Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
3. september 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Charlottenborgs Efterårsudstilling åbner traditionen tro denne weekend. Nærmere bestemt på lør. 13-17. I år deltager 30 kunstnere, arkitekter og kunsthåndværkere.
Kgs. Nytorv. Dgl. 10-17. On. 10-19. Til 27. sep.

*Gitte Villesen viser på udstillingen 'Kathrine makes them and Bent collects them' nye underfundige videos fra samfundets udkantsområder.
Galleri Nicolai Wallner. Åbner på fre. 17-20. Bredg. 34, Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 12-16. Til 4. okt.

*Albert Merz (ikke at forveksle med Mertz), der er schweizisk født, men har henlevet hele sit voksenliv i Berlin, viser nye malerier, originalarbejder på papir samt akvatintegrafik. Hans billeder opererer med et originalt spændingsfelt af fragmenter og helhed.
Galerie MøllerWitt, Perleg. 44. Sønderborg. Ti.-fr. 11-17, lø. 10-13. Til 26. sep.

*Scanner I morgen åbner en udstilling af installationskunstneren Niels Bonde. Han viser C-prints, hvis motiver er resultatet af en affotografering af det skærmbillede, der opstår, når objektet udsættes for røntgenstråler. Objekterne hidrører som vanligt hos Bonde fra hans hverdag.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 17. okt.

*Århus Festuge 'Hvis det var mig der kom til et fremmed sted' er en udstilling, som finder sted i forbindelse med Århus Festuge rundt om i byen. De deltagende kunstnere er inviteret til at lave værker med temaet fremmedgørelse. Det er Michael Elmgreen & Ingar Dragset, Jes Brinch & Henrik Plenge Jakobsen, Joachim Koester og Jens Haaning, der alle vender tilbage til deres gamle, kontekstbunde og skandalefremkaldende kunst, der også i Århus
har bragt sindene i kog.
Til 4. sep.

*Johan Thomas Lundbye
I dag åbner udstillingen 'Tegninger og huletanker' af Johan Thomas Lundbye (1818-48). Disse tegninger er et højdepunkt i den danske guldalderkunst, og udstillingen omfatter 300 af Lundbyes bedste tegninger og akvareller.
Den Hirschprungske Samling, Stockholmsg. 20, Kbh. to.-ma. 11-16 on. 11-21. Ti. lukket.

*Villy Grønborg viser sine 'videoimpressionistiske' værker i Overgaden. Her kan også ses udstillingen 'Convoy' med deltagelse af Marianne Grønnow, Nils Viga Hausken, Signe Jais, Pekka Kaski, Karina Mosegaard, Bodil Nielsen m.m.fl. Her betones det enkelte værk i modsætning til ved den første 'Convoy'-udstilling i Turbinehallerne i det Herrens Kulturbyår, hvor der var en flimrende mangfoldighed af højst forskellige udtryk.
Overgaden neden Vandet 17. Kbh. Ti.-sø. 12-18. Til 13. sep.

*Bie & Vadstrup 10 år. Bjørn Eriksen udstiller nye malerier og på selve jubilæumsdagen den 25. sep. præsenterer han en ny video. Bjarne Werner Sørensen viser også nye malerier og en række litografier.
Bülowsv. 7 A, Frederiksberg. Ti.fr. 14-17, lø. 11-15. Til 7. okt.

*Brandts Klædefabrik, Odense. 'Polaroid som kunstform' er titlen på en ny udstilling i Museet for Fotokunst, som åbner på lør. Det er Polaroids 50 års jubilæumsudstilling, der vises sammen med et udvalg fra museets egen samling. Her ses Philippe Halsmans portræt af Salvador Dali fra 1969. I Brandts Klædefabrik kan man fortsat se den store Cobraudstilling, som markerer gruppens 50 års jubilæum. Til 30. aug.

KLASSISK
*Lorentzen Den danske komponist Bent Lorentzens kritikerroste opera Pergolesis Hjemmeservice spiller med Aage Haugland som dominerende skikkelse. Øvrige medvirkende: Basunisten Niels-Ole Bo Johansen, sopranen Berit Mæland og bassen Jesper Brun-Jensen.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus, Lille sal

*Schubertiade Cellisten Pieter Wispelwey spiller i Roskilde i anledning af den årlige Schubertiade. Værker af Schubert og Schumann.
I aften kl. 19.30 på Vikingeskibs Museet, Roskilde

*Frandsen Tugt og Utugt i Mellemtiden 1 er titlen på ny musikdramatik af komponisten John Frandsen, som netop har haft premiere på Aarhus Sommeropera. Det er en operatrilogi over Svend Aage Madsens Århus-roman.
Fr. kl. 20 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Århus, og 5.9. kl. 17.

*Hartmann H.C. Andersen har stået for librettoen og J.P.E. Hartmann har komponeret når Radiosymfoniorkestret og Radiokoret, under ledelse af Michael Schønwandt, og med en stribe af de bedste danske sangere, opfører operaen Liden Kirsten.
Lø. kl. 20 i Radiohusets koncertsal

*Fundal Der er ny musik i Danmarks Radios studie 2. Ved næste koncert kan De opleve Figura Ensemblet spille musik af Anders Brødsgaard, Morten S. Danielsen, Sunleif Rasmussen, Karsten Fundal, George Crumb og Hans Peter Stubbe Teglbjærg. Det er foreningen Musica Nova, der arrangerer koncerten.
Sø. kl. 14 i Radiohusets studie 2, Rosenørns alle 22

*Nielsen I Århus Festuge kan De opleve Aarhus Symfoniorkester under den finske dirigent Jorma Panula. Solisten hedder Nikolaj Znaider, som spiller violin. Musikken er af Carl Nielsen (Maskarade, ouverture), Nielsens Violinkoncert, og Langgaards Symfoni nr. 4 (Løvfald).
Sø. kl. 19.30 i Aarhus Musikhus

JAZZ
*Ted Rosenthal var Gerry Mulligans pianist i de sidste
3 1/2 år af Mulligans liv. Han indleder nu med egen trio (besætning uoplyst) rækken af sæsonens "Rising Stars".
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Katrine Suwalski er med sin tenorsaxofon månedens musiker i det programbevidste musiksted på Øster Farimagsgade 53, første gang med de vibrafon- og klaverspillende brødre Bent og Thomas Clausen.
Café Chips, to. kl. 20.30

*Änglaspel hedder den estimerede svenske septet, som efter et par års pause igen byder det københavnske publikum på sin originale blanding af impulser fra Charles Mingus og vildtvoksende humor.
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Andy Sheppard den engelske saxofonist genoptager sit meget roste samarbejde med Maj-Britt Kramers trio, bl. a. med henblik på at optage en ny plade.
Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

*Henrik Sundh pianist og komponist leder tentetten Nowhereland, som består af tidligere og nuværende studerende på det rytmiske musikkonservatorium.
Copenhagen JazzHouse, sø. kl. 20.30

ROCK
*Picnic, rockgladiatorer a go go, holder avantgardefanen højt uden at glemme, at de er i showbusiness. og J.P. Krogh synger stadig som ingen anden i Stor-Århus og omegn.
Rytmeposten, Odense, i aften kl. 21

*Inside The Whale har forlængst forladt grunge-museet og tager livtag med dansksproget rock, der vil mene noget, uden at blive hængt alt for meget op på det, men de kan stadig få en guitar og bas til at flytte sig.
Århus Festuge, Teltet ved Havnen, i aften

*John Cale er Wales' andet bidrag til rockhistorien. Tom Jones er det første, men der hører ligheden op. Cale, som engang dannede umage part med Lou Reed, opfører sin intime, intellektuelle kammerrock i de rette omgivelser.
Rust, København, fr.

*Gaffa, gratisbladet, der af og til kan andet end tjene som isolation i utætte cafevinduer landet over, fejrer sig selv og 15 år på et flygtigt marked med en gallakoncert med navne som Nina Forsberg, Psyched Up Janis, Hanne Boel og Den Gale Pose.
Vega, København, lø. kl. 20.30

*Nikolaj Nørlund klangasketisk sanger og sangskriver med konstant kritikertække, tager kun sin akustiske guitar med til festuge.
Toldkammeret, Århus, lø.

TEATER
*En vinge i lommen Theater la Balance har skabt en forestilling for de 5-9-årige om en ganske almindelig lille dame (Lotte Faarup), der en dag endelig gør noget meget usædvanligt...
Theater La Balance, Smedehallen, Kastanie Allé 14, Vanløse. Ma.-fr. kl. 10 + 14, lø. kl. 15. Til 16. sep. Derefter turné

*Flyv med Lily Broberg bliver mindet i en musikforestilling med sange fra hendes karriere i 50'erne - 'Da Titina gik til bal', 'Milord' m.fl. Liselotte Krogager spiller den ukuelige Lily Broberg.
Vintapperteatret, Rosenhaven i Odense, 3.-30. sep.

*Slangehud 'Et eventyr om engle, slanger og voldtægt' kalder Det Kgl. Teater forestillingen af kroaten Slobodan Snajder, der har skildret massevoldtægten af de bosniske kvinder. På rollelisten står bl. a. Kirsten Olesen, Meike Bahnsen og Mads M. Nielsen.
Det Kgl. Teater, Stærekassen, 3. sep.-22. okt.

*Først Bli'r Man Jo Født Så er der endelig premiere på Dante-tolkningen af Line Knutzons stykke.
Dr. Dantes Aveny, 3. sep.-17. okt.

*Fædra Efter diverse nedtællinger er Mammut Teatret nu parat med Vibeke Wrede og Louise Becks Racine-tolkning.
Pakhus 11, Damfærgevej, Østerbro. 4. sep.-1. okt.

*Ham Hamlet Teater Mobilis og Ulla de Frey har moderniseret Shakespeare - tilsat en heftig musik af Tomas Ortved/Lars Bjerre.
Amager Bio, Amager Kulturpunkt, 4.-27. sep.

*Kalldewey Farce Teater Får 302 kaster sig over Botho Strauss' moderne klassiker, levendegjort af Ida Dwinger, Henrik Prip, Charlotte Munksgaard, Mette Horn og Niels Vendius.
Amager Ny Scene, Amagercentret, 5. sep.-16. okt.

*My Appalanchia For Amerika-freaks er her chancen for at stifte bekendtskab med en ofte overset provins i USA... Den amerikanske skuespiller Neil David Seibel er på besøg på Nørrebro.
BIDT, Ryesgade 30 C, København. lø. 4. sep kl. 20 og sø. 5. sep. kl. 17

*Fem på stribe Ta' til glosuppe i Glostrup! lokker dramatikeren Gritt Uldall-Jessen, når hun inviterer publikum indenfor i husene hos fem familier på Højlandsvej. Familierne er ikke hjemme, men der afspilles bånd med deres indtaling af dramatikerens tekster om dem. Samtidig kan man se deres portrætter på Arbejdermuseet i København, hvor et skjult livekamera vil vise de videoovervågede besøgende i Glostrup...
Højlandsvej 3-11 i Glostrup og Arbejdermuseet i Rømersgade, sø. 6. sep. kl. 11-17

ETCETERA
*C.F. Hansen og det øvrige klassicistiske København er fra på søndag udstillet i Rundetårn med arkitekturmodeller og originaltegninger . Udstillingen er del af Golden Days-arrangementet.
Rundetårn, ma.-lø. 10-17, sø. 12-17. Til 1. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her