Læsetid: 4 min.

Til lykke med fødselsdagen!

Kultur
24. december 1997

Honnørmarch for pladeselskabet dacapo, Det Kongelige Teater, musikforlaget Edition Wilhelm Hansen og Thorvaldsens Museum

Skyd nytåret ind med Lumbyes Champagne Galop! En ny cd med musik af H.C. Lumbye kommer snart på gaden. På cd'en finder de også Salut for August Bournonville, Københavns Jernbane-damp Galop, Cæcilie Vals, Dronning Louise Vals og en række andre kendte ting fra Lumbyes hånd.
Det er pladeselskabet dacapo, der udsender ikke blot denne ene cd, men komponistens samlede orkesterværker, fordelt på en række cd'er. "The Hans Christian Lumbye Edition repræsenterer en milepæl i indspilningen af det 19. århundredes populærmusik ved for første gang at præsentere de komplette orkesterværker af denne 'nordiske Strauss'."
Sådan hedder det i pressemeddelelsen, der præsenterer musikken, som spilles af Tivolis Symfoniorkester under Giordani Bellincampi.
Musikken er interessant at have stående på hylden som et minde om en dansk musikpersonligheds store bedrift. Men det er ikke musik, man sætter på afspilleren igen og igen. Man pluklytter og nyder Lumbyes livfulde divertissementer.
Nu bliver Lumbyes samlede værker dokumenteret på cd, og tak for det. Man har svært ved at ophidse sig og mene, at udgivelsen er komplet overflødig. Herregud - hvis nogen synes musikken er interessant.
Det vigtige spørgsmål er imidlertid hvorvidt dacapo overhovedet skal begive sig af med at bruge tid, energi og penge til at udgive Lumbyes samlede værker. Man må gå ud fra at udgivelsen er finansieret fra anden side, således at der ikke går midler fra andre dacapo-projekter til Lumbye-udgivelsen.
Det statslige pladeselskab, der fik en uheldig start, er blevet en succes. Musikken kommer ud og det i betragtelige mængder. Forlaget strækker armene længere og længere ud og fanger nye genrer ind: Jazz, populærmusik, ny kompositionsmusik, gammel dansk. 1997 har været et meget aktivt år for dacapo med dertil hørende udgifter. - Bare bukserne nu holder.

Indsend en symfoni
Næste år fejrer Det Kongelige Teater 250 års jubilæum og Det Kongelige Kapel kan feste for at have givet lyd i 550 år. I 1998 er det 250 år siden Det Kongelige Teater åbnede på Kgs. Nytorv. Det første teater blev bygget af Nikolaj Eigtved, som også byggede Amalienborg.
Den 18. december 1748 slog teatret dørene op for den første forestilling - og den 18. december 1998 fejrer teatret 250 års jubilæet med en stor gallaforestilling.
Det Kongelige Kapel startede som Christian II's Trompeterkorps i 1448 og var kongens eget orkester, som efterhånden blev en del af Det Kongelige Teater.
I anledning af jubilæet har Kapellet udskrevet en komponist-konkurrence om et symfonisk værk. Fristen for deltagelse i konkurrencen er 31. december 1997, så der skal Lumbyesk tempo over sagerne, hvis det skal nås. Vinderværket spilles den 26. november ved en Torsdagskoncert.

En forlæggerfamilie
En anden institution i dansk musikliv har også jubilæum: Edition Wilhelm Hansen har 140 års fødselsdag. Forlagets historie er en spændende historie på flere planer. Den er spændende som et erhvervs-eventyr, den er spændende som en families historie, og den er spændende som en toneangivende musikinstitutions udvikling.
En flig af den Wilhelm Hansenske historie fik vi tidligere på året i Dansk Årbog for Musikforskning XXIV, hvor Niels Bo Foltmann skrev om Musikforlaget Wilhelm Hansens Arkiv på Erhvervsarkivet - en kilde til dansk musik-historie.
Nu har forlaget selv udgivet en lille bog, skrevet af Bent From: Wilhelm Hansens Musik Forlag 1857-1997. 140 år med tryk på. Det startede med trykning af visitkort og det endte med at blive et førende musikforlag i Skandinavien.
I 1867 kom de første danske værker hos Wilhelm Hansen, bl.a. Niels W. Gades 3 Karakterstykker og Hartmanns Suite for klaver og violin. Inden for det populære repertoire kom samme år musik af tidens førende dansktop-sælger, H.C. Lumbye (der var han igen).
Bent Froms lille bog er en glimrende introduktion til et vigtigt familieforetagende i dansk musikliv.

Rejsen som tema
Der er udgået en pressemeddelelse fra Thorvaldsens Museum. Heri hedder det, at museet fejrer 150 året for sin åbning med et enestående projekt, som hedder Blæs på Odysseus. Bag projektet står forfatterne Sven Holm og Naja Marie Aidt, komponisterne Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Nikolaj Nørlund. Instruktøren er Brigitte Kolerus, Scenograf er Nina Flagstad, Ars Nova Koret medvirker også.
Så mangler vi bare forestillingen.
"Nogle af Danmarks mest dynamiske kunstnere er sammen med Thorvaldsens Museum gået i gang med at skabe en forestilling," hedder det i pressemeddelelsen. Det er første gang, jeg har set ordet 'dynamisk' brugt i den forbindelse. Man ser den udfarende og dynamiske Pelle G.-H. for sig.
Nå, fred være med dynamikken. Så er der mere at hente i den følgende sætning: "I en udendørs forestilling med plads til 700 tilskuere og med museets facade som den fantastiske baggrund vil ny lyd og nye ord skabt over et gammelt sagn fortælle og vise strømningen gennem tiden, om menneskets bevægelse i rejse og kærlighed."
Oplægget er interessant, forhåbentlig gennemføres projektet med urpremiere medio august næste år. Pressemeddelelsens ord om, at man "stadig ligger i forhandling med forskellige fonde og firmaer" er formodentlig en omskrivning af: "Vi ved ikke en fis om hvorvidt Odysseus blæser væk i vinden eller om forestillingen bliver til noget."
Vi giver alle en honnørmarch af Lumbye og håber det bedste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her