Note
Læsetid: 2 min.

Bognyt

Kultur
13. marts 1998

*Naja Maria Aidt, Katrine Marie Guldager, Kirsten Hammann, Pia Juul og Juliane Preisler læser egne digte på en ny cd til 100 kr. Den er udgivet af Statsbiblioteket i Århus i forlængelse af udstillingen ORDKVINdTET 97, som kritikeren og bibliotekaren Ejgil Søholm arrangerede i fjor. Lyrik i Tårnet, hedder den med henvisning til bibliotekets høje bogtårn.

*Jytte Borberg debuterede i 1968 med novellesamlingen Vindebroen. Forlaget Munksgaard/Rosinante kan derfor fejre hende med udgivelsen af romanen Orange som paperback. Jytte Borberg, der bor i et ombygget fiskerhus i Fjaltring, fyldte 80 sidste sommer og rejser dette forår en tur til Vietnam.

*Jack Kerouac udgav i 1957 romanen Vejene og blev dermed en af beatgenerationens fædre. En film, undskyld road-video, om Kerouac, optaget i hans hjemby, Lowell, af Lars Movin og fotografen Steen Møller Rasmussen får premiere i Filmhuset, København, 26. marts.

*Else-Britt Kjellquist, svensk lyriker og psykoanalytiker holder på tirsdag aften foredrag i Medborgerhuset, Ahlefeldtsgade, i Købehavn om temaet skam og skamløshed. Suzanne Brøgger har her i bladet skrevet om foredragsholderens bog Rødt og hvidt (2. juni. 96) bl.a. dette: "Dyrkelsen af det 'kendte ansigt' f.eks. afhjælper den skam, det er 'bare' at være et almindeligt menneske." Kjellquists femte digtsamling er netop udkommet på svensk.

*Jan Sonnergaard er i april inviteret til Oslo, hvor han skal læse op af Radiator i Norges største boghandel, meddeles det fra Gyldendal. En anden af forlagets forfattere, Katrine Marie Guldager, har fået oversat sin digtsamling Styrt til amerikansk. Til efteråret skal hun læse op af samlingen i New York. Ib Michales Prins er solgt til udgivelse i Letland, mens Troubadourens lærling og Kilroy Kilroy udkommer på tysk. En ungdomsroman af Hanna Lützen udkommer ligeledes på tysk.

*Forfattere, komponister og andre kunstnere mødes med EU-repræsentanter og andre på onsdag i Bruxelles på et Authors Forum. Der skal drøftes ophavsret. Fra Danmark deltager komponisten Hans Dal.

*Bøger for børn og unge får opmærksomheden på sig fra på mandag, når boghandlerne indleder børnebogsugen.

*Dan Turèlls fødselsdags fejres på næste torsdag aften i Studenterhuset i Nykøbing Falster. Der lokkes med, at der vil blive oplæst tekster af Nykøbings egen Turèll-kopi, og at "ligheden er lammende". Dermed har Turèll opnået lokal Presley-status. Også Elvis lever videre gennem sine mange kopier.

*Jens Chr. Grøndahl, aktuel med romanen Lucca lader sig høre i caféen Bankeråt i København på onsdag aften. Han interviewes af Liv Thomsen fra DR2's Kulturfredag.

*Homers Odyseen og Sofokles' Ødipus i Kolones udgives den 27. marts af forlaget Museum Tusculanum. Henrik Haarløv har nyoversat Ødipus. Odyseen kommer i Christian Wilsters oversættelse.

Redigeret af
Kristen Bjørnkjær

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her