Læsetid: 7 min.

Kultur i ugen

Kultur
10. september 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Stedsans er en udstilling om tid, sted og rum i Dansk Landskabsmaleri. Her vises værker af Johan Th. Lundbye, Harald Foss, Fritz Syberg, Vilhelm Kyhn, P.C. Skovgaard, L.A. Ring, Harald Giersing, Niels Lergaard, Edvard Weie, Lauritz Hartz, Karl Bovin, Erik Raadal, Berit Jensen og Niels Strøbek. Der åbnes i morgen kl. 16 i:
Kunsthallen Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 1. nov.

*Galleri Python fejrer to års "føs'da'sfest" på lørdag. Kl. 11 åbner galleriet til almindeligt oseri, der er champagne, harmonikakoncerter, digtoplæsning, oplæsning af H.C. Andersens brev om anmeldelser og kunsten at male en fugl. Der er kinesisk auktion samt musik "med rødder".
Borgerg. 91, Kbh.

*Malmø Louise Bourgois er en af dette århundredes mest interessante og konstant innovative skulptører. Hun er fransk født, men har siden 1938 boet i USA. Hendes internationale gennembrud kom først i 80'erne, og nu er hun 86 år gammel. Udstillingen viser hendes seneste fem års produktion. Det er erotik, det er død, det er en undersøgelse af kvindelig identitet, det er stærkt.
Malmø Konsthall, S:t Johannesg. 7, Malmø. Åbner på lør. Ti.-sø. 11-17. Til 1. nov.

*Egill Jacobsen, maskemaleren, Cobramedlemmet m.v., der desværre gik bort i foråret, er posthumt aktuel med en udstilling med 68 malerier og 20 tegninger. Udstillingen forsøger at skabe et overblik over hans produktion, som strækker sig helt fra slutningen af 20'erne og frem til 21. april i år.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti. 11-20, on.-sø. 11-17. Åbner lør. Til 15. nov.

*The Thrill of it All II er en udstilling med tre malere med forkærlighed for det figurative: Mette Hannemann, Peter Martensen og Bjørn Ignatius Øckenholt.
Carsten Frøkjær Kunsthandel, Strandv. 181, Hellerup. Ti.-on. 14-17.30, tor.-fr. 14-18, lø. 11-14. Til 26. sep.

*Jesper Christiansen viser nye malerier i:
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Åbner i mor. 17-19. Til 17. okt.

*Elsa Nielsen, den store grafiker, fejrer sin 75 års fødselsdag med en udstilling med raderinger, farvetegninger og akvareller fra 1997-98. Vi ønsker hende tillykke.
Clausens Kunsthandel. Toldbodg. 9. Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 10. okt. Åbner lør.

*Wilhelm Lehmbruck, der stod med det ene ben i det 19. århundrede og det andet i det 20., er en af de mest interessante tyske skulptører, der udviklede sig fra klassisk skulptør til symbolistisk/modernistisk. Den udmærkede udstilling, som John Hunov sammensatte til Gl. Holtegaard i foråret, er nu flyttet til Jylland, nærmere bestemt til Vejen Kunstmuseum, hvor den bliver konfronteret med hans bror i ånden, den danske billedhugger Niels Hansen Jacobsens værker.
Østerg. 4, Vejen. Ti.-sø. 10-12 og 14-17. Til 22. nov.

KLASSISK
*Puccini De spiller Madame Butterfly på Det Kgl. Teater. De kan høre Gitta-Maria Sjöberg synge i aften. Det er John Lloyd Davies' iscenesættelse og scenografi, som gælder i opførelsen af Puccinis opera.
I aften kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spiller også 19., 22. og 25 sep., og 8., 14., 16., 21., og 24. okt.

*Nørholm Inden for rammer af Golden Days Festivalen spiller Radiosymfoniorkestret, og Radiokoret synger. Der er også solister. Michael Schønwandt dirigerer. Man spiller Ib Nørholms Elverspejl og Gades Elverskud. Denne koncert med gammel og ny musik bliver transmitteret i radioen.
Fr. kl. 20 i Radiohusets koncertsal.

*Frandsen Hvis De ikke fik set John Frandsens opera Tugt og Utugt i Mellemtiden i Århus, så kan værket nu opleves i København. Operaen er iscenesat af Kasper Holten, musikken dirigeres af David Riddell. Blandt de medvirkende: Søren Mulvad, Jan Lund, Pia Schnack og Robert Bøgelund Vinther.
Fr. kl. 20 i Den Anden Opera. Spilles også lør. kl. 16.

*Liszt Vestjysk Musikkonservatorium åbner den nye koncertsal med musik af Liszt. Pianisten Amalie Malling spiller værker af Haydn, Liszt, Kurtág og Brahms.
Sø. kl. 19.30 i Koncertsalen, Kirkegade 61, 6700 Esbjerg.

*Roikjær Nu har De chancen for at høre Kjell Roikjærs Divertimento opus 45, som består af Intrada, Pastorale, Scherzo, Recitativ, Rondino, som er tilegnet kapelmusici Preben Rasmussen og Gunner Sigelstrøm. Og ikke nok med det: De kan på samme koncert opleve Wilhelm Ramsøes Kvartet nr. 3 i et arrangement for messingkvartet. Det er medlemmer af Det Kongelige Kapel, som spiller ved denne sæsonens første kammerkoncert.
Sø. kl. 14 på Nationalmuseet.

*Klit Aarhus Sommeropera spiller Lars Klits og Sanne Bjergs opera Den sidste Virtuos op på Helsingør Theater i Århus. Blandt de medvirkende er Jørgen Ole Børch, Edith Guillaume, Hanne Andersen, Jesper Buhl og Jan Lund.
Ti. kl. 20 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Århus. Spiller her frem til den 18. september Den 21. og 22. september spiller forestillingen i Magasinet i Odense.

JAZZ
*Thomas Clausen spiller klaver i sin egen Brazilian Quartet, hvis øvrige medlemmer er Jan zum Vohrde (altsax og fløjte), Fernando de Marco (bas) og Afonso Correa (trommer), og som svarer til sit navn, ikke blot ved de to sidstnævntes medvirken, men også ved repertoirets karakter.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30.

*Katrine Suwalski, som er september-gæst i Øster Farimagsgade 53, høres denne gang med sin tenorsax i duo med bassisten Jens Skou Olsen, en sjælden instrument-kombination, men klassisk siden Don Byas og Slam Stewart introducerede den for et halvt århundrede siden.
Café Chips to. kl. 20.30.

*Beijbom-Kroner Big Band er et 17 m/k stort orkester, sammensat af næsten lige mange svenske og danske musikere, svarende til de to kapelmestres nationaliteter: Den svenske trommeslager Lasse Beijbom og den danske basunist Erling Kroner.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30.

ROCK
*Paul Banks, en af de få overlevende bluesguitarspillemænd, er efter en pause på ti år pladeaktuel med cd'en Time Problem, co-produceret af Aske Jacoby, som også
er med på en lille turne sammen med bl.a. bassisten Lennart Ginman. Musik for dem, der har tid eller tager sig den.
Tobaksfabrikken, Esbjerg i aften kl. 20. Dexter, Odense, fre kl. 20.

*Aqua, den mest indbringende danske kultureksportvare siden "Tango Jalousie", har brugt sommeren til at forsøge at overbevise om, at de ikke er et tegneseriehold.
Tivoli, København fre. kl. 22.

*Nina Forsberg, tidens svar på en moderne popstjerne med en musikalisk sværhedsgrad godt over middel, starter efterårets turne.
Pumpehuset, København fre. kl. 21.

*Master Fatman og mere end 50 af hans DJ-kolleger vender plader til fordel for et frit Tibet. Overskuddet går til tibetanernes frihedskamp, og der må danses til imens.
Lille Vega, København i aften og fre kl. 22-04.

*Lars Lilholt og hans band møder den jyske menighed på udebane, altimens endnu en Greatest Hits-opsamling sælger, så man skulle tro techno var et legetøjsfabrikat. Forvent dog ikke at se den mindst ringe bagsideredaktør i lystig fællessang.
Pumpehuset, København søn. kl. 21.

*Kim Larsen tager tilløb til sin kommende plade med et lille lukket job for de nærmeste 20.-30.000, som får en lektion i kunsten at forvandle en friluftskoncertsal til en dagligstue. Med sig har han Kjukken.
Plænen, Tivoli, søn. kl. 15.

*Hank Williams, den uregerlige vildmand i det friserede countrylandskab, ville være fyldt 75 i denne måned, hvis ikke alkohol og piller havde fået ham til at stille støvlerne som 29-årig. Tilbage bliver sange som "Jambalaya", "I'm So Lonesome I Could Cry" og en række andre evergreens, som genopføres ved en mindekoncert med navne som Nils Maaetoft, Henning Stærk, Ester Brohus og Ivan Pedersen.
Musikhuset, Århus ons. kl. 19.30.

SCENEN
*Tæt på Odense Teater prøver nu også kræfter med Patrick Marbers stykke, som Det Kgl. Teater spiller under titlen Ind på livet. Her spilles de fire unge af Christina Meincke, Stine Holm Joensen, Niels Martin Eriksen og Thomas Kim Hoder.

Odense Teater, Sukkerkogeriet, 11.sep-16. okt.
*Lix Danseren og koreografen Sofie Christiansen præsenter nu sin egen forestilling med fire små handlingsballetter - om 'mennesker, liv, kærlighed, hverdagstrummerum, forvirring, forløsning, stress, jag, søgen efter lykke.'
Medborgerhuset i Ahlefeldtsgade 33, Kbh. 11-13. sep..Tlf. 31 22 47 37.

*Asta die Asta Vivian Nielsen spiller den berømte Asta Nielsen i et stykke om stjernen, som Nielsen - altså Vivian - selv har skrevet. Michael Mortizen har instrueret, og Pia Maanssen har skabt scenografien.
Kaleidoskop på Nørrebrogade 12.sep.-3.okt. Herefter på Vintapperteatret i Odense 9. okt og på MBT-Scenen i Århus 19-31.okt.

*Disco Pigs Den britiske festival indledes med en ung, vild forestilling af gruppen Corcadorca om to discofreaks i Cork i Irland. Stykket ligger efter sigende i hælene på stykker som Trainspotting og Shopping and Fucking.
Sommerscene 98 i Åben Scene i Huset i Magstræde, Kbh. 15.-19. sep. BilletNet 38 88 70 22.

*Den ideelle ægtemand Oscar Wildes 103 år gamle stykke om dandyer og skarptungede kvinder opsættes nu i Ålborg, hvor Birgitte Federspiel, Lisbeth Gajhede, Kristian Halken og Maria Karlsen spiller i Jan Maagaards instruktion og Birgitte Mellentins scenografi.
Ålborg Teater, 16.sep.-20.okt.

ETCETERA
*Bindesbølls Musum er en fyldig udstilling om det farvestrålende hus, han tegnede til Thorvaldsens figurer og billeder. Bygningen fylder 150 år 18. oktober.
Thorvaldsens Museum, ti-sø. 10-17, til 30. december.

*Teknikkens huse åbner dørene på Bygningskulturens Dage denne weekend. Vandtårne, kraftværker og rensningsanlæg over hele landet er åbne for publikum.

*Duft af kultur på Nationalmuseet, røgelse, potpurri, snus og græsk parfume, ti forskellige steder i samlingerne.
Nationalmuseet, ti-sø. 10-17, til 27. sept.

*Henning Koppels, sølvsmed og designer, 30 års arbejder.
Munkeruphus, Dronningmølle, fre., lø., sø., 12-17 samt efterårsferien ti-sø. 12-17, til 18. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her