Note
Læsetid: 2 min.

Bognyt

Kultur
6. marts 1998

*Bang som bestseller Herman Bangs Ved Vejen kom i december 1997 ind på tiendepladsen for bedst sælgende bøger i Letland. Bogen er udgivet af forlaget Atena med støtte fra Dansk Litteraturinformationscenter. Den 24. februar udsendte Atena den lettiske udgave af Peter Høegs Kvinden og aben.

*Bogens Verden Årets første nummer af Bogens Verden indeholder en righoldig gennemgang af sidste års høst af dansk realistisk prosa ved Niels D. Lund. Erik Skyum-Nielsen tager sig af årets eksperimenterende danske lyrik og prosa, og derudover får vi artikler om finsk, norsk og svensk litteratur, engelsk og amerikansk litteratur, aktuelle udgivelser fra Øst og Vest samt om spansk og latinamerikansk litteratur.

*Studenterhuset Det aktive Studenterhus i Nykøbing F. fejrer ét års fødselsdag i dag med oplæsning. Det er forfatteren Jan Sonnergaard, der læser op af sin novellesamling Radiator. Der er reception fra kl. 14, blød jazz og fri entré.

*The Beat Generation bliver temaet på bogmessen i Prag den 19.-24. april med bl.a. udstilling, jazzfestival, tre dages non-stop oplæsning af seminar-hovedgæsten Ferlinghettis tekster i St. Salvator-kirken samt Europapremiere på dennes nye jazzstykke, Unfair Arguments. På udstillingen vil der være dokumentation omkring udvisningen af Ginsberg fra Tjekkoslovakiet i 1965.

*Gregory Mysteriet hed et radiohørespil i ti afsnit, som i 1954 - i Sam Besekows instruktion - lagde gaderne øde i det ganske, danske land. Francis Durbridges krimiroman med detektiven Paul Temple genudsendes sidst i marts i Else Fabers oversættelse og bearbejdning af forlaget Editio.

*Drude Dahlerup har skrevet de danske rødstrømpers historie i to bind, en ordentlig moppepige på 1200 sider ialt. Fremstillingen er koncentreret om byerne København, Århus, Horsens og Skive samt perioden 1970-85. Udkommer i denne måned på Gyldendal, der netop har udsendt sit forårskatalog.

*Nye gode historier Den danske boghandlerforening udgiver en samling Nye gode historier af 14 danske forfattere - som boghandlernes bidrag til børnebogsfestivalen senere i maj. Der er trykt hele 60.000 eksemplarer, hvorfor prisen kan holdes helt nede på 25 kr. Allerede nu er der bestilt 50.000 af dem. Eksempel til efterfølgelse?

*Henrik Nordbrandt får endnu en digtsamling ud på svensk. Handens skälvning i november udsendes af forlaget ellerströms, der sammenligner danskeren med nationalkoryfæet Gunnar Ekelöf.

*Merete Ries giver i nyt nummer af Dansk Litteraturinformationscenters engelsksprogede blad, Danish Litterary Magazine, de udenlandske forlag en opsang. De burde opdage nogle andre af de gode, danske forfattere end lige netop Peter Høeg, som alle kaster sig over. Høeg udkommer på Munksgaard/Rosinante, som har Ries som forlægger.

Red. af Karen Syberg og Kristen Bjørnkjær

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her