Kultur
18. december 1997

UDSTILlING

*Festjuleudstilling i Galleri Susanne Ottesen v/ Mar-tin Erik Andersen & Erik Steffensen kan man bl.a. se et grantræ, der er vendt på hovedet. På lør. kl. 16 synger vokalgruppen ARS NOVA julen ind.
Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13, lø. 11-15

*Al Taylor er amerikansk installationskunstner. Hans kulturkritiske udstilling 'Full Gospel Neckless' kan ses i det hæderkronede Galleri Tommy Lund, der snart flytter til København.
Vindeg. 73, Odense. Ti.-lø. 11-17., t. 7. jan.

*Ingalvur av Reyni er en af de store færøske kolorister.
Galleri Trap, Vesterbrog. 111, Kbh. Ti.-sø. 14-18, t. 21. dec.

*Not Vital I Malmø Kunst-hal vises skulpturer af den schweizisk-amerikanske kunstner. "I hans værker oplever man hvordan form forvandles til natur og menneske til dyr." Desuden kan her ses en udstilling med den efterhånden kendte finske fotokunstner Esko Männikö.
Dgl. 11-17, on. 11-22, t. 25. jan.

*Home Sweet Home er titlen på en udstilling, hvor galleriet har taget kundernes behov alvorligt: Galleriet er indrettet som prototypen på et smagfuldt hjem, proppet med kunst af galleriets kunstnere. Vi nævner i flæng: Elisabeth Toubro, Martin Kippenberger, Erik Thommesen, Sonja Ferlov, Poul Gernes m.fl.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14, t. 31. dec.

*M59 udstiller sine lyrisk-abstrakte medlemmers nyeste værker. Blandt deltagerne kan nævnes Margrethe Agger, Ole Bjørn, Gay Christensen, Lise Honoré m.fl. Gæst i år er Bo Thobo-Carlsen.
Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Plads. Dgl. 10-17, t. 14. dec.

*PRO's årlige udstilling åbnede i lørdags. Blandt medlemmerne kan nævnes: Torben Bohse, Claus Bojesen, Kirsten Langkilde, Poul Lillesøe, Gunnar Saietz m.fl. En af de nye udstillere er fotografen Trine Søndergaard, der har fotodokumenteret narkoludernes skæbner i Skelbækgade på Vesterbro.
Charlottenborg, Kgs. Nytorv, Kbh. Dagl. 10-17, on. 10-19,
t. 14. dec.

*Skulpturer 'Kunsten og arbejderen' er en udstilling af Stephan Balkenhol og Kristian Dahlgård.
Albertslund Rådhus. Alle dage 9-22, t. 18. jan.

*Palle Seiersen Frost er dansk-mexikansk kunstner, som er blevet kaldt 'papirets troldmand'. Han kan virkelig trylle med papiret, som hans hænder transformerer til skulpturer af en særegen skønhed.
Kastrupgårdsamlingen, Kastrupvej 399. Ti.-sø. 14-17, on. till. 19-21, t. 25. jan.

*Kaj Nyborg har arrangeret udstillingen 'pinpoint' med deltagelse - foruden af ham selv - også af installationskunstnerne Beat Zoderer fra Schweiz, tyskerne Stefan Saffer og Manuel Franke samt franskmanden Alain Bernardini.
Overgaden. Overg. Neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 12-18. Lukket mellem 23.dec. og 3. jan., t. 1. feb.

*'Oluf Høst - optakt til et museum' er titlen på en udstilling, som forsøger at indfange stemningen i det forestående nye Høst-museum, der åbner i Gudhjem til Sankt Hans.
Brænderigården, Ridderg. 8, Viborg. Ti.-sø. 13-17, t. 1. feb.

KLASSISK

*Händel Odense Symfoniorkester har i år henlagt de traditionelle julekoncerter til Domkirken og opfører Messias to gange. Odense Symfoniorkester bliver dirigeret af Jan Wagner. Solistkvartet: Bodil Arnesen, Annette Simonsen, Peter Grønlund og Per Høyer. Desuden medvirker Filharmonisk Kor.
I aften og i morgen aften kl. 20 i Domkirken

*Ni læsninger Messingblæserkvintetten af 1984 spiller i Simeons Kirke. Der vil være de ni læsninger med konfirmander og kirkens kor og organist vil spille.
I aften kl. 19.30 i Simeons Kirke

*Bach En række kunstnere optræder i Holmens Kirke til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Koncerten sker i et samarbejde mellem en række storkøbenhavnske lokalfor-eninger under Kræftens Bekæmpelse og de deltagende kor, som kommer fra hele København. Blandt medvirken sopranen Nina Pavlov-ski.
Fr. kl. 19.30 i Holmens Kirke

*Werner Aarhus Unge To-nekunstnere (AUT) og Danmarks Radio arrangerer koncert med nyere julemusik og tre værker skrevet af skandinaviske komponister. Ensemble 2000 og Det Jyske Kammerkor medvirker. Værker af Sven Erik Werner, Niels La Cour, Thomas Agerfeldt Olsen, Sven-David Sandström, Nils Lindberg og Juliana Hodkinson.
Lø. kl. 15 i Vor Frue Kirke i Aarhus

*Mendelssohn I den gen-åbnede Nærum Kirke er der koncert med Symfoniorkestret af 1963. Dirigent er Lars Rønn. Programmet består af Mendelssohns Violinkoncert med Kim Sjøgren som solist, og Mozarts Titus ouverture. Desuden julemelodier og -salmer.
Sø. kl. 16 i Nærum Kirke

*Mozart Det Kgl. Teater har premiere på Mozarts opera Idomeneo. Iscenesættelse: Dieter Kaegi. Scenografi: Bruno Schwengl. Musikalsk ledelse: Manfred Honeck. Idomeneo: Poul Elming, Idamante: Hanne Fischer, Elektra: Irene Theorin.
Ma. kl. 20. på Det Kgl. Teaters Gamle scene. Opføres også 26.12., 3., 6., 8. jan.

LIVEMUSIK

*Lois er et nyt dansk navn, der her koncertdebuterer med en musik et sted mellem trip-hop-pionererne i Portishead og jazz-musik, hvilket allerede har givet dem kontrakt med en multinational musikgigant.
To., Rust, Kbh.

*Red Warszawa morer sig med gale danske tekster ikke uden slægtskab med barske børnerim, og en tung karikeret rockmusik. For humorister.
To., Loppen, Kbh.

*El Vez er det mexicanske og ganske velsmurte svar på The King. Denne aften er der juleshow-rock'n'roll med mexicansk islæt og glimt i øjet - af den ene eller anden art.
To., Lille Vega, Kbh.

*Hvid Sjokolade står for en af årets bedste danske hip hop-albums med den funky, uhøjtidelige, dansksprogede De Levende Poeters Klub, og spiller denne aften dobbeltkoncert med de ligeledes danskrappende hip hoppere i Takt & Tone.
Fre., Pumpehuset, Kbh.

*Luksus spiller ringlende lyrisk, melodisk guitarpop med engleskøn forsang af Lise Wesyzynthius. Opvarmningsband er det lovende, melodiøse og pletvist excentriske Moi Caprice.
Fre., Lille Vega, Kbh.

*Dicte synger sine sensuelle sange i et mere akustisk og jazzet regi end på det trip hoppede, andet soloalbum
Voodoo Vibe.
Fre., Forbrændingen, Albertslund

*Muted Styles præsenterer deres tredje og sidste arrangement, der endnu en gang parrer en jazzmusiker - denne gang bassisten Jens Krøgholt - med en dj - Kenn nn - for at få ny musik til at spire. Efter mødet spiller først danske dj LAB og siden den både techno/house/fremtidsfunk- baserede Jay Denham fra USA op til dans.
Lø., Tivoli Jazzhouse, Kbh.

*Düreforsög inviterer under overskriften "En anden rigtig dyr jul!" de musikalske venner Bjørn Svin, Peter Peter, T. S. Høeg, Goodiepal og Scott Maddox på scenen for at bidrage til den ellers i forvejen ganske gale jazzmetalpolka.
Lø., Loppen, Kbh.

*Propdenoppop Klop præsenterer noget så bizart som "Sommerfest med Biff Baxter Band & Porcelain". BBB spiller en anarkist, gennemmelodiøs og britisk funderet indierock, mens Porcelain byder på lidt mere drive og tyngde.
Lø., Stengade 30, Kbh.

*Kashmirs Jule-ouverture byder givetvis på trioens ekvilibristiske, jazzede, primale, ironiske, tungrock.
Lø., Pumpehuset, Kbh.

*Dane T. S. Hawk - alias T. S. Høeg - og hans big band Great Mongo Dilmuns leverer deres sidste dødsdisco-koncert.
Ma., Stengade 30, Kbh.

*Burning Red Ivanhoe. Veteranerne i den 30 år gamle gruppe leverer deres vildtvoksende fusion mellem jazz og rock gennemvævet af improvisatoriske forløb.
Ti., Rust, Kbh.

TEATER

*Don Ranudo kan også staves bagfra, og så står der O, du nar! Men skønt Holbergs hovedperson ud fra enhver fornuftsbetragtning er indbegrebet af en nar, er triumfen i Det Kgl.s opsætning samtidig, at det er fjolset - pragtfuldt underspillet af Jørgen Reenberg, - der i sidste ende står med palmerne og publikums kærlighed.
Instr.: Alexa Ther Scen.: Rikke Juellund. DKT, Stærekassen

*Et Drömspel Staffan Valdemar Holms sidste chefsæson former sig som en konkret Strindberg-marathon, hvoraf Hipps drømmespil vitterlig er blevet en drømmeforestilling. Uvirkeligt smuk, både munter og morbid, klog og kåd, dristig og dybsindig, stringent og skæv. Den svenske Strindbergs-veteran Keve Hjelm har formået at gøre forestillingen betagende stor og samtidigt helt forenklet og klar.
Scen.: Peter Lundquisst. Kost.: Gunnel Nilsson. Lys: Torkel Blomkvist. Malmö Dramatiska Teater

*Crazy for you Det hele svinger. Det er Gerschwin og det er crazy, dette her, men det er også Crazy for you - en vanvittigt intetsigende, men også en vanvittigt underholdende musical. Denne bearbejdelse af brødrene Gersch-wins egen Girl Crazy fra 1931 kan formodentligt overhovedet ikke gøres bedre.
Mus.manus: Ken Ludwig. Iscen.: Lars Knutzon. Kor.: Susanne Breuning. Scen.: The Crazy Company. Ovs.: Klaus Lynggaard. Mus. dir.: Fini Høstrup. Delvis baseret på Århus Teaters produktion. Det Ny Teater, Kbh.

*Rejsens mål Én lang indre monolog - først som roman - af Bent Vinn Nielsen. Når det lykkes at omsætte en sådan ordstrøm til teater, skyldes det først og fremmest en formidabel indsats af skuespilleren Charlotte Trier.
Instr.: Hanne Felding. Scen.: Gitte Baastrup. Svalegangens foyerscene, Ålborg

*Halen Der Logrede Med Hunden Her serveres noget andet i Claus Flygares julesa-tire, om end resultatet til tider minder om udveksling af indforstået teatersladder med Arte-abonnenterne.
Af Anders W. Berthelsen, Henrik Lykkegård, Henrik Prip & Claus Flygare. Instr.: Claus Flygare. Mus.: The Cannonballs. Kanonhallen, Kbhn.

*Knæk Fire minutter inde i stykket - fra da af udvikler det sig mere og mere utroværdigt. Figurerne er klicheer, de taler i trend-udtryk, og deres livsstil fremstilles som en hoben udklip fra ALT for damerne og Euroman.
Af Kari Vidø. Instr.: Brigitte Kolerus. Scen.: Nina Flagstad. Folketeatret, Hippodromen.

*Diskret ophold De unge
Rifbjergs&Jensens julesatire fra 1964 spiller op til et nyt publikum. Kan 60'ernes vrede unge mænds slag i den borgerlige bolledej overleve generationsskiftet? Når opsætningen kan, er det fordi den fortæller noget gammelt og overvejende superaktuelt med rasende veloplagthed.
Instr.: Flemming Weiss Andersen. Scen.: Elma Gjendem. Mus. dir.: Chr. Baltzer. Odense Teater, Værkstedet

*Peter Larsen på jul "Jeg er ikke blevet stand-up comedian. Lad os være hudløst ærlige i aften; jeg er nærmere en slags sit-down comedian. Det handler om at forstå genrerne! Og derfra vil vi så forsøge at arbejde os ud i normalitetens grænseland. Var der spørgsmål fra salen? Det er bare at markere".
Af & med Peter Larsen. Komp. & pian.: Lars Fjeldmose. Helsingør Sommerteater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her