Kultur
13. november 1997

USTILLING
*Carstensen 'Claus Carstensen Crossover' er en udstilling, der bryder med den klassiske skaberakt, hvor kunstneren står alene og maler. Serierne på udstillingen er skabt i samarbejde med Carstensens onkel, hans datter, Superflex m.fl. Hermed krydses forskellige identiteter. På udstillingen vises 100 af disse værker samt et gigantisk vægmaleri til Arkens Store Galleri. Åbner lør.
Arken i Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21, t. 18. jan.

*Kvium 'Michael Kvium - Circus Humanus'. På lørdag åbner en udstilling med nye værker af Michael Kvium. Det er video, skulptur og tegninger med forbindelseslinjer til de groteske temaer, vi kender fra Kviums malede univers.
Aarhus Kunstmuseum, Høegh Guldbergsgade 2, Århus.
Ti.-sø. 10-17, t. 18. jan.

*Kvinden hedder en udstilling, som er en collage af kunstværker og kulturhistoriske genstande, hvor kvinden optræder i rollen som Moder Natur, som Mor, som seksuelt væsen, som hjemmets midtpunkt og som selverhvervende. Blandt kunstnerne kan nævnes Cindy Sherman, Orlan, Edvard Munch m.fl.
Horsens Kunstmuseum, Horsens Museum og Industrimuseet i Horsens. Carolinelundsvej 2, Horsens, t. 11. jan.

*Lone Arendal er en kunstner, der bygger sine billeder op lag på lag, indtil de er tyngede af oliefarve. Hun skraber væk og maler ovenpå, klæber transparent papir eller nye lærredsstumper på. Resultatet er billeder, der udspiller sig i spændingsfeltet mellem noget regelbundet og noget organisk, noget skarpt og noget blødt.
Kastrupgårdsamlingen. Kastrupvej 399. Ti.-sø. 14-17, on. till. 19-21, t. 30. nov.

*Charlottenborg. Efterårsudstillingen har i år 30 deltagende kunstnere, heriblandt Bendt Ulrich Sørensen, Colonel, Jesper Rasmussen, Finn Naur Petersen, Ellen Hyllemose, Bodil Nielsen m.m.fl.
Charlottenborg, dgl. 10-17, t. 23. nov.

*Frida Kahlo (1907-1954) er en af det latinamerikanske kontinents mest egensindige malere. Udstillingen viser flere af Frida Kahlos hovedværker samt fotografier af Frida Kahlo og hendes kreds.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17, t. 4. jan. 1998.

*Four Men Box Cup er en udstilling/performance, hvor fire unge kunstnere, uddannet på Det fynske Kunstakademi, har trænet sig op til en boksekamp, der finder sted på ferniseringen i morgen kl. 18:00 skarpt, mens man i resten af udstillingsperioden kan se videodokumentationen heraf.
Overgaden. Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 12-18, t. 7. dec.

*Per Bak Jensen viser fotografier fra New Zealand, mens new zealænderen Peter Peryer har fotograferet i Danmark.
Esbjerg Kunstmuseum. Havnegade 20, Esbjerg, t. 25. jan.

*TAPKO spøger igen og traditionen tro på et kunstfremmed sted. Denne gang er det Cai Ulrich v. Platen, der er aktuel med udstillingen 'Site Inside'.
Istedgade 79, Kbh. Ti.-sø. 13-17, t. 30. nov.

KLASSISK
*Musikhøst Komponisterne Jesper Koch, Per Nørgård og Niels Viggo Bentzon står på programmet i aften ved Mu-sikhøst festivalen i Odense. Ved koncerten spiller Safri Duo to nye slagtøjsværker af Nørgård og Koch. Efter pausen spiller Odense Symfoniorkester Bentzons 8. Symfoni under ledelse af Tamás Vetö.
I aften kl. 20 i Odense Koncerthus. Yderligere oplysninger om festivalens koncerter på tlf. 66 11 06 63.

*Aarhus Ravels Koncert for venstre hånd står på programmet ved Aarhus Symfoniorkesters næste koncert. Det er pianisten Piers Lane der spiller solostemmen. Nørgårds 5. Symfoni og Schumanns 3. Symfoni står også på programmet. David Porce-lijn dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus.

*Fredagskoncert Radiosymfoniorkestret spiller Nør-gårds 3. Symfoni, Bartóks Tre landsbyscener og Debussys Nocturnes. Radiokoret medvirker. Michel Tabachnik dirigerer. Ved koncerten vil Edition Wilhelm Hansens Komponistpris 1997 blive overrakt.
Kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Kirkekoncert Organisten Kristian Olesen spiller i Christians Kirke. Det er den første koncert i efterårets koncert-række. Olesen spiller værker af bl.a. Bach og Kayser.
Sø kl. 16 i Christians Kirke, Strandgade på Amager.

*Tidlig musik 'Kærlighed og Kongedanse' er temaet ved en koncert med middelalderensemblet Alba. Syv smukke spanske kærlighedssange fra slutningen af 1200-tallet.
Ti. kl. 20 i Vor Frue Kirke, Århus.

*Romantisk musik Det Jyske ensemble byder på svulstig iørefaldende musik ved den næste koncert. Det er fem blæsere fra Det Jyske Ensemble, der spiller musik af August Klugardt, Georg
Prehn, Alexander von Zemlinsky og Kurt Schwertsiks Eichendorf.
Sø. kl. 16 i Værløse Kirke.

*Kammermusik Storstrøms Kammerensemble spiller i Næstved Musikfor-ening. Ved koncerten spilles værker af Mozart, Jolivet og Schumann.
Ti. kl. 19.30 i Kompagnihuset i Næstved.
nKor & orgel Heinrich Schütz' Musikalische Exequien står på programmet ved en koncert i Brønshøj Kirke. Kirkens udvidede kor medvirker, Vera Østergaard spiller orgel, Jørgen Berg dirigerer.
Sø. kl. 15 i Brønshøj Kirke.

LIVEMUSIK
*Yo La Tengo spiller alternativ rock præget af underspillet melodiøsitet og passager af støj.
To., Lille Vega, Kbh., ons., Husets Musikteater, Århus.

*Humleridderne står for en dansksproget, selvironisk og til tider fjollet hip hop, der ikke er bleg for at inkorporere både rock, melodi grand prix-pop og keltisk folk i deres udtryk. Ikke for puritanere.
To., Pumpehuset, Kbh., fre., Huset, Århus, lø., Skråen, Ålborg.

*Bleeder med Peter Peter i front spiller råt skåret, urovækkende hardcore og glampunk.
To., Paraplyen, Vejle, fre., Fermaten, Herning, lø., Husets Musikteater, Århus.

*Deep Climax er et større technoarrangement, der byder på dj's, chillout-café og modeshow med kreationer af 5 unge designere. Musikalsk vil dansemuskulaturen kunne udfoldes til lyden af funky trancetechno.
Fre., Sputnik, Kbh.

*MI-313 er en ny, månedlig klub, der gør en dyd ud af at præsentere de fineste dj's fra dét nogle kalder technoens hjemby, Detroit. Denne aften er hovednavnet D-Wynn, der har været med fra den spæde start i begyndelsen af firserne i bilernes by. Yderligere er new zealandske Koa Williams og danske Morten Wittrock dj's.
Fre., Lille Vega, Kbh.

*Cordero E Los Gran Daneses er et 7 blæsere, 5 rytmefolk og 3 sangere højt, dansk salsa-orkester.
Fre., Copenhagen Jazzhouse.

n*Prodigy fyrer op under den danseglade ungdom med deres rockinfluerede techno og aggressive big beats.
Fre., Valbyhallen, Kbh.

*Muted Styles byder på det andet af tre arrangementer, hvor en traditionel musiker møder en elektronisk ditto/dj. Denne aften er det jazztrompetist Lars Vissing, der spiller med og mod dj Opiate alias Thomas Knak. Samme aften vil man kunne nyde Detroits dj Bone levere et kompromisløst sæt.
Lø., Tivoli Jazzhouse, Kbh.

*Pernille Rosendahl er en ung, yderst personlig sanger med mindelser om en ung Anisette. Sangene er skævt svungne og melankolske.
Lø., Lille Vega, Kbh.

*Foo Fighters tæller Nirvanas trommeslager Dave
Grohl som kreativt midtpunkt. Kvartetten dyrker en gnistrende, dynamisk, mu-skuløs og melodiøs rock med mindelser om både Nirvana og Hüsker Dü.
Sø., Store Vega, Kbh.

*Adam F spiller luftig, sval, melodiøs drum'n'bass.
Ma., Lille Vega, Kbh.

*16 Horsepower har formået at puste nyt liv i den amerikanske folkmusik med deres ildevarslende, af og til originale sange, der både vækker mindelser om Nick Caves skæbnetro og Violent Femmes' akustiske drive.
Ti., Loppen, Kbh.

*Third Eye Foundation yder med sine vindblæste, spøgelsesagtige og kaotiske drum'n'bass-landskaber yderst interessant opvarmning til Movietone, der udfolder deres melankolske sange i et tyst, nær-akustisk rum.
Ons., Loppen, Kbh.

TEATER
*Spiritus Pia Juuls scenedebut er uden historie, fremdrift, nødvendighed. Til gen-gæld er der så meget andet man kan glæde sig over - f.eks. håret. Eller den dristige scenografi i form af en trappe, hvor spillet rykker tæt på og der er vildt drama i de skiftende hierarkier på trinene. Eller den Pinter-pastiche, hvori spillet både starter og slutter efter gentagne kik på armbåndsuret.
Instr.: Jesper de Neergaard. Scen.: Carsten Kristensen. Kost.: Camille Espen Hansen. Det Kgl. på Baron Bolten.

*Skønhedsdronningen fra Leenane Individet er i fokus i den ærkedramatiske konflikt om frihed og bundethed. McDonaghs irske stykke fra 1996 dyrker 50'er-realismen, hvor de groteske sammenstød mellem det 'almindelige' og det 'ualmindelige' er styrken. En diskret Birgitte Federspiel og en chokerende Hanne Hedelund.
Overs. Gunner Frøberg. Instr. Lærke Redersen. Scen. Christian Tom-Petersen. Odense Teater, Raffinaderiet.

*Privat skifte To søstres møde ved bodelingen efter moderens begravelse bliver til spiddende ord mellem mennesker, der gerne vil kommunikere, men som ikke altid kan. Anders Bodelsen vil fortælle lovligt mange historier på én gang og instruktionen reducerer til tider spillet til rent taleteater - alligevel fascinerer og pirrer forestillingen.
Instr.: Emmet Feigenberg. Scen.: Lars Juhl. Hippodromen, Folketeatret, Kbh.

*Morderenglen Oprindeligt en film af Buñuel om borgerskabets ucharmerende selvafklædning, forfald, opløsning. Stykkets største problem er, at det i sin afsløring af, hvad der foregår mellem ørerne på dette krakelerende borgerskab, i så høj grad følger de aktuelle konventioner indenfor pænt teater.
Af Karst Woudstra. Overs.: Harly Sonne & Vibeke Bjelke. Instr.: Vibeke Bjelke. Betty Nansen Teatret, Kbh.

*Ned på jorden Enkle billeder. Og skrøbelig struktur og fortælling i Dr. Dantes 'teaterkoncert', hvorfra der går en lige linie til 70'ernes Solvognen og 80'ernes rockmusicals - med stærke mindelser om Kliché, hvis ex-medlem Johnny Voss crediteres som tekstforfatter. Gode nye sange. Stærke sangere. Flotte arrangementer, musikalsk og scenografisk. Et show, der letter og flyver og kun i sin titel er helt nede på jorden.
Instr.: Nikolaj Cederholm. Sange&musik: Cederholm, Voss & Hardcore. Scen.: Ca-milla Bjørnvad & Marianne Nilsson. Kor.: Kenneth Kreutz-mann. Dr. Dantes Aveny.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her