Kultur
11. december 1997

UDSTILlING
*Not Vital I Malmø Kunst-hal vises skulpturer af den schweizisk-amerikanske kunstner. "I hans værker oplever man hvordan form forvandles til natur og menneske til dyr." Desuden kan her ses en udstilling med den efterhånden kendte finske fotokunstner Esko Männikö.
Dgl. 11-17, on. 11-22, t. 25. jan.

*Nytolkninger I Lunds Kunsthal kan man se 16 svenske kunstnere, som tolker
biblen, heriblandt: Elisabet Apelmo, Jan Håfström, Erland Cullberg m.fl.
Ma.-on. 12-17, to. 12-20, fre. 12-17, lø. 10-17, sø. 10-18, t. 11. jan.

*Home Sweet Home er titlen på en udstilling, hvor galleriet har taget kundernes behov alvorligt: Galleriet er indrettet som prototypen på et smagfuldt hjem, proppet med kunst af galleriets kunstnere. Vi nævner i flæng: Elisabeth Toubro, Martin Kippenberger, Erik Thommesen, Sonja Ferlov, Poul Gernes m.fl.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14, t. 31. dec.

*M59 udstiller sine lyrisk-abstrakte medlemmers nyeste værker. Blandt deltagerne kan nævnes Margrethe Agger, Ole Bjørn, Gay Christensen, Lise Honoré m.fl. Gæst i år er Bo Thobo-Carlsen.
Den Frie Udstillingsbygning, Oslo Plads. Dgl. 10-17, t. 14. dec.

*PRO's årlige udstilling åbnede i lørdags. Blandt medlemmerne kan nævnes: Torben Bohse, Claus Bojesen, Kirsten Langkilde, Poul Lillesøe, Gunnar Saietz m.fl. En af de nye udstillere er fotografen Trine Søndergaard, der har fotodokumenteret narkoludernes skæbner i Skelbækgade på Vesterbro.
Charlottenborg, Kgs. Nytorv, Kbh. Dagl. 10-17, on. 10-19,
t. 14. dec.

*Geneviève Cadieux Dialog: Catherine Heard/Peter Neuchs. Projekt af Francis Lebouthiller' er en kunstnerisk dialog mellem Danmark og Canada. Johan Grimonprez' forrygende pseudo-dokumentariske video over flykapringens historie DIAL H-I-S-T-O-R-Y kan også ses i:
Kunstforeningen, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Begge til 11. jan.
nPassager er en fotoinstallation af Kathrine Schrøder. Hun viser rum, mange slags rum. Private, offentlige, forladte og overbefolkede. Hendes fotos er taget i Danmark og El Salvador.
Gentofte Kunstbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup. Ma.-to. 10-19, fre. 10-18, lø. 10-15, sø. 12-16, t. 21. dec.

*Dansk keramik fra 1850 til 1997. 40 nulevende keramiske kunstnere viser nye monumentale værker i stalden, medens Sophienholms hovedbygning byder på et vue over udviklingen af dansk keramiks historie.
Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 10-21, t. 14. dec.

*Frida Kahlo (1907-1954) er en af det latinamerikanske kontinents mest egensindige malere. Udstillingen viser flere af Frida Kahlos hovedværker samt fotografier af Frida Kahlo og hendes kreds.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17, t. 4. jan.

*Tracey Moffatt er en australsk kunstner/filminstruktør, der i sine iscenesatte fotografier sætter fokus på forbudte og fortrængte sider af den vesterlandske kultur
Galleri Faurschou. St. Strandstr. 21, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14, t. 24. jan.

*Svend Wiig Hansen Tegninger af kan ses i:
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. N.B! Til 20. dec.

*Alberto Savinio 1927-1952 var italiensk maler og broder til Giorgio de Chirico. I hans mytologiske kompositoner forenes det abstrakte og det figurative formsprog. 'Louisiana-Udstillingen. Ny kunst fra Danmark og Skåne' er en udstilling med værker af 52 kunstnere fra den dansk-skånske region.
Dgl. 10-17, on. 10-22. Henh. til 11. jan. og 8. feb.

KLASSISK
*Wagner dirigenten Owain Arwel Hughes dirigerer Aalborg Symfoniorkester. Musik af Wagner og Berlioz.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Beethoven Skæbnesymfonien af Beethoven (nr. 5 i c-mol, op. 67) spilles af Radiosymfoniorkestret med Claus Peter Flor som dirigent. Koncerten indledes med Beethovens Leonore ouverture nr. 2. Så mangler vi bare solokoncerten - det er denne gang Sjostakovitch' Violinkoncert nr. 1. Solostemmen spilles af Frank Peter Zimmermann.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Spilles også i morgen samme tid og sted.

*Mahler Det Kongelige Kapel giver koncert med musik af Zemlinsky (af Die Seejungfrau) og Mahler (4. Symfoni). Koncerten indledes med Strauss' Kaiser-Walzer. Manfred Honeck er dirigent og Lisa Larsson er solist.
Fr. kl. 20 i Tivolis Koncertsal.

*Lorentzen LINensemblet har arrangeret fire digterkoncerter. Første arrangement handlede om Benny Andersen og Andy Pape. Den næste har digteren Thorkild Bjørnvig i centrum. Gæsten er Birgitte Frieboe. Musik af Gudmundsen-Holmgreen (Spejlstykker), Werner (Siv, vand, måne), Lorentzen (Siv, vand, måne). Begge værker er uropførelser og de bruger samme tekst. Desuden spiller LINen-semblet Brahms' Trio op. 114.
Lø. kl. 15 i Den Anden Opera i Kbh.

*Bach Den Danske Saxofon-kvartet spiller J. S. Bachs Die Kunst der Fuge.
Sø. kl. 16 i Samuels kirke (Thorsgade 65, Kbh. N.)

*Mozart Houston Chamber Players med den tyske pianist Christoph Eschenbach spiller musik af Mozart, Schönberg og Brahms.
Sø. kl. 20 i Christians Kirke, Kbh.

*Fuzzy Harpenisten Sofia Asunción Claro spiller musik af den danske komponist Ejnar Kanding (uropf. af Entbergen). Også musik af Fuzzy, Nicola Sani, Sunleif Rasmussen og Hans Peter Stubbe Tegl-bjærg.
Sø. kl. 14 i DR's Studie 2, Rosenørns alle.

*Werner Det Danske Kammerkor afholder 40 års jubilæumskoncert. Dirigenten Kim Nanfred dirigerer kor, solister og et strygerensemble. Musik af Nørgård, Lasso, Prætorius, Lewkovitch, la Cour, Werner, Corelli og Buxtehude.
Sø. kl 19.30 i Skt. Jacobs Kirke, Kbh.

*Poulenc Under rubrikken Kormusikkens Mestre præ-senterer Danmarks Radio Radiokammerkoret og Københavns Drengekor. Det er den engelske dirigent Stephen Layton der dirigerer. Værker af Poulenc, la Cour, Schulz og Britten.
Ti. kl. 20 i Christiansborg
Slotskirke

LIVEMUSIK
*Clemens er en ung albumdebutterende rapper, der med et skarpskårent tungemål og en sikker sans for det sejt gyngende groove og det slidtstærke loop er blandt de fineste danske hip hoppere.
To., Loppen, Kbh.

*Bob Hund er svensk rocks naivistiske og mest charmerende bud på en sammensmeltning af skrammelrock, melodiøsitet, anarki og lyrik.
To., Pumpehuset, Kbh.

*The Wild Man's Band og Cockpit Music udfordrer musikaliteten med både fusion, improvisation og avantgardisme. To., Den Anden Opera, Kbh.

*Claus Bøhling blev i Hurdy Gurdy, Burning Red Ivanhoe m. fl. regnet for en af kongerigets fineste guitarister, og spiller med sit nuværende outfit Elektrum instrumental rock på kendte præmisser.
To., Svejk, Kbh., lø., Banjen, Svendborg

*MI-313 er navnet på et månedligt techno/house-arrangement, der for anden gang henter musikere fra technoens fødeby, Detroit, til et til lejligheden stemningsfuldt omdekoreret Lille Vega.
Fre., Lille Vega, Kbh.

*En Vogue er et af USA's bedste bud på den moderne, såkaldte r'n'b, der her løftes af sublime vokalharmonier og funky soulgrooves.
Fre., Falkoner Teatret, Kbh.

*Pupil er en dansksyngende trio, der sammensmelter fremragende vokalharmonier med skæv popsensibilitet og et gnistrende rockdrive.
Fre., Loppen, Kbh., ons., Rust, Kbh.

*Amazon er et arrangement, der med lynende hurtige breakbeats og sugende basspor spiller op til heftig dans fremmanet af en række jungle- og drum'n'bass-dj's.
Fre., 1000Fryd, Aalborg

*Alex Reece er blandt britisk drum'n'bass' største profiler med sine jazzede melodier, smidige basgrooves og svalt myldrende breakbeats.
Lø., Lille Vega, Kbh.

*Master Fatman Guru Orchestra er et otte mand højt orkester, der hygger om gæsterne med easy listening-nisse-jazz.
Lø., Copenhagen Jazzhouse

*Channe Nussbaum & Spielniks spiller op til alternativ jule-matiné med nye og gamle numre med rødder i den jødiske folklore.
Sø., Copenhagen Jazzhouse

TEATER
*Halen Der Logrede Med Hunden Her serveres noget andet i Claus Flygares julesa-tire, om end resultatet til tider minder om udveksling af indforstået teatersladder med Arte-abonnenterne.
Af Anders W. Berthelsen, Henrik Lykkegård, Henrik Prip & Claus Flygare. Instr.: Claus Flygare. Mus.: The Cannonballs. Kanonhallen, Kbhn.

*Crazy for you Det hele svinger. Det er Gerschwin og det er crazy, dette her, men det er også Crazy for you - en vanvittigt intetsigende, men også en vanvittigt underholdende musical. Denne bearbejdelse af brødrene Gersch-wins egen Girl Crazy fra 1931 kan formodentligt overhovedet ikke gøres bedre.
Mus.manus: Ken Ludwig. Iscen.: Lars Knutzon. Kor.: Susanne Breuning. Scen.: The Crazy Company. Ovs.: Klaus Lynggaard. Mus. dir.: Fini Høstrup. Delvis baseret på Århus Teaters produktion. Det Ny Teater, Kbh.

*Knæk Fire minutter inde i stykket - fra da af udvikler det sig mere og mere utroværdigt. Figurerne er klicheer, de taler i trend-udtryk, og deres livsstil fremstilles som en hoben udklip fra ALT for damerne og Euroman.
Af Kari Vidø. Instr.: Brigitte Kolerus. Scen.: Nina Flagstad. Folketeatret, Hippodromen.

*Diskret ophold De unge
Rifbjergs&Jensens julesatire fra 1964 spiller op til et nyt publikum. Kan 60'ernes vrede unge mænds slag i den borgerlige bolledej overleve generationsskiftet? Når opsætningen kan, er det fordi den fortæller noget gammelt og overvejende superaktuelt med rasende veloplagthed.
Instr.: Flemming Weiss Andersen. Scen.: Elma Gjendem. Mus. dir.: Chr. Baltzer. Odense Teater, Værkstedet

*Peter Larsen på jul "Jeg er ikke blevet stand-up comedian. Lad os være hudløst ærlige i aften; jeg er nærmere en slags sit-down comedian. Det handler om at forstå genrerne! Og derfra vil vi så forsøge at arbejde os ud i normalitetens grænseland. Var der spørgsmål fra salen? Det er bare at markere".
Af & med Peter Larsen. Komp. & pian.: Lars Fjeldmose. Helsingør Sommerteater.

*Saxo vender tilbage II ... og stiller spørgsmål til 1990'ernes Danmark. Politik, kvindesag, børneopfattelse, politiet, kunsten - alt får en tur gennm den veloplagte Høeg'ske samfundsscanner. Alligevel har det svært ved at blive rigtig sjovt.
Instr.: Madeleine Røn Juul. Scen.: Pia Maannssen. Kor.: Ann Crosset. Bådteatret, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her