Læsetid: 7 min.

KULTUR i ugen

Kultur
16. juli 1998

UDSTILLING
*Preben Hornung Sene motiver. Et maleri og 23 raderinger viser dybden i denne moderne, klassiske kunstners værk.
Albertslund Rådhus. Åben alle dage fra 9-22. Til 16. aug.

*Mogens Otto Nielsen er en af de mest lysende objektkunstnere med fingrene nede i fluxus, konceptkunst m.v. På sin nye udstilling 'Jeg har lyttet til blommetræet i dag' stiller han imidlertid ind på naturen.
Sommer - Bossky, Strandvejen 47, Lønstrup. Dgl. 10-12 og 16-18. Åbner i morgen

*Fotografisk Center, Kbh. Duane Michaels: Salute, Walt Whitman & Other Recent Works' viser den amerikanske fotopioners seneste arbejder. Denne tidlige igangsætter af det iscenesatte fotografi skaber drømmerier med sin linse. I sin seneste serie leverer han en hyldest til såvel Walt Whitman som til dennes homoseksualitet.
Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Til 2. aug.

*K.R.H. Sonderborg viser udstillingen SPOR/SPUREN. Sonderborg anskueliggør skønheden, men også gruen og rædslen ved den industrialiserede verden, som han nu har oplevet i 75 år. Maskiner, højspændingsledninger, broer og kraner går igen som spordannelser i hans værker.
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Dgl. 10-17. Til 6. sep.

*Natura - nordisk landskabsmaleri er en udstilling med en bred vifte af danske og nordiske malere, heriblandt Niels Winkel, Søren Birk, Svend Engelund, Sv. Havsteen-Mikkelsen, Ingálvur av Reyni, Trondur Patursson, Frans Widerberg m.fl.
Charlottenborg, Kgs. Nytorv, Kbh. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 23. aug.

*Spaces of Welfare hedder den unge, spanske skulptør og installationskunstner Mau Monleóns nye udstilling, hvor det danske velfærdssamfund bliver konfronteret med et fattigt, kriseramt område uden for Valencia.
North Gallery, Nørreg. 7c, Kld., Kbh. Til 25. jul.

*Landskab 'Det sublimes spor' er en udstilling med internationale navne som Olaf Nicolai, Marina Abramovic, Panamarenko og Harnish Fulton m.fl., der arbejder med vores perception eller konstruktion af naturen som billede.
Esbjerg Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-16. Til 23. aug.

*Brandts Klædefabrik, Odense. William Wegmans humoristiske, iscenesatte fotografier af hunde er legendariske. Nu kan de og andre dele af hans fotografiske værk ses frem til den 16. august i Museet for Fotokunst. 'COBRA - 50 år' præsenterer COBRA-gruppens frembringelser. Det er den samme store udstilling, der tidligere på året blev vist i Arken med værker af Jorn, Else Alfelt, Ejler Bille, Sonja Ferlov, Egill Jacobsen m.fl. samt de til bevægelsen knyttede udenlandske kunstnere. Til 30. aug. 'Plainthings' er en udstilling med nye malerier af Stig Brøgger. Til 9. aug. Ti.-sø. 10-17

*Territorier er en udstilling, skabt af fem unge billedkunstnere og en filosof fra Québec i Canada. De har overskredet deres egne landegrænser og indtager nu rummene på Museet for Samtidskunst. Her kan ses foto, installation, skulptur og objekt, der belyser begreber som territorium, kultur og identitet.
Palæet, Stændertorvet 3D. Roskilde, ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16, til 23. aug.

*Arkens sommersatsning hedder 'Dada - et kunstoprør'. Her kan ses arbejder af Kurt Schwitters samt hans søn Ernst Schwitters samling af europæisk kunst fra 1914-80 med navne som Picasso, Arp, Kandinsky, Klee, Miró og
Ernst. Udstillingen tegner et billede af kunsten i 20'rne og 30'rne, og scoopet er Schwitters store indfoldede skulptur-installation 'MERZ-bau', der blev et helt program for mellemkrigstidens kunst. Samtidig er åbnet en lille udstilling med ny brugsdesign af Ole Jensen, Tora Urup, Ursula Munch-Petersen og Inger Louise Bach, der har designet for Royal Copenhagen.
ARKEN, Ishøj. Ti.-sø. 10-17. Til 13. sep.

KLASSISK
*Bach
Bornholms Musikfestival har åbningskoncert i aften. Den traditionsrige festival med et højt kunstnerisk niveau byder på en række koncerter med internationalt anerkendte kunstnere. Ved den første koncert kan De opleve pianisten Elisabeth Westenholz spille i Aa Kirke, der ligger i et vidunderligt landskab. Musik af Bach, Bartók og Beethoven.
I aften kl. 20 i Aa Kirke

*Frescobaldi
Den herboende amerikanske blokfløjtenist, Vivki Boeckman, har inviteret to af sine landsmænd til Danmark: Alyssa Pava på barokcello og Byron Schenkman på cembalo. Sammen tager trioen på turne i Danmark. Musikerne slutter i København den 17. juli. Musik af bl.a. Frescobaldi.
Fr. kl. 20 i Rundetårns Bibliotekssal, Kbh.

*Rasmussen
Esbjerg Ensemble giver koncert på Testrup Højskole. På programmet står Per Nørgårds solostykke for slagtøj I Ching, Per Gudmundsen-Holmgreens Nær og Fjern, Karl Aage Rasmussens Webs in a Stolen
Dream og Pierre Dørges Peer Gynt Suite.
Fr. kl. 20 på Testrup Højskole. Yderligere oplysninger på tlf. 75 13 93 99

*Haydn
Sopranen Juliane Banse og harpenisten Maria Graf giver koncert i Stoense Kirke på Langeland. Juliane Banse kommer fra Tyskland, hvor hun har sunget på bl.a. Komische Oper i Berlin. De to musikere vil fremføre værker af Haydn og Bach.
Lø. kl. 19.30 i Stoense Kirke på Langeland

*Albeniz
De kan opleve en urpremiere på hele Isaac Albeniz' klaverværk Suite Iberia - arrangeret for tre guitarer af Christophe Dejour. Bag opførelsen står Trio Arabesque, der består af Christophe Dejour, Frank Massa og Thomas Winthereik.
Sø. kl. 20.30 i Rundetårns Bibliotekssal, Kbh.

*Liszt
Sommer betyder festivaler i det ganske land. Vendsyssel Festivalen byder på en lang række koncerter. En af de spændende navne er pianisten Sergei Terentiev, der er født i Sovjetunionen. To medarbejdere fra DRs P2-musik mødte Terentiev for 4 år siden - og mødte en særdeles god musiker. Han blev hentet til Danmark, hvor kunstneren har imponeret med sit spil. Ved næste koncert spiller Terentiev musik af Liszt og Prokofiev.
Ma. kl. 20 i Bistrupkirken. Yderligere oplysninger på tlf. 98 92 45 88.

*Beethoven
Fanø Musikfestival byder på stemningsfyldt atmosfære og musikalske oplevelser med danske og udenlandske kunstnere. I Nordby Kirke spiller pianisten Jens Elvekjær værker af Beethoven.
Ti. kl. 20 i Nordby Kirke. Yderligere oplysninger på tlf. 75164429

*Beethoven
Pianisten Marie Rørbech spiller Beethoven sonater i Tivoli. De kan opleve den unge pianist spille sonaterne i A-dur, c-mol, As-dur og E-dur.
Ti. kl. 19.30 i Tivolis koncertsal. On. samme tid og sted spiller pianisten Ha-Young Sul også Beethoven-sonater

JAZZ
*Gary Burton & The Astor Piazzolla Reunion er navnet på et samarbejde mellem vibrafonisten Burton og fem argentinere fra den afdøde bandoneon-mesters kreds.
Musikhuset, Aarhus, tors. kl. 21.

*Betty Carter høres med sin ny trio, bestående af unge og, i betragtning af selskabet, formentlig talentfulde musikere.
Musikhuset, Aarhus, fre. kl. 21

*Ben Besiakow en af de førende danske jazzpianister spiller med to fremragende akkompagnatører, Lennart Ginman (bas) og Jonas Johansen (trommer).
Musikhuset, Aarhus, lør. kl. 14

*Thomas Clausen føjer sit klaverspil til Scandinavian Jazz Quartet, som med et finsk og tre danske medlemmer slet ikke er skandinavisk, men nordisk.
Ridehuset, Aarhus, lør. kl. 14

ROCK
*TV-2, de høflige samfundsrevsere, fortsætter deres alsangs-turne og sender absolut live fra
Samsøfestivalen, i aften

*Big Fat Snake, skovmandsarbejdergruppen i dansk rock, er øverst på plakaten ved Open Air-koncerten, som også byder på den mindst ringe bagsideredaktørens yndlingsaversion, Lars Lilholt.
Stranden, Øster Hurup, i aften

*The Doors minus Jim Morrison, Kid Creole & The Coconuts og inkarnationer af The Yardbirds og 70'er-hittet Slade er på plakaten på Samsø, hvor man også kan møde mere nutidige navne som Søs Fenger, middelalder-techno-bandet Sorten Muld og Johnny Madsen plus en genopstanden Rock Nalle.
Samsøfestivalen, fre-søn.

*Love Shop, alle hippe anmelderes kæledægger, synger fortsat dansk som ikke ret mange andre.
Plænen, Tivoli, fredag

TEATER
*Cirkus Etiopien
Uden KIT (Københavns Internationale Teater) ville der ikke være mange forestillinger til denne premiereoversigt. Gæstespillerne fra Etiopien er 30 børn og unge - et projekt for gadebørn i Addis Abbeba, som tidligere har optrådt i København under Kulturby 96. Akrobatik, musik, sang, dans, artisterier - stor energi, høj humor.
MusikTeatret, Albertslund, 16.-17. jul. kl. 20, 18. jul. kl. 17

*Liat Dror & Nir Ben Gal
Noget så usædvanligt som et politisk inspireret dansekompagni. Dets bidrag til Sommerscene 98 hedder 'The Dance of Nothing' og er en Romeo og Julie-historie mellem en israeler og en palæstinenser.
Kanonhallen, 17.-19. jul. kl. 20

*Indisk dans
Dancers Guild fra Calcutta gæstespiller i selskab med en gruppe trommeslagere fra Manipur. Danserne kommer fra klassisk indisk tradition, men har udviklet en moderne dansestil, som har givet dem et internationalt gennembrud.
MusikTeatret, Albertslund 20.-22. jul. kl. 20

ETCETERA
*Håbløs fortid? oplev 1970'erne og parcelhuset. Vejle Museum har genskabt 70'ernes parcelhus, der fremstår, som om familien lige var ude et smut. Bilen og minicyklerne holder stadig i carporten, og indendøre kører fjernsynet og radioen. Teenageværelset med ABBA-plakater, det lortebrune soveværelse, og stuens okseblodsfarvede sofaarrangement - med samt oliekrise og Fremskridtspartiet.
Vejle Museum, Flegmade 2, Vejle. Ti.-fr. 13-16, lø.-sø. 11-16. Til 6. dec.

*Sandskulpturfestival 1998. Otte sandskulpturer har rejst sig ud mod Roskilde Fjord og markerer forskellige kapitler af Roskildes historie. Det er fortrinsvis den nordiske mytologi, der har fået en form i det forgængelige materiale.
Vikingeskibshallen, Roskilde. Åben hele juli måned frem til 2. aug. fra 10-20 hver dag.

DE MINDST RINGE
*Ny Carlsberg Glyptotek 'Tiden før fremtiden'. Raffael Rheinsberg er en tysk installationskunstner, der bl.a. finder ting, som samfundet har kasseret. Heraf skaber han en række installationer, der kommenterer livet, tiden og historien på de steder, hvor han gør sine fund. Til udstillingen har han samlet ind i det moderne Grækenland, og har skabt en nutidig kommentar til de udstillede genstande og kunstværker fra Middelhavsområdet fra museets traditionelle samling.
Dantes Pl. 7, Kbh. Ti.-sø. 10-16. Gratis adgang ons. og søn. Til 27. sep.

*Nikolaj Plads
'Eskapisme' er en forførende installation af Land Art-kunstneren Mikael Hansen. Her gives en naturoplevelse midt i mylderet. Roen breder sig, mens byen intetanende om betragteren oppe i trækronerne, flintrer afsted. Et poesiens stillads.
Nikolaj Plads. Installationen er åben døget rundt. Til 30. aug.

*Grønnegårds Teatret
Lars Knutzon er knusende morsom i sit forsinkede Elvis-outfit med blå læderbukser, for store bakenbarter og
Bangkok-guldur. Resten af
forestillingen er imidlertid kun en halvhjertet modernisering af Molières gamle stykke.
Den Adelsglade Borger.
Kunstindustrimuseets Have. Til 24. aug.

*Bakken
Intet pirrer instruktørdebutanten Niels Olsen som at give publikum det modsatte af, hvad de forventer. Intelligent og pointerig 98-årgang, hvis grove og særdeles ukorrekte 'Færø-spanking' er en seriøs kandidat til titlen Årets Revynummer. En fornøjelse igen at kunne anbefale.
Cirkusrevyen 'I den grønne skov'. Til 29. aug.

*Tivoli Glassalen
Revyen har vellykket afpasset formatet efter det intime spillested; med sæsonens bedste hold sniger den sig efterhånden lige op over midten i den bedre ende af skalaen.
Glassalen. Til 1. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her