Kultur
5. marts 1998

UDSTILlING
*Den frie Udstilling åbner i år med en mindehophængning for Svend Wiig Hansen. Der er to nye medlemmer: maleren Poul Pedersen og billedhuggeren Elle Klarskov Jørgensen. D. 26. mar. fejres 100 året for Willumsens bygning.
Oslo Plads, Kbh. Åbner på lø. Dagl. 10-17, t. 22. mar.

*Nymfer og kronhjorte er en udstilling med margarinefabrikant Mønsteds Samling, der blev testamenteret til Aarhus Kunstmuseum i 1934. Den rummer genremalerier af franske og danske kunstnere fra slutningen af forrige århundrede. Virkelige sofastykker.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-fr. 10-17, t. 1. jun. Åbner på lø.

*Bord dæk dig Sanseudstillingen af Bjørn Nørgaard er et forsøg på at give børnene en stoflig fornemmelse af skulpturens højst forskellige materialer. Der er syv rum med syv borde i syv forskellige materialer. Til 17. maj. Frem til 13. apr. kan man se udstillingen 'Sunday Morning Walk' med installationer af TAPKO-medlemmerne Ker-stin Bergendal, Jørgen Carlo Larsen og Cai Ulric v. Platen, sekunderet af internationale kunstnere som Monika Brandmeier, Jaroslaw Kozlowski, Sarki m.fl.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17

*Nan Goldin udstiller fotografier i:
Galleri Faurschou, St. Strand-str. 21, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14, t. 21. mar.

*Kristian Dahlgård skaber sine skulpturer med saven som omrids af et hulrum.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Dagl. 11-18. Lø. 11-15, t. 8. mar.

*Albert Oehlen udstiller nye malerier under titlen 'Abstrakte malerier skal dø nu'.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø.- 10-14, t. 27. apr. Åbner i morgen 17-19

*Malmø kalder: I Rooseum åbner på lør. jubilæumsudstillingen (Rooseum fylder 10 år) 'William Wegman' med maleri, fotografi, tegning, perfor-mance, video og film fra 1969 og frem af den amerikanske kunstner.
Rooseum, Gasverksgat. 22, Malmø. Ti.-sø. 11-17, to. 11-20, t. 10. maj. César, den franske skulptør, De ved ham med den store tommelfinger på Louisiana, udstiller 120 skulpturer fra perioden 1954-95, der kortlægger denne nybrydende skulptørs indsats.
Malmø Kunsthal, S:t. Johannesg. 7. Dagl. 11-17, t. 13. apr.

*COBRA 50 år er en udstilling, der markerer, at denne livskraftige bevægelse, der dog kun eksisterede i tre år, nu fylder et halvt århundrede. Arken, Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Ti.-fr. 10-17, on. 10-21, t. 1. jun.

*Boomerang er titlen på en temaudstilling, der undersøger den 'kvindelige erfaring'. 60 kvindelige kunstnere - 22 med værker til rummene og 38 med videos - forsøger at afsøge 90'ernes kvindeerfaringer.
Nikolaj. Åbner på lør. Nikolaj Plads, Kbh. Dagl. 12-17, t. 19. apr.

*Børnekunst? 'Min' er en udtilling, hvor den svenske fotograf Pelle Kronestedt har fralagt sig sit kunstneriske ansvar og har ladet sin søn Pixel sætte grænserne for hans fotografiske motivafsøgning.
Billedhuset, Sct. Annæ Passage X, Kbh. Ma.-to. 9-17, fr. 9-16, t. 15. apr. Åbner i morgen kl. 16-18

*One by One er en udstilling med store, abstrakte malerier af Ingrid Kæseler og Ingela Skytte. På udstillingen 'Interior' viser Ulrik Heltoft 'værker til velvære', mens Peter Bach Nicolaisen viser malerier med rod i dagdrømme.
Overgaden, Overg. neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 12-18, t. 29. mar. Åbner i mor. kl. 16-19

*Torben Ebbesen - retrospektiv udstilling.
Esbjerg Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-16, t. 24. maj

*Berit Jensen 'Fingerens figur og massernes pneumatik' er titlen på en ny udstilling af denne rebelske billedkunstner.
Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Åbner i morgen 12-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14, t. 28. mar.

KLASSISK
*GIves Ved aftenens Torsdagskoncert er både Radiokoret og Radiosymfoniorkestret på scenen. Ingo Metzmacher dirigerer Ligetis Lontano,
Dvoraks Koncert for cello og orkester og Ives' 4. Symfoni. Cellisten Clemens Hagen spiller solostemmen i aftenens koncert.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Beethoven Sjællands Symfoniorkester har besøg af Safri Duo. Ved næste koncert er slagtøjsduoen dog adskilt: Morten Friis dirigerer og Uffe Savery spiller på slagtøj. På programmet står Stravinskys Dumbarton Oaks, MacMillans slagtøjskoncert Veni, veni, Emmanuel, og Beethovens Symfoni nr. 2.
I aften kl. 19.30 i Trommen, Hørsholm. Koncerten gentages i morgen kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Bruckner Odense Symfoniorkester spiller Bruckners Messe i f-mol og Te Deum. Med sig har orkestret Flensburger Bach-Chor. Matthias Janz dirigerer. Solister: Gunnel Boh-man (sopran), Judith Nemét (alt), Gunnar Gudbjörnsson (tenor), Locky Chung (baryton).
Fr. kl. 20 i Sct. Hans Kirke, Odense

*Haydn Sæsonens sidste Pro Musica koncert på Nordjyllands Kunstmuseum byder på musik af Haydn, Langgaard og Brahms. Det er Lærkekvartetten med musikere fra Aalborg Symfoniorkester, der spiller værker af de tre komponister.
Lø. kl. 15 på Nordjyllands kunstmuseum

*Schubert Collegium Musicums sidste koncert i denne sæson har musik af Schubert, Prokofiev, Schumann og Stravinsky på programmet. Den svenske cellist Frans Helmerson er solist i Schumanns Cellokoncert. Micheal Schønwandt dirigerer.
Sø. kl. 20 i Tivolis Koncertsal

*Lorentzen Athelas Sinfonietta Copenhagen spiller ny dansk musik. Ved næste koncert er det musik af komponisterne Anders Nordentoft, Mogens Christensen, Bent Sørensen, Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Bent Lorentzen. Der er også plads til Ligetis Sonate for solocello.
Sø. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Bach Sct. Mariæ Kirke i Helsingør har fået nybygget orgelværket i kirkens orgel. Det markeres med en række orgelindvielseskoncerter. Ved den første koncert spiller kirkens organist Henrik Fibiger Nørfelt. På programmet står musik af Buxtehude, Walther og Bach.
Sø. kl. 15 i Sct. Mariæ Kirke, Helsingør

LIVE MUSIK
*Clemens er dansk rapper, som bragede gennem lydmuren sidste år med sit gennemarbejdede og skarpe debutalbum, Regnskabets Time, som gav ham mange fans hos det unge hip hop-publikum.
To, Rust, Kbh. Fr, Templet, Lyngby. Lø, Baghuset, Balle-rup

*Nikolaj Nørlund er atter på landevejene med Rhonda Harris, og de fremragende sange fra Nye Optagelser.
To, Pumpehuset, Kbh. Fr. Pitstop, Kolding. Lø, Paraplyen, Vejle

*Snuff Cameramen stod for et af de danske debutalbums, som fik den flotteste modtagelse sidste år Skinny Dipper - tung og melodisk rock i firser- og halvfemsertraditionen. Med sig har de den lovende århusianske kvartet Bloom.
To, Musikcaféen, Århus. Fr. Rytmeposten, Odense. Lø, Det Bruunske Pakhus, Fredericia

*Lisa Ekdahl har med sine foreløbigt tre albums markeret sig som en af tidens mest populære svenske visesangerinder her til lands: På en ukunstlet facon formår hun at skrive enkle og fængende sange om Livets Store Spørgsmål.
To, Esbjerg. Fr, Odense. Lø, Slagelse. Sø, Vega, Kbh.

*Emotions er et nyt dansk poporkester med den tidligere Nice Little Penguins sangskriver Michael Kolster som primus motor og Kristina Holgersen som fokalt og vokalt fikspunkt - tidstypisk poprock.
To, Huset, Århus. Fr, Det
Bruunske Pakhus, Fredericia. Lø, Rust, Kbh.

*April Club 5. Engelske Girl Eats Boy er nok hovednavnet til denne April Club-aften med deres kropslige og udadvendte big beat-stil og den energiske Mandy Bristol i den vokale forgrund. Gruppens bagmand, Lol Hammond, vil give den som DJ ud på natten. Aftenens andet live-navn er danske 2000 Money.
Fr, Stengade 30, Kbh.

*The Dirtys fra Detroit spiller krasbørstig garagepunk. Hæsblæsende, grumt og ualmindeligt beskidt.
Fr, Loppen, Kbh.

*Niclas Knudsen toneangivende guitarist er sammen med trommeslageren Adam Nussbaum godt støttet af bassisten Nils Davidsen og tangentvirtuosen Ben Besiakov.
Lø, Copenhagen JazzHouse

*John McLaughlin kommer til byen. Med sig har den gamle fusionsmester folk som Jim Beard, Dennis Chambers, Matt Garrison og Victor Williams.
Ons, Vega, Kbh.

TEATER
*De skrøbelige Person- eller familiebilen set af en af de væsentligste nuskrivende danske fortællere, Peer Hultberg, som det perfekte univers for et scenedrama: få personer, tæt nærvær, bevægelse. Egentligt er det altsammen frygteligt kulsort. Og dog er det svært ikke at forlade teatret med smil på læben og lethed i sjælen.
Instr: Vibeke Bjelke, Scenn.: Steffen Aarfing. DKT i Turbinehallerne, Kbhn.

*Vendelbo Brødrene - eller kød og blod i Turistlandet Nedrigt profitbegær, entreprenant turistindustri og servil lokaladministration i uhellig alliance over et veritabelt spøgelse som nyopdukket turistattraktion. Forestillingen placerer sig usikkert i krydsfeltet mellem komedien, farcen og grotesken.
Af Bent Vinn Nielsen. Instr.: Kasper Wilton. Scen.: Karin Seisbøll. Vendsyssel Teater, Hjørring

*Om man blot et sekund kunne blive fri Lige som monologens hovedperson, den gamle SS-mand, er låst fast i sin historie og sin erindring er også forestillingen låst fast i en ganske traditionel fremstilling af og forklaring på den tyske nazismes vækst og sammenbrud.
Af Pia Stangerup. Instr.: Jesper de Neergaard. Scen.: Peter Rafn Dahm. Folketeatret

*Ny venner og elskere Kærlighedsgyser og veloplagt farce - næste afsnit i den fortsatte Dante-serie om moralens nødvendige justering, tidens værdisammenstød, kærlighedens tur i den store rutsjebane. Denne gang - forbløffende - med vægten lagt på skyld, skam, syndsbevidsthed. Katrine Wiedemann og Maja Ravn fortæller i billeder og i nogle (for dette teater) forholdsvis enkle løsninger.
Af Sofia Fréden. Dr. Dante, Kbhn.

*Glade dage Lisbeth Gajhede har statur og power til rollen som Winnie og ægtemand og instruktør Morten Hovman har længe drømt om at caste hende til rollen. Gajhedes spil koncentreres meget præcist i anden akt, hvor også Becketts usentimentale, trans-nihilistiske humor samler sig.
Scen.: Kirsten Brink. Aalborg Teater

*Menneskereden Den 32-årige Henrik Krogholt har skrevet sit hjerte lettere ved at udlevere den menneskelige provinsarmod i én overrumplende håndbevægelse.
Instr.: Klaus Hoffmeyer. Scen.: Bjarne v. H. H. Solberg. Stærekassen, DKT, Kbh.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her