Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
26. marts 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,KLAUS LYNGGAARD,NINA DAVIDSEN,ALLAN DE WAAL

KUNST
*Poul Anker Bech udstiller sine surreelle landskabsmalerier og papirarbejder. Hans motiver tager afsæt i det sansebare og normaldanske kulturlandskab, som han giver en skæv og gådefuld drejning.
Galleri C, Badstueg. 1, Århus. Åbner på lø. 14-16. Ma.-fr. 10-17.30, lø. 10-14. Skærtorsd. og langfred. 12-16. Til 25. apr.

*Anders Moseholm, der stilmæssigt dyrker en form for sløret fotorealisme med mange referencer til B-film, viser på udstillingen 'Out of Proportion' nye malerier. Der er fernisering i morgen 17-19.
Galleri Specta, Peder Skrams Gade 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17.30, lø. 11-14. Til 30. apr.

*Lars Dan 1988-1998 er titlen på en omfattende udstilling med denne kunstner, der kalder sig selv for 'fuldblodsromantiker'. Han holder stadig fast i sine pastost malede, figurative motiver, hidrørende fra de vilde firsere.
Åbner på lør. Roskilde Kunstforening, Palæfløjen, Stændertorvet 3C. Ti.-sø. 12-16. Til 26. apr.

*Bentemarie Kjeldbæk viser nye malerier med hendes foretrukne motiver fra gade-livet i Spanien. De er humoristiske og kan vække mindelser om en Ejler Krag, når han var bedst. Fernisering på lør. 13-16.
Galleri Decó, Vesterbro 30, Aalborg. Ti.-fr. 13-17, lø. 10-13. Påskedagene 14-17, Påskelørdag 10-13. Til 25. apr.

*Antony de Baat og JAS er to hollandske kunstnere, der med udstillingen 'Hya-cinths from Amsterdam' viser malerier og installation. Der er fernisering på lør. 14-17 i:
Kunstnernes Hus, Salgholmsg., Aarhus C. Ma.-fr. 10-17, week. og helligdg. 12-17. Til 24. maj

*Påskeudstilling 1998 i Galerie Møller Witts har i år deltagelse af Poul Bækhøj, Preben Fjederholt, Finn Hjortskov Jensen, Peter Martensen, Kehnet Nielsen, Ole Prip Hansen og Hermann Smitt. Udstillingen åbner på søn. 14-16 i:
Perleg. 44, Sønderborg. Ti.-fr. 11-17, lø. 10-13. Til 29. apr.

*Påskeudstillingen 'PT98' i Tistrup har i år inviteret følgende udstillere: Finn Thybo Andersen, Ditte Fischer, Erling Gregers, Signe Guttormsen, Pontus Kjerrman, Karen Gabel Madsen, Tine Meyer, Lisbeth Parisius og Kirstine Vaaben.
Kunstbygningen, Lærkevej 21, Tistrup. Hverdg. 10-17, søn. og helligdg. 14-17. Til 13. apr.

*Adam Saks den unge, i Berlin bosatte kunstner, udstiller tryk i:
Rådskælderen, Kgs. Nytorv 1, Kbh. Hverd. 14-17, lø.-sø. 11-17. NB! I morgen sidste chance

KLASSISK
*Fundal I Komponistforeningens Biennale kan De i aften høre musik af Niels Viggo Bentzon, Herman D. Koppel, Karsten Fundal og Karl Aage Rasmussen. Det Jyske ensemble spiller. Peter Borel spiller på klaver, Frits Bertelsen klarinet og Kasper Thiesson vibrafon.
I aften kl. 20 i Den Anden Opera. Oplysninger om program og billetter, tlf. 33325556

*Mozart Det Kgl. Danske Musikkonservatorium afholder violinsoiré med elever af Peder Elbæk. Værker af Mozart, Dvorak, Lalo, Glazunov og Tjajkovskij. Medvirkende: Arendse Dalsgaard, Andrea Brogaard, Jacob Mølgaard Laustsen, Magda Stevensson og Jette Jokumsen.
I aften kl. 20 i Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums prøvesal

*Abrahamsen Radiosymfoniorkestrets Blæserkvintet spiller musik af Hans Abrahamsen (Walden), Jacques Ibert (Tre korte stykker) og Carl Nielsen (Blæserkvintet).
Lø. kl. 15 i Støberihallen, Hillerød

*Øre-åbner David Hykes er ekspert i overtoner. I 20 år har han beskæftiget sig med overtonernes verden, både praktisk og teoretisk. Bl.a. i gruppen Harmonic Choir. Nu er Hykes i Danmark og arbejder sammen med Vokalgruppen Musica Ficta. Hykes har komponret et 40 minutter langt stykke til Musica Ficta, som opføres sammen med renaissance-musik.
Sø. kl. 21 i Glyptotekets Festsal

*Werner I Dansk Komponist Forenings Biennale er der diskussionsaften med titlen Komponister på afveje? Det er komponisten Sven Erik Werner der har tilrettelagt. Det er Olav Harsløf der er aftenens konferencier.
Sø. kl. 22.30 på Den Anden Opera

*Glass Der er Skandinavienspremiere på Philip Glass' opera Orphée med tekst af Philip Glass efter Jean Coc-teaus film. Iscenesættelse: Francisco Negrin. Musikalsk ledelse: Frans Rasmussen. Prinsessen: Djina Mai-Mai. Eurydike: Susanne Elmark. Heurtebise: Peter Grønlund. Storstrøms Kammerensemble.
Ma. kl. 20 i Turbinehallerne i Kbh. Opføres også 2., 4., 6., 8., 14., 16., 18., 21., 23. og 25. april

JAZZ
*Carla Bley sammen med sin partner og med-jazzgæst, el-bassisten Steve Swallow, spiller hun med Radioens Big Band, som hun leder fra klaveret i egne kompositioner.
Copenhagen JazzHouse, sø. kl. 15 og ma. kl. 21

*Lew Soloff Trompetisten leder en amerikansk kvintet med bl.a. altsaxofonisten Ar-thur Blythe, som han engang har spillet sammen med hos Gil Evans.
Copenhagen JazzHouse, ti. kl. 20.30

TEATER
*Billedmagerne Året er 1920, på scenen i P. O. En-
quists nye kammerspil (med nylig urpremiere i Stockholm under Ingmar Bergmans ledelse) står Bodil Udsen som 'den søde eventyrtante' Selma Lagerlöf, Søren Spanning som den svenske instruktør Victor Sjöström, Charlotte Bøving som Tora Teje, historiens erotiske centrum og Jens Albinus som fotografen på Køresvenden, Sjöströms klassiske film og i øvrigt manden, der opfandt filmens dobbelt-eksponering .
Instr.: Peter Landal. Scen.: Steffen Aarfing. Betty Nansen Teatret. Prem.: 29. marts

*Jurassic Pork Tom McEwan og Ian Burns i et satirisk (engelsksproget) two-man show med musikalske intermezzi.
Instr.: Julian Simpson. Kapelmester: Chr. Dahlberg. Hippodromen, Folketeatret. Prem.: 28. marts

*Linda og Baronen Onkel Klaus (Rifbjerg) fortæller de fire til ni-årige om en kort, men heftig kærlighed mellem to ensomme eksistenser - hvoraf den ene ifølge pålidelig kilde er en hund. En af forfatterens yndlingsfascinationer - tyrefægtning - har på forunderlig vis fundet vej til et børneteaterstykke.
Instr.: Bjarne Sloth Thorup. Scen.: Tora Winther. Tåstrup Teater. Prem.: 28. marts

ROCK
*Psyched Up Janis + Clemens En usædvanlig, men spændende konstellation. De vil præsentere sange fra Enter The Super Peppermint Lounge, mens Clemens vil freestyle og rappe det bedste han har lært
To, Huset, Århus, fr, Fermaten, Herning

*Ester Brohus er dansk countrys førstedame med fire udgivelser bag sig. Med sig har hun Søren Jacobsen, samt en håndfuld nye sange, skrevet i samarbejde med amerikanske Kevin Welsh.
To, Tavlen, Kolding, fr, Det Bruunske Pakhus, Fredericia, lø, Havnbjerg Skole, Nordborg

*Graham Parker er en sanger og sangskriver, som har været på banen i 20 år. Trods høj kunstnerisk standard har han ikke oplevet det store gennembrud.
To, Rust, Kbh.

*Lovebites drager på turne med sin energiske popmusik.
Fr, Kulisselageret, Herning, lø, Huset, Århus

*I Dit Fjæs Jam er overskriften på en ambitiøs hip hop-aften i selskab med navne som Clemens, Jyder Mæ' Attituder, Suspekt og Klanen Med Planen.
Lø, Forbrændingen, Albertslund

*M People har kørt siden 92 med sin inciterende blanding af dance, soul og acid jazz med den indtagende sangerinde Heather Smal i spidsen. Opvarmning ved svenske Eric Gadd.
On, KB Hallen, Kbh.

Etcetera
*Verner Panton, den verdensberømte, danske designer, optræder på udstillingen 'Mirror Pieces' med en speciel udgave af glasstole og -borde.
Galleri Tommy Lund, Vindegade 73, Odense. Åbner i morgen 18-20. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-15. Til 2. maj

*Zoofolie er en udstilling med den franske billedhugger Jean Fontaine, som viser fabeldyr, der med en blanding af dyriske og mekaniske former kommenterer tingsliggørelsen af levende væsener, som den kommer til udtryk i genteknologi.
Zoologisk Museum, Kbh. Åbner på lør.

*FERRARI er navnet på en udstilling i Øksnehallen - om biler må man tro, selv om pressemedddelsen kun nævner "italiensk fuldblods design gennem 50 år". Sponsoreret af både Shell og Good-year, men det bliver de udstillede genstande næppe grimmere af.
Øksnehallen på Halmtorvet i Kbh. Ma.-fr. 11-22, lø. og sø. 11-18. Til 19. april

*Simon Crüger var omkring 1700 hovedmand i bestræbelserne på at adskille kirurgien fra barbervæsenet. Om det er lykkedes giver en ny historisk udstilling muligvis svar på.
Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek, Nørre Alle 49, Kbh. Ma.-fr. 9-20. Til 18 sept.

*Digtdemonstration Lyrikforeningen Brages Pen arrangerer digtdemonstration, hvor alle er velkomne. Bananer, lyder slagordet, der fremføres på bannere og som korstykker, ligesom der serveres banan og kaffe af frivillige fra Max Havelaar-fonden. Peter Laugesen læser op, guitartrioen Arabesque spiller, og Politikens lysavis sender digte.
Israels Plads ved H.C. Ørstedsparken, Kbh. Lø. kl. 14. Derfra via Nørregade og Vestergade til Rådhuspladsen. Forventet ankomst: 14.44.

Tilskueren som voyeur
*Sam Taylor-Wood er en britisk videokunstner, der anbringer betragteren som voyeur til hendes ofte meget emotionelle temaer. Hendes speciale er at konfrontere flere vidt forskellige erfaringsuniverser med forbløffende resultater.
Ill.: Uddrag af installationen: Killing Time, 1994
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17. on. till. 10-22. Til 10. maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her