Kultur
31. december 1998

UDSTILLING
*Lys & Rum er 12 udstillingsprojekter, hvoraf Viera Collaros lys-installation 'Horisonten' udgør den tredje. Hun har skabt en linje af lys på Sankt Clemens Bro i Århus. Linjen lyser indtil den 28. februar næste år. I aften må den have en særlig virkning, når den danner en farvefest i mørket sammen med fyrværkeriet på himlen. Collaros installation indgår i Art Crash' store manifestation i vinteren 1998-99, der også indbefatter kunstnermøder, foredrag og debat, centreret om lyskunst og kunst i det offentlige rum.

*Mikko Maasalo I morgen åbner den finske kunstner installationen 'Therapautica'. Det er også et stykke lyskunst, en interaktiv en af slagsen, og det er tillige en kunstnerisk undersøgelse af lysets virkning på den menneskelige psyke. Så måske skulle man give tømmermændene i morgen et lift ved hjælp af denne lysterapi.
Nikolaj Udstillingsbygning. Ti.-sø. 12-17. Til 17. jan.

*Ib Geertsen udstiller maleri og skulptur fra 1948-1960. Ib Geertsen var en frontfigur, da den konkrete kunst blev introduceret i Danmark. I 1947 var han medstifter af Linien II. Nu fylder han 80 år og oplever i disse år en fornyet interesse. Hans værker kan studeres nærmere i Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø. Det samme kan en række keramiske værker, der vises på udstillingen 'Clay Today' i museumsbutikken.
Til henh. 31. jan. og 3. jan. Ti.-sø. 13-16

*Tegninger & Huletanker sidste chance! En udstilling med den fabelagtige guldalderkunstner Johan Thomas Lundbye (1818-48) Der lukkes ned for den den 3. januar.
Den Hirschsprungske Samling. Stockholmsgade 20, Kbh. To.-ma. 10-17, on. 10-22

*Mads Gamdrup er fotokunstner. På udstillingen 'Playground' viser han et nyt projekt sammen med Sanne Fandrup. Det er bygget op om samspillet mellem tekst og billeder. Gamdrup viser en serie fotos fra Norge og USA, og Sanne Fandrup har skrevet teksten 'Strategier for overlevelse' til billederne. "Uhæmmet overskridelse af det normale, det almindelige, trækker verden sammen til en hvirvel af energi," skriver hun.
Udstillingsstedet 1%, Vendersg. 14, Kbh. To.-fr. 15-18, lø.-sø. 12-15. Til 25. jan.

*Olivia Holm-Møller (1875-1970) tager betragteren med på rejser fra det nære danske miljø til fremmede egne af verden og fra det dagligdags kendte til det fantasifuldt fabulerende. Udstillingen omfatter malerier, akvareller, tegninger og tryk samt et par skulpturer.
Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepl. 5, Århus. Dgl. 10-16. Til 24. jan.

*Bjørn Wiinblad er netop blevet 80 år. Det markerer Sophienholm med en udstilling, der vier opmærksomheden til hele hans bredspektrede oeuvre, med hovedvægten lagt på det dekorative, forstås.
Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 11-21. Til 21. feb.

*Per Kirkeby udstiller papirarbejder. Det drejer sig om akvareller, collager og gouacher. Vejle Kunstmuseums samling blev i 1997 forøget med 229 tryk af Per Kirkeby, doneret af Ny Carlsbergfondet. Nu fejrer museet kunstnerens 60 års fødselsdag med denne udstilling.
Vejle Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-16. Til 21. feb.

*Fotokunst fra FATAMORGANA. Danmarks fotografiske Billedkunstskole FATAMORGANA afslutter efterårskurset med at vise fotografi spændende fra fri fotografisk kunst over det konceptuelle til hardcore reportage fotografi. Udstillingen er 20 unge fotografers bud på, hvad fotografiet kan som udtryksform.
Sankt Annæ Passage opg. X. Ma.-to. 9-17, fr. 9-16. Til 13. jan.

*Udstillingen 'Ung dansk fotografi '99' forsøger at pejle nogle af tendenserne inden for fotografiet p.t., hvorved to hovedtendenser synliggøres: Snapshottets uformelle karakter og den kontrollerede indstillings præcision i form af detailrige close ups. Generelt stiller disse fotografier os over for nogle af tilværelsens gåder. De blander noget fremmed og dog kendt, noget unheimlich og dog trivielt og hverdagsagtigt. Det er en udstillings- og bogserie, der præsenteres over årrækken 1997/98, 1998/99 og 1999-2000. De medvirkende er Dror Kasinsky, Susanne Lin Jensen, Søren Lose og Stine Gøtrik og Tine Maria Kofoed, hvis granplantage giver mindelser om den netop overståede jul.
Fotografisk Center. Gammel Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 12-17. Til 10. jan.

KLASSISK
*Nytårskoncert Det Kongelige Kapel under Tamás Vetö plus en masse solister, solodansere og børneballetten giver nytårskoncert i dag. Jørgen Ole Børch er konferencier. Blandt de menge øvrige medvirkende nævner vi pianisten Nikolaj Koppel, tryllekunstneren Thomas Hedemann, sopranen Nina Pavlovski, typewriteren Gert Mortensen, balletdanseren Nilas Martins fra New City Ballet. Musik af bl.a. Lumbye, Nielsen, Reesen, Bernstein og Gershwin
I dag kl. 17 på Det Kongelige Teaters Gamle Scene

*Antihelt Danmarks Radios P2musik sender udsendelsen Emil Gilels - klaveret antihelt. Da Gilels dukkede op som en sensation i det sovjetiske musikliv i 1930'rne, vidste man, at drengen ville blive en af verdens største pianister. Lyt til udsendelsen om denne alle tiders store pianist, og hør optagelser fra 1930 til Gilels' død i 1985.
I dag kl. 14 i DRs P2musik

*Bach Vor Frue Kirke i København afholder orgelmatineer lørdage kl. 12. Ved første koncert spiller organisten
Niels Henrik Nielsen musik af Otto Malling og J.S. Bach.
Lø. kl. 12 i Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke)

*Beethoven Den amerikanske pianist og musikforsker Charles Rosen gæster Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i perioden 4.-9. januar for at afholde kursus for konservatoriets klaverstuderende. I forbindelse med kurset holder Rosen et foredrag med titlen "Brahms: Classisism and the Inspiration of Awkwardness", samt giver koncert med værker af Beethoven, Chopin og Brahms.
On. kl. 20: Foredrag. Fredag den 8.1 kl. 20: Koncert i koncertsalen. Der er gratis adgang for publikum til alle arrangementer

*Mozart Der er repremiere på Mozarts opera Idomeneo på Det Kongelge Teater. Musikalsk ledelse: Martin Fitzpatrick. Idomeneo: Poul Elming; Idamante: Hanne Fischer; Elektra: Irene Theorin; Ilia: Djina Mai-Mai; scenografi: Bruno Schwengl; lysdesign: David Cunningham; iscenesættelse: Dieter Kaegi.
On. kl. 20 på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Spilles også 9., 11., 14., 16., 19., 21., og 23. jan.

JAZZ
*Niels Harrit står i spidsen for den brasiliansk inspirerede septet Beleza Brazil, hvis musik formentlig hælder en del til det dansebetonede og nytårsdulmende, men også kan have mere musikalske kvaliteter i kapelmesterens saxofonspil og Jørgen Emborgs pianistiske tilstedeværelse.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Torben Westergaard er med sin el-bas og som leder af egne grupper en af vore førende dyrkere af det brasilianske, men hans ny sekstet, Words, der bl.a. rummer trompetisten Flemming Agerskov og pianisten Sten Rasmussen, foretrækker et mere letfordøjeligt engelsk.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

Etcetera
*Guder og helte i bronzealderen - Europa på Odysseus' tid - er en udstilling, der genopliver bronzealderen. Det var en tid, hvor der skete forandring og fornyelse i hele Europa. Fra 20 forskellige europæiske lande kommer nogle af de største skatte fra bronzealderen. Den berømte Solvogn fra Trundholm vil blive vist sammen med våben og smykker fra de rige mykenske kongegrave. De konkretiserer den heroiske tidsalder, som Homer senere skildrede i 'Iliaden' og 'Odysseen'.
Nationalmuseet. Ti.-sø. 10-17. Til 5. apr. 1999

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her