Læsetid: 7 min.

Kultur i ugen

Kultur
18. juni 1998

Af Af LISBETH BONDE ERIK WIEDEMANN ANDERS BEYER TORBEN BILLE,ERIK THYGESEN og ALLAN DE WAAL

*40 års jubilæum i Louisiana. Det glorværdige museum for moderne kunst i Nordsjælland fejrer 40 års kunstformidling. Udstillingen rummer punktnedslag i billedkunsten efter 1945 fra Giacometti over Kirkeby til halvfemserkunsten.
Åbner i dag. Dagl. 10-17, on. 10-22 til den 30. august.

*Oluf Høst fik sidste uge sit eget museum i Gudhjem i sit gamle domicil Nørresand. Dette er sket på grund af ikke mindst ovenstående ildsjæl, Knud W. Jensens ihærdige indsats. Man har bestræbt sig på at finde balancen mellem det moderne kunstmuseum og det atmosfærefyldte kunstnerhjem. På den første udstilling kan man opleve nogle af kunstnerens bedste billeder. Det er museets egen samling, suppleret med værker fra Høst-familien og fra private.
Nørresand 10, Gudhjem. Sæsonen 13. jun.- 6. sep. 14-18, i højsæsonen 27. jun.- 6. aug. till. 18-20.

*Afledte rum er en udstilling med fotografier af de unge akademielever Thyra Hilden, der leverer fotografier og Julie Sass, der leverer malerier. Begge arbejder med rumlighedsfornemmelse, retninger og fascinationsoplevelser.
Galerie Susanne Højriis. Bredg. 63, 1. sal. Kbh. Ti.-fr. 13-17.30, (sommerferielukket 28. jun. til 7. aug.) til 31. aug.

*Georg Baselitz - maleri og grafik er en udstilling, der er sammensat af Baselitz, hans assistent og William Gelius fra Ribe Kunstmuseum og dækker perioden 1985-98. Værkerne glider alt andet end lydeløst på plads mellem samlingens faste stykker. Dertil larmer det stadig for meget i den efterhånden ældre, vilde kunstners billedunivers.
Ribe Kunstmuseum. Dagl. 11-17, til 30. aug.

*Torben Christensen viser på udstillingen o pilgrim nye videoinstallationer og en række billedværker, der kombinerer fotografi og maleri. "Værkerne er undersøgelsesfelter for den gensidige påvirkning af de to medier, det stærkt emotionelle fotografiske billede over for den tilsvarende udtrykskraft i det abstrakte maleri", som
det hedder i pressemeddelelsen.
Galerie Asbæk. Ti.-fr. 11-18. Lø. 11-14, til 4. jul.

*Joseph Beuys Der hviler nok en relikvie-stemning over udstillingen med den banebrydende, karismatiske Joseph Beuys, hvis værker er tænkt og udført til nuet. Men filmene, dvs. dokumentationerne af Beuys' mange happenings, virker stærkt. Værkerne sekunderes af Henning Christiansens lydkompositioner til de happenings, han udførte sammen med Beuys, og af Bjørn Nørgaards rekonstruktion af sin skulptur til "Manresa"-happeningen i 1966.
Kgs. Nytorv, Kbh. Dagl. 10-17, til 28. jun.

JAZZ
*Niels Ryde den århusianske bassist, der selv skriver næsten al sin musik, har nu i ti år ledet sin egen gruppe, som har udgivet tre plader og turneret i store dele af Europa. Den nuværende gruppe er en kvintet (med bl.a. saxofonisten Niels Vincentz), der går under navnet So To Speak, som også er titlen
på en af Rydes kompositio- ner.
Copenhagen JazzHouse, lør. kl. 21,30.

klassisk
*Delius Aarhus Symfoniorkesters sidste sommerkoncert i denne omgang fejrer dansk-engelske forbindelser. Musik af Grainger, Austin, Delius og von Klenau. Sopranen Henriette Bonde-Hansen er solist og Bo Holten dirigerer.
I aften kl. 20 i Marselisborghallen.

*Skræp Copenhagen International Experimental Music Festival finder sted fra 15.-21. juni. I aften hedder koncertoverskriften Friends of Goodiepal med: Dj Quickstep, Escaping from Zoo featuring Düreforsög m.fl.
I aften kl. 21 på Den Anden Opera.

*Mahler Det Kgl. Danske Musikkkonservatoriums orkester og Tivolis Symfoniorkester er slået sammen til et stort orkester. Man spiller Mahlers Symfoni nr. 7. Michel Tabachnik dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Tivolis koncertsal.

*64928 Er en titel på en ny dansk opera, som netop har haft premiere i København. Det er Peter Laugesen, som har skrevet teksten, Jacob Draminsky Højmark har skrevet musikken. Scenografi: Nina Schiøttz. Niels Pihl syner Neal Cassady. Kaja Pihl synger Carolyn. LuAnne synges af Christine Schøtt. 64928 er en ny dansk opera, som handler om "at lade døden komme til: En fantasi om Neal Cassady og to af de kvinder som overlevede ham." Musikteatret Undergrunden producerer.
I aften kl. 20 på Folketeatrets intimscene Hippodromen, Nørregade 39. Spiller også 19. juni kl. 20.

*Verdi Der er Opera-galla på Frederiksberg Slot. Radiounderholdningsorkestret spiller med en stjernebesætning: Inga Nielsen, Susanne Elmark, Gert Henning-Jensen og andre. Der vil blive tale om koncertopførelser af Verdis Macbeth og Rigoletto. Dirigenten er Giordano Bellincampi.
I aften kl. 20 i Slotsgården på Frederiksberg Slot. Oplysninger på tlf. 35 20 63 46.
nÅrstiderne Fire korte gadeoperaer af Svend Rastrup og Inger Dehlholm opføres i Købmagergade. Det er sangerne i gruppen Opera Mobile, der står bag opsætningerne.
Fr. kl. 15 i Købmagergade ved Rundetårn/i tilfælde af regn spilles på Hovedbiblioteket i Krystalgade.

*Haydn Randers Byorkester inviterer til Overgaard Gods, hvor man spiller Haydns Symfoni nr. 45. Endvidere Debussys Danse sacrée et profane samt Hameriks Folkevise med variationer. Harpespilleren Mette Nielsen er solist.
On. kl. 20 på Overgaard Gods.

rock
*Smokie og Johnny Madsen lyder som en umage konstellation, men de spiller altså hver for sig, poparbejdsmændene og den professionelle vestjyde.
Skovrock, Skovdalen, Aalborg i aften

*Bobo Moreno & Noisy Neighbours spiller nutidig soul, og bagefter diverterer Bjørn Svin med techno disko.
Stengade 30, København, i aften

*Peter Belli fejrer sin 55 års fødselsdag i selskab med De Nye Rivaler og et uopslideligt sangkatalog af 30 års danske rockhistorie.
Vega, København, kl. 22, fre

*Propdenopklob holder jul i juni med et arrangement, der også rummer næsten-debut for det modernistiske surfband TBG med medlemmer fra bl.a. Eggstone, Sune Wagner fra Psyched Up Janis og Trains & Boats & Planes.
Stengade 30, København, lør
nSneakers, der leverede lydsporet til 80'ernes gymnasiefester, er genopstået med en Sanne Salomonsen i fin, ukrukket form, og en lyd, mange stadig kæmper for at efterligne.
Pakhus 11, Frihavnen, kl. 22, tirs.

teater
*Til døden jer skiller Et nutidigt eventyr fra Nordvestkvarteret i København om en far med syv giftefærdige døtre. Skuespilleruddannelse og egns- (eller bydels-) spil i ét. Amatører og professionelle i samarbejde.
Kvarterscentret Nordvest 19.-21. og 25.-28. juni

*Kejserens fødselsdag I 1917 etableres i nogle røde barakker i Hald ved Viborg en krigsfangelejr. 2000 krigsinvalider fra tyske og østrig-ungarske hære kom under langvarig lægebehandling, indtil de kunne returneres til deres hjemlande. Den engelsk-fødte dramatiker Henry Myers har skrevet et stort anlagt egnsspil om krigernes møde med den fredelige danske provins.
De røde barakkers by, Hald Ege. 19-23. juni

*Chunky Move Det australske dansekompagni åbner KIT's Sommer Scene 98 med Bonehead - dans fra popkulturen, hvor seks dansere portrætterer og karikerer stereotyper fra det moderne storbyliv.
Kanonhallen, 21. og 22.
juni.

*The Wrestling School Howard Barkers teatergruppe gæstespiller i KIT's sommerfesival med Ursula, der tager afsæt i myten om St. Ursula, der i det 10. århundrede begav sig ned ad Rhinen i selskab med 10.000 jomfruer for at undslippe ægteskabet. Forestillingen handler om konflikten mellem det åndelige og det kødelige begær.
Kanonhallen, 24.-28. juni.

etcetera
*Mit træ er en udstilling på Kunstindustrimuseet i København af nye dansk smykker. Hver af de knapt fyrre inviterede har skabt et smykke over træ-motivet. Generationsmæssigt giver det et vue over dansk smykkekunst gennem halvtreds år. Fra Exner på syvogtreds over Griegst, Naur og Buck til de yngste på niogtyve, Bjerrum og Ingvarsdottir.
Kustindustrimuseet. Åbner i morgen. Til 30. august. Ti-lø 10-16, sø 13-16.

*Per Kirkeby udstiller ikke malerier i Køge, men sine illustre arkitekturtavler fra projekter i samarbejde med arkitekten Jens Bertelsen. Sidste udkast er det andenpræmierede forslag til et nyt kunstmuseum i Aarhus.
Kunstsmuseet Køge Skitsesamling. Åbner i morgen. Til 6. september. Daglig 11-17 undt. mandag.

*På Louisiana er der nu på søndag debatmøde om dansk museumsarkitektur. Deltagerne er bl.a. Louisianas arkitetekt Vilh. Wohlert, Niels Truelsen fra Silkeborg Kunstmuseum, og museumsdir. J.E. Sørensen fra Aarhus Kunstmuseum. Ordstyrer Ulla Strømberg. Sendes også i DR P1 26. juni kl.13.
Louisiana søn. kl.14-16, bill. på tlf. 49190720

HHH
de mindst ringe

*Bakken Intet pirrer instruktørdebutanten Niels Olsen som at give publikum det modsatte af, hvad de forventer. Intelligent og pointerig 98-årgang, hvis grove og særdeles ukorrekte 'Færø-spanking' er en seriøs kandidat til titlen Årets Revynummer. En fornøjelse igen at kunne anbefale.
Cirkusrevyen 'I den grønne skov'. Til 29. aug.

*Tivoli Glassalen Revyen har vellykket afpasset formatet efter det intime spillested; med sæsonens bedste hold sniger den sig efterhånden lige op over midten i den bedre ende af skalaen.
Glassalen. Til 1. sep.

*Helsingørrevyen Absolut venlig revy, der dasker tilbagelænet til spredte fænomener i tiden, men ikke rigtig skyder på nogen. Instruktør Finn Nielsen har et par store øjeblikke og gengangeren fra sidste år, Henrik Lykkegaard, har som skuespiller og forfatter på det nærmeste erobret revyen.
Helsingør Sommerteater. Til 29. aug.

*Arken Selv om Arkens ny satsning hedder Dada - et kunstoprør', er der nu ikke meget dada, mere konstruktivisme og formel abstraktion at hente i den ellers yderst seværdige udstilling ved Sydkysten. Her kan ses arbejder af Kurt Schwitters - bl.a. den indvendige skulptur 'Merz' - samt hans søn Ernst Schwitters samling af europæisk kunst fra 1914-80 med navne som Picasso, Arp, Kandinsky, Klee, Miró og Ernst. Udstillingen tegner et billede af kunsten i tyverne og trediverne. Samtidig vises en lille udstilling med ny brugsdesign af Ole Jensen, Tora Urup, Ursula Munch-Petersen og Inger Louise Bach, der har designet for Royal Copenhagen.
ARKEN, Ishøj. Ti.-sø. 10-17. Til 13. sep.

*Overgaden Den unge billedhugger Peter Nansen Scherfig undrer sig med barnets nyfigenhed. Hans aparte værker befinder sig et sted mellem special effects, tegneserier og klassisk skulptur, og man føler sig hensat til Tivolis spejlkabinet. En underholdende afsøgning af perceptionens væsen.
Overgaden neden Vandet, Kbh. Ti.-sø. 12-18. Til 21. jun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her