Læsetid: 8 min.

KULTUR i ugen

Kultur
29. oktober 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,ERIK KJÆR,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Hannah Wilke er et overordentligt spændende bekendtskab. Hendes kunst tager afsæt i hendes egne kropslige erfaringer, og som sådan peger hun frem mod 90'er- kunsten, selv om hendes værker blev til i 70'erne og 80'erne. Nu kan man se en retrospektiv udstilling med hendes værker. Udstillingen er blevet til som følge af den store interesse for hendes værk, der opstod i forbindelse med udstillingen 'Intra-Venus' i 1995. Det blev hendes sidste i levende live. Denne udstiling var en dokumentation af den alvorlige kræftsygdom, der tog livet af hende.
Åbner i mor. 16-19. Nikolaj. Dgl. 12-17. Til 23. dec.

*Jes Fomsgaards nye udstilling '13th Floor' åbner næste onsdag i Glyptoteket. Det er nye arbejder af den moderne maler og grafiker, der arbejder minutiøst i traditionens fodspor. I sin nye udstilling undersøger han 'ikke-eksisterende' etager i hoteller og andre bygninger, hvor overtroen har medført, at man undgår tallet 13.
Dantes Plads, Kbh. Ti.-sø. 10-16. Til 3. jan. Udstillingen bliver vist i Brandts Klædefabrik, Odense, 20. feb.-18. apr.

*Kaj Nyborg og Michael Mørk viser nye installationer. Deres titler er henh. 'Subterranean Panorama' og 'Seductive Red'. De kan ses i:
North-udstillingssted. Nørreg. 7c, kld. Kbh. Åbner i mor. 17-20. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. Til 28. nov.

*Kirsten Dufour viser nye skulpturer og papirarbejder i:
Galleri Trap, Vesterbrog. 111, Kbh. V. Ti.-lø. 15-18. Til 22. nov. Åbner på lør. 15-18

*Seven Up er en udstilling med Stig brøgger, Signe Guttormsen, Freddie A. Lerche, Peter Mandrup, Erik Steffensen, Ivar Tønsberg og Troels Wörsel. Det er første gang disse velfunderede kunstnere optræder sammen, og udstillingstitlen 'Seven Up Meets Snowwhite' hentyder til deres respektive møde med det hvide lærred.
Munkeruphus. Åbner på lør. kl. 14 med en tale af Erik Steffensen. Munkerup Strandvej. 78, Dronningmølle. Åbent fr.-lø.-sø. 12-17. Til 22. nov.

*Claus Carstensen åbner på lørdag kl. 14 en særudstilling i Kunstmuseet Brundlund Slot i Aabenraa. Udstillingen viser et bredt udsnit af de værker, kunstprojekter og iscenesættelser, som har placeret Claus Carstensen i samtidskunstens midte. Her undersøges det banale og det komplekse, det trivielle og det sofistikerede simultant.
Til 24. januar 1999.

*Toni Larsen (f. 1955) udstiller nye billeder med titlen 'Forstandens sold'. Det er en malers digte og notater, samlet fra perioden 1991 til i dag. I et af digtene i den lille fine bog, som ledsager udstillingen, står der: "Rummets fuldendelse ved billedets frembrud". Billederne og ordene repræsenterer to 'ordener', to ligestillede, men væsensforskellige betydningsartikulationer.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 14. nov.

*Kjell Nupen er en norsk kunstner, der arbejder med keramik og maleri. I hans ny udstilling indgår desuden en grafikmappe med titlen
POEMS, bestående af ni polytypier.
Galleri Christian Dam, Bredg. 23, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 26. nov.

KLASSISK
*Tjekkisk opera som synges på tjekkisk af danske sangere. Leos Janaceks Jenufa er et trekants-drama om hemmelig forelskelse og drabelige konsekvenser.
Det Kongelige Teater med premiere i aften kl. 20. Yderligere opførelser bl.a. 1., 9. og 11. nov.

*Den ny musiks modne frugter kan plukkes i Odense fra på onsdag. Den årlige Musikhøst festival indledes med Athelas Sinfonietta i. Hovednavne er japanske Toru Takemitsu, Litauiske Bronius Kutavicius og vores egen Ib Nørholm. Festivalen slutter d. 8. nov.
Odense Koncerthus 4. nov. kl. 19.30

JAZZ
*Ole Kock Hansen har overtaget ledelsen af Radioens Big Band fra den annoncerede Ricky Ford, og dermed skifter repertoiret fra Mary Lou Williams og Charles Mingus til Thad Jones.
Copenhagen JazzHouse to. og fr. kl. 21.30 og Arken sø. kl. 15

*The Orchestra det københavnske big band, som med baggrund fra Det rytmiske Musikkonservatorium rummer en række førende yngre musikere og spiller egen musik, kan igen høres 'live'.
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

*Lars Jansson den nyudnævnte gæsteprofessor ved Det jyske Musikkonservatorium er solist i Klüvers Big Band, som også spiller værker af Jansson.
Glazzhuset, Århus, ma. kl. 20 og Kulturhuset, Skanderborg, ti. kl. 20.

*Chick Corea indleder den lille (fem dage) festival Copenhagen Autumn Jazz med Origin, som er hans ny akustiske sekstet med yngre musikere. To saxofoner, basun, bas og trommer indfatter kapelmesterens eget klaverspil.
Copenhagen JazzHouse on. og to. kl. 20.30

ROCK
*Gry Bagøien er det ikke særlig fancy navn på en pladedebuterende dansk sangerinde, som hverken lyder som Aqua-Lene eller Lis Sørensen, men spiller en meget europæisk, højteknologisk rock, akkompagneret af tyske musikere fra FM Einheit. Så ved fans af Einstürzende Neubauten, hvor vi er henne.
Vega, København fr. kl. 22

*Black Crowes prototypisk amerikansk rock fra Atlanta, Georgia med musik, der emmer af begærlige mænd, villige groupier, omgangschillummer og en levér-varen attitude, der kan være betvingende, musikkens manglende originalitet taget i betragtning. Som akkompagnement til besøget er udsendt 5cd-sættet Sho' Nuff.
Pumpehuset, lø. kl. 21

*Eric Bibb, amerikansk blueskunstner, der skruer ned for lydstyrken og op for intensiteten. Aktuel med sit tredje album Me To You.
Rytmeposten, Odense fr. kl. 22

*Grateful Dead eller det, der ligner, er i fokus ved denne tribute-koncert med grupperne Wild Horses, Seventh Heaven og Diff Paf Puf, der tager udgangspunkt i hver sin periode af Grateful Deads produktion. Samme eftermiddag kan fynske dead heads hygge sig i cafeen.
Rytmeposten, Odense lø. kl. 21

*Hippier i alle aldre kan mødes til Flower Pot Party, årets ultimative hippieaften, hvor røgelsen og den sjove tobak kan nydes til tonerne af Ole Frø, Niels Skousen, Peter Ingeman, Ken Gudman, Stig Møller og TømrerClaus. Oplagt hadegave til familiemedlemmer af Nå-generationen, der tror, de har set alt.
Gimle, Amager lør kl. 20

*Massive Attack, Bristols stolthed, kommer igen til landet med deres hypnotiske alternative soul.
Valbyhallen, København ma. kl. 20

SCENEN
*Kirsebærhaven 98 SceneKompagniet er en teatergruppe, der består af tidligere og nuværende studerende fra Institut for Dramaturgi. De har nu nytolket Tjekhovs skuespil, så forestillingen både viser selve skuespillet og skuespillernes debat om opsætningen af det.
Langelandsgades Kaserne, Store Sal, Århus, 29. okt-14. nov. Tlf. 28 21 38 16.

*Toxisk Minde Den dansk-engelske dramatiker Mark Kilburn har selv instrueret sit stykke om en økonomikonsulent og en kunstmaler, der er rejst til en lille by ved havet. Bag forestillingen står borderland productions.
Byens Åbne Scene, Rosengade i Århus, 29. okt.-14. nov.

*En historie i spejlet Kåre Bluitgen har skrevet en efter sigende provokerende monolog om integration og vold, uden at moralisere. Lars Knutzon har instrueret Peter Darger.
Folketeatret, Ung Scene, 30. okt-21. nov.

*Art Crash For fjerde år i træk afholder Kulturhus Århus en scenekunstfestival for teater og dans. I år består festivalen både af forestillinger, workshops og debatmøder. Programmet byder bl.a. på Danmarkspremiere med Brith Gof fra Wales, stand-up-parodien Mike Attack med den islandske Kristján Ingimarsson, Bålfærd - sange for Balder med Teater Felix, Theatret Thalias Tjenere med Helgenernes Brønd, Gritt Uldall-Jessens Jet Hotel med Balteatret og Mellem Rum med Danseteatret Terpsichore.
Art Crash Sekretariatet, Officersbygningen i Århus, tlf.
89 40 23 90, 31. okt-15. nov.

*Rabenthal Det Kgl. Teater byder på stort tysk samtidsdrama af forfatteren Jürg Graser, iscenesat af Peter Kupke, og med bl.a. Ole Ernst, Vera Gebuhr, Peter Gilsfort og Annika Johannessen. Niels Brunse har oversat denne 'skæbnefortælling om kærlighed og fisk'.
Det Kgl. Teater, Turbinehallerne, fra 30. okt.

*Pap Kari Vidø har skrevet en såkaldt 'rundtosset komedie om livets omveje' til Det Kgl. Teater, hvor Claus Flygare iscenesætter løjerne med bl.a. Karen Margrethe Bjerre, Ellen Hillingsø og Morten Suurballe.
Det Kgl. Teater, Stærekassen, fra 31. okt.

ETCETERA
*Arkitektskolen på Holmen i Købehavn bliver evalueret ovenfra i øjeblikket. Som led i diskussionen om skolens mål og midler kan man de næste uger se eksempler på projekter og studieforløb i Meldahls Smedie.
Arkitektstudiet til debat, hver dag 12-18, Ph. de Langes Alle, Holmen. Til 6. dec.

*Æsker i sølv og guld er temaet for Claus Bjerrings udstilling på Kunstindustrimuseet i København.
Kunstindustrimuseet, Bredgade, Ti.- lø. 10-16, søn. 13-16. Til 22. nov.

*Verdensmusik i oktober en musikalsk verdensrejse uden pause, kalder orkestret Uno Mundo sit indslag i Verdensmusik i oktober, der er en forsmag på næste års Verdensmusikfestival, der løber af stablen i Odense i slutningen af marts. Uno Mundo er sammen med Basiru Suso & special guests faste indslag på turneen, der i hver by krydres med årstidens stjernedrys. I Århus støder Per Christian Frost og Mads Michelsen til truppen. I Aalborg og Odense kan man høre iranske Mehrdad Mohamadi. I København er de ekstra gæster Moussa Diallo, Aske Jacoby, Makiko Irabayasha og Ida Gormsen.
To. 29. okt. kl. 20: Trekanten i Aalborg; Fr. 30. okt. kl. 22: Internationalt Hus, Odense; Lø. 31. kl. 22: Blitz, Århus; Sø. 1. november kl. 21: Lille Vega, København

DE MINDST RINGE
*Birdy
Det hele glider så let som ingenting - scenografien, spillet, historien, musikken. Men det handler om, hvor svært det er at være til. Alle spiller fremragende, især er Poul Storm uforglemmelig i rollen som Birdy.
Svalegangen, Århus

*Ondskaben
Dramatiseringen af Jan Guillous roman er et overrumplende møde med erindringer om vold og tæsk - og drømme om ikke-vold. Og Thomas W. Gabrielsson fascinerer i denne monolog, stille og næsten underdrevet og samtidig voldsom med replikker så lammende som slag.
Theater La Balance, Kastanie Allé 14, Vanløse. Til 4. nov.

*Når Duer Bløder
Debutstykket af Nicole Maria Langkilde viste sig at balancere mellem hverdagsteater og psykoblodstyrtninger af de virkelig vanvittige. Trine Appel er den henrivende naive, Anne-Grethe Bjarup Riis den corsage-klædte femme fatale og Claus Gerving er tandlægen, der scorer begge kvinder.
Formel 1 Teaterproduktion på Kaleidoskop, Nørrebrogade, til 14. nov.

*Arken
'I lyst og død'. Arken viser p.t. to seværdige udstillinger: Den ene fokuserer på de lyriske kærlighedsmalere Marc Chagall og Carl-Henning Pedersen, den anden viser tre installationer af den franske installationskunstner Christian Boltanski, der undersøger glemsel, erindring og død. Bl.a. har han skabt et 1300 kvm stort værk med over 900 individuelt forskellige fotografier af glemte eller døde. I morgen åbner tillige børneudstillingen 'Coil- krop og kunst', der er en zone af oplevelser for øret og øjet. Coil står for Circle of Interactive Light. Når man bevæger kroppen, fylder toner og billeder rummet.
Skovvej 100, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Henh. til 17. jan. og 31. jan. 1999.

*Aarhus Kunstmuseum.
'Per Kirkeby - Panorama' viser et bredt udvalg af fødselarens store oeuvre. Man kan også se udstillingerne 'Absolute Finland' med finsk guldalderkunst fra Åbo Kunstmuseum, samt demoudstillingen 'Haus Ur Rheydt' af den unge tyske installationskunstner Gregor Schneider.
Vennelystparken. Ti.-sø. 10-17

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her