Note
Læsetid: 2 min.

BOGNYT

Kultur
27. februar 1998

*Statens Kunstfond har besluttet at uddele 50 nye livsvarige ydelser, uden at der er én forfatter blandt modtagerne, hvilket er faldet Danske skønlitterære Forfattere for brystet. Stor var derfor foreningens overraskelse, da den fandt ud af, at det var forfatternes eget litterære tremandsudvalg, der frivilligt havde frasagt sig muligheden for at få del i ydelserne. Begrundelsen skulle være, at den rytmiske musik endnu ikke har nogen livsvarige ydelser, at billedkunstnere og kunsthåndværkere er meget ældre end forfattere, når de kommer på finansloven, at arkitekterne også har et udækket behov, samt at tremandsudvalget mener, det efterhånden vil blive svært at finde egnede forfattere, oplyser foreningens nyhedsbrev.
Til trods for denne sønderknusende dom har foreningen fundet anledning til at protestere overfor kulturministeren. "Da du som minister har det endelige ansvar for institutionens (Statens Kunstfonds) beslutning, vil vi anmode om, at du sørger for, at også forfattere får del i de nye hæderslegater", skriver foreningens formand Peter Legård Nielsen på vegne af 200 danske skønlitterære forfattere.

*James Joyce
Roskilde Bogcafés forlag har bedt 60 danske forfattere, kritikere og kunstnere om at give deres bud på en dansk, personlig og til tider skævt humoristisk vinkel på et af de største forfatterskaber i det 20. århundrede. James Joyce Encyklopædien udkommer dette forår.

*Bibelleksikon
Gads Danske Bibelleksikon fra 1965 udgives nu i ny revideret udgave som Gads Bibelleksikon. Årsagen er dels den nye bibeloversættelse fra 1992, men også forskningen har i den forløbne periode bragt nye resultater. 75 procent af stoffet er nyskrevet, teksten ledsages af 120 nytegnede kort og omkring 300 tegninger.

*Netbogklub
Polyteknisk Boghandel i Lyngby ved København ruster sig til fremtidens konkurrence. Våbnene hedder blandt andet en netbogklub. Her tilbydes edb-bøger fra britiske og amerikanske forlag, endnu inden de dukker op i den almindelige boghandel. Månedens bog kan erhverves med 25 procent rabat.

*Sagen Romeo
I 1992, efter Berlin-murens fald, fik den engelske historiker og Østeuropa-ekspert Timothy Garton Ash adgang til sin Stasi-sagsmappe. Hans beretning om sin detektiviske afdækning af Stasi-overvågningen udkommer på dansk den 10. marts (Tiderne Skifter). Sagen Romeo er tidligere blevet anmeldt i Information af Ulla Terkelsen.

*Generation
Den samplede generation hedder en bog, der udkommer til april. Den 4. marts fortæller redaktør af Nat & Dag Søren Heuseler i den anledning om de samplede i Studenterhuset, Nykøbing F. Bogen består af en artikelserie i Information fra foråret 1997.

*Danske talemåder
Nu kan man få forklaringen samt en række eksempler på 5.000 almindelige talemåder i det danske sprog. Sproglærer Allan Røder har samlet dem for Gad.

*Ib-export
Ib Michaels seneste roman Prins er solgt til forlaget Eesti Raamat i Letland. Deutscher Taschenbuch Verlag har købt to andre Ib Michael romaner: Troubadourens lærling og Kilroy Kilroy.

Redigeret af Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her