Kultur
6. november 1997

UDSTILLING
*Charlottenborgs Efterårsudstilling åbnede i lørdags med 30 deltagere kunstnere, heriblandt Bendt Ulrich Sørensen, Colonel, Jesper Rasmussen, Finn Naur Petersen, Ellen Hyllemose, Bodil Nielsen m.m.fl.
Charlottenborg, Dagl. 10-17, t. 23. nov.

*Frida Kahlo (1907-1954) er en af det latinamerikanske kontinents mest egensindige malere. Udstillingen viser flere af Frida Kahlos hovedværker samt fotografier af Frida Kahlo og hendes kreds.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17, t. 4. jan.

*(Un)blind er titlen på en fælles nordisk udstilling med installation, tegning og fotografi af Heini Hölttä, Jytte Høy, Pétur Magnússon, Elisabet Norseng og Gudrún Hrönn.
Overgaden, Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 12-18. N.B! Søn. sidste dag.

*Mogens Bøggild, der døde i 1987, bliver hyldet posthumt på en udstilling, der viser laveringer, relieffer og skulpturer af ham i det fine lille Galleri Åhuset, Brog. 26, Køge. To.-sø. 11-17, t. 9. nov.

*Tomas Lahoda viser malerier fra i år og tegninger, han skabte som lille. Titlen er "Ikebama" og er barnets fejlstavning af ikebana, en betegnelse for japansk blomsterkunst, som Lahodas far lod sin søn tegne efter for over 30 år siden.
Bie & Vadstrup, Bülowsvej 7A, Frederiksberg. Ti.-fr. 14-17, lø. 11-15, t. 29. nov.

*Per Bak Jensen viser fotografier fra New Zealand, mens new zealænderen Peter Peryer har fotograferet i Danmark. De udstiller i:
Esbjerg Kunstmuseum. Havneg. 20, Esbjerg, t. 25. jan.

*TAPKO spøger igen og traditionen tro på et kunstfremmed sted. Denne gang er det Cai Ulrich v. Platen, aktuel med udstillingen Site Inside i:
Istedg. 79, Kbh. Ti.-sø. 13-17, t. 30. nov.

*Peter Rössell udstiller nye crazy malerier i neo-pop-stil i:
Galleri SPECTA, Peder Skramsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17:30, lø. 11-14, t. 29. nov. N.B.! Åbner i

*Kunstnerparret Jakob Leth Jensen/Morten Buch Jørgensen (f. 1970) er autodidakte
kunstnerer, der siden 1992 har arbejdet på 16 malerier i serien "Èclars", hvoraf de første otte vises i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Ti.-fr. 10-13, lø. 11-15. Åbner i morgen, t. 29. nov.

*10 års jubilæum i Kunstnernes hus markeres med en udstilling af: Jan Balling, Steen Bach Christensen, Finn Have, Jan Jensen, Per Kramer, Jesper Rasmussen, Fritse Rinds og Willem Weenink.
Saltholmsg. Århus. Ma.-fr. 10-17, lø.-sø. 12-17, t. 23. nov.

*Eli Benveniste udstiller for første gang separat i Danmark. På udstillingen "De Erstattelige" kan man se hendes skulpturer i brændt ler.
Galerie Anne Marie, Gothersg. 54, Kbh. Ti.-fr. 13-18, lø. 11-15, t. 29. nov.

*Jens Birkemose viser objekter & maleri samt nye collager og assemblager om slanger.
Galleri Python, Borgerg. 91, Kbh. On.-fr. 14-19, lø. 11-15, t. 29. nov.

*Malene Landgreen viser nye malerier, der viser hendes evne til at fylde lærrederne med livfulde og poetiske gesti.
Galleri Søren Houmann, Borgerg. 36, st.. Kbh. Ti.-fr. 13-18, lø. 11-14, t. 23. nov.

KLASSISK
*Trompet Solotrompetist Michael Brydenfelt spiller med Københavns Festival Orkester under dirigenten Ole Schmidt. Sopranen Eva Hess Thaysen medvirker også. Værker af bl.a. Carpentier, Albinoni, Scarlatti, Haydn, Telemann.
I aften kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal.

*Torsdagskoncert Det nu ændrede koncertprogram byder på pianisten Arcadi Volodos. Dirigent: Alexandre Lazarev, værker af Tjajkovskij og Rakhmaninov.
I aften kl. 20 i Radiohuset.

*CIEF 97 Copenhagen International Experimental Music Festival begyndte i går. I aften spiller The Wild Man's band: Peter Brötzmann, Johannes Bauer, P.O Jørgens og Peter Friis Nielsen. Arrangør: SKRÆP. Tlf. 33 32 72 22.
I aften kl. 20 i Copenhagen Jazzhouse.

*Violin & klaver Jochen Brusch (violin) og Anne Ruth Ferenczi (klaver) spiller sonater af Händel. Mozart, Bach, Brahms, Svendsen, Massenet og Kreisler.
I morgen kl. 19.30 i Kunstsalen på Vrå Højskole.

*Symfoni-jazz Sjællands Symfoniorkester spiller musik af Milhaud, Stravinsky, Camilo, Bentzon og Gershwin. Michel Camilo er solist. Bellincampi dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Ringsted Teater & Kongrescenter. Fredag kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal.

*Indisk musik Den sydindiske fløjtenist Shashank spiller klassisk sydindisk musik på bambusfløjte. Han akkompagneres af violinisten B. Gayathri og slagtøjspillerne Balaraman Venkatesh på mridangam-tromme og N. Radhakrishnan på lertrommen ghatam.
Lørdag kl. 20 på Ny Ryomgård (Djursland) og søndag kl. 20 på Huset i Aalborg.

*Knudåge Riisager Det Kongelige Bibliotek har arrangeret en udstilling om den danske komponist Knudåge Riisager (1897-1974) på Musikhistorisk Museum. Det Kongelige Bibliotek har også udgivet en bog om komponisten: Symfonien er død - musiken leve og andre essays. Udstillingen kan ses på
Musikhistorisk Museum, Åbenrå 30, t. 7. dec.

*Filmkavalkade Goethe Institut er med til at fejre Schuberts 200 års fødselsdag. syv film spilles i Filmhuset, Gothersgade. I weekenden spiles bl.a. Franz Schubert - ein Leben in zwei Sätzen.
Søndag kl. 12.15 i Filmhuset.

*Sang & klaver Det Danske Sangselskab afholder koncert med tenoren Thomas Poulsen Kragh. Tove Lønskov sidder ved flyglet. Sammen opfører de to Schuberts sangcyklus Die Schöne Müllerin.
Søndag kl. 15 i Det kgl. danske Musikkonservatoriums sal.

*Musikhøst Festivalen for ny musik i Odense, Musikhøst, begynder onsdag aften med værker af Kurtág, Penderecki, Nørgård og Koch. Fra onsdag til søndag er byen ekstra attraktiv som besøgsmål. Der opføres ikke mindre end 21 værker af Per Nørgård, der således er festivalens hovednavn. Derudover præsenteres komponisterne Ivar Frounberg (f. 1950) og den 30-årige Jesper Koch. Musikhøst byder på orkestermusik, kammermusik, soloværker, seminarer og workshop. Festivalen arrangeres af Ny Musik Odense (NMO), tlf. 66 11 06 63.
Onsdag kl. 19.30, åbningskoncert i Konservatoriets koncertsal (Islandsgade 2).

LIVE MUSIK
*Copenhagen Autumn Jazz fræser derudaf i bedste stil helt frem til og med søndag. Der er tale om et hav af arrangementer på spillesteder som Copenhagen Jazzhouse - der f.eks præsenterer Mads Vinding Trio fredag, Nikolaj Bentzon Constitution lørdag og John Abercrombie Organ Tro søndag - og Tivolis Jazzhouse, hvor Ulf Wakenius Quartet giver koncert lørdag og Horace Parlan trio optræder i aften, samt steder som Studenterhuset, Café Chips, Park Café, La Fontaine o.s.v. deltager i løjerne.
Fra torsdag til søndag i hele København

*Steve Earle er en af 90'ernes allerstørste troubadurer, som med en fod i country og den anden i rock har ajourført singer/songwriter-genren med vellykkede resultater. Især efter han kom ud af spjældet i '94, har han leveret et par meget skarpe og velfungerende albums, hvoriblandt det seneste, dette års El Corazon, også er det bedste.
To., Pumpehuset, Kbh.

*Love Shop er stadig navnet på 90'ernes mest fascinerende dansksprogede rockband - sidste chance for at se dem live i denne omgang.
To., Forbrændingen, Albertslund, fr., Pakhuset, Fredericia + lø., Paletten, Viborg.

*April Club 2 er en "klub for de elektronisk frisindede", og byder denne gang på liveoptræden fra det danske kultnavn, technomusikeren og dj'en Bjørn Svin samt den norskefreestylespacefunk-udøver Sternklang.
Fr., Stengade 30, Kbh, kl. 22-05.

*Napalm Death spiller metal, så tænderne rasler i munden. Gruppen har fra starten været ét af scenens mest stildannende bands, men mange mener at gruppen lige nu topper med den kritikerroste Inside The Torn Apart.
Lø., Panic, Haderslev + sø., Loppen, Kbh.

*Lydia Lunch er en af rockscenens store originaler. Både som musiker og forfatter kan hun bedst beskrives som konfrontalist, og hun går ikke af vejen for hverken det makabre, det groteske eller det perverse. Denne aften er helliget en spoken word-performance, hvilket på dansk betyder at hun læser op.
Lø., Lille Vega, Kbh.

*Radiohead er tidens måske mest kunstnerisk prægnante britiske navn, hvilket i ikke ringe grad skyldes gruppens evne til at styre udenom britpop-bølgen og Oasis-kopismen til fordel for et dybt personligt udtryk og meget eklektisk forhold til traditionen.
Sø., KB Hallen, Kbh.

TEATER
*Rødt Der er ikke meget gods i det sympatisk humanistiske stykke, der viser to indespærrede kvindelige mordere fra hvert sit sted i samfundet. Der savnes noget, der rykker og ryster.
Af Anna Reynolds. Overs.: Niels Brunse. Instr.: Dorte Madsen. Scen.: Luise Bentzen. Vintapperteatret, Odense

*Skønhedsdronningen fra Leenane Individet er i fokus i den ærkedramatiske konflikt om frihed og bundethed. McDonaghs irske stykke fra 1996 dyrker 50'er-realismen, hvor de groteske sammenstød mellem det 'almindelige' og det 'ualmindelige' er styrken. En diskret Birgitte Federspiel og en chokerende Hanne Hedelund.
Overs. Gunner Frøberg. Instr. Lærke Redersen. Scen. Christian Tom-Petersen. Odense Teater, Raffinaderiet

*Privat skifte To søstres møde ved bodelingen efter moderens begravelse bliver til spiddende ord mellem mennesker, der gerne vil kommunikere, men som ikke altid kan. Anders Bodelsen vil fortælle lovligt mange historier på én gang og instruktionen reducerer til tider spillet til rent taleteater - alligevel fascinerer og pirrer forestillingen.
Instr.: Emmet Feigenberg. Scen.: Lars Juhl. Hippodromen, Folketeatret, Kbh.

*Morderenglen Oprindeligt en film af Buñuel om borgerskabets ucharmerende selvafklædning, forfald, opløsning. Stykkets største problem er, at det i sin afsløring af, hvad der foregår mellem ørerne på dette krakelerende borgerskab, i så høj grad følger de aktuelle konventioner indenfor pænt teater.
Af Karst Woudstra. Ovs.: Harly Sonne & Vibeke Bjelke. Instr.: Vibeke Bjelke. Betty Nansen Teatret, Kbhn.

*Skybrud Ung spansk dramatiker med instruktør, scenograf og halvdelen af skuespillerne fra nogle af de seneste års bedste forestillinger udenfor Det Kgl. Og helt overvældende: fem gode kvinderoller. Ideen - hemmeligt selskab af smøgforlegne mødes på højhusets tag - er fremragende, og Sergi Bebel skriver en formidabel dialog. Men stykket er og bliver en situation og skybrudets forløsning bliver et postulat.
Overs. Simon Boberg. Instr.: Emil Hansen. Scen.: Maja Ravn. Det Kgl. Teater, Ny Scene

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her