Kultur
5. februar 1998

UDSTILLING
*TAPKOs faste garde, Ker-stin Bergendal, Jørgen Carlo Larsen og Cai Ulrich v. Platen, har siden 1991 udstillet sammen og har arrangeret en række udstillinger med internationale installationskunstnere. I deres nye udstilling - TAPKO - SUNDAY MORNING WALK - udstiller de sammen med Siliva Bächli, Monika Brandmeier, Sef Peeters, Sarkis, Richard Went-worth og Jaroslaw Kozlowski.
Åbner på lør. Brandts Klædefabrik, Odense. Dgl. 10-17, t. 13. apr.

*Nan Goldin udstiller fotografier i:
Galleri Faurschou, St. Strand-str. 21, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14, t. 21. mar.

*Camera Work er titlen på det tidsskrift, fotografen Alfred Stieglitz grundlagde i New York i begyndelsen af århundredet, og som - med den amerikanske fotograf Paul Strands ord - "leverede hele fotografiets udvikling til verden". Nu vises 120 af de originale fotografier fra Camera Work i:
Gl. Holtegaard, Attemosev. 170, Holte. Ti. 12-20, on.-fr. 12-16, lø.-sø. 12-17, t. 8. mar. Åbner på lør.

*Ansigt til ansigt er en udstilling, der viser os sjælens spejl, således som 200 års portrætkunstnere har fortolket dette. Fra Marstrand over Michael Ancher, Høst, Weie til Asger Jorn m.fl.
Bornholms Kunstmuseum, Gudhjem. Åbner på søn. kl. 15. Ti., to. og sø. 13-17, t. 29. mar.

*Lars Bent Petersen udstiller 'håndlavede objekter', som udforsker begreber som 'kunstneren', 'kunstnerrollen', 'kunstværket' etc.
Stalke Galleri. Vesterbrog. 14 A. Kbh. Ti.-fr. 13-18. Lø. 11-15, t. 3. mar. Åbner i morgen 16-18

*Peter Martensen viser i sine nye malerier på udstillingen 'Glas', hvordan han omsætter dette transparente materiale til malede motiver med sin pensel.
Galerie Gerly, Vandkunsten 13, Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15, t. 4. mar. Åbner i morgen 16-19

*César, den franske skulptør, De ved ham med den store tommelfinger på Louisiana, udstiller sine objekter. 120 skulpturer fra perioden 1954-95 kortlægger denne nybrydende skulptørs indsats.
Malmø Kunsthal, S:t. Johannesg. 7. Åbner på lø. Dgl. 11-17, t. 13. apr.

*Family Matter er en udstilling med nye skulpturer af Morten Stræde.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15, t. 15. feb.

*COBRA 50 år er en udstilling, der markerer, at denne livskraftige bevægelse, der dog kun eksisterede i 3 år, nu fylder et halvt århundrede. Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Åbner i morgen. Ti.-fr. 10-17, on. 10-21, t. 1. jun.

*Kehnet Nielsen udstiller nye malerier og arbejder.
Galerie Møller Witt, Vesterg. 56 A, Århus. Ti.-fr. 11.30-17.30, lø. 10-13, t. 28. feb.

*Francis Bacon Udstillingen rummer en række hovedværker fra 50'erne og frem til kunstnerens død i 1992.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22, t. 26. apr.
nMogens Otto Nielsen viser udstillingen Bog Objekt med hundrede bøger og bogobjekter. Hans kærlighed til ordbilleder og blik for tilfældighedernes æstetik ligger til grund for hans 'scrap-bøger'.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Ti.-sø. 10-17, t. 15. mar.

*Kurt Trampedach viser nye, stærke malerier i:
Galerie Provence, Nørreg. 30, Aalborg. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14, sø. 14-16, t. 15. mar. Åbner lør.

KLASSISK
*Elgar Ved aftenens Torsdagskoncert præsenterer den engelske dirigent Jeffrey Tate tre engelske værker fra første halvdel af århundredet: Michael Tippett (Koncert for to strygeorkestre), Edward Elgar (Koncert for cello og orkester) og Ralph Vaughan Williams (Symfoni nr. 6). Solist med Radiosymfoniorkestret er David Geringas.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Paganini Odense Symfoniorkester spiller musik af Paganini (Violinkoncert i D-dur) og Prokofiev (Symfoni nr. 5) ved næste koncert. Violinisten Vadim Brodsky er solist. Olaf Henzold dirigerer.
I aften kl. 20 i Carl Nielsen Salen, Odense Koncerthus

*Brahms Sopranen Sine Merrild Bundgaard og pianisten Malene Thastum spiller inden for rammerne af Vrå Koncerterne. Musik af Brahms, Strauss, Poulenc, Debussy og Walton.
I aften kl. 19.30 på Vrå Højskole

*Butterfly Den franske film-instruktør Frédéric Mitterrand har skabt filmen Mada-me Butterfly. Der er premiere i København.
Fr. kl. 18.30 i Posthus Teatret

*Musikpris I weekenden uddeles Gladsaxe Musikpris 1998. Den unge, talentfulde dirigent Giordani Bellincampi vil få overrakt musikprisen på lørdag og Sjællands Symfoniorkester spiller til. Ved koncerten synger Stephen Milling musik af Mozart, Verdi og Nielsen.
Lø. kl. 16 i Høje Gladsaxe Skoles Festsal

*Wagner Aarhus Symfoniorkester under dirigenten James Loughran spiller musik af Wagner (Suite fra Mester-sangerne) og Beethoven (Tripelkoncert i C-dur). Solister: Tutter Givskov (violin), Harro Ruijsenaars (cello), John
Damgaard (klaver) og Søren Ryge Petersen præsenterer.
Lø. kl. 12 i Musikhuset Aarhus

*Opera Den Jyske Opera har premiere på Tom Johnsons opera Four Note Opera, som er en crazy-komisk indføring i operaens verden. Medv.: Winnie Barrett (so-pran), Mette Østergaard (mezzo), Jacob Madsen (te-nor) og Jeppe Aastrup (bas). Erik Kaltoft spiller klaver. Troels Kold har iscenesat.
Lø. kl. 15 i Helsingør Theater, Århus

*Bach Der er solistkoncert i Kastelskirken. Prof. Gunnar Kvaran fra Island spiller cello. Musik af Bach, Henze og Firiksdóttir.
Sø. kl. 14 i Kastelskirken

LIVEMUSIK
*Mantra Static byder på drum'n'bass af eksperimenterende art spillet på pladespillere og elektronisk udstyr. Residerende dj's er Thomas Knak og Morten Remmer.
To., Tivoli Jazzhouse, Kbh.

*D:A:D har startet deres turné i forbindelse med det seneste album Simpatico. Forvent kulørte gimmicks, usvigeligt sikker melodiøsitet og medrivende dynamik. Opvarmningsband på turneen er Bleeder med guitarhelten Peter Peter Schneidermann i front for en kulørt, storladen tungrock.
To., Aalborg Hallen, Aalborg, fre., Tinghallen, Viborg, lø., Scandinavian Congress Center, Århus

*One Song & Stief har Bo Stief som kapelmester for et sandt verdenmusikband. Med sig har han en brasiliansk vokalist, en amerikansk saxofonist, en serbisk harmonika-spiller, en tanzaniansk per-cussionist samt to danskere på trommer, synth. Musikken skulle være en collage af musikernes vidt forskellige traditioner.
To., Tåstrup Realskole, ma., Brøndby Strandskole og Repriseteatret, Holte

*Rasmus Lyberth er Grønlands mest kendte folk-singer/songwriter.
To. d. 5., Huset, Aalborg, fre. d. 6., Træden Forsamlingshus, ved Vejle, ma., Lille Vega, Kbh.

*April Club 4 er det danske, elektroniske pladeselskab Aprils månedsklub, der denne gang byder på live-optrædener ved danske Acustic, samt britiske Tom Middleton, der bevæger sig inden for mere kontante og dansable takter. En række dj's - heriblandt Tania Sonnenfeld, T.S. Høeg, Quickstep, britiske Pete Lawrence og franske Malic - vil sørge for at holde alle tre etager i etablissementet i kog.
Fre., Stengade 30 & Café Stalingrad, Kbh.

*Tothe International er en københavnsk sekstet, der mestrer en anarkistisk, stilhoppende og ofte både melodiøs og støjende undergrundsrock.
Fre., Templet, Lyngby

*Mantra 2000 er en technonat præsenteret af særindbudte gæster og de faste connois-seur-dj's Tanja og Kong.
Lø., Tivoli Jazzhouse, Kbh.

*Dos Mundos er et dansk, ni mand stort orkester, der med Trine-Lise Værings mørke, varme stemme i centrum kaster sig ud i spansk og latinamerikansk tradition: folkesange, tango og flamenco-ballader.
Lø, Copenhagen Jazzhouse

*Green Day er tre amerikanske rødder, der spiller poppunk.
Sø., Vega, Kbh.

*Bloomdaddies er fem unge musikere fra New York, der leverer en ikke-kategoriserbar bastard med påvirkninger fra både jazz, grunge-rock og funk - tilsat humor.
Ti., Copenhagen Jazzhouse

TEATER
*Jaque synger Brel Så stramt kan det gøres. Så vittigt. Så bidende tragisk, så selvudleverende, så unostalgisk, så vredt...
Musik: Brel/Jouannest/Corti. Ovs.: Jaque Lauritsen. Instr.: Christine Schøtt. Teater Kavaleriet, Amager Ny Scene

*Elsket & savnet Henrik Prips fængende debut- og debatstykke imponerer med præcise billeder af kvinder i 30'rne og omgivelsernes automatiske forventninger til familiezoom. Instrueret med dyb indsigt i denne paradoksale kvindeproblematik.
Instr.: Kirsten Peuliche. Scen: Tine Mette Jespersen. Teatret ved Sorte Hest. Kbh.

*Menneskereden Rædselsfuldt morsomt. Den 32-årige debutant Henrik Krogholt har skrevet sit hjerte lettere ved at udlevere den menneskelige provinsarmod i én overrumplende håndbevægelse.
Instr.: Klaus Hoffmeyer. Scen.: Bjarne v.H.H. Solberg. Stærekassen, DKT, Kbh.

*Tre søstre Stykket har sine problemer. Længden er et af dem. Men rutine og kedsommelighed fremstillet på en dramatisk spændende facon - det er løst med en overrumplende og nærmest filmisk fortælleteknik.
Af Anton Tjekhov. Ovs.: Kjeld Bjørnager. Scen.: Ralf Forsström. Rialto Teatret, Kbh.

*Aske til aske - støv til støv Fra dansk provinsvirkelighed, fra en enkelt af hverdagens ufattelige forsidehistorier, strømmer umiskendeligt Saalbach'ske replikker, der har det med at være rigere end deres egne ord. Mens stykket uhindret bevæger sig fra udvendigt overfladeshow til indfølende fortrolighed, er oplevelsen så fremragende, at det næsten ikke er til at holde ud.
Af Astrid Saalbach. Instr.: Sø-ren Iversen. Scen.: Birgitte Mellentiin. Husets Teater, Kbh.

*Grækerne Dramatisk har kvindedyrkeren Peter Langdal et problem: Hvis kvinden altid er helten, bliver manden nødt til at være skurken. Dermed bliver fremlægningen ensidig; men Jesper Christensen tager de forhadte skurkeroller på sine senede skuldre så fascinerende, at man (næsten) glemmer alt det, der mangler.
Skabt i fællesskab af skuespillere & instr., forfatter Peter Laugesen, scenograf Nina Flagstad og dramaturg Kitte Wagner. Betty Nansen Teatret, Kbh.

*Knive i høns Myte-enkel handling henlagt til et førindustrielt skotsk landmiljø om længslen efter noget andet, noget større og sandere. Lotte Hermann har i sin instruktion koncentreret sig om lyd - ikke kun den knappe dialog, men også en meget nær og direkte anvendelse af musik og sang, der binder dialogen sammen i stemninger.
Af David Harrower. Ovs.: Peter Laugesen. Scen.: Kr. Vang Rasmussen. Mus.: John von Daler. CaféTeatret, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her