Læsetid: 4 min.

Boldspillet lever

15. juni 1998

Attraktive kampe med godt spil og mange mål har præget den første uges VM-fodbold VM 98 MARSEILLE - Da den mexikanske angriber Cuauhtenoc Blanco første gang bragte sig fri ved at hoppe mellem to tacklende koreanere med bolden klemt fast mellem fødderne, blev det klart, at boldspillet og artisteriet stadig lever trods frygten for, at fodbold er ved at udvikle sig til taktiske opslidningsslag mellem hold bemandet af muskuløse, løbestærke tikæmpertyper. Forud for dette VM kunne man også frygte, at 32 hold i den indledende runde ville være alt for mange, og at det ville give alt for mange kampe med fedtspil af de store og ligegyldige opgør mellem de små. Men frygten har vist sig ubegrundet. Få kampe har været kedelige. De fleste endog meget underholdende, velspillede og målrige. Sydkorea-Mexico lørdag eftermiddag i Lyon blot et eksempel på, at de undertippede - i gruppe med Holland og Belgien - ikke blot er kommet til Frankrig for at lade sig dupere. Som trommestikker Koreanerne, der har den tidligere Bundesligaspiller Cha Bum-kun som træner, lod lod benene gå som trommestikker og stødte bolden rundt mellem sig i hurtige, sirlige mønstre, så det så ud som om en eller anden spolede kampen frem i fast motion for at få den hurtigt overstået. Overraskende kom Mexico bagud på et selvmål af Davino, der fik hovedet på et koreansk frispark midt for mål, men mexicanerne vendte med tålmodighed kampen. Udligningen faldt efter hjørnespark, og angriberen Hernandez med de lange blonde prinsessekrøller kunne nette to gange til sejren på 3-1 - og Blanco kunne genopføre sit artistnummer med at hoppe mellem et par forsvarere med bolden mellem benene. Den må han have øvet sig meget på hjemme i gården i Mexico City. Nabostrid Effektivt var tricket også, for fri kom han da, men det varer vel kun til de belgiske og hollandske forsvarere sætter en stopper for narrestregerne. Sådan som de gjorde det i deres indbyrdes møde lørdag aften på Stade de France i Paris-forstaden Saint Denis. Lodtrækningskispus har det med at lade de to nabolande mødes i vigtige turneringer oftere end den statiske sandsynlighed tillader. De var i samme pulje i kvalifikationsturneringen - med to hollandske sejre som resultat - og de er i gruppe sammen i slutspillet. Også i toget på vej fra Paris til den nybyggede station lige uden for stadion, hvortil man kommer hurtigere end en brandert i sort, gult og rødt kan nå at omfavne en orangefarvet. De belgiske og hollandske tilskuere kender rutinen, de driller, kysser hinanden på kinden og lader deres medbragte hornorkestre overdøve hinanden i toget. Stade de France ligner med sin gigantiske flade tallerkenkant på lysende søjler en nyligt landet UFO, men nede på plænen i dens indre, var alt ved det gamle mellem naboerne. Den hollandske styrke aflæses måske bedst af de navne, de i lørdags havde siddende på bænken. Arsenal's Dennis Bergkamp og Juventus' Edgar Davids, der begge har været stærkt medvirkende til, at deres klubber har vundet det engelske og italienske mesterskab. Barcelonas Reiziger og Bogarde. Overmaas og formel 1 Det belgiske mandskab er blevet reorganiseret siden kvalifikationsturneringen, men det var på gamle dyder, at det holdt de dominerende hollændere fra scoring og opnåede det 0-0 resultat, der for dem var en halv sejr. Forsvaret, og det vil sige stort set hele holdet, stod som det skulle, en sidste fod kom altid i vejen for de ikke få hollandske forsøg, og blev en mand tørret af en dribling, stod opbakningen parat. Det var sjældent nok over for kampens helt store oplevelse, den 171 centimeter lille og 71 kilo lette Marc Overmaas, der først på venstre fløj, siden på højre, løb omkring og fra sin oppasser, som det behagede ham. Overmaas lignede i begyndelsen af sin sæson for Arsenal et fejlindkøb, og han sad oftest på bænken. Men i foråret har han været stærkt spillende for den engelske mesterklub, og han meldtes i så stor VM-form, at den belgiske træner Georges Leekens på forhånd havde gjort Overmaas til kampens nøglespiller. "Over for spillere med hans kvaliteter kan en enkelt fejl være skæbnesvanger. Vi frygter ikke hollænderne, men vi har enorm respekt for et hold, der råder over en sådan spiller," sagde Leekens på pressemødet inden kampen. "Jeg kører på diesel, men de har en Formel 1." Forskellen i brændstof var tydelig, men den blev ikke udslaggivende over for den belgiske slidstyrke, disciplin og forsvarstaktiske snilde. Holland viste trods det målløse resultat dog så store kvaliteter, at de kan nå meget langt i turneringen. Stærke Nigeria I weekendens bedste kamp levede Nigeria mod Spanien helt op til forventningerne om, at en finaleplads til de olympiske mestre ikke vil være nogen stor overraskelse. Oddsene må være blevet meget mindre efter 3-2 sejren over Spanien, som var ubesejret i 31 kampe, inden det blev til et 0-1 nederlag i januar til Frankrig. Spanien kom foran to gange. Til både 1-0 og 2-1, da veteranmålmanden Zubizarreta ragede bolden ind i sit eget net på Garba Lawals skud, eller indlæg, fra en så spids vinkel, at bolden næsten gik parallelt med baglinien. Udligningen blev vendepunktet. Nigerianerne havde efter begge spaniernes føringsmål virket en del desorganiserede, således som det også har været tilfældet i deres ikke altfor prangende forberedelseskampe, men koncentrationssvigtene blev i lørdags kortvarige. Den tidligere Brøndby-mand Uche holdt som anfører og stopper forbilledligt sammen på sit forsvar, og udligningen sendte bølger af angreb frem mod den rystede Zubizarreta. Den indskiftede 33-årige Rashidi Yekini viste kampens flotteste detalje, da han vandret i luften flugtede bolden mod mål, men det var Ajax-angriberen Oliseh, der med en bragende halvflugter langt udefra lavede Nigerias sejrsmål. De pludselige koncentrationssvigt kan blive straffede, men ellers synes Nigeria uden svage punkter. Ekvilibristiske som brasilianere og atletiske som tyskere. Et klart favorithold.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu