Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
12. november 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,TORBEN BILLE,ERIK WIEDEMANN,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Carnegie Art Award er en årligt tilbagevendende begivenhed til styrkelse af den nordiske malerkunst. Der uddeles tre kunstpriser på henh. 500.000, 300.000 og 200.000 samt et stipendium på 50.000 SEK. Ved åbningen af udstillingen på Kunstakademiet i Stockholm den 18. oktober fik følgende kunstnere overrakt priser: Ulrik Samuelsen, Nina Roos og Torsten Andersson. Stipendiet gik til Jussi Niva. Nu kan man se udstillingen, der præsenterer alle de kandiderende kunstnere, fra Danmark deltager Simone Aaberg Kærn og Erik A. Frandsen, der desværre ikke blev prisbegunstiget denne gang.
Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 10-17. Til 29. nov. Åbner på lør.

*Mfkokm er et udstillingssted for ny og eksperimenterende kunst. I morgen kl. 17-20 åbner Anja Frankes ny udstilling med udgivelsen af 24 motiver - et manuskript og fremvisningen af hendes ny video Motiv # 11. Til arrangementet vil der også indgå en rumdekoration.
Peter Fabersg. 44, kld. Der er åbent den 14. og 15. nov. 14-17.

*Tegninger & Huletanker med tegninger af den fabelagtige guldalderkunstner Johan Thomas Lundbye (1818-48) suppleres nu af ugentlige omvisninger. De finder sted onsdage kl. 19.30 i:
Den Hirschsprungske Samling. Stockholmsgade 20, Kbh. To-ma. 10-17, on. 10-22.

*Henrik Capetillo viser et nyt værk, nemlig en installation af flere elementer, der dog domineres af tre portrætserier, bestående af fotografier med mennesker i forskellige aldre. Personerne stammer alle fra skandinaviske immigranter i USA. Fotografierne følges op af en video med unge violinspillende mennesker, ligeledes af skandinavisk oprindelse. Capetillo stiller med andre ord ind på temaer som tilhørsforhold i betydningen national og etnisk identifikation.
Udstillingsstedet 1%, Vendersg. 14, Kbh. To.-fr. 15-18, lø.-sø. 12-15. Åbner i mor. 18-21. Til 13. dec.

*Olivia Holm-Møller (1875-1970) tager betragteren med på rejser fra det nære danske miljø til fremmede egne af verden og fra det dagligdags kendte til det fantaifuldt fabulerende. Udstillingen omfatter malerier, akvareller, tegninger og tryk samt et par skulpturer.
Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepl. 5, Århus. Dgl. 10-16. Til 24. jan.

*50 kunstnere ta'r tyren ved hornene er en udstilling med blandt andre: Buster Bruun, Niels Peter Bruun, Erik Bille Christiansen, Christopher Galvin Harrison,
Niels Sylvest, Karin Olesen, Jan Sivertsen, Hans Voigt Steffensen, Tal R. Galerie Wolfsen fejrer 10 års jubilæum.
Tiendeladen 6, Aalborg. Ma.-fr. 9-17.30, lø. 10-13. Til 28. nov.

*Jytte Høy rektor ved Det Jyske Kunstakademi, udstiller huse og fotografier, fotografier på huse og fotografier af huse, huse som indgår i tegninger, huse som tegn, landskaber som løber om hjørnerne og andre løjerligheder i.
Rhizom, Mejlg. 51, Århus. Ti.-fr. 12-17, sø. 13-16. Til 29. nov.

KLASSISK
*Christensen Ny kammeropera om orden og kaos med udganspunkt i videnskabsmanden, den svenske botaniker Carl von Linnés længsel mod barndommens paradis. Systema Naturae - botanisk requiem er skrevet af komponisten Mogens Christensen og librettisten Sanne Bjerg.
I aften kl. 20 i Den Anden Opera. Spiller også den 17.-19. november

*Petersen Operaen Prinsesse Dajli' har repremiere på Det Kgl. Teater. Teksten er af Ove Verner Hansen. Det er for børn.
I dag kl. 13 og 15 på Stærekassen. Spilles også 14., 15., 22. og 29. nov.

*Wagner Tristan og Isolde går på Det Kgl. Teater. Det er David Pountneys iscenesættelse og Robert Israels scenografi. Stig Fogh Andersen synger Tristan, Isolde synges af Carol Yahr. Solister, Operakoret og Kapellet ledes af Asher Fisch.
Fr. kl. 18.30 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også 16. nov. og 7. og 14. dec.

*Beethoven Odense Symfoniorkester får besøg af den østrigske dirigent Hans Graf. Koncerten indeholder musik af de tre af de store navne fra forrige århundrede: Schubert (Ouverture i e-mol), Schumann (Cellokoncert) og Beethoven (Symfoni nr. 6, Pastoralesymfonien).
Fr. kl. 20 i Carl Nielsen Salen, Odense koncerthus

*Verdi Der er repremiere på Verdis opera Falstaff på Det Kgl. Teater. John Cox iscenesætter, scenografi Lez Brotherston, musikalsk ledelse Michael Schønwandt. Falstaff: Ingvar Wixell, Alice Ford: Tina Kiberg. Ford: Per Høyer.
Lø. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også den 17., 19., 27. nov., og 3. dec.

*Bach Den unge organist Lise Christensen Bjerno er til daglig organist i Lindevang Kirke. På søndag gæster hun Tagensbo Kirke, hvor hun vil spille musik af bl.a. Bach, Vivaldi og Sweelinck.
Sø. kl. 17 i Tagensbo Kirke, Landsdommervej 35, 2400 NV.

*Cage Vokalgruppen Ars Nova og chefdirigenten Tamás Vetö udsender i denne måned verdens første cd udelukkende helliget kormusik af John Cage. Ved en koncert på Louisiana vil koret give en række smagsprøver fra cd'en, suppleret med værker af de amerikanske komponister Charles Amirkhanen og Jackson Mac Low. Koncerten afsluttes med et værk af Ib Nørholm.
Sø. kl. 15 på Louisiana

JAZZ
*Nikolaj Hess spiller klaver i Hess/Skou Kvartet, hvis anden leder er bassisten Jens Skou Olsen og som desuden rummer Søren Christensen (trommer) og Jakob Andersen (slagtøj).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Lotte Anker og Ture Larsen (henholdsvis saxofon og basun) står i spidsen for det 12 m/k store Copenhagen Art Ensemble, der spiller ny musik komponeret til orkestret, ofte af genre-overskridende karakter.
Musikhusets Café, Aarhus lø. kl. 19.30

*Kip Hanrahan den amerikanske producer og musik-iscenesætter er denne måneds jazzgæst og præsenterer projektet 'Savage Copenhagen' sammen med yngre danske musikere, bl.a. pianisten Jonas Müller.
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20.30

*Dale Barlow den australske saxofonist høres med sin australsk-amerikanske kvartet og, som gæst, vores egen trompetist, Jens Winther.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Michael Falch er fortsat på vejen med De Nye Rejsende, hvor den genopstandne guitarist Nils Henriksen rapporteres i god kampform.
Skråen, Aalborg i aften kl. 20
Idrætshøjskolen, Brønderslev fr. kl. 20
Train, Århus lø. kl. 21.30

*Henning Stærk autoritativ dansk rockrøst med flittigt spirende country- og soulrødder, er på vejen med bl.a. guitaristen Michael Rasmussen og trommetalentet Sune Bahr. Anledningen, hvis man da behøver nogen, er Stærks nye cd Let A Man Stand Up.
Tinghallen, Viborg, fr. kl. 20
Nyborg Idrætshal, lø. kl. 20

*Henry Rollins det amerikanske multitalent, er blevet kaldt næsten neurotisk flittig. I hvert fald er den tidligere Black Flag-sanger hyperaktiv på en scene i en grad, så han ville kandidere til indlæggelse, hvis ikke det var fordi det var rock, det handlede om, eksplosiv og respektløs.
Vega, København, fr. kl. 20

*Laura Illeborg sangtalentet, der stadig venter på det gennembrud, potentialet næsten er garant for, forvandler scenen til en intimsfære med adgang tilladt for alle, der længes, sværger og lover.
Pumpehuset, København lø. kl. 21

SCENEN
*Folk og røvere i Kardemommeby Jesper Klein har instrueret Thorbjørn Egners børneklassiker hele 25 gange og er derfor optaget i Guinness Rekordbog for 1999! Den erfarne iscenesættelse - med nye folk i rollerne - kan opleves på Bellevue.
Bellevue Teatret, 12. nov.-20. dec.

*Magic of Puppets Taastrup Teater er vært for en international festival for dukke- og masketeater, der f.eks. byder på den roste Arthur og englen med det danske Teater Refleksion, men også Småländska Skogsteatern og Phenomene Tse-Tse fra Frankrig.
Taastrup Teater, 13.-17. nov.

*Markus Evangeliet Niels Vigild kaster sig ud i den gamle tekst om Jesu liv, fortalt gennem Jesus selv. Ulla Gottlieb har iscenesat.
Café Teatret 14. nov.-12. dec.

*Tove dit eller dat Skuespilleren Lane Lind og pianisten Morten Thybo foretager 'en fælles rejse gennem Tove Ditlevsens sind'.
Odense Teater, Værkstedet, 17. nov.-5. dec.

*Den Tyrkiske Statsballet Den Tyrkiske Ambassade præsenterer sin statsballet i et program med koreografi af Merih Cimenciler, Ugur Seyrek - og George Balanchine.
Dansescenen, Øster Fælled Torv, tirsdag 17. nov.

*Yderpunkter Teatergruppen Femmes Fatales prøver kvindekræfter med William Mastrosimones stykke om et voldtægtsforsøg, der går galt...
LAB, Vesterbrogade 107 B, 18-29. nov.

ETCETERA
*Frank Gehry, amerikansk arkitekt på det krøllede Guggenheim Museum i Bilbao, er første gæst i en serie af værkstedsudstillinger på Louisiana ved Humlebæk. Foruden Bilbao-museet er der modeller og computerskitser til en Disney Concert Hall i Los Angeles og DG Bankens hovedsæde i Berlin.
Arkitekturens værksteder: Frank O. Gehry. Åbner lørdag. Til 7. feb.99. Louisiana, Humlebæk.

*The danish Wave er et fremstød for dansk arkiektur og design i Australien. Prøvevisning i København til 29. nov.
Arkitekturcentret Gl. Dok, hver dag 10-17

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her