Kultur
22. januar 1998

UDSTILlING
*Francis Bacon. Udstillingen rummer en række hovedværker fra 50'erne og frem til kunstnerens død i 1992.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22, t. 26. apr. Åbner i morgen

*Grønningen åbner på lørdag 13-18 med gæsterne Jiri Georg Dokoupil og den græ-ske installationskunstner Yannis Kounellis. Grønningen har fået to nye medlemmer: Maleren Lars Nørgård og billedhuggeren Anita Jørgensen. Lø. 14-15 kan man se den tyske performance kunstner Johan Lorbeer udføre en såkaldt Body-Act, der udspiller sig på væggen.
Charlottenborg. Dgl. 10-17. On. 10-19, t. 15. feb.

*Lerets magi er en udstilling med kunstnerkeramik fra tiden før århundredeskiftet. Med Bindesbøll som foregangsmand havde de syv kunstnere Thorvald Bindesbøll, Andreas Clemmensen, Elise Konstantin Hansen, Theodor Philipsen og Joakim, Niels og Susette Cathrine Skovgaard et frugtbart samarbejde i Utterslev 1883-91.
Kunstforeningen, Gl. Str. 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Åbner lør., t. 13. apr.

*Poul Gadegaard 1920-1996. Samlingen indeholder værker fra gennembruddet i 1946-48 og frem til 1982.
Vestsjællands Kunstmuseum, Storg. 9, Sorø. Ti.-sø. 13-16,
t. 1. mar.

*Blå billeder, objekter, installation og fotografi af Vicky Steptop, Jens Jørgen Poulsen, Marco Evaristti og Thomas Jepsen vises i:
Galerie 2112, Roskildevej 303B, Rødovre. Åbner i morgen 16-19. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-14, t. 21. feb.

*Bent Karl Jacobsen udstiller raderinger i:
Danske Grafikeres Hus, Sølvg. 14, Kbh. Ti.-fr. 13-18, t. 10. feb.

*Hovedværker er inspireret af hjerneåret. 12 kunstnere bidrager hver med tre papirværker.
Galleri Søren Houmann, Borgerg. 36, st., Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Lør. sidste dag

*Arabesque hedder en stor udstilling med papirklip af Sonia Brandes. Der vises også kniplinger fra Tønder Museum.
Sophienholm. Nybrov. 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, tor. 11-21. Til 13. apr.

*Københavns Kulturfonds indkøb fra 1994-97.
Nikolaj, Nikolaj Pl. Kbh. Dagl. 10-17, t. 15. feb.

*De syv sidste dage er en udstilling med malerier og fotografier af Signe Guttormsen og Ivar Tønsberg.
Tidsrum Maleri, Gl. Kongev. 136, 4. Kbh., t. 27. jan. Åben hver dag 15-18

*Sanseudstillingen 'Bord dæk dig' af Bjørn Nørgaard er et forsøg på at give børnene en stoflig fornemmelse af skulpturens højst forskellige materialer. Åbner på lør. Til 17. maj. I Fotomuseet kan ses ukrainske billeder af Rita Ostrovskaya.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17, t. 1. mar.

*Thomas Bang udstiller 'Billeder og objekter til almindelige hjem'. Det er nye arbejder af den altid overraskende, fabulerende skulptør.
Galleri Ægidius, Gråbrødrestræde 5, Randers. Åbner på sø. 14-16. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-13. Lukket uge 7

*Unikum er en udstilling med 31 unikaværker, der får status som en model af en bog eller en bog-skulptur. De fleste unika-bøger lavet af billedkunstnere som Martin Bigum, Thomas Bruun, Claus Carstensen, Jesper Fabricius m.fl. Også debutant-digteren Mikkel Thykier bidrager.
Afsnit P. Nansensg. 53, Kbh. Ti.-fr. 13-18, lø. 11-14, t. 31. jan.

*Kammeraterne åbner deres årlige udstilling på lørdag:
Den Frie Udstillings Bygn. Oslo Pl. Dgl. 10-17, t. 8. feb.

*Ernst Zeuthen 1880-1938 er en udstilling, der lægger op til en revurdering af kunstneren, der har levet en skyggetilværelse i de senere år. Som en udstilling i udstillingen vises også Vejle Kunstmuseums egen samling af dansk modernisme fra første halvdel af det 20. årh.
Vejle Kunstmuseum. Åbner på lør. Ti.-sø. 11-16, t. 22. mar.

*Byen er en temaudstilling med deltagelse af Jesper Christiansen, Eva Koch, Ane Mette Ruge, Torben Thesander, Ulrikka S. Gernes, Jan Kofod Winther og Erik Torp Øckenholt. Åbner i morgen.
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16,
t. 29. mar.

KLASSISK
*Ravel Ved Torsdagskoncerten spiller Radiosymfoniorkestret musik af Ravel og Debussy. Dirigent er Yuri Temirkanov. Pianisten Jean-Yves Thibaudet er solist i Ravels Ventrehåndskoncert.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Kuhlau Medlemmer af Aarhus Symfoniorkester spiller musik af Bruch, Mozart og Kuhlau. Med sig har de pianisten Niels Nørager.
Sø. kl. 15 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Aarhus

*Meisel Aalborg Symfoniorkester spiller musik af Edmund Meisel/Mark-Andreas Schlingensiepen, når Walter Ruttmanns stumfilm Berlin - en storbysymfoni vises. Filmen viser i tidens rytme en dag i 20'rnes brølende Berlin, og er klippet som en blanding af collage og dokumentar. Mark-Andreas Schlingensiepen dirigerer.
Sø. kl. 15 i Symfonien, Hjellerupgade 14, Aalborg

*Ortega Ved foreningen Musica Novas næste koncert spiller Niels Ullner (cello) og Valeria Zanini (klaver) musik af chilenske komponister.
Sø. kl. 14 i Radiohuset, Studie 2

*Poulenc Gråbrødre Kammerkor synger i Anna Kirke. Musik af Duruflé, Poulenc, la Cour, Weyse m.fl.
Ma. kl. 19.30 i Anna Kirke, Bjelkes allé 19, 2200 Kbh. N.

*Laursen Den unge danske komponist Lasse Laursen får uropført sit værk På afstand, når pianisten Anne Mette Stæhr giver næste koncert i Aarhus. Det er Aarhus Unge Tonekunstnerselskab, der arrangerer en solokoncert med pianisten. Musik af Simon Christensen, Bent Sørensen, Per Nørgård.
Ti. kl. 20 i store sal på Det Jyske Musikkonservatorium, Fuglesangs alle 26 i Aarhus

*Bach Barokensemblet Con Strumenti optræder sammen med Drengekoret ved Sankt Markus Kirke under ledelse af Niels Rabølle. Man opfører Bachs kantate Schau, lieber Gott, wie meine Feind, og Cembalokoncert i A-dur. Endelig også Purcells Rejoice in the Lord alway.
On. kl. 20 i Sankt Markus Kirke, Forchhammersvej, Frederiksberg

LIVE MUSIK
*Blachman Quintet + Weeping Willows Det kan ikke længere skjules, at det i næste uge går løs med Venue-festivalen, hvor der traditionen tro rettes spot på spillestedernes situation. Men at det i sidste ende handler om levende musik fremgår med tydelighed af aftenens Pre-Venue koncert, hvor vores brillante bop-trommeslager og multimusiker Thomas Blachman har samlet et hold af vores skrappeste unge jazz-musikere, mens svenske Weeping Willows spiller romantisk countryrock med overtoner af jazz, blues og hillbilly.
To, Lille Vega, Kbh.

*Kantaloop + Porcelain 'P3 Live' er gået ind i en rigtig aktiv sæson, hvor danske bands optages og transmitteres i den helt store stil. Her bliver der mulighed for at høre de meget omtalte Kantaloop, en sekstet, der blander nyt og gammelt. Porcelain er er københavnsk rockkvintet, som gør sig i desperat narko-rock i bedste indie-stil. Porcelain spiller endvidere fredag på Van Hatten i Randers.
To, Husets Musikteater, Aarhus

*Plonk + Alive And Bonk spiller et par dobbeltkoncerter sammen. Plonk synger på dansk og gør sig i en folkinspireret popstil, mens Alive and Bonk spiller elektrisk popmusik med surfkor og højt humør.
To, Stengade 30, Kbh.

*Ignacio Nerroa er månedens jazzgæst. I denne uge optræder han med 12-mands orkesteret Mercy, som henter inspiration i Cubas dansante cha-cha-cha og rumba, Cubas bata-tradition samt amerikansk soul-jazz. Energiladet afro-cubansk jazz i sigte.
To, Magasinet, Odense + lø, Copenhagen JazzHouse

*Lime, en århusiansk kvintet med vokalisten Zeniat Danesi i front, har gjort opmærksom på sig selv gennem et fremragende job på SPOT 04 i Århus. Gruppen vil - støttet af ROSA - turnere en del på landsplan de næste par måneder.
To, Park Café, Kbh. + lø, Tornvej Jazzklub, Jyderup

*Schwarzwald Library + Hedge Hog. Schwarzwald Library er parate til at lægge landets spillesteder ned med sin højoktane rockmusik, mens norske Hedge Hog gør sig i høj og påtrængende rock.
Fr, Stengade 30, Kbh.

*Portishead er en af tidens mest stilskabende ensembler, og noget nær opfinderne af trip hop-begrebet. To fremragende albums er det indtil videre blevet til.
Fr, Store Vega, Kbh.

*Simon Phillips Band kapelmesteren er en af scenens velanskrevne trommeslagere, og har arbejdet med navne som The Who, Mick Jagger, Toto, Roxy Music oma. Han gæster landet med sit fritidsband, der gør sig i fusionsjazz.
Lø, Rytmeposten, Odense + ma, Copenhagen JazzHouse

TEATER
*Tre søstre Stykket har sine problemer. Længden er et af dem. Men rutine og kedsommelighed fremstillet på en dramatisk spændende facon - det er løst med en overrumplende og nærmest filmisk fortælleteknik.
Af Anton Tjekhov. Ovs.: Kjeld Bjørnager. Scen.: Ralf Forsström. Rialto Teatret, Kbh.

*Helligtrekongersaften Pia Maanssens meget fremragende scenografi tillader spil i alle retninger og og samler koncentrationen om den scene, der lige nu udspiller sig, mens de ledige spillere sidder ventende på 'svalegangen', som i sin tid publikum på The Globe. Den hæsblæsende iscenesættelse satser især på de groveste løjer. Forrygende morsomt og generøs underholdning.
Af Shakespeare. Instr.: Madeleine Røn Juul. Ovs.: Line Krogh & Stig Albrechtsen. Ålborg Teater

*Las Vegas Der spilles med åbne kort: der her er småt, vi ved det og spiller på, at I ved det. Pagten med publikum er dog ikke nem at holde varm. Når Cirkus Montebello har tilstrækkeligt godt stof, fås det ikke bedre. På Bellevue sidder man imidlertid og længes...
Af & med: Niels Olsen & Thomas Mørk. Kbh.

*Aske til aske - støv til støv Fra dansk provinsvirkelighed, fra en enkelt af hverdagens ufattelige forsidehistorier, strømmer umiskendeligt Saalbach'ske replikker, der har det med at være rigere end deres egne ord. Mens stykket uhindret bevæger sig fra udvendigt overfladeshow til indfølende fortrolighed, er oplevelsen så fremragende, at det næsten ikke er til at holde ud.
Af Astrid Saalbach. Instr.: Sø-ren Iversen. Scen.: Birgitte Mellentiin. Husets Teater, Kbh.

*Grækerne Dramatisk har kvindedyrkeren Peter Langdal et problem: Hvis kvinden altid er helten, bliver manden nødt til at være skurken. Dermed bliver fremlægningen ensidig; men Jesper Christensen tager de forhadte skurkeroller på sine senede skuldre så fascinerende, at man (næsten) glemmer alt det, der mangler.
Skabt i fællesskab af skuespillere & instr., forfatter Peter Laugesen, scenograf Nina Flagstad og dramaturg Kitte Wagner. Betty Nansen Teatret, Kbh.

*Fyrtårnet Et forvrænget evighedseventyr om familiehad, krig og uopnåelige drømme. Morti Vizki er først og fremmest digter og lader til at have haft den lykke vitterligt at blive forstået af instruktøren.
Instr.: Kasper Holten. Scen.: Anja Tiefensee. DKT, Turbinehallerne

*Alice i Underverdenen Den 132-årige Alice ser fra sin hospitalsseng tilbage på sit livs fortsat uafsluttede rejse. Væk er godnathistorien fra børneværelset - sort humor, der understreges af Michael Kviums meddigtende scenografi og vilde kostymer. Rigtig bange bliver man aldrig, men stor og vedkommende underholdning.
Efter Lewis Carrolls roman bearb. Hans Kragh-Jacobsen. Instr.: Katrine Wiedemann. Sange: Elisabeth. Edison-scenen, Kbh.

*Design for living Noel Coward og instruktøren Geir Sveaass mødes igen i en trekantshistorie på Mungo Park - en klassisk historie om kvinden og de to mænd, hvis indbyrdes kærlighed sprænger parforholdets traditionelle rammer - på én gang forfriskende, komisk og naturlig nødvendig, men også langt.
Scen.: Chr. Friedländer. Allerød

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her