Kultur
27. november 1997

UDSTILlING
*Bjørn Nørgaard Skulpturudstilling. På mandag åbner en udstilling med skulpturer, keramiske figurer og tegninger. Desuden modellerede udkast til helt nye værker, skabt til årets 'julekalender', der består af 24 kasser, som åbnes én efter én i julemåneden af børnehavehold, skole- og gymnasieklasser.
Vejen Kunstmuseum. Ti.-lø. 14-17, sø. 10-12 og 14-17 t. 15. feb.

*Gemalt in Köln 3 er tredje og sidste udstilling med tyske malere, præsenteret af de idealistiske gallerister Signe Guttormsen & Ivar Tønsberg. Her deltager Ingo Meller og Andreas Kars Schulze.
Tidsrum Maleri, Gl. Kongevej 136, 4. Kbh. On.-fr. 15-18 t. 19. dec.

*do it er en udstilling med en række internationale kunstnere, som har indleveret instruktionerne til deres 'værker' til kuratoren, Hans-Ulrich Obrist. 'Værkerne' bliver først til i interaktion med publikum.
Nikolaj. Dagl. 12-17 t. 21. dec.

*Louisiana-Udstillingen Ny kunst fra Danmark og Skåne er en udstilling med værker af 52 kunstnere fra den dansk-skånske region.
Dagl. 10-17, on. 10-22. Henh. t. 11. jan. og 8. feb. 1998.

*Geneviève Cadieux Dialog: Catherine Heard/Peter Neuchs. Projekt af Francis Lebouthiller er en kunstnerisk dialog mellem Danmark og Canada. "Humoristisk og underholdende udstilling, som går tæt på mennesket og forfører os til at opleve dagligdagen fra en anderledes synsvinkel". Åbner lør. Johan Grimonprez' forrygende video Dial H-I-S-T-O-R-Y om fly-kapringens historie kan fortsat ses sammesteds.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17 t. 11. jan.

*Magasin 3, Stockholm Konsthall på Arken viser centrale nedslag i international samtidskunst. Der vises værker af Walter de Maria, Richard Long, Bruce Nauman samt James Lee Byars, Georg Baselitz og Samt Taylor-
Wood. Fotografi, tegning, skulptur, video og installation flankerer den store udstilling med værker fra de seneste to år af Claus Carstensen: Cross Over, som anmeldes her i bladet i næste uge.
Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Henh. t. 8. feb. og 18. jan. 1998. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21.

*På høje hæle Pernille Klø-vedal Helweg udstiller xero-litografier af gensammensplejsede menneske-grise. Grisens kulturhistorie gennemlyses, og hun spørger i pressemeddelelsen: "Er vi overhovedet i stand til at modtage et svins hjerte uden først at ændre vores syn på dyret?"
Galleri Bossky, Vimmelskaftet 41 B. Kbh. t. 23. dec. Åbner på lør.

*Lise Malinovsky udstiller papirarbejder. Det er stærke ekspressive selvportrætter.
Edition Copenhagen, Wilders Pl. Kbh. Ma.-fr. 9-17, lø. 11-15 t. 19. dec.

KLASSISK
*Ny opera La Bohème II hedder en ny opera efter idé af Niels Winther. I et latinerkvarter et sted i Europa lever kunstneren Rudolfo. Vi følger ham i hans dagligdag med Mimi, hans hustru og deres to døtre Suzanne og Sophie. Niels Winther er inspireret af Henri Merciers Bohèmeliv, der også er forlægget til Puccinis opera. Blandt de medvirkende hører vi bl.a. Winther selv, Odd Bjertness og Anne Marie Kozeluh.
I aften kl. 20 på Den Anden Opera. Spilles også fr. og lø. kl. 20.

*Brahms Der er Johannes Brahms over hele linien, når Radiosymfoniorkestret spiller næste koncert. Radiokoret medvirker også, Marek Janowski dirigerer. Ved koncerten kan De høre Gesang der Parzen, op. 89, Nänie, op. 82, Schicksalslied, op. 54 og Symfoni nr. 4.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Kim Larsen med Odense Symfoniorkester. I en pressemeddelelse tales om musikalske 'svedsker' som Bachs Air, Solveigs sang fra Griegs Peer Gynt og Puccinis O mio babbino. David Riddell dirigerer orkester og solister.
I aften og i morgen aften kl. 20 i Odense Koncerthus, Carl
Nielsen Salen.

*Malin Broman Violinisten debutterer fra Det kgl. Danske Musikkonservatorium. Værker af Schubert, Proko-
fiev, Nielsen, Aulin og Debussy. Broman akkompagneres af pianisten Simon Crawford-Phillips.
Fr. kl. 20 i Koncertsalen, Det kgl. Danske Musikkonservatorium.

*Juleoratorium Koret Co-rona Vokalensemble opfører Bachs Juleoratorium (del 1,3 og 5) sammen med Øresund Barokorkester. Blandt solisterne høres kontratenoren Charles Humphries og bassen Johan Reuter. Roland Haraldson dirigerer.
Fr. kl. 20 i Holmens Kirke, lø. kl. 16 i Holmens Kirke.

*Orfeo Hotel Proformas billedopera Orfeo i tre satser efter en idé af Kirsten Dehlholm, opføres på Det kgl. Teater. Musik: John Cage, Bo Holten og C.W. Gluck. Libretto: Ib Michael. Sangere fra Musica Ficta. Dirigent: Bo Holten.
Fr. kl. 20 på Stærekassen, lø. og sø. kl. 16 og 20 samme sted.

*Arier Den kendte sopran Kiri te Kanawa synger i København. Med sig har hun tenoren Poul Elming, Sokke-lund Sangkor og Radiounderholdningsorkestret under dirigenten Robin Stapleton.
Lø. kl. 20, Forum i København.

*Jens Østergaard fra tv-serien Kontrapunkt taler ved den næste koncert med Collegium Musicum. Østergaard taler om musikken af Schnitt-ke, Mendelssohn og Strauss, som spilles ved koncerten, der dirigeres af Michael Schøn-wandt.
Sø. kl. 19.15 (Østergaard), kl. 20 (koncert), Tivolis Koncertsal.

*Ny musik Århus Sinfonietta spiller musik af Carl Nielsen, Hans Abrahamsen, Svend Nielsen, Svend Hvidtfelt Nielsen og Tage Nielsen ved den næste koncert. Dirigent: Tamás Vetö.
Sø. kl. 15 i Arken Museum, Ishøj.

TEATER
*Pelléas & Melisande Denne sene Danmarks-premiere på Maeterlincks mesterværk fra 1892 er blevet en teatralsk-filmisk symbiose, hvor scenografi, skuespil og musik mødes - utvivlsomt årets smukkeste forestilling. Filminstruktøren Tine Gybel teaterdebuterer med denne mysticismedyrkende fabeldigtning, hvor kærlighedsbesættelsen gøres fuldkommen uafviselig af Helene Egelund, Lars Dittmann Mkkelsen og Claes Bang.
Scen.: Peter de Neergaard. Mus.: Peter Peter, Povl Kristian & Peter Kyd. Film: Vibeke Winding & Jesper Bæk Sørensen. Forskergruppen Solaris på Kalejdoskop, Kbh.

*Diskret ophold De unge
Rifbjergs & Jensens julesatire fra 1964 spiller op til et nyt publikum. Kan 60'ernes vrede unge mænds slag i den borgerlige bolledej overleve generationsskiftet? Når opsætningen kan, er det fordi den fortæller noget gammelt og overvejende superaktuelt med rasende veloplagthed.
Instr.: Flemming Weiss Andersen. Scen.: Elma Gjendem. Mus. dir.: Chr. Baltzer. Odense Teater, Værkstedet

*Peter Larsen på jul "Jeg er ikke blevet stand-up comedian. Lad os være hudløst ærlige i aften; jeg er nærmere en slags sit-down comedian. Det handler om at forstå genrerne! Og derfra vil vi så forsøge at arbejde os ud i normalitetens grænseland. Var der spørgsmål fra salen? Det er bare at markere".
Af & med Peter Larsen. Komp. & pian.: Lars Fjeldmose . Helsingør Sommerteater.

*Mac & Beth Gerz Feigenbergs nyfortolkning gør klassikeren til en kamp mellem to enere og fokuserer på den psykiske krakelering. Men trods de sindsmæssige skifts imponerende tydelighed savnes Shakespeares opkogte intriger rundt om hovedparret og forestillingen kommer tekstmæssigt til at køre i tomgang.
Instr.: Marc van der Velden. Teater La Balance, Kbhn.

*Saxo vender tilbage II ... og stiller spørgsmål til 1990'ernes Danmark. Politik, kvindesag, børneopfattelse, politiet, kunsten - alt får en tur gennm den veloplagte Høeg'ske samfundsscanner. Alligevel har det svært ved at blive rigtig sjovt - eller rigtig pinligt.
Insstr.: Madeleine Røn Juul. Scen.: Pia Maannssen. Kor.: Ann Crosset. Bådteatret, Kbh.

*Jesus Henrik Sartous hengivne teaterfortolkning af Carl Th. Dreyers filmmanuskript er et paradoks: Jesus er en af de mest visuelle og sansepirrende forestillinger på DKT i nyere tid og dog formår den ikke at bibringe testamentet noget, som ordene ikke allerede har udmalet.
Bearb.&instr.: Henrik Sartou. Ovs. efter den engelske originalmanuskript af Bo Green Jensen. Scen.: Jesper Corneliussen. DKT i Turbinehallerne, Adelgade, Kbh.

LIVE MUSIC
*Nikolaj Nørlund & Rhonda Harris Nørlund fik et brag af et anmeldergennembrud sidste år med sine mageløse fortolkninger af Michael Strunge-tekster på albummet Navnløs. Det efterfulgte han med roste Nye Optagelser her i oktober, hvor han selv stod for tekst og musik.
To. Pumpehuset, Kbh., fr. Rytmeposten, Odense + lø. Huset, Århus.

*Tambourine-Special Tambourine er navnet på et kendt studie i Malmö. Denne aften kan man møde tre fremragende svenske bands, som alle har indspillet plader der, i form af Dipper, Mopeds og det forrygende Eggstone samt vores egne THAU.
To. Stengade 30, Kbh.

*Frankie Gavin & Martin O'Connor er to af den irske musikscenes mest underfundige og virtuose musikere, der har udviklet hvad der er blevet kaldt "det mest sublime violin/harmonika samarbejde i irsk historie."
To. Glazzhuset, Århus.

*On Trial spiller psykedelisk inspireret garagerock med punch og nerve.
To. Rust, Kbh.

*4-0 Til Sverige er et ambitiøst to-dages projekt: Fredag står den på garagerock med Mother Superior og Silverbullet og lørdag er der punkglam fra Backyard Babies og slyngelpop fra Mazarine Street.
Fr. og lø, Templet, Lyngby.

*Sonia Rutstein er en herhjemme ganske ukendt amerikansk sangerinde og frontfigur i bandet Disappear Fear. I sit hjemland er hun kendt som en besk social kommentator, som ikke ligger skjul på at hun er både lesbisk og jøde. Forbillederne inkluderer Phil Ochs og Patti Smith.
Fr. kl. 22, Studenterhuset, Kbh.

*Rockbitch består af seks unge lesbiske engelske piger med en fortid som strippere og groupies. Sceneshowet skulle være derefter og stilen punk.
Fr. Stengade 30, Kbh.

*tnc ledes af den erfarne sangerinde Turid N. Christensen og er en fusion mellem moderne rytmer og vaskeægte strygere. 12 m/k spiller pop, beats og violiner.
Fr. Huset, Århus.

*Morrisey er stadig én af Englands mest ædende ond-skabsfulde og skarpsindige tekstforfattere, selvom man uden at lyve roligt kan påstå at han musikalsk har stået i stampe på de seneste albums, hvoraf det sidste hedder Maladjusted, der om muligt er endnu mere bidsk end sædvanlig.
Lø. Store Vega, Kbh.

*Repertory Quartet er en kvartet som anført af den herboende amerikanske tenor-saxofonist Bob Rockwell gør sig i hyldestkoncerter til udvalgte komponister. Denne aften er det Duke Elllington & Billy Strayhorn, der tages under kærlig behandling.
Lø. Copenhagen Jazzhouse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her