Læsetid: 7 min.

Kultur i ugen

Kultur
24. september 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Ian McKeever Den britiske maler udstiller sine meditative malerier, der viser, at han kan rykke maleriet yderligere et par skridt i en ny retning. Store og farlige former, der er opbygget lagvis, og som suger betragteren til sig.
Galleri Susanne Ottesen. Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 og 14-18, lø. 10-15. Til 17. okt.

*Peter 'Mustang' Bonde udstiller i anledning af sin 40 års fødselsdag. Her giver han den som den store surfer. I dag åbner tillige udstillingen 'Magtens Galleri' med 'Dansk Forvaltningskunst', der bringer den politiske magt-diskurs helt ind i kunstens rum. 'Konceptionisterne' alias Bill Rathje, Tine Bryld, Arne Gårdmand og Erik Valeur 'udstiller' smuler fra politikernes manipulationer med ordene i form af originale breve, mens skuespilleren Birgitte Raaberg afsynger 'Landeplagen - Kære Poul' kl. 17.30 i dag i:
Galerie Asbæk, Bredg. 20,. Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 8. okt.

*Aarhus Kunstmuseum viser p.t. to udstillinger. 'Per Kirkeby - Panorama' - den hidtil største udstilling med kunstneren, der netop er fyldt 60 år. Og udstillingen 'Olafur Eliasson', der eksponerer nogle af denne unge og internationale kunstners installationer. Eliassons værker kan også ses på Sao Paulo-biennalen, der åbner primo oktober samt på Berlin-biennalen, der åbner den 30. september.
Vennelystparken. Ti.-sø. 10-17.

*Jesper Christiansen viser nye malerier, hvor han endnu en gang tryller med firkanten, hvorved der opstår nye, hidtil usete muligheder for dybde og flade-virkninger.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17.30, lø. 10-14

*Marianna Grønnow udstiller malerier med titlen 'A Year an a Day (Ophelia I-VII)'. Hun arbejder med polære modsætninger og fremviser et spil mellem rationalitet og romantik, melankoli og eufori, skønhed og katastrofe.
Hvidovre Kommunes Biblioteker, Medborgerhuset, Hvidovrevej 280. Ma. 13-19, ti.-to. 11-19, fr. 11-17, lø. 10-14. Til 13. okt.

*Signe Guttormsen viser på sin nye udstilling "maleri, som stille og lysende klarlægger sanseligheden i det at se".
Galleri Jespersen. Åbner i mor. 16-18. Ny Vesterg. 9, Odense. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Til 21. okt.

*Skulpturbiennalen i Kongens Have viser i år værker af bl.a. Anton Linnet, Ole Hempel, Fritse Rinds, Peter Hesk Møller, Håkan Nyqvist, Teddy Sørensen m.m.fl.

*Igitur er en "Genspejling af en imaginær udstilling i anledning af 100-årsdagen for digteren Stéphane Mallarmé". Den finder sted i Tygsens Gård i Sæd uden for Tønder. Og den omfatter værker af kunstnere som Viera Collaro, Claus Jensen, komponisten Ingolf Gabold, Pablo Palazuelo, Merete Barker, Kurt Børge Simonsen, Anja Franke og Andreas Oldörp.
Til 18. okt.

KLASSISK
*Grieg Cellisten Michaela Fukacova gæster Ishøj Musikskole. Med sig har hun pianisten Poul Rosenbaum. Sammen spiller de værker af Dvorak, Mendelssohn, Grieg og Rachmaninoff.
I aften kl. 20 på Ishøj Musikskole, Jægerbuen 6, Ishøj

*Rangström Hed og lidenskabelig kærlighed med to slægter i en hadefuld fejde, det er temaet i den svenske Romeo og Julie-saga med titlen Kronbruden. Teksten er af
Strindberg, musikken af Ture Rangström. Iscenesættelse Per A. Jonsson. Malmö Musikteaters kor og orkester plus solister dirigeres i denne premiereforestilling af Marc Tardue.
I morgen aften kl. 19 på Malmö Musikteater

*Rasmussen Aalborg Symfoniorkester holder familiekoncert på Nordjyllands Kunstmuseum. Da museet sidste år fyldte 25 år var symfoniorkestrets gave en ny komposition til lejligheden: Karl Aage Rasmussens Historien om løven, musen, den store elefant og Jens Pismyre. Nu kan De høre værket igen. Bassen Jesper Brun-Jensen fortæller, Henrik Vagn Christensen dirigerer.
Lø. kl. 14 på Nordjyllands Kunstmuseum

*Mozart Radiounderholdningsorkestret spiller Weyses Symfoni nr. 6 under ledelse af dirigenten Adam Fischer. Derefter kommer violinisten Benjamin Schmid ind på scenen for sammen med orkestret at spille Mozarts Violinkoncert nr. 1 samt Rondo for violin og orkester. Efter pausen hører vi Mozarts symfoni nr. 36 (Linzer).
Sø. kl. 19.30 i Radiohusets Koncertsal

JAZZ
*Ed Thigpen Den tidligere trommeslager i Oscar Petersons trio har nu i mange år boet i Danmark, og hans ny trio, Rhythm Features, rummer to af de mest begavede unge danske musikere, pianisten Carsten Dahl og bassisten Jesper Bodilsen.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Christina von Bülow hører med sin altsaxofon til eliten af yngre danske jazzmusikere. Hendes lyriske cool-spil høres undtagelsesvis i duo med den mere robust swingende pianist Ben Besiakov.
Café Chips to. kl. 20.30

*Tolvan Big Band Det internationalt berømmede, Malmø-baserede orkester rummer bl.a. vores egen Thomas Clausen på klaver og radio-bigbandets tidligere trommeslager, Lennart Gruvstedt.
Copenhagen JazzHouse fre. kl. 21.30

*Berger-Knutsson-Speering er efternavnene på de tre førende svenske musikere, som har dannet denne aftens trio, nemlig trommeslageren Bengt B., saxofonisten Jonas K. og bassisten Christian S.
Copenhagen JazzHouse lør kl. 21.30

*1300 Oslo er en fortsættelse af Oslo 13, som var et af de førende norske orkestre fra 1979 til 93. Lederen Audun Kleive er ved trommerne, og der er enkelte svenskere blandt de 11 musikere.
Copenhagen JazzHouse søn. kl. 20.30

ROCK
*Ibens selve den iscenesatte uskyld, varmer op til deres nye cd Maskulin, med nye og gamle sange om drenge, der nægter at være mænd.
Magasinet, Odense i aften kl. 20

*Colorblind er en dansk gruppe, der har skyndt sig langsomt, og som midt i en technotid sætter melodierne i førersædet. At de så også fik radiotække med popselvfølgen "Sentimental Fool" mindskede ikke populariteten. Sangeren Anita Lykkegaard er næsten bedre end bandet.
Lille Vega, Kbh., i aften kl. 22. Hollywood Hardrock, Herning lø. kl. 20

*Sanne Salomonsen er efterhånden blevet hovednummer på Chris Minh Dokys turné, hvor hun giver seks-syv numre. Der er flere beviser på hendes kærlighed til jazz på A New York Minute, en ekspresindspillet og -udsendt cd, på gaden ultimo oktober.
Magasinet, Odense, i aften kl. 20. Portalen, Greve fr. kl. 20

*Den Gale Pose danske rappere med en selvironisk attitude midt i mandehørmen, er ved at lære publikum rimene fra cd'en Sådan Er Reglerne.
Panic, Haderslev, fr. kl. 20. Sønderborghus, Sønderborg lø. kl. 20

*Burning Red Ivanhoe oplever deres anden - eller er det tredje - ungdom med sangeren Janne Eilskov, guitaristen Ole Fick i storform og cd'en Lack Of Light til at bakke det hele op. Alt andet end en restgruppe.
Pumpehuset, Kbh., lø. kl. 21

*Souvenirs, sofagruppen fra Suldrup, er stadig på vej rundt i Villa Danmark med sangene fra den kritikerroste cd af samme navn. Med i bussen har de nu et hold vaskeægte strygere.
Garibaldi, Herning ti. kl. 20. Skråen, Ålborg on. kl. 20

SCENEN
*Milne Faderen til Peter Plys, Grislingen, Tigerdyret og de andre er hovedpersonen i Warren Spears' nye danseforestilling for Nyt Dansk Danseteater. Fuzzy har komponeret musikken til forfatterportrættet, og Claus Rostrup står for scenografien.
Dansescenen, Øster Fælled Torv. 25.sep.-10. okt.

*Fireplay 98 Slagtøjsmestrene Safri Duo og solodanseren Alexander Kølpin leger igen med ild og nye performance-muligheder i årets Bellevue-forestilling. Ligesom i Fireplay 95 har Kim Witzel skabt scenografien, og i år har filmmanden Morten Lorentzen stået for instruktionen af denne 'meditative rejse'.
Bellevue Teatret, 25. sep.-10. okt.

*Aske til aske - støv til støv Odense Teater prøver nu kræfter med Astrid Saalbachs lammende stykke, som Husets Teater opsatte i foråret. I Odense har Hanne Hedelund og Lennart Hansen hovedrollerne i kærlighedsdramaet, der iscenesættes af Flemming Weiss Andersen.
Odense Teater, Værkstedet, 26. sep.-30.okt.

*The Black Rider Kultforestillingen af Tom Waits og William Burroughs får nu Danmarkspremiere - en helvedesrejse om en uløselig pagt med Djævelen. Katrine Wiedemann har iscenesat, Michael Kvium har levet mareridtene ud i scenografien - og The Fallen Angel Orchestra serverer Waits fra orkestergraven.
Betty Nansen Teatret, 26. sep.- 14. nov.

*Udflugt i det blå Koreografen Tim Rushton har skabt en moderne koreografi for børnene på Det Kgl. Teaters Balletskole. Stilen er efter sigende tegneserieagtig, og musikken er hentet fra aktuelle film som 'Trainspotting' og 'Shining'. Værket opføres sammen med Anne Marie Vessel Schlüters opsætning af Hyrdinden og Skorstensfejeren til minde om Hans Brenaa.
Det Kgl. Teater, 27.sep. og 4, 11-13, 18, og 25. okt.

ETCETERA
*Viggo Rivad viser fotografier af Mennesket på den nye jernbanestation i Københavns Lufthavn Kastrup, som bliver indviet søndag. A/S Øresund står bag, men Sonofon sponsorerer under salgsmottoet For mennesker i bevægelse.

*Hyper Hall 98 præsenteres som et spektakulært, internationalt modeshow i Øksnehallen. Prinsesse Alexandra åbner arrangementet, der bl.a. præsenterer hatte af Phillip Treacy, store fotos af Alastair Thain.
Designertøj i Øksnehallen, 31. okt.-22.nov.

*Arkitekturgalleriet på Gl. Dok viser fra i morgen arbejder af den internationale arkitektgruppe Tower 151, som først og fremmest har gjort sig gældende med projekter til Ørestaden.
Arkitekturcentret Gl. Dok, hver dag 10-17

*Plakater fra Slovakiet Pavol Choma, Dusan Junek og Lúbomír Longauer viser plakatkunst i:
Dansk Plakatmuseum. Åby Bibliotek, Ludvig Feilbegs Vej 7, Åbyhøj. Sø. sidste dag
'Skandinavisk transparens' er en udstilling med kunsthåndværk, der "spænder fra det rå til det sarte". De fire kunstnere, som eksperimenterer med glassets muligheder til det yderste, er Jorum Kraftmo fra Norge, Paula Barton fra Sverige samt Pipaluk Lake og Helle Helsinghoff fra Danmark.
Frederiks Bastion, Refshalevej 28, København. On. 13-22, to.-sø. 13-17. Til 18. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her