallery, modtog for en måneds tid siden en fax fra en kvinde i Italien, der mente at have fundet en historie for børn af Frankensteins forfatter. Claire Tomalin fløj straks til Italien for at undersøge bogen: Maurice or the Fisher's Cot med dedikationen: "For Laurette from her friend Mrs. Shelley". Claire Tomalin har nu bekræftet fundets ægthed i The Times. Det er ikke kun H. C. Andersen, der stadig har overraskelser i ærmet...

*Bedste bagsidetekst i efteråret tegner Borgen sig for. Forlaget udgiver Hvordan jeg blev forfatter, og bagsideteksten består af bidragydernes begrundelser. "Romaner var min første og sidste mulighed for at overleve". (Inge Eriksen). "En ordentlig digter plagierer aldrig. Han stjæler". (Klaus Høeck). "Jeg ville fuldbyrde min totale angst". (F. P. Jac). "Min familie bad lægen om at snakke med mig - der måtte jo være noget galt". (Bent Vinn Nielsen). Endvidere aflægger Merete Pryds Helle, Pial Juul, Marianne Larsen, Peter Laugesen, Ebbe Kløvedal Reich, Klaus Rifbjerg, Pia Tafdrup og Thor Vilhjálmsson regnskab.

*Dyade hedder et norsk tidsskrift, som i sit seneste nummer har taget sig for at udforske betingelserne for at kende sig selv. Bevæbnet med Kierkegaards bemærkning om, at "således at blive det, man uden videre er, er den vanskeligste af alle opgaver" giver redaktionen sig fra forskellige synsvinkler i kast med følelserne og med de områder, hvor intellektet kommer til kort.

*Politikens nye leksikon om dansk rock, der er redigeret af Torben Bille, er i sin første salgsuge drønet ind på bestsellerlistens førsteplads. Bogen dækker perioden 1956-97. Blandt medarbejderne er den mindst ringe rockanmelder, Klaus Lynggaard.

*Begrebet Angst fås nu på diskette. Og desuden Frederik Paludan-Müllers Adam Homo. Det er Landsforeningen for Faglærere og Lærervikarer i folkeskolen, der står som udgiver. Prisen er 25 kroner + porto. Men så er det heller ikke tilladt at kopiere indholdet, advarer disketten.

Redigeret af Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her