Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
22. oktober 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ERIK THYGESEN,og ALLAN DE WAAL

Udstillinger
*Elisabeth Toubro 'Hår arabesk' er en bearbejdet og udvidet udgave af billedhuggerens udstilling 'Shells of Memembrance', der tidligere er blevet vist i USA. Der indgår en sammenhængende installation med tre store skulpturer og en 10 m. lang tavle, der afspejler en splittet kultur mellem Grønland, hvor Toubro voksede op, og Danmark.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 23. nov.

*Balder Olriks installation 'Continuum Obscura' omfatter 30 store, bemalede og manipulerede fotografier. Desuden installationen 'Camera Obscura', der retvender Piero Manzonis værk 'Socle du Monde' for første gang.
Herning Kunstmuseum. Ti.-fr. 12-17, lø.-sø. 12-17. Til 15. nov.

*Albert Mertz' udstilling 'Red + Blue' er sammensat af den unge kunstner John Nixon. Den kan sammen med Kai Lindemann og Hanne Varmings udstilling ses i:
Galerie Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Åbner i dag 16-19. Til 14. nov.

*Torben Ebbesen viser på udstillingen 'Strange Water', sin inciterende installation af samme navn, som blev vist på Venedig-biennalen i 1990. Samtidig kan man se en række tidligere og senere værker af Ebbesen.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Ti.-sø. 10-17. Til 24. jan. 99

*Jiri Georg Dokoupil den tyske, tidligere vilde maler, viser 200 tegninger fra i morgen 17-19 i: Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 & 14-18, lø. 11-15. Til 21. nov.

*Aksel Jensen maler pastost, nærmest som et murværk, han maler naive figurer, der næsten går i et med omgivelserne. Han er inspireret af Hoppe, Gottschalck og Søndergaard m.fl.
Ribe Kunstmuseum. Åbner på lør. kl. 15. Ti.-lø. 13-16, sø, 11-16. Til 30. dec.

*nye mål er en udstilling af Lise Harlev, John Kørner, Per Lunde Jørgensen og Henrik Vigan. Det er konturerne af en helt ny kunstnergeneration, som udstillingen tegner op.
Galleri Søren Houmann, Sølvgade 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Åbner i mor. Til 28. nov.

*Margrete Sørensen udstiller nye arbejder, baseret på allegorier af bogstaver/skrifttegn. Et system, hvor iagttageren har mulighed for at sammensætte private anekdoter.
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Åbner i mor. 16-20. Til 21. nov.

*Terje Ross Kolby er norsk billedkunstner, der maler klassiske, figurative malerier. Han spiller på sanselige, konkrete og mystiske strenge. Han vedkender sig malerkunstens håndværksmæssige arv, og man skulle tro, at man sad i en tidslomme fra 1700-tallet.
Galleri Susanne Højriis, Bredg. 63, 1. sal. Kbh. Ti.-fr. 13-17:30, lø. 11-14. Åbner i mor. 17-19. Til 21. nov.

KLASSISK
*Messiaen Der er aftenmusik i Viborg Domkirke. I serien med musik af den franske komponist Olivier Messiaen, kan De i aften høre organisten Helge Gramstrup spille Méditations sur le mystère de la Sainte Trinité (Meditationer over Treenighedsmysteriet).
I aften kl. 20 i Viborg Domkirke

*Kyllönen I anledning af det finske erhversfremstød i Danmark, 'Fokus Finland', spiller LaKaSee ensemblet i Aarhus. På programmet stor musik af de finske komponister Kyllönen, Sibelius, Pohjannoro, Heininen, Toivio og Rautio.
I aften kl. 20 i Aarhus Musikhus, Lille Sal

*Horneman I aften fejrer Musikhuset Aarhus Thomas Jensens 100 års fødselsdag. En af Aarhus Symfoniorkesters grundlæggere, kapelmester Thomas Jensen, kunne være blevet 100 år den 25. oktober. Ved koncerten dirigerer Jan Wagner værker af Horneman (Aladdin Ouverture), Beethoven (Symfoni nr. 2), og Tjajkovskij (Symfoni nr. 4).
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Adams Amerikansk musik er overskriften på Malmö Symfoniorkesters første koncert i Tivoli i denne sæson. John Adams' The Chairman Dances, Leonard Bernsteins Symfoni nr. 1 (Jeremiah), og John Williams' Suite fra filmen Star Wars er på programmet. Dirigent: Göran W. Nilson, solist: Susanne Resmark.
Fr. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Jersild 'Fantasi i musikken' er overskriften på en koncertrække i Rundetårn, arrangeret af Danmarks Radio. Ved næste koncert kan De høre pianisten Elisabeth Westenholz. Hun spiller musik af Beethoven, Jørgen Jersild og Schubert.
Fr. kl. 12.30 i Rundetårn

*Puccini Den kendte opera Madame Butterfly af Giacomo Puccini går sidste gang i nærværende opsætning lørdag aften. John Lloyd Davies har scenograferet og instrueret. Cio-Cio-San synges af Nina Pavlovski.
Lø. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene

*Wolf Sopranen Inger Dam-Jensen, barytonen Morten Ernst Lassen og pianisten Nikolaj Koppel spiller kammermusik i Danmarks Radio. Dam Jensen synger Francis Poulencs musik til tekster af Federico Garcia Lorca og Maurice Carême. Ernst Lassen synger Iberts Fire Don Quichotte-sange. Efter pausen giver kunstnerne publikum en oplevelse med Hugo Wolf: 20 sange fra Italienisches Liederbuch.
Sø. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

JAZZ
*Kim Kristensen pianisten og komponisten udgør sammen med saxofonisten Thomas Agergaard og slagtøjspilleren Birgit Løkke Larsen den ikke kun ved instrumentationen uortodokse gruppe Souk.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*David Sanchez saxofonisten er født i Puerto Rico og trækker på sin hjemstavns musik nu, da han bor i USA og besøger Danmark anden gang som eneblæser i en kvintet.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21,30.

*Anders Mogensen trommeslageren kalder sin ny gruppe med saxofonisten Hans Ulrik og guitaristen Niclas Knudsen External Experience.
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

*Hal Galper den amerikanske pianist vender efter syv års pause tilbage med egen trio.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

*John Taylor den engelske pianist er månedens jazzgæst i Stockholms kulturbyår, men passerer også København sammen med fem svenske jazznavne, hvoriblandt saxofonisten Joakim Milder og bassisten Palle Danielsson.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Lighthouse Family, moderne britisk soul, der uden at tage de store livtag med genren, fører en dansabel tradition videre.
Vega, København i aften kl. 20

*Jack Logan, et af de mest uslebne amerikanske rocknavne, er et mindre scoop. 1994-dobbeltalbummet Bulk har overdænget ham med anmelderroser. På plakaten er også Hazeldine og Bobby Kimbell.
Rust, København i aften kl. 20

*Morten Remar, engang halvdelen af Back To Back, rider højt på radiobølgerne med sangene fra sin cd Solo, som viser, at Rugsted-Kreutzfeldt-formen stadig kan fyldes med indhold. Også for folk, der tør få testet deres fordomme.
Pumpehuset, København fr. kl. 21

*Baaba Maal, senegalesisk sanger lader sig afbilde som en Giorgio Armani-model på sin nye cd Nomad Soul, der bl.a. er produceret af Brian Eno, men selv om der kan være noget café-smart etnografica over musikken, toner oprindeligheden alligevel igennem. Og hans backingband Daande Lenol bør blive en oplevelse. Hanne Boel bør møde op.
Vega, København søn kl. 21

TEATER
*Birdy William Whartons berømte roman fra 1978 er blevet dramatiseret og får Skandinaviens-premiere i Århus. Malte Claudio Lind instruerer Thomas Ambt Kofod og Poul Storm som hhv. den unge og den ældre Birdy - en psykiatrisk patient, som mener han er en fugl.
Svalegangen, Rosenkrantzgade, Århus. 23. okt.-28. nov.

*Genkomsten Svenske Dramatens skuespilsucces, skrevet af Stig Larsson, er årets første egenproduktion i Herning. Kristine Olsen har instrueret dette både poetiske og grumme familiedrama.
Team-teatret, Bethaniagade, Herning. Fra 26. okt.

*Ubu and the Truth Commission Med afsæt i Alfred Jarrys berømte og berygtede splatterdrama om Kong Ubu fortælles historien om den store sydafrikanske sandhedskommission. Som multimedieshow med musik, film, dukker - og skuespillere. Et meget anderledes gæstespil fra det ny Sydafrika.
Folketeatret, Nørregade, Kbh. 27.-29. okt.

ETCETERA
*Det moderne rum er et vidt begreb, som nybagte københavnerprofessor Carsten Thau nu prøver at bide skeer med i en offentlig forelæsningsrække om arkitektur og billedkunst. Første gang i dag om Paris som 1860'ernes metropol, og derefter de næste fire torsdage om Futurismen, Kubismen, Stijl-bevægelsen og Bauhaus.
Kunstakademiets Arkitektskole, Ph. de Langes Alle, Holmen. Aud. 2. Torsdage kl. 16-17, sidste gang 26. nov.

*Danskerne er anderledes er en udstilling, der undersøger indvandrere og flygtninges syn på danskheden. Kultur er ikke bare noget, de andre har. Danmark er præget af nogle særegne kulturelle værdier og normer, hvilket de 'fremmede' er bedre til at se end os selv.
Kulturhistorisk Museum Randers. Ti.-sø. 11-17. Til 24. jan.
nHip Hop fra den danske undergrund kommer op til overfladen for enkelt aften. Nok så interessant netop nu, hvor de største navne fra den engang så oprørske genre er blevet øllet og familievenlig.
Stengade 30, København fre kl. 21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her