Note
Læsetid: 2 min.

BOGNYT

Kultur
20. februar 1998

*Jammers Minde Den 16. marts er det 300 år siden Leonora Christine døde. Og den 16. marts udkommer hendes Jammers Minde i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs tekstkritiske udgave. Jammers Minde blev fundet i 1968, trykt året efter, og fik straks klassikerstatus. Den nye udgave følger Leonora Christines eget manuskript så nøje, at også side, linje, bogstav og tegn gengives, som de står i originalen. Kommentaren retter op på det.

*Fra Draabe til Føvs Jo, der er noget, der hedder Føvs! Det hedder det sidste opslag i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs tredje-ud-af-fem supplementsbind til Ordbog over det danske Sprog. Bindet udsendes nu, men vil man også vide, hvad Føvs betyder, henvises man beklageligvis til Bind II. Til gengæld kan man få forklaringen på dressing, driftsøkonomi og drivmiddel, ligesom eksempelvis fotokopi, foxtrot og frekvens er blevet ført til bogs. Bindet indeholder 13.341 opslagsord. ODS er for fjerde gang udgivet i fotografisk optryk. Supplementsbindene indgår her, men sælges også selvstændigt.

*Kulturforskning Center for Kulturforskning på Aarhus Universitet udgiver en lille grøn skriftrække, der kan afhentes eller rekvireres gratis på centeret. De seneste fem udgivelser behandler så forskelligartede emner som Dansk vokalitet. En komparativ analyse af Aksel Schiøtz' og Lars H.U.G.s stemmer og vokale arbejde med dansk tone; Sophus Claussen og romantikken, Jagten på en indisk civilisation; Rilkes Malte: Ännu en skandinav i Paris? samt Der moderne Mythos. Hugo von Hofmannsthals Poetik nach 1896.

*Skandinavisk salon kalder KafCaféen på Café Teatret i København en samtalerække med nordiske forfattere. I løbet af foråret har Torben Brostrøm her samtaler med den islandske forfatter Einar Már Gudmundsson (22. feb. kl. 16), finske Ulla-Lena Lundberg 29. mar. kl. 16) samt vor hjemlige digter Jørgen Gustava Brandt (26. apr. kl. 16). Entré 60 kr.

*Boghandel Jan Stages Delfinens smil (Tiderne Skifter) er netop udkommet på det franske forlag L'Èlan under titlen Le sourire du dauphin. Jens-Martin Eriksens roman Vinter ved daggry (Munksgaard/Rosinante) er solgt til udgivelse i Holland på forlaget Wereldbibliotheek.

*Hundehandel EU-parlamentarikeren og socialdemokraten, den forhenværende SF'er John Iversen, der blev kendt for at forlade posten som Ritt Bjerregaards talsmand efter dagbogssagen og siden afsløret i at snyde sig til diæter, han ikke havde ret til, udgiver til maj sin "personlige beretning fra eliternes Europa". Hunden op at hænge, hedder den, og hans forlag Hovedland lancerer den uden begrundelse i serien Sommerlæsning.

*Danske Klassikere udkommer hos forlaget Borgen i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs tekstkritiske og kommenterede udgaver. Serien rundede de 50 udgivelser i november sidste år, nu har man under udarbejdelse Henrik Pontoppidans Smaa Romaner 1885-1890; Hans Egede Schacks hovedværk Phantasterne og hans ukendte Privatkomedien; F. C. Sibbern: Efterladte Breve af Gabrielis, Erik Skrams Gertrude Coldbjørnsen samt Emil Aarestrup Digte.

Redigeret af Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her