Læsetid: 5 min.

Kultur i ugen

Kultur
23. juli 1998

UDSTILLING
*Kunstnergruppen Morten Krogsgård & Thomas Schwencke viser på udstillingen 'Orkanens øje' eksplosive installationer og malerier. Der er ifølge pressemeddelelsen høje lyde og 'jeg-skal-gi'-dig-malerier'. Et over ti meter langt værk skal forsøge at suge publikum ind i Orkanens øje.
Galleri Ægidius, Gråbrødrestræde 5, Randers. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-13. Åbner på lør. 11-14

*Søren Mathiesen (1948-95) og Ulla Madsen på fælles udstilling. Søren Mathiesen var en poetisk minimalist, der eksperimenterede med lyset, mørket, fladerne og linjerne i sine objekter - bl.a. i Paris-projektet 'Aksen fra Louvre til La Défense'. Ulla Madsen er grafiker, der fortrinsvis arbejder med farvetræsnit, koldnål og tegninger, men på sin ny udstilling viser viser hun keramik i samspil med tegning, gouache, akvarel og monotypi.
Århus Kunstbygning, J.M. Mørksgade 13. Ti.-sø. 10-17. Til 23. aug.

*Nikolaj Plads. 'Eskapisme' er en forførende installation af Land Art-kunstneren Mikael Hansen. Her gives en naturoplevelse midt i mylderet. Roen breder sig, mens byen intetanende om betragteren deroppe i trækronerne, flintrer afsted. Et poesiens stillads.
Nikolaj Plads. Installationen er åben døget rundt. Til 30. aug.

*Fotografisk Center, Kbh. 'Duane Michaels: Salute, Walt Whitman & Other Recent Works' viser den amerikanske fotopioners seneste arbejder. Denne tidlige igangsætter af det iscenesatte fotografi skaber drømmerier med sin linse på en spektakulær og lavmælt måde. I sin seneste serie leverer han en hyldest til såvel Walt Whitman som til dennes (og Michaels' egen) homoseksualitet.
Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Til 2. aug.

*K.R.H. Sonderborg viser udstillingen SPOR/SPUREN. Sonderborg anskueliggør skønheden, men også gruen og rædslen ved den industrialiserede verden, som han nu har oplevet i 75 år. Maskiner, højspændingsledninger, broer og kraner går igen som spordannelser i hans værker.
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Dgl. 10-17. Til 6. sep.

*'Natura' - nordisk landskabsmaleri er en udstilling med en bred vifte af danske og nordiske malere, heriblandt Niels Winkel, Søren Birk, Svend Engelund, Sv. Havsteen-Mikkelsen, Ingálvur av Reyni, Trondur Patursson, Frans Widerberg m.fl.
Charlottenborg, Kgs. Nytorv, Kbh. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 23. aug.

*Spaces of Welfare hedder den unge, spanske skulptør og installationskunstner Mau Monleóns nye udstilling, hvor det danske velfærdssamfund bliver konfronteret med et fattigt, kriseramt område uden for Valencia.
North Gallery, Nørreg. 7c, Kld., Kbh. Til 25. jul.

*Landskab. Det sublimes spor - er en udstilling med internationale navne som Olaf Nicolai, Marina Abramovic, Panamarenko og Harnish Fulton m.fl., der arbejder med vores perception eller - skulle man måske hellere sige - konstruktion af naturen som billede.
Esbjerg Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-16. Til 23. aug.

*Wilhelm Lehmbruck (1881-1919) var en tysk billedhugger, der markerer overgangen fra naturalisme til modernisme. Hans langstrakte og sørgmodige figurer blev først taget til indtægt for nationalsocialisterne i 1935 for kun to år efter at blive vist på udstillingen 'Entartete Kunst' i München. Hans betagende værk kan for første gang ses på en separatudstilling i Skandinavien.
Gl. Holtegaard. Attemosevej 170, Holte. Ti. 12-20, on.-fr. 12-14, lø.-sø. 12-17. NB! På søndag sidste dag!

KLASSISK
*Bach Organisten Per Kynne Frandsen spiller i Frederiksborg Slotskirke. Musikken er af Scheidt, Bach og Bartók. Den ungarske komponist Béla Bartók er en sjælden gæst på orgelprogrammer, og de tre rumænske folkedanse er da også oprindelig skrevet for klaver. Oplev Per Kynne Frandsen spille svingende balkan-rytmer på Compenius-orglet.
Sø. kl. 17 i Frederiksborg Slotskirke

*Beethoven Ensemblet London Music Phoenix drager på turne i Danmark. Første koncert i i Kunstmuseet Arken, Ishøj. De engelske musikere spiller Beethovens Trio i B-dur for klarinet, cello og klaver. De spiller også Brahms' Sonate i F-dur for cello og klaver. Endelig også Messiaens Kvartet til tidens ende for klarinet, violin, cello og klaver.
Sø. kl. 15 på Kunstmuseet Arken i Ishøj

*Mozart I Vendsyssel Festivalens tredie uge er der mange koncerter at vælge imellem. I sæby Kirke kan man høre fløjtenisten Janne Thomsen spille sammen med oboisten Francois Leleux og organisten Jacob Lorentzen. Aftenens program består af værker af Bach, Bacri,
Quantz og Mozart.
Sø. kl. 20 i Sæby Kirke. Yderligere oplysninger på tlf. 9892 4588

*Schubert Snart begynder Odsherreds Kammermusikfestival. Åbningskoncerten er helliget musik af Franz Schubert. Det er barytonen Morten Frank Larsen der synger lieder som Der Wanderer, An die Leier og Erlkönig. Klaverledsagelsen er lagt i hænderne på Erik Kaltoft.
On. kl. 14 i Pakhuset. Yderligere information på tlf. 5991 0888 (Turistinformation)

* Nielsen En ny musikalsk konstellation ser dagens lys ved en koncert på Louisiana. Solooboist Max Artved har håndplukket fire kolleger fra Radiosymfoniorkestret: Ulla Miilman (fløjte), Søren Elbo (klarinet), Henning Hansen (horn) og Jens Tofte Hansen (fagot). Alle musikere er soloblæsere, og de har sammen dannet Radiosymfoniorkestrets Blæserkvintet. Ved koncerten spilles musik af Carl Nielsen, Bach, Barber og Beethoven.
On. kl. 19.30 på Louisiana i Humlebæk

ROCK
*Orup, som bedst kan oversættes som en svensksproget variant af Thomas Helmig, og det er en ros, giver bud på, at Melodi Grand Prix og rock godt kan være en charmant og dansant cocktail.
Pumpehuset, i aften

*Souvenirs, Peter Belli-kopibandet Peter & De Andre Kopier og Johnny Madsen har sommerferiejob på Bork Havne Festival.
Bork, i aften til sø.

*Langelandsfestivalen byder også i år på et familievenligt program. Rock af den slags, man kan lade små børn høre - med ørepropper: Det evigt comeback'ende forh. funkflagskib Earth, Wind & Fire, John Farnham, Pockets, Sneakers, Bamses Venner, men også Nina Forsberg, Inside The Whale og p.t. pladeindspillende Michael Falch.
Rudkøbing, i aften til sø.

*Psyched Up Janis, danske guitarbetvingere, er hyret til at skræmme abonninerne væk og give bølger i de legerede supper.
Plænen, Tivoli, fr. kl. 22

*Lars H.U.G, popcrooner og agent provocateur i en branche af forudsigelighed, foretager få, men efterspurgte nedslag i sommerlandet.
Brandts Klædefabrik, Odense, fr.; Femøren, Amager, lø.

*Randi Laubek, årets kvindelige danske, engelsksyngende sangskriver, er denne sommer for alvor kommet ud af pladestudiekuvøsen.
Sundsørefestivalen, Roslev, lø.

TEATER
*Liva Cabaretcafeen fylder 15 og den oprindelige Weel bliver 100, og det fejres med en forestilling på cafeen hvor Camilla Einfeldt og Henning Sprogøe synger nye tolkninger endda med enkelte nye melodier til Liva-klassikere og fremfører fødselsdagstaler af bl.a. Sven Holm, Jens Kistrup og Erling Olsen.
Cafe Liva, Nyhavn. 24. jul. kl. 21.30. Til 12. sep.

*Faderen Et af teatersommerens absolutte højdepunkter: Stockhom-Dramatens gæstespiller på KITs Sommerfestival med Staffan Valdemar Holms kritikerroste opsætning af Strindbergs Faderen med Stina Ekblad, Krister Henriksson, Anna Björk og Gunnel Lindblom. Danske Bente Lykke Møller står for scenografien.
Kanonhallen 25. jul. kl. 17. 26.-27. jul. kl. 20

ETCETERA
*Ruoktu-Váimmus Sven-Bertil Taube, Mikael Wiehe, Peter Bastian, Dissing, NHØP er blandt solisterne ved Nordisk Vise og Folk Festival, som samtidig sætter fokus på samernes situation. Ordet ovenfor betyder "Vindens veje", titlen på en udstilling om samisk historie og kultur. En samisk familie flytter ind. Et medlem af det norske sameting taler.
Præstegårdsvej, Vordingborg, to.-sø.

*Håbløs fortid? - oplev 1970'erne og parcelhuset, hedder en udstilling. Vejle Museum har genskabt 70'ernes parcelhus, der fremstår, som om familien lige var ude et smut. Bilen og minicyklerne holder stadig i carporten, og indendøre kører fjernsynet og radioen. Teenageværelset med ABBA-plakater, det lortebrune soveværelse, og stuens okseblodsfarvede sofaarrangement - med samt oliekrise og Fremskridtspartiet, der kører i baggrunden i medierne.
Vejle Museum, Flegmade 2, Vejle. Ti.-fr. 13-16. Lø.-sø. 11-16. Til 6. dec.

*Sandskulpturfestival 1998. Otte sandskulpturer har rejst sig ud mod Roskilde Fjord og markerer forskellige kapitler af Roskildes historie. Det er fortrinsvis den nordiske mytologi, der har fået en form i det forgængelige materiale.
Vikingeskibshallen, Roskilde. Åben hele juli måned frem til 2. aug. fra 10-20 hver dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her