Kultur
26. februar 1998

UDSTILlING
*Visual Luxury er en udstilling med seks yngre danske malere, som viser deres værker i hver sit rum. Det er Elmer, Malene Bach, Peter Holm, Jesper Fabricius, Tine Haurum og Tanja Rau. Udstillingen er kurateret af maleren Nils Erik Gjerdevik.
Charlottenborg, Kgs. Nytorv, Kbh. Dagl. 10-17. Til 15. mar.

*Sam Taylor Wood er en britisk videokunstner, der anbringer betragteren som voyer til hendes ofte meget emotionelle temaer. t. 10. maj. Francis Bacon. En udstilling med denne store menneskeskildrer, der tager arven op efter Velazquez, Rembrandt og Picasso. Udstillingen rummer en række hovedværker fra 50'erne og frem til kunstnerens død i 1992.
Louisiana, Humlebæk. Dagl. 10-17, on. till. 10-22.

*John Nixon. EPW: Orange hedder en udstilling af den autralske kunstner John
Nixon, der med sin 'Experimental Painting Workshop' udforsker én og samme farve og eksperimentererer med materialer, maleteknikker og formater. Han skaber billederne på stedet og kreerer dermed en glidende overgang mellem produktion og præ-sentation.
Esbjerg Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-16, t. 13. apr.

*Zwischenland er en udstilling med otte danske og tyske kunstnere: K.R.H. Sonderborg, Otto Christian Schade, Ekkehard Thieme, Erwin Doose, Ursula Goldau, Ulrike Piekenbring, Nils Vollertsen og Jørgen Mikael Andersen. Kunstnernes Hus, Saltholmsg. Århus. Ma.-fr. 10-17, lø.-sø. 12-17, t. 22. mar. Åbner på lør.

*Berit Jensen 'Fingerens figur og massernes pneumatik' er titlen på en ny udstilling af denne rebelske billedkunstner.
Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Åbner i morgen 12-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14, t. 28. mar.

*Camera Works er titlen på det tidsskrift, fotografen Alfred Stieglitz grundlagde i New York i begyndelsen af århundredet, og som - med den amerikanske fotograf Paul Strands ord - leverede hele fotografiets udvikling. Nu vises 120 af de originale fotografier fra Camera Work.
Gl. Holtegaard, Attemosev. 170, Holte. Ti. 12-20, on.-fr. 12-16, lø.-sø. 12-17, t. 8. mar.

*Boomerang er titlen på en temaudstilling, der undersøger den 'kvindelige erfaring'. 60 kvindelige kunstnere - 22 med værker til rummene og 38 med videos - forsøger at afsøge 90'ernes kvindeerfaringer.
Nikolaj. Åbner på lør. Nikolaj Plads, Kbh. Dagl. 12-17, t. 19. apr.

*Jonathan Monk udstiller nye værker i:
Galleri Nicolai Wallner, Bredg. 34. Åbner i dag kl. 17. Ti.-fr. 12-18, lø. 12-16, t. 29. mar.

*Martin Erik Andersen udstiller nye objekter på udstillingen 'Fra hvor væggene ikke når til gulvet'.
Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsvej 2, t. 8. mar.

*Foot-notes hedder en udstilling med nye værker af Peter Neuchs.
Franz Pedersens Kunsthandel, Carolinelundsvej 47, Horsens. Ti.-sø. 13-17.

*Finn Reinbothe har skabt en 100 m lang landskabsskulptur, 'Trapholtmuren', der fremstår som del af museets arkitektoniske udtryk. Herudover er der en udstilling med Reinbothes nye installationer, objekter og diasprojektioner.
Kunstmuseet Trapholt. Kolding. Dagl. 10-17, t. 10. maj.

*Dahlgård skaber sine skulpturer med saven, som omrids af et hulrum.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Dagl. 11-18. Lø. 11-15, t. 8. mar.

KLASSISK
*Bizet Når dirigenten Odaline de la Martinez går på scenen sammen med Aarhus Symfoniorkester, er der syd-amerikanske stemninger. Musikken er af Villa-Lobos, de Falla, Canteloube og Bizet.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Koppel Der er koncert med Carl Nielsen Kvartetten i Odense. Peder Elbæk, Jørgen Larsen, Bjarne Boie Rasmussen og Svend Winsløv spiller musik af Horneman, Herman D. Koppel og Weis.
Lø. kl. 15 i Magasinet, Odense

*Bergstrøm-Nielsen For-eningen Musica Nova afholder koncert med musik af Cort Lippe, Anders Brødsgaard, Carl Bergstrøm-Nielsen, Wayne Siegel og Jonathan Harvey. Der er flere uropførelser.
Sø. kl. 14 i Radiohusets studie 2

*Stockhausen I Birkerød holder foreningen Ny musik i Birkerød koncert med The
Sound of Choise Ensemble. Den tyske trompetist Markus Stockhausen er gæst.
Sø. kl. 15 i Mantziussalen i Birkerød

*Heise Det Danske Sangselskab afholder koncert på Musikkonservatoriet. På programmet står værker af Peter Heise, Emil Sjögren og Gustav Mahler. De optrædende er Michael Kristensen, Morten Frank Larsen, Anne-Lise Skov m.fl.
Sø. kl. 15 på Det kongelige Danske Musikkonservatoriums Festsal, H.C. Andersens Boulevard 36

*Guarello I Rundetårn kan man opleve chilensk musik spillet af Niels Ullner (cello) og Valeria Zanini (klaver). De to musikere spillere nyere chilensk musik. Vi vil høre musik af Fermando Garcia, Gabriel Brncic, Alejandro Guarello, Sergio Ortega og Gustavo Becerra.
Ma. kl. 20 i Rundetårn, Købmagerg.

LIVE MUSIK
*Melted + Grope To hårdt-slående danske bands. Melted sammenligner deres musik med "en muskuløs kraftanstrengelse", mens Grope dyrker melodisk metal.
To, Loppen, Kbh.

*Larryland er en international konstellation med base i Danmark, som gør sig i traditionsbevidst og melodisk sikker rock ikke ulig f.eks. Crowded House.
To, Lille Vega, Kbh.

*Arkham + Cleanser Fint besøg fra USA inden for hardcore-genren med afstikkere til grind og dommedagsmetal - begge bands tæller den tidligere Neglect-figur Derek Schilling i deres opstilling.
Fr., Ungdomshuset, Kbh.

*Pupil er dansk rocks bedst bevarede hemmelighed, en uforlignelig blanding af Beatles og Boo Radleys, tilsat gakkede tekster.
Fr., Studenterhuset, Kbh.

*Bob Marley Celebration Den årligt tilbagevendende højtideligholdelse af mesterens fødselsdag præsenterer Hans Otto Bisgaard som taler, Nyabinghi Chanting & Drumming, og de danske bands, Ministry Of Harmony og Black River Band. Aftenens hovednavn er engelske Apache Indian, hvis blanding af jamaicansk raggamuffin og indisk bhangra har gjort ham uhyre populær.
Lø., Amager Kulturpunkt, Øresundsvej 6

*Roachford er en engelsk
soulsanger med en stor og varm stemme og en stribe gedigne mainstream-albums bag sig. Support ved Geoffrey Williams.
Sø., Pumpehuset, Kbh.

*Shola Ama har et flot debutalbum i ryggen, når hun går på scenen. Hun regnes for én af Englands mest lovende R&B-sangere, og fik i den forbindelse en Brit award.
Sø., Lille Vega, Kbh.

*Kristin Hersh er tidligere frontkvinde i det toneangivende amerikanske indie-band Throwing Muses, men hun har nu markeret sig med et stærkt og personligt soloalbum. En kvindestemme, som er stærk nok til at stå ved sine svagheder.
Ma., Rust, Kbh.

*Gary Barlow var tidligere den altdominerende frontfigur i pigeidolgruppen Take That - som solist prøver han at gøre sig gældende inden for den følsomme George Michael-skole.
Ma., KB Hallen, Kbh.

*Echo & The Bunnymen stod for sidste års mest overraskende comeback. Sanger Ian McCulloch har én af branchens mest distinkte stemmer og guitarist Will Sargeant er en udsøgt minimalist. Det pragtfulde walisiske skrammelpoporkester Super Furry Animals varmer op.
Ti., Pumpehuset, Kbh.

TEATER
*Jeanne d´Arc En uafhængig instruktør ville have overfaldet dramatikeren og spurgt til et par elementære dramatiske begreber som: personudvikling, nuancering, dramatisk kurve, personlig idé, artistisk ambition. Den eneste, der kommer uskrammet ud af denne rædselsfulde a-religiøse kitch, er Mette Marie Ahrenkiel som Jeanne.
Manus&instr.: Flemming Enevold. Mus.: Bo Holten. Scen.: Lars Juhl. Gladsaxe Teater

*Ny venner og elskere Kærlighedsgyser og veloplagt farce - næste afsnit i den fortsatte Dante-serie om moralens nødvendige justering, tidens værdisammenstød, kærlighedens tur i den store rutsjebane. Denne gang - forbløffende - med vægten lagt på skyld, skam, syndsbevidsthed. Katrine Wiedemann og Maja Ravn fortæller i billeder og i nogle (for dette teater) forholdsvis enkle løsninger.
Af Sofia Fréden. Dr. Dante, Kbhn.

*Nogen vil komme Også en 'kærlighedsgyser', hvor forfatteren Jon Fosse betjener sig af en besættende, næsten selv-hypnotiserende serie af poetiske gentagelser. Selvvalgt kærlighedsisolerede i den store natur, i Hans&Hendes isolerede, sparsomt udstyrede bjælkehytte, som meget hurtigt bliver klaustrofobisk, kan det næsten kun ende i mord - på kærligheden eller, mere konkret, på én af personerne - forudsigeligheden sætter ind en smule for tidligt.
Instr.: Alexa Ther. Scen.: Ca-milla Bjørnvad. Café Teatret, Kbhn.

*De efterlevende Ikke tjekhovsk, ikke absurdisme og ikke Titanic - skønt alle går ned for fuld musik, inden vi er fremme ved finalen på Bo Hr. Hansens vintergyser. Men sort farce; en lattergyser om tre blodsøstre, hvis ønsker om hævn over faderen, en terroriseret barndom og hele livet forvrænger deres hoveder.
Instr.: Emil Hansen. Scen.: Chr. Friedländer. Får 302 på Kaleidoskop, Kbh.

*Kendte ansigter - blandede følelser Et forladt Hotel Richmond som formidabel kulisse for den altid interessante Botho Strauss' konfrontationer mellem mere eller mindre tilfældigt sammenbragte personager. Det nystartede Teaterlaboratoriet har slået et gevaldigt stort brød op, der ikke rigtigt hæver; men Mikael Helmuths hotelejer holder forestillingen flydende.
Overs.: Lars Seeberg. Instr.: Rami Hegestand-Sverdlin. Scen.: Thomas Kolding, Kbh.

*Glade dage Lisbeth Gajhede har statur og power til rollen som Winnie og ægtemand og instruktør Morten Hovman har længe drømt om at caste hende til rollen. Gajhedes spil koncentreres meget præcist i anden akt, hvor også Becketts usentimentale, trans-nihilistiske humor samler sig.
Scen.: Kirsten Brink. Aalborg Teater

*Dobbeltøksens hus/XX Det ligner et diasshow på den flade jord. Hotel Pro Formas nye forestilling savner intensitet i skildringen af middelalderens kvindeverden og styr på indfald og fornøjelige props, men er interessant, når Dicte foredrager latinske tekster.
Koncept: Kirsten Dehlholm, Willie Flindt, Jesper Kongshaug, Lars Romann Engel og Catia Engel. Mus.: Dicte, Kanonhallen, Kbh.

*Menneskereden Den 32-årige Henrik Krogholt har skrevet sit hjerte lettere ved at udlevere den menneskelige provinsarmod i én overrumplende håndbevægelse.
Instr.: Klaus Hoffmeyer. Scen.: Bjarne v. H. H. Solberg. Stærekassen, DKT, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her