Note
Læsetid: 2 min.

Bognyt

Kultur
14. november 1997

*Astrid Lindgrens 90-års fødselsdag fejres i dag i det ganske Sverige, mere specifikt på Torvet i - hvor ellers? - Vimmerby, hvortil statsminister Göran Persson drager for at holde festtalen. Et kor af 2000 frejdige barnestemmer vil hylde fødselaren. Selv vil Astrid Lindgren dog ikke være til stede, men gemmer sig på et hemmeligt sted. Hun orker ikke mere ståhej.

*Andersen-bånd Jeanne Moreau, Madeleine Renaud, Michel Simon og Beatrice Bretty har det tilfælles med Poul Reumert, at de alle har læst et af H.C. Andersens eventyr højt i 50'erne pg 60'erne til en gammeldags båndoptager, som blev styret af kongelig teaterchef Knud Hegermann-Lindencrone. Optagelserne med de franske skuespillere er nu overført til cd og på vej til en videre fremtid i Frankrig. Originalerne blev testamenteret til Andersens hus i Odense.

*Dansk fremstød Danmark er årets temaland ved den årlige bogudstilling i Stuttgart, som netop er åbnet for en tre-ugers periode. En god chance for et fremstød, da udstillingen sædvanligvis besøges af 90.000 gæster. De danske forfattere, Peer Hultberg og Thomas Winding, læser begge op ved et arrangement i morgen.

*Til halv pris Forfattere tilbyder sig nu til foreninger og deslige for "halv pris" via et Arte-katalog, der lige er udkommet. Det sker med tilskud fra statens forholdsvis nye litteraturråd. 170 forfattere er med. En forfatteraften koster 1500 kroner. Systemet er, at et lokalområde tegner sig for fem arrangementer, der sikrer forfatteren et honorar på ialt 15.000 kroner.

*Yndlingslæsning Hvad har forfatterne selv som yndlingslæsning? Aschehoug udgiver i dag andendelen af sit to-binsværk med titlen Læsebogen (298 kroner).
Inge Eriksen har valgt at skrive om Johannes V. Jensens novelle Kirstens sidste rejse. Anders Bodelsen fortæller om Jacob Paludans Polerne, Rune T. Kidde om Jørgen-Frantz Jacobsens filmaktuelle Barbara, Marianne Larsen om Barndommens gade af Tove Ditlevsen, mens Hans Hertel foretrækker Karen Blixens Skibsdrengens Fortælling. Klaus Rifbjerg anbefaler Villy Sørensens Tigrene, Leif Davidsen til gengæld Klaus Rifbjergs San Fermin om tyrefesten i Pamplona. Vagn Lundbye præsenterer - ikke overraskende - Albert Dam. Mange flere burde nævnes, så lad os runde af med F.P.Jac, som holder af Benny Andersens Tykke-Olsen.

*ALOA-prisen Den indiske forfatter, Rohinton Mistry, får på onsdag overrakt ALOA-prisen for sin store roman, En hårfin balance, i Glyptotekets festsal. Bogen er udgivet af forlaget Cicero. Prisen på 10.000 kr. gives til en forfatter fra Afrika, Asien, Latinamerika eller Oceanien. Mistry er desuden gæst på Bogmessen i Forum næste weekend.

*Dan Turèll er igen aktuel med en samling I byen-klummer fra dengang, han skrev i Politiken. Vennen Peder Bundgaard har udvalgt 75 Greates Hits, og Borgens Forlag står for paperbackudgivelsen til kun 68 kr.

Redigeret af
Kristen Bjørnkjær

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her