Læsetid: 4 min.

FILM i tv

Kultur
29. oktober 1998

*Erik Clausens film nummer to, udsendt i 1982, er en sørgmuner folkekomedie. Felix er navnet på en imaginær kat, som den ensomme enkefru Maage lader efterlyse med en dusør på 10.000 kr. Hun vil have opmærksomhed og får det. Hun spilles lidt rigeligt eftertrykkeligt af Tove Maës, mens Poul Bundgaard har bedre fat om detektiven Hovard, der påtager den umulige opgave at finde katten. Som altså ikke eksisterer, men det gør til gengæld den efterstræbte lykke, navnet står for. - Det er en snurrig historie om storbyensomhed og lykkedrømme, fortalt på Clausens dengang lidt haltende manér, med en ujævn blanding af inspirerede og lettere uforløste ideer. Bundgaard yder filmens bedste præstation som den ambitiøse fantast Hovard, mens Clausen selv ses som latterlig småborger og Leif Sylvester som skrap narkogangster.
Felix. TV3, torsdag kl. 21.00-22.35

*Søren Kragh-Jacobsens Skyggen af Emma blev sidst tv-vist i marts, men tåler et gensyn. For det er en af de få nyere danske film med en berusende duft af det eventyrlige i sin historie om den skrappe overklassepige Emma, der arrangerer sin egen kidnapning for at slippe væk fra sit triste millionærfamilieliv. Hendes venskab med kloakarbejderen Malthe, spillet af Börje Ahlstedt, er både sjovt og rørende skildret i et fint genskabt stykke 1930'r-København. Filmen blev et gennembrud for barneskuespilleren Line Kruse, der usentimentalt gør Emma til lidt af en strigle.
Skyggen af Emma. DR 1, fredag kl. 16.15-17.45

*Richard Hobert er 1990'ernes mest ambitiøse svenske instruktør. Inspireret af Kieslowski har han sat sig for at skildre det svenske samfund i syv film, der hver illustrerer de syv dødssynder. Flygtningedramaet Spring for livet, den fjerde i serien, fik biografpremiere i Grand i forsommeren, og nu vises seriens nummer to, den psykologiske thriller Hænderne fra 1994. Den foregår på en lille ø, hvortil den mystiske Tomas ankommer ved feriesæsonens afslutning og mystificerer den forarmerede ø-befolkning. Hvad vil han egentlig på øen? Er han på flugt? Og er det rigtigt, at han kan finde vand med de bare hænder? - Den populære visesanger Sven-Bertil Taube har den ene af hovedrollerne som øens bulderbasse af en krovært. Også den unge, kønne Catti, spillet af Camilla Lundén, er en hovedfigur - som hun var det i seriens første film, den varme, charmerende Glædeskilden, der indbragte Hobert den særlige Ingmar Bergmans filmpris. Også i Spring for livet optræder Catti, som unge mor. - Den gådefulde fremmede spilles af Boman Oscarsson.
Händerne/ Hænderne. DR 2, lørdag kl. 21.30-23.00.

*Hjerneblæst tv-stationerne gør Dirch Passer og dansk film en dårlig tjeneste ved at sende gamle Passer-film, ligegyldigt hvor tynde, de er. Passers navn borger for gode seertal, men hvor længe? Her er tale om en hjerneblæst rovdrift, der ikke engang koncentrerer sig om Passers bedste præstationer. I stedet for de sjaskede Passer-film kunne man vise mange af de mere eller mindre oversete skatte, dansk filmhistorie er rig på, ikke mindst fra 1940'rne - spirituelle komedier af Johan Jacobsen eller gribende dramaer af Bodil Ipsen og Bjarne og Astrid Henning-Jensen. Her er tale om en tåbelig, kortsigtet misrøgt af vor filmarv. - Pigen fra Egborg er en af de tyndeste Passer-film nogensinde, og det siger en del. Den er så søvndyssende, at Passer faktisk sidder og gaber demonstrativt i en af filmens scener. Det er en forvekslingsfolkekomedie i herregårdsmiljø, med Willy Rathnov som en godsejersøn, der skal lære landmandens hårde job. Det sker bedst inkognito, og i stedet agerer Passer godsejersøn. Skuespilleren Carl Ottosen, der står for flere af dansk films bundskrabere, har instrueret.
Pigen fra Egborg. TV2, lørdag kl. 21.00-22.45

*Peter Weir australier med Hollywood-karriere, laver aldrig ligegyldige film, og Lev farligt er en af de flot opsatte produktioner med politiske temaer, som stadig blev lavet i 1980'ernes første halvdel. Mel Gibson spiller australsk journalist, der bliver inddraget i de tulmultuariske begivenheder, der i 1965 fører frem til Suhartos diktatur i Indonesien. Og Sigourney Weaver ses som den engelske ambassade-kvinde, han forelsker sig i. Begge stjerner er dog lige ved at blive overskygget af den diminutive Linda Hunt som en kinesisk-australsk fotograf, der er filmens ræsonnør
og kloge kone. En præstation, der skaffede hende en Oscar.
The Years of Living Dangerously/ Lev farligt. DR 1, onsdag kl. 23.05-00.55

*Daniel Auteuil ved alt om, hvad der adskiller en stjerne fra mere dødelige filmskuespillere: stjernen har hemmeligheder, tilskueren længes efter at opdage. Derfor er det den naturligste ting af verden for Auteuil at underspille ægtemanden i dette kammerdrama for to om en skilsmisse, der gør virkelig ondt. Pierre og Anne (Isabelle Huppert) har tilsyneladende alt: et velfungerende ægteskab, gode job, et to-årigt barn. Indtil Anne finder en anden og vil skilles. Pierre tager det tilsyneladende med ophøjet ro, det er jo så banalt, og er det virkelig alvor? Efterhånden bliver han klogere. - Med skarpsyn og medfølelse sætter den unge franske instruktør Christian Vincent luppen over magtrokeringer og følelsesskred i parforholdet. Det bliver et stramt hverdagsdrama, hvor det velkendte gøres emotionelt nærværende og - ja, pirrende hemmelighedsfuldt. En fin lille film efter en succesroman af Dan Franck.
La Séparation/ Adskillelsen. TV2, onsdag 23.40-01.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her