Kultur
20. november 1997

UDSTILlING

*Tracey Moffatt er en aboriginal kunstner/filminstruktør, der i sine iscenesatte fotografier sætter fokus på forbudte og fortrængte sider af den vesterlandske kultur
Galleri Faurschou. St. Strandstr. 21, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14 t. 24. jan.

*Svend Wiig Hansen-tegninger af kan ses i:
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17 t. 20. dec. NB: Åbner lørdag.

*Alberto Savinio Malerier 1927-1952 var en italiensk maler, komponist og forfatter og broder til Giorgio de Chirico. I hans mytologiske kompositoner, opstillinger og særprægede landskaber forenes det abstrakte og det figurative formsprog.
nLouisiana-Udstillingen Ny kunst fra Danmark og Skåne er en udstilling med værker af 52 kunstnere fra den dansk-skånske region.
Dagl. 10-17, on. 10-22. Henh. t. 11. jan. og 8. feb. 1998.

*do it er en udstilling med en række internationale kunstnere, som har indleveret instruktionerne til deres 'værker' til kuratoren, Hans-Ulrich Obrist. 'Værkerne' bliver først til i interaktion med publikum.
Nikolaj. Dagl. 12-17 t. 4. jan.

*Thorvald Bindesbøll 1846-1908. En pioner i dansk design. Sådan lyder titlen på en omfattende udstilling, der viser mangfoldigheden i denne originale designers værk.
Museet på Koldinghus, Kolding. Dagl. 10-17. NB: Søndag sidste dag.

*Four Men Box Cup er en udstilling/performance, hvor fire unge kunstnere, uddannet på Det fyske Kunstakademi, har trænet sig op til en boksekamp, der fandt sted ved åbningen, mens man i resten af udstillingsperioden kan se videodokumentationen heraf. Desuden udstiller den britiske maler Clem Crosby sammen med den danske maler Torgny Wilcke. Begge udstillinger kan ses i:
Overgaden. Overg. neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 12-18 t. 7. dec.

*Stalke Galleri - 10 års jubilæumsudstilling. I morgen 15-20 markerer galleriet begivenheden med en udstilling med kunstnere, som Stalke fra begyndelsen arbejdede sammen med. Bl.a.: Thomas Bang, Torben Ebbesen, Ole Broager, Lawrence Weiner, Margrete Sørensen, Thorbjørn Lausten m.m.fl.
Vesterbrog. 14A, Kbh. Ti.-fr. 13-18, lø. 11-15 t. 19. dec.

*Højlys & dybtryk er en udstilling med fotogravure af 37 kunstnere. Her deltager Ola Billgren, Finn Naur Petersen, Eli Ponsaing fra Danmark samt en masse markante navne fra resten af Norden.

*Feet Down er en lydinstallation af Paul Panhuysen, der bl.a. har skabt et 18 meter langt strengeinstrument.
Museet for Fotokunst og Kunsthallen Brandts Klædefabrik, Odense. Henh. t. 11. jan. og 4. jan.

*Portraits & Prayers er en udstilling med malerier af den malende musiker fra Sort Sol Knud Odde.
Galerie Moderne, Skoletorvet, Silkeborg. Til 13. dec.

*Grafikersammenslutningen ZEBRA har i år følgende gæster med på udstillingen: Bodil Damgård, Helle Frøsig, Bodil Nielsen, Martin Richard Olsen og Jørgen Rømer.
Den Frie Udstillingsbygn. Oslo Plads. Kbh. Dagl. 10-17 t. 23. nov.

KLASSISK

*Thomas Sandberg Der er både musik og teater, når slagtøjsspilleren giver solokoncert i aften. Værker af Siegel, Sandberg og Pape. Man lover "en anderledes koncert med spektakulære og musikdramatiske soloslagtøjsværker."
I aften kl. 20 i Den Anden Opera. Gentages i morgen kl. 20 samme sted.

*Frederik Magle, kun 20 år, spiller solostemmen i Poulencs Orgelkoncert. Bag sig har han Radiosymfoniorkestret under Dmitrij Kitajenko. Sjostakovitj Symfoni nr. 11 står også på programmet.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*The Harmonic Choir & David Hykes synger i København. Hykes stiftede koret i 1975 efter at have stiftet bekendtskab med overtonesang fra Tibet, Mongoliet og Tuva. Hykes kalder musikken Global Sacred Music.
I aften kl. 20 i Ny Carlsberg Glyptotek.

*Richard Stoltzman er solist i Bernsteins Klarinetkoncert og Jan Wagner dirigerer derudover musik af Haydn, Copland og Brahms ved Aarhus Symfoniorkesters koncert
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus.

*Bent Sørensen Foreningen Ny Musik i Birkerød arrangerer en portrætkoncert af komponisten Bent Sørensen. Medvirkende: Strygekvartetten Zapolski-kvartetten og pianisten Anne Mette Stæhr.
Sø kl. 15 i Mantziussalen, Birkerød.

*Søren Christian Vestergaard spiller orgelmusik af Messiaen, Grigny, Alain, Martin og Bach.
Sø kl. 16 i Christians Kirke, Strandgade, Kbh.

*Kammermusik Cellisten Erling Bløndal Bengtsson og pianisten Nina Kavtaradze spiller i Taastrup. Værker af Beethoven, Brahms, Fauré og Sjostakovitj.
Ma kl. 19.30 i Taastrup Kulturcenter, A-salen, Poppel Allé 12.

*Barberen i Sevilla Rossinis komiske opera opføres i Aarhus af Den Jyske Opera. Mogens Dahl dirigerer, Troels Kold iscenesætter. Randers Byorkester plus solister.
Ti kl 19.30 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Aarhus.

*Trio Efterårets sidste koncert i Roskilde og Omegns Musikforening byder på et gensyn med Antwerpen Trio. Barytonen Albrecht Klora, pianisten Teresina Ortenzi og cellisten Franz Marcus spiller musik af bl.a. Schubert og Brahms.
On kl. 19.30 i Roskilde Bibliotek.

LIVE MUSIC

*Helmet er et amerikansk band, der regnes som kongerne af alternativ metal. Sikkert er det, at gruppen på sine to seneste udspil formår at give genren en ny og fascinerende drejning.
To., Pumpehuset, Kbh. + fr. Huset, Århus.

*Vildensky er en flok gale århusianere, der spiller en slags hjemmedyrker folkpunk med surrealistiske overtoner og et vildt sceneshow.
To., Loppen, Kbh.

*Echobelly hedder et hårdtslående engelsk powerpop-outfit anført af Sonya Aurora-Maden- læs mere i klummen her på siden. Support er et nyt dansk navn, som spås en strålende fremtid, Lime fra Århus med sangerinden Zeniat Danesi i spidsen.
Fr., Pumpehuset, Kbh.

*Speaker Bite Me er et af de mest originale navne, den københavnske undergrund har udspyet her i 90'ernes sidste halvdel - afsøgende, dissonante og tighte som bare fanden.
Fr., 1000Fryd, Aalborg + lø., Huset, Århus.

*Porcelain + Twinkle To bands, der begge udkommer på det københavnske selskab Lidocaine. Førstnævnte gør sig i sørgmodig narkorock, mens Twinkle smider nogle jazzede harmonier ind i deres melodiøse univers.
Fr., Vega. Kbh.

*Kenny Garrett Quartet Kapelmesteren er en af tidens fremadstormende altsaxofonister, som i '96 blev året som årets altsaxofonist af det legendariske tidsskrift Down Beat.
Fr., Copenhagen Jazzhouse

*Dub Narcotic Sound System er synonymt med amerikanske Calvin Johnson, og det er et dub rock band med en udpræget lo-fi æstetik og et godt groove, der holder sammen på et flippet lydunivers.
Lø., Stengade 30. Kbh.

*Mew + Polytone Mew må med deres melodiske og sprøde cd-udgivelse A Triumph For Man siges at tegne sig for årets mest løfterige engelsksprogede danske debut.
Lø., Vega, Kbh.

*Tatanane + Muzi Danzim Band Tanzanianske Tatunane spiller akustisk musik, der kendetegner sig ved flerstemmig sang, polyrytmer og danseoptræden, og Muzi Danzim fra Zimbabwe gør sig i et sprudlende og råsvingende udtryk.
Lø., Medborgerhuset, Nørre Allé 7, Nørrebro, Kbh.

*Peter Belli & De Ny Rivaler spiller op til en gang solid rock, som kun Danmarks største soulsanger gennem årene kan levere den - endda i særdeles intime omgivelser. Der bliver rift om billetterne.
Ti. + ons., Mojo, Kbh.

*Mighty Mighty Bosstones har netop opnået gennembrud i USA med deres uimodståeligt spunky ska blandet op med punk. Gruppen har en karismatisk frontfigur i sangeren Dicky Barrett.
Ons., Vega, Kbh.

TEATER

*Pentothal Inspireret af tegneseriekunstneren Pazienzas liv som narkoman. Men undervejs er instruktøren Nullo Facchini faldet for fristelsen til at udtrykke medlidenhed. Alligevel: billedrig på grænsen til det fantastiske. Viser Cantabile i endnu bedre og mere koncentreret form end sidste års Hamlet.
Scen.: Kristian Knudsen. Kost.: Bjarne v.H.H. Solberg. Kor.: Minako Seki. Cantabile 2 i Kanonhallen, Kbh.

*Saxo vender tilbage II ... og stiller spørgsmål til 1990'ernes Danmark. Politik, kvindesag, børneopfattelse, politiet, kunsten - alt får en tur gennm den veloplagte Høeg'ske samfundsscanner. Alligevel har det svært ved at blive rigtig sjovt - eller rigtig pinligt.
Insstr.: Madeleine Røn Juul. Scen.: Pia Maannssen. Kor.: Ann Crosset. Bådteatret, Kbh.

*Jesus Henrik Sartous hengivne teaterfortolkning af Carl Th. Dreyers filmmanuskript er et paradoks: Jesus er en af de mest visuelle og sansepirrende forestillinger på DKT i nyere tid og dog formår den ikke at bibringe testamentet noget, som ordene ikke allerede har udmalet.
Bearb.&instr.: Henrik Sartou. Ovs. efter den engelske originalmanuskript af Bo Green Jensen. Scen.: Jesper Corneliussen. DKT i Turbinehallerne, Adelgade, Kbh.

*Spiritus Pia Juuls scenedebut er uden historie, fremdrift, nødvendighed. Til gen-gæld er der så meget andet man kan glæde sig over - f.eks. håret.
Instr.: Jesper de Neergaard. Scen.: Carsten Kristensen. Kost.: Camille Espen Hansen. Det Kgl. på Baron Bolten.

*Skønhedsdronningen fra Leenane Individet er i fokus i den ærkedramatiske konflikt om frihed og bundethed. McDonaghs irske stykke fra 1996 dyrker 50'er-realismen, hvor de groteske sammenstød mellem det 'almindelige' og det 'ualmindelige' er styrken. En diskret Birgitte Federspiel og en chokerende Hanne Hedelund.
Overs. Gunner Frøberg. Instr. Lærke Redersen. Scen. Christian Tom-Petersen. Odense Teater, Raffinaderiet.

*Ned på jorden Enkle billeder, men en skrøbelig struktur og fortælling i Dr. Dantes 'teaterkoncert', hvorfra der går en lige linie til 70'ernes Solvognen og 80'ernes rockmusicals. Stærke sangere. Flotte arrangementer, musikalsk og scenografisk. Et show, der letter og flyver og kun i sin titel er helt nede på jorden.
Instr.: Nikolaj Cederholm. Sange&musik: Cederholm, Voss & Hardcore. Scen.: Ca-milla Bjørnvad & Marianne Nilsson. Kor.: Kenneth Kreutz-mann. Dr. Dantes Aveny, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her