Kultur
29. januar 1998

UDSTILlING

*COBRA 50 år er en udstilling, der markerer, at denne livskraftige bevægelse, der dog kun eksisterede i 3 år, nu fylder et halvt århundrede.
Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Åbner i morgen. Ti.-fr. 10-17, on. 10-21, t. 1. jun.

*Kehnet Nielsen udstiller nye malerier og arbejder.
Galerie Møller Witt, Vesterg. 56 A, Århus. Ti.-fr. 11.30-17.30, lø. 10-13, t. 28. feb.

*Francis Bacon Udstillingen rummer en række hovedværker fra 50'erne og frem til kunstnerens død i 1992.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22, t. 26. apr.

*Mogens Otto Nielsen viser udstillingen Bog Objekt med hundrede bøger og bogobjekter. Hans kærlighed til ordbilleder og blik for tilfældighedernes æstetik ligger til grund for hans 'scrap-bøger'.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Ti.-sø. 10-17, t. 15. mar.

*Kurt Trampedach viser nye, stærke malerier i:
Galerie Provence, Nørreg. 30, Aalborg. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14, sø. 14-16, t. 15. mar. Åbner lør.

*Grønningen har i år inviteret gæsterne Jiri Georg Dokoupil og den græske installationskunstner Yannis Kounellis. Grønningen har fået to nye medlemmer: Maleren Lars Nørgård og billedhuggeren Anita Jørgensen.
Charlottenborg. Dagl. 10-17. On. 10-19, t. 15. feb.

*Lerets magi er en udstilling med kunstnerkeramik fra tiden før århundredeskiftet. Med Bindesbøll som foregangsmand havde de syv kunstnere Thorvald Bindesbøll, Andreas Clemmensen, Elise Konstantin Hansen, Theodor Philipsen og Joakim, Niels og Susette Cathrine Skovgaard et frugtbart samarbejde i Utterslev 1883-91.
Kunstforeningen, Gl. Str. 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17, t. 13. apr.

*Poul Gadegaard 1920-1996. Samlingen indeholder værker fra gennembruddet i 1946-48 og frem til 1982.
Vestsjællands Kunstmuseum, Storg. 9, Sorø. Ti.-sø. 13-16, t. 1. mar.

*Københavns Kulturfonds indkøb fra 1994-97.
Nikolaj, Nikolaj Pl. Kbh. Dagl. 10-17, t. 15. feb.

*Sanseudstillingen 'Bord dæk dig' af Bjørn Nørgaard er et forsøg på at give børnene en stoflig fornemmelse af skulpturens højst forskellige materialer. Åbner på lør. Til 17. maj. I Fotomuseet kan ses ukrainske billeder af Rita Ostrovskaya.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17, t. 1. mar.

*Kammeraternes årlige udstilling kan traditionen tro ses i:
Den Frie Udstillings Bygn. Oslo Pl. Dagl. 10-17, t. 8. feb.

*Undergrund hedder en udstilling med en række unge kunstnere, der nu indtager borgerskabets førstegalleri: Asbæk. Det er Mads Gamdrup, Ann Lislegaard, Christian Schmidt-Rasmussen, Henrik Plenge m.m.fl.
Bredg. 20. Dagl. 11-18, lø. 11-14

*Peter Bonde udstiller nye malerier og videoer med titlen Rachel's Car, Flags in Slow Motion og Flags in Real Time.
Galleri Tommy Lund, Vindeg. 73, Odense. Ti.-f. 12-17, lø. 11-15, t. 28. feb.

*Martin Bigum: The Adventures of Art er en stor separatudstilling, der turnerer rundt i Danmark p.t. Det er kunstnerens gennemgående figur, den lille kutteklædte, dødeskikkelse-lignende mandsling ART, der er udstillingens hovedperson.
Portalen i Greve v/ Hundige St. Ti.-fr. 13-17, lø.-sø. 11-17, t. 22. mar.

*Michael Kviums udstilling 'Circus Humanus' omfatter foruden tegninger også nye skulpturer og videoer. Søndag sidste dag.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17

KLASSISK

*Dvorak
Aalborg Symfoniorkester spiller Dvoraks Cellokoncert og Prokofievs Symfoni nr. 5. Andrew Constantine dirigerer, cellisten Frans Helmerson er solist.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen

*Nordentoft
Ved aftenens Torsdagskoncert spiller Ra-diosymfoniorkestret Anders Nordentofts Distant Night Ship fra 1996. På programmet står også Mozarts Klarinetkoncert med Niels Thomsen som solist. Efter pausen spilles Sibelius' Symfoni nr. 5.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Brahms
Aarhus Symfoniorkester spiller Brahms' Requiem ved næste koncert. Med sig har orkestret sopranen Julie Kaufmann, barytonen William Dazeley og Den Jyske Operas Kor. Dirigent er James Loughran.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Albinoni
Når Sjællands Symfoniorkester spiller næste koncert, hedder dirigenten Bellincampi og solisten på cello hedder Brend-strup. Musikken er af Albinoni (Adagio), Respighi (Antiske arier og danse for lut, 3. suite), og Tavener (The Protec-ting Veil for cello og strygere).
Fr. kl. 19.30 i Københavns Domkirke. Ma. kl. 19.30 i Værløse Kirke. Ti. kl. 19.30 i Boholte Kirke, Køge

*Wagners opera Lohengrin spilles på Det Kgl. Teater. Scenografi: Pet Halmen; iscenesættelse: Nicolas Joël; dirigent Leif Segerstam; Lohengrin: Poul Elming; Elsa: Irene Theorin.
Lø. kl. 19.30 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også 2. februar

*Couperin
Kastelskirken i København arrangerer søndagskoncerter i årets tre første måneder. Ved næste koncert synger kammerkoret Carmina under ledelse af Peter Hanke. Organisten Lasse Ewerlöf spiller også med. Værker af Schütz, Mendels-sohn og Pärt.
Sø. kl. 14 i Kastelskirken

*Bach
Organisten Søren Christian Vestergaard spiller musik af Bach, Messiaen og Alain. Der er også oplæsning ved præsterne.
Sø. kl. 15 i Jægersborg Kirke, Søndersøvej 5

LIVE MUSIK

*Venue Festivalen er - alt andet lige - ugens største begivenhed inden for den rytmiske musik. Som beskrevet i klummen her på siden, handler den om andet end musik, men det skal ikke forhindre os i at påpege at der fra torsdag til søndag vil blive mulighed for at høre ikke færre end 28 forskellige navne på 17 forskellige spillesteder, fordelt på alle landsdele samt - som et eksperiment - Sydsverige. I det storkøbenhavnske område hedder de involverede spillesteder Loppen, Rust, Pumpehuset, Vega og Stengade 30, hvor der vil blive mulighed for at høre alt fra techno-ikonet Bjørn Svin Live over big bandet Dane T.S. Hawk And His Great Mongo Dilmuns og easy listening-duoen Godspeed til det portugisiske black metal-navn, Moonspell. Endvidere er Forbrændingen i Albertslund med i Venue. På Fyn er det kun Rytmeposten i Odense, der gør sig gældende, til gengæld med et flot prgram, hvoriblandt engelske Fluke og walisiske Super Furry Animals er værd at hæfte sig ved. Bornholm tegner sig for en enkelt koncert i Musik-huset i Rønne med danske Ruby Fruit Jungle samt amerikanske Speedball Baby, mens seks jyske spillesteder hver kan tegne sig for en stribe flotte begivenheder: I Aarhus er både Huset og Musikcaféen involveret, her kan man bl.a. opleve islandske Gus Gus samt de smågeniale svenskere i Bob Hund. I Ålborg er både 1000Fryd samt Studenterhuset på banen, her kan man bl.a. opleve de finske syrehoveder i Larry And The Lefthanded og det obskure, men festlige engelske garageensemble Thee
Headcoats. På Panic i Haderslev bliver der mulighed for at møde de danske støjanarkister Tothe International og i Kolding kan man gå i byen og opleve det fænomenale engelske outfit Jack samt det sarte danske guitarorkester Mew på spillestedet Pitstop. Tech-noen varetages af arrangørgrupperne Mantra og Outpost, bl.a. med et stort rave på Børsen (!) samt en lang ambient lørdag i Den Grå Hal. Programmet til Venue ligger fremme på barer, caféer og lignende steder. Der er med andre ord noget for enhver smag. Trods vinterkulden og kom op af den lænestol og ud på spillestederne. Musikken lever kun, hvis publikum møder op! To-sø på spillesteder over hele landet.

*Larryland + Twang + Birdie
Her er muligheden for at høre tre up & coming bands af forskellig observans
Fr, Amager Bio, Øresundsvej 6, Kbh. S

*D:A:D + Bleeder
Så går startskuddet for vinterens hårdest rockende turne, hvor veteranerne i D:A:D giver den hele armen i selskab med den tidligere Sort Sol-guitarist Peter Peters hårdtslående outfit Bleeder.
To, Herning Kongrescenter, fr, SFS-Hallen, Sønderborg + lø, Lillebæltshallen, Middelfart

*Cross, Schack & Ostermann er veteraner på den danske musikscene. Den herboende amerikaner Billy Cross skabte sig et navn med Delta-Cross Band, Flemming Ostermann har spillet med Savage Rose, Anne Linnet, Cox Orange, mens Mik Schack er kendt som en utraditionel radiopersonlighed.
Lø, Gimle's Café, Islands Brygges Medborgerhus

TEATER

*Elsket & savnet
Henrik Prips fængende debut- og debatstykke imponerer med præcise billeder af kvinder i 30'rne og omgivelsernes automatiske forventninger til familiezoom. Instrueret med dyb indsigt i denne paradoksale kvindeproblematik.
Instr.: Kirsten Peuliche. Scen: Tine Mette Jespersen. Teatret ved Sorte Hest. Kbh.

*Menneskereden
Rædselsfuldt morsomt. Den 32-årige debutant Henrik Krogholt har skrevet sit hjerte lettere ved at udlevere den menneskelige provinsarmod i én overrumplende håndbevægelse.
Instr.: Klaus Hoffmeyer. Scen.: Bjarne v.H.H. Solberg. Stærekassen, DKT, Kbh.

*Tre søstre
Stykket har sine problemer. Længden er et af dem. Men rutine og kedsommelighed fremstillet på en dramatisk spændende facon - det er løst med en overrumplende og nærmest filmisk fortælleteknik.
Af Anton Tjekhov. Ovs.: Kjeld Bjørnager. Scen.: Ralf Forsström. Rialto Teatret, Kbh.

*Aske til aske - støv til støv
Fra dansk provinsvirkelighed, fra en enkelt af hverdagens ufattelige forsidehistorier, strømmer umiskendeligt Saalbach'ske replikker, der har det med at være rigere end deres egne ord. Mens stykket uhindret bevæger sig fra udvendigt overfladeshow til indfølende fortrolighed, er oplevelsen så fremragende, at det næsten ikke er til at holde ud.
Af Astrid Saalbach. Instr.: Søren Iversen. Scen.: Birgitte Mellentiin. Husets Teater, Kbh.

*Grækerne
Dramatisk har kvindedyrkeren Peter Langdal et problem: Hvis kvinden altid er helten, bliver manden nødt til at være skurken. Dermed bliver fremlægningen ensidig; men Jesper Christensen tager de forhadte skurkeroller på sine senede skuldre så fascinerende, at man (næsten) glemmer alt det, der mangler.
Skabt i fællesskab af skuespillere & instr., forfatter Peter Laugesen, scenograf Nina Flagstad og dramaturg Kitte Wagner. Betty Nansen Teatret, Kbh.

*Knive i høns
Myte-enkel handling henlagt til et førindustrielt skotsk landmiljø om længslen efter noget andet, noget større og sandere. Lotte Hermann har i sin instruktion koncentreret sig om lyd - ikke kun den knappe dialog, men også en meget nær og direkte anvendelse af musik og sang, der binder dialogen sammen i stemninger.
Af David Harrower. Ovs.: Peter Laugesen. Scen.: Kr. Vang Rasmussen. Mus.: John von Daler. CaféTeatret, Kbh.

Gigandhi har holdt en længere pause med bl.a. en afstikker til Indien. Bandet er nu klar til atter at fyre deres "hindustrial" af i hovedet på publikum, og der skulle være et nyt album på trapperne, hvis foreløbige titel erChaaval.
Ma, Rust, Kbh.

Copenhagen Art Ensemble spiller så godt som hver mandag i februar og marts på JazzHouse, inspireret af new yorker-scenens Monday Night Concerts, hvor big bands og store ensembler får fast engagement for at holde formen ved lige. Dette 12 personers store orkester vil fremføre værker fra deres omfattende repertoiremappe suppleret med nye danske kompositioner.
Ma, Copenhagen JazzHouse.

Pressgang er engelske fornyere af den uopslidelige folk-tradition, og gruppen gør sig med et show, som er lige dele historiefortælling, atmosfære og gøgl. Bandet har turneret med stilbeslægtede Oysterband utallige gange, samt udsendt tre albums.
Ti, Rust, Kbh.

Rasmus Lyberth, den grønlandske visesanger, som netop nu er højaktuel på grund af sin rolle i filmen "Lysets Hjerte", afholder en lille Danmarksturne med sine varme og menneskelige sange, sunget og spillet på hans uforlignelige facon.
Ti, Tavlen, Kolding + ons, Tobaksfabrikken, Esbjerg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her