Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
15. oktober 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*KE traditionen tro åbner Kunstnernes Efterårsudstilling på lørdag kl. 10-17. I år deltager 139 kunstnere, hvoraf de 72 er debutanter.
Den Frie Udstillingsbygning. Oslo Plads, Kbh. Dgl. 10-17. Til 1. nov.

*Eva Koch på sin ny udstilling viser hun seks fotografier og to diasserier med billeder, taget ud af vinduet på rejser samt videoskulpturen 'farven blå' fra 1992. Man kan også se hendes ny udsmykning af Kulturhuset.
Kulturhuset Skanderborg Kulturhus og Bypark, Parkvej 10, Skanderborg. Dgl. 11-23. Til 28. okt.

*Johanne Foss viser malerier og tegninger med sine indtryk af Tanzania, hvor hun har boet tre år. Der er også et børneværksted under hendes ledelse i efterårsferien.
Holstebro Kunstmuseum. Til 15. nov.

*Transit Kunstnersammenslutningen viser en udstilling med en række celebre kunstnere: Jane Balsgaard, Alfio Bonanno, Vibeke Glarbo, Pia Honoré Hansen, Eva Koch & Steen Høyer, Josina von der Linden og Britt Smelvær. De gør ved samme lejlighed opmærksom på, hvilke elendige økonomiske forhold billedkunstnerne arbejder under.
Kunstnernes hus, Saltholmsg. Århus. Til 20. okt. Fra 29. nov.-14. dec. i Charlottenborg

*Peter Martensen viser nye malerier med det isolerede menneske i centrum. Hans gråtonebilleder rummer på en og samme tid en tristesse og et poetisk nærvær.
Galerie MøllerWitt, Vesterg. 56 A, Århus. Ti.-fr. 11.30-17.00, lø. 10-14.

*Galvin-Harrison viser på udstillingen 'Letters' nye malerier.
Galerie MøllerWitt, Perleg. 44, Sønderborg. Ti.-fr. 11-17, lø. 10-13. Til 7. nov.

*Billedforbud? Adam Saks og Daniel Biesold viser på udstillingen 'shibbolet' cool malerier. Shibbolet er hebræisk og betyder kode, en kode, som skal kunnes, før man kan blive lukket ind i et lukket selskab. Biesbold er tysk, Saks er dansk, og de dyrker 'billeder uden billeder'.
Sønderborg Slot. Dgl. 10-16. (efter 1. nov. 13-16). Til 6. dec.

*Ellen Hyllemose benytter en særlig metode i sin kunst: Hun skaber skulpturer, der låner af billedets metode, og billeder, der låner af skulpturernes.
Art.dk. Kronprinsesseg. 10, Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-16. Til 24. okt.

*Sean Scully er en amerikansk kunstner af internationalt ry. Væsentlige dele af hans grafiske værker kunne ses i Herning Kunstmuseum tidligere på året. Nu vises en række af hans originalarbejder på lærrede og papir i:
Galleri Weinberger, Valkendorfsgade 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 14. nov. NB. Galleriet holder lukket 20-27. okt.

*Statens Kunstfond Nu er tiden inde til at bedømme indsats i de seneste tre år. Det er alle otte udvalg, det gælder, dvs. tonekunst, litteratur, billedkunst, kunsthåndværk, design, arkitektur, film og teater. Af udstillende billedkunstnere kan nævnes: Peter Land, der udsmykker trappen, samt ni udsmykningsprojekter, der er fotodokumenteret af Poul Ib Henriksen. Også Martin Erik Andersen og Pernille Priorgaard Worsøe udstiller installationer, skabt specielt til præsentationen.
Charlottenborg. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 18. okt.

KLASSISK
*Sibelius Dirigenten Owain Arwel Hughes rejser til Aalborg for at dirigere byens symfoniorkester. Med sig har han sopranen Lise-Lotte Nielsen og barytonen Johan Reuter. Man opfører uddrag af Nielsens opera Maskarade. Desuden af samme komponist Symfoni nr. 3 samt Sibelius' Karelia suite.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Gombert Hilliard ensemblet gæster København. Ved koncerten synger det kendte vokalensemble musik af blandt andre Hildegard von Bingen, Andrew Keeling, Guillaume de Machaut, Karen Thomas og Nicolas Gombert.
Lø. kl. 20 i Kastelskirken

*Krebs ved en koncert i Hareskov Kirke spiller organisten Knud Erik Kengen et program med titlen 'Arven efter J.S. Bach'. Komponisterne er John Stanley, J.L. Krebs, G.B. Gordigiani og Joseph Rheinberger.
Sø. kl. 19.30 i Hareskov Kirke

*Grieg det norske Valen-koret er i København. Fartein Valen var en pioner i norsk musikliv. Sangerne synger musik af norske banebrydere som Knut Nystedt og Grieg. Jan Helge Trøen dirigerer.
Sø. i Fredrikskirken. Pressemeddelelsen nævner ikke tidspunkt, men henviser til Valen-korets PR-komité v/ Tom Inge Pauslen, tlf. +4733476635.

*Agerfeldt Olesen Danmarks Radios ensemble in residence, Athelas Sinfonietta Copenhagen, spiller værker skrevet inden for de seneste år af: Lasse Laursen, Peter
Bruun, Karsten Fundal, Svend Hvidtfelt Nielsen og Thomas Agerfeldt Olesen.
Sø. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Bartók For første gang nogen sinde er det muligt at opleve det berømte Budapest Festival Orkester i Danmark. Chefdirigent Ivan Fischer dirigerer Bartóks 2. Klaverkoncert med Dezsö Ranki som solist. Man spiller også Stravinskijs Symfoni i tre satser og Petrusjka, ballet i fire billeder.
Ti. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

JAZZ
*Tomas Franck Den svensk-danske saxofonist høres i en kvintet, og en anledning til at høre Radioens Big Bands nytiltrådte dirigent som pianist og desuden Anders Lindvall, Lennart Ginman og Alex Riel.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Fredrik Lundin og Trine-Lise Væring præsenteres af Statens Kunstfond, der har givet begge legater, i egne kompositioner med strygekvartet, Jacob Karlzon (klaver) og Mads Vinding (bas).
Charlottenborg lø. kl. 16

*Frank Kimbrough Den amerikanske pianist leder egen kvintet i Herbie Nichols Project, som dyrker kompositioner af den oversete Nichols, som døde i 1963, kun 44 år gammel.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

*Michael Alperin spiller klaver i og leder Moscow Art Trio, som også omfatter Arkadij Shilkloper (valdhorn) og Sergeij Starostin (slagtøj).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Adam Cohen, søn af Leonard, lyder aldeles ikke som far, men har allerede fra debutalbummet fundet sin egen stemme, der bevæger i traditionelt amerikansk rockregi.
Park, København i aften kl. 23

*Gino Vanelli, en af de store glemte stemmer i amerikansk pomp-pop, kommer ud af intet og giver koncert. Spændende at se, om han lever op til tilnavnet Il Duce of bad taste.
Amager Bio, Kbh. fr. kl. 22

*Kreidler, tysk rockgruppe med tydelig elektronisk accent, følger succesen på årets Roskildefestival op. Support er danske electro triphoppere Amstrong, som før hed Grind.
Vega, København fr. kl. 22

*Neil Finn, en af rockens mest begavede sangskrivere, har lukket døren til Crowded House, men har flyttet den melodiske tæft over på solopladen Try Whistling This.
Vega, København on. kl. 21

*Bill Wyman, 'a stone alone', leger med drengene i Rhythm Kings, som bl.a. består af Procul Harum-pianisten Gary Brooker og organisten Georgie Fame. De gør reklame for cd'en Anyway The Wind Blows.
Musikhuset, Esbjerg ma. kl. 20. Train, Århus ti. kl. 20. Vega, København kl. 20

TEATER
*Demokraten Peter Sabroes liv og karriere som først skomagerdreng og siden journalist og folketingsmand skildres i den nye Århus-musical, hvor Martin Loft spiller hovedrollen. Musikken er af Kim Sørensen, der også har skrevet teksten sammen med Thomas Høg. Instruktionen er af Helge Reinhardt.
Musikhuset Aarhus, 16-24. okt.

*Boxning Teater Grob byder på verbal boksekamp for to par. Men kampen udvikler sig ikke efter reglerne... Jakob Weis har skrevet teksten og også instrueret skuespillerne - Mia Lyhne, Lars Henning, Per Scheel-Krüger og Anne Stensgaard.
Teater Grob, Viktoriagade 12, baghus, Kbh. V. 20. okt-10. nov.

*Ondskaben Krimiforfatteren Jan Guillou har skrevet en monolog om en drengs opdragelse i ondskab. Historien er delvist selvbiografisk og baseret på Guillous oplevelser fra en opvækst på kostskole.
Teater La Balance, Kastanie Allé 14, Vanløse. Fra 14 år og op. 20. okt.-4. nov.

*Når Duer Bløder "Snart bryder det løs. Små fine blodpletter på den fugtige forårsjord. Blodpletterne borer sig ned i jorden som lange tynde nåle..." Sådan lyder en af replikkerne i Nicole Maria Langkildes forestilling for Formel 1 Teaterproduktion. Anne-Grethe Bjarup Riis, Claus Gerving og Trine Appel lægger kroppe til i Maria Walboms instruktion.
Kaleidoskop, Nørrebrogade,
22. okt-14. nov.

ETCETERA
*En klasikker i efterårsferien er vel stadig et besøg i Kødbyen, på Grøntorvet, blomstermarkederne eller fiskeriauktionerne rundt om i landet.

*Ægyptisk kunsthåndværk kan både ses og købes. Smykker af Azza Fahmy, lamper af Randa Fahmy og tekstiler af Sylva Nasrallah.
Esbjerg Kunstmuseum, Torvegade. Ti.-sø. 10-16. Til 3. jan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her