Kultur
23. april 1998

UDSTILLING
*Wilhelm Lehmbruck (1881-1919) er en tysk billedhugger, hvis værker rangerer på linje med Rodin, Giacometti og Modiglianis. Han blev først taget til indtægt for nationalsocialisterne i 1935 for kun to år efter at blive vist på udstillingen 'Entartete Kunst' i München. Han fastholdt den figurative stil, som for ham blev den foretrukne, fordi den bedst tjente til at udtrykke hans humanistiske og eksistentialistiske budskab. Hans værker kan for første gang ses på en separatudstilling i Skandinavien.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170. Åbner på lør. Ti. 12-20, on.-fr. 12-14, lø.-sø. 12-17. Til 7. jun.

*Garden of Forking Paths' - 24 kunstnere fra Latinamerika. Titlen - haven med de forgrenede stier - er et Borges-citat, og udstillingen viser eksempler på den vidt forgrenede latinamerikanske samtidskunst, der viser sig i såvel fortidens traditionelle udtryk som i installation, videokunst, fotografi. Åbner på lør. Lør. kl. 14 opfører den cubanske performance-kunster Tania Bruguera sin performance 'The Body of Silence'.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Til 14. jun.

*Brandts Klædefabrik åbner tre nye udstillinger på fre. Den østrigsk-fødte billedkunstner Eva Lootz arbejder med foranderlige materialer som sand, paraffin, kviksølv, is, ild, glas. Bevægelse og forandring er hendes centrale emner. Lootz viser både installationer og tegninger. Stig Brøggers udstilling 'Plainthings', som for nylig kunne ses i Danmarkshuset i Paris, består af 100 malerier. 'Det stille rum' hedder en udstilling med Annet van der Voort og Johnny Jensen, der begge fotograferer 'dobbelt-døde' dyr, dvs. pattedyr, fugle, padder m.v., som først er udstoppede eller lagt i formalin og siden som udrangerede er sat på pension i affolkede museer og historisk-medicinske præparatsamlinger.
Brandts Klædefabrik. Odense. Ti.-sø. 10-17

*Malmø Kunsthal åbner på lørdag en udstilling med international samtidskunst fra en af Europas bedste samlinger, Fundació Caixa i Barcelona. Der vises 50 værker af 35 kunstnere. Maleriet er stærkt repræsenteret og spejler dialogen mellem modernismen og det, som fulgte efter. Udstillingens titel er 'Arterias', hovedårer eller kilder, og man vil kunne se værker af Georg Baselitz, Francesco Clemente, Richard Deacon, Andreas Gursky, Juan Munos, Tony Cragg m.m.fl.
S:t Johannesg. 7. Dgl. 11-17, on. 11-22. Til 7. jun.

*Niels Lomholt er en af pionererne inden for dansk videokunst. Han har siden 1993 arbejdet på sit store projekt 'ZOO n/nn 93-99'. Der er tale om fem videoinstallationer og en fotoserie, der undersøger det vesterlandske menneskes tvetydige forhold til naturen.
Nikolaj, Nikolaj Plads, Kbh. Åbner på lør. Dgl. 12-17. Til 14. jun.

*Tine Borg er billedhugger. På hendes nye udstilling viser hun en serie på 10 tusch-arbejder på papir, der visualiserer det apokalyptiske. Papirarbejderne akkompagneres af 12 objekter, der tematiserer et 'før' og et 'efter'.
Åbner på fre. Galleri Søren Houmann, Borgerg. 36, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 23. maj

*Efterladenskaber er titlen på en udstilling med fotografiske arbejder af Nina Kleivan. Hun forsøger ved hjælp af sine uroskabende billeder at appellere til denne side hos betragteren. Åbner i dag 16-19. '2 x 22 A Smeller's Sense' hedder en udstilling af Doris Bloom. Titlen hentyder til, at kunstneren har tilbragt sine første 22 år i Sydafrika, og de næste 22 i Danmark, en dualisme, som hun afsøger i sine nye papirarbejder. Der vises også fælles tegninger og en video, skabt sammen med sydafrikaneren William Kentridge.
Galerie Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Begge til 9. maj

*Den Gyldne Kunstnersammenslutning er netop åbnet i:
Charlottenborg. Dgl. 10-17. On. 10-19. Til 10. maj

KLASSISK
*Numus Festival Aarhus Symfoniorkester under ledelse af Ari Rasilainen. Værker af Castiglioni, Vivier og Carl Nielsen. Solist: Kirsten Østergaard Johansen, sopran.
Musikhuset, Aarhus, Store Sal, lø. kl. 19.30

*Anatomisk Opera af Lars Klit og Sanne Bjerg. Opera i tre akter skrevet på bestilling af Den Jyske Opera. Musikalsk ledelse: Søren Kinch Hansen.
Musikhuset Aarhus 23., 24., 27. og 28. apr. kl. 19.30

*Barbara Hendricks med Sjællands Symfoniorkester under ledelse af Heinrich Schiff. Værker af Suk,
Strauss og Mahler.
Ti. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal. On. kl. 19.30 Ringsted Kongrescenter

JAZZ
*Katrine Suwalski spiller saxofon i sin egen septet, som hun kalder Ghanaian Inspiration, en kildeangivelse som bl.a. refererer til to af musikerne, de ghanesiske trommeslagere Okyerema Pra og Ayi Solomon.
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Jacob Christoffersen, meget efterspurgt pianist, høres omsider som leder af egen gruppe, kvartetten Jazz Experience, der bl.a. rummer altsaxofonisten Claus Waidtløw.
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

ROCK
*Schratchaholics er fra Stockholm og spiller electronica live på tre pladespillere, samtidig.
I aften, Mantra/Tivoli, Kbh.

*Coolio kommer efter to år tilbage til Danmark med tilbagelænet, sumpet hip hop fra den amerikanske vestkyst. "C U When U Get There". Eneste koncert i Danmark.
I aften, IN, Kbh.

*ABBA revival show er ikke Annafrid, Björn, Benny eller Agnetha, men musikken skulle være ægte nok. Enkeltkoncert.
Fre, Studenterforeningen, Kbh.

*Ester Brohus & Band har meget få danske konkurrenter, når det gælder autentisk country. Fra ballader til beretninger fra Great thunder
Road.
Lø, Skråen, Aalborg

*Continental Heat, er et dansk-ghanesisk band, der for 19. måned i træk ligger på de to største ghanesiske radiostationers playlister. Afro-funk-reggae-soul med et strøg af techno. Så mange ghanesere kan ikke tage fejl...
Lø., Park Café, Kbh.

*Common (US) featuring: A Black Girl Named Becky arbejder på sit seneste album One Day It'll All Make Sense sammen med berømmmede De La Soul og rapperen Q-tip. Ny amerikansk hip hop.
Lø, Loppen, Christiania, Kbh.

*Claus Bøhling er en af de sande, glemte, men absolut ikke hengemte danske guitarhelte. Han er bosat i England, men gæster i denne måned Danmark med sin trio Elektrum, der spiller tranceskabende syrerock, på en og samme gang fuld af ungdommens nysgerrighed og alderens indsigt.
Christiania Operaen, to. 22.00, Stengade 30, kbh. on. 21.30

TEATER
*Det er dans, det er dejligt og det kan blive dejligt at se en respektløs danseforestilling --om juletrængende danskere strandet i en fjern lufthavn - af sædvanligvis sceneteaterorienterede og overrumplende bagmænd m/k som Emil Hansen, Pia Maanssen og Kristiane Korf.
Kamikaze, Dansescenen, fra 23. apr.-7. maj

*Nero Skuespilchef Klaus Hoffmeyer har virkelig bragt ung dramatik til Kgs. Nytorv i denne sæson: den 28-årige Jokum Rohdes entré foregår hånd i hånd med Katrine Wiedemann, der tre gange tidligere har instrueret Rohdes bemærkelsesværdige tekster - denne gang en avanceret psykologisk gyser, hvor grænserne mellem illusion og virkelighed flyder.
Det Kongelige Teater i Turbinehallerne fra 24. apr.-23. maj

*Pierrot Lunaire Arnold Schönbergs værk fra 1912 i en gesammtopsætning, der fusionerer musik, performance, installation, film og dias. Dvs. en præsentation af Kaleidoskops overordnede kunstneriske drøm som kulturelt midtpunkt.
Kaleidoskop, fra 25. apr.

*Mojo Jez Butterworths kriminalhistorie om rock, penge, misbrug, magt og mord instrueres af Kasper Wilton i Karin Trille Høys scenografi.
Aalborg Teater, Lille Scene, fra 22. apr.-12. juni

*City of Angels Fra Broadway og med seks Tony Awards i ryggen kommer Gelbart, Coleman & Zippels musical, der kører to parallelhistorier - en med hilsener til Raymond Chandler - i hver side af scenen. Instruktion: Kevin Robinson.
Odense Teater fra 24. apr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her