Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
24. december 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

UDSTILLING
*Portræt og skulptur På udstillingen med samme titel vises højst forskellige kunstneres portrætter af mere eller mindre kendte personer. Fra Suste Bonnén over N.G. Hammer og Thomas Kluge til Michael Kvium og Niels Strøbek og mange flere fra ind- og udland. Her ses Marco Evaristtis vilde selvportræt bag tremmer 'Talking Silence II' fra 1998.
Galleri Susanne Høiriis, Bredg. 63, 1. sal. Kbh. ti.-fr. 13-17, lø. 11-14. Til 15. feb. 1999

*Thomas Bruun har illustreret Harald Landt Mombergs digtsamling 'Parole' fra 1922, der nu foreligger igen på politisk revys Forlag. Det har resulteret i en smuk bog med nogle bemærkelsesværdige tegninger, hvor Thomas Bruun ligesom røntgenfotograferer kroppe og steder - erindringens mentale og fysikkens geografiske rum.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9-11, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 30. dec.

*Tove Anderberg viser på sin udstilling 'Fortællinger' sine smukke, keramiske værker sammen med nogle kropslige og poetiske små skulpturer.
Museumsbygningen, Kastelsvej 18, Kbh. Hverd. 13-18, lø. 11-15. Til 9. jan.

*David Shrigley er en ung britisk kunstner, der har gæstet Wallner før. Nu viser han igen sine weird og underfundige tegninger af menneskelivets fortrædeligheder. Hertil kommer hans humoristiske skulpturer og fotografier.
Galleri Wallner, Bredg. 34, Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 10-16. Til 31. dec.

*Ib Geertsen udstiller maleri og skulptur fra 1948-1960. Ib Geertsen var en frontfigur, da den konkrete kunst blev introduceret i Danmark. I 1947 var han medstifter af Linien II. Nu fylder han 80 år og oplever i disse år en fornyet interesse. Hans værker kan studeres nærmere i Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø. Det samme kan en række keramiske værker, der vises på udstillingen 'Clay Today' i museumsbutikken.
Til henh. 31. jan. og 3. jan. Ti.-sø. 13-16

*Tegninger & Huletanker med tegninger af den fabelagtige guldalderkunstner Johan Thomas Lundbye (1818-48) lukker ned den 3. januar.
Den Hirschsprungske Samling. Stockholmsgade 20, Kbh. To-ma. 10-17, on. 10-22.

*Mads Gamdrup er fotokunstner. På udstillingen 'Playground' viser han et nyt projekt sammen med Sanne Fandrup. Det er bygget op om samspillet mellem tekst og billeder. Gamdrup viser en serie fotos fra Norge og USA, og Sanne Fandrup har skrevet teksten 'Strategier for overlevelse' til billederne. "Uhæmmet overskridelse af det normale, det almindelige, trækker verden sammen til en hvirvel af energi," skriver hun.
Udstillingsstedet 1%, Vendersg. 14, Kbh. To.-fr. 15-18, lø.-sø. 12-15. Til 25. jan.

*Olivia Holm-Møller (1875-1970) tager betragteren med på rejser fra det nære danske miljø til fremmede egne af verden og fra det dagligdags kendte til det fantasifuldt fabulerende. Udstillingen omfatter malerier, akvareller, tegninger og tryk samt et par skulpturer.
Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepl. 5, Århus. Dgl. 10-16. Til 24. jan.

*Bjørn Wiinblad er netop blevet 80 år. Det markerer Sophienholm med en udstilling, der vier opmærksomheden til hele hans bredspektrede oeuvre, med hovedvægten lagt på det dekorative, forstås.
Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 11-21. Til 21. feb.

*Per Kirkeby udstiller papirarbejder. Det drejer sig om akvareller, collager og gouacher. Vejle Kunstmuseums samling blev i 1997 forøget med 229 tryk af Per Kirkeby, doneret af Ny Carlsbergfondet. Nu fejrer museet kunstnerens 60 års fødselsdag med denne udstilling.
Vejle Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-16. Til 21. feb.

*Fotokunst fra FATAMORGANA. Danmarks fotografiske Billedkunstskole FATAMORGANA afslutter efterårskurset med at vise fotografi spændende fra fri fotografisk kunst over det konceptuelle til hardcore reportage fotografi. Udstillingen er 20 unge fotografers bud på, hvad fotografiet kan som udtryksform.
Sankt Annæ Passage opg. X. Ma.-to. 9-17, fr. 9-16. Til 13. jan.

KLASSISK
*Fundal I udsendelsen Fra Danmarks koncertsale kommer Bent Grønholdt langt omkring. Dette i form af en kavalkade med højdepunkter fra de mere end 300 koncerter og produktioner, P2musik arrangerede eller optog overalt i landet, i året der gik. Hør f.eks. Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen spille tidlig musik. Juilliard Kvartetten spiller Mozart, Athelas Sinfonietta Copenhagen spiller ny musik af Karsten Fundal.
Lø. kl. 14 i P2musik

*Mendelssohn Ved Louisianas julekoncert kan De høre museets Ensemble in residence, strygesekstetten Copenhagen Classic. Med sig har sekstetten gæstemusikerne Johannes Søe Hansen, Anne Egendal og Katrine Gislinge. Man spiller den franske komponist Ernest Chaussons Concerto for strygekvartet, violin og klaver. Efter pausen Mendelssohns ungdomsværk Oktet for to strygekvartetter.
Lø. kl. 14 på Louisiana

JAZZ
*Jakob Dinesen er med sin tenorsax hovedperson i kvintetten Once Around the Park, hvis debut-cd fra 1997 indhøstede en Grammy. I rytmegruppen findes trommeslageren Anders Mogensen.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Jonas Johansen som også spiller trommer i Radioens Big Band og Niels-Henning Ørsted Pedersens trio, står selv som leder af kvartetten Move, hvis øvrige medlemmer er Fredrik Lundin (saxofon m.v.), Ben Besiakov (klaver) og den fine svenske bassist Lars Danielsson.
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20.30

*Karsten Kjems er ved trommerne anfører for hvad der i jazzhusets program betegnes som en kvintet med seks musikere, deriblandt saxofonisten Bob Rockwell og trompetisten Hendrik Jørgensen.
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

ROCK
*James Brown er den usynlige julemand i et funky juleshow under overskriften "Papa's Got A Brand New Bag". Tag mor med, og vil hun ikke, så sig "Please, please, please".
Stengade 30, København i aften kl. 24

*Led Zeppelin Jam med kraftcentret Alex Nyborg Madsen får de sidste juleefterklange til at fordufte som den and, vi fik i fjor. Tonen er rå, men hjertelig.
Pumpehuset, København fre kl. 22. Stars, Århus lø. kl. 21

*Sweethearts ruller hjertevarmen og den nisserøde løber ud for en aften med det elskede-hadede repertoire af corny pop, tidløs rock og kitschet danskpop tilsat en række hemmelige gæster.
Pumpehuset, København lø. kl. 21

*Pulejam er den efterhånden traditionsrige begivenhed, hvor hip hop-miljøet lader de andre om at danse rundt om træet og selv spiller op til motion med navne som Rent Mel I Posen, DM-rapperen Strøm, Moves Per Minute m.fl. samt dj's som DJ Typhoon og Kartellet.
Ama'r Bio, København lø. kl. 21

*Backseat med stemmen Ivan Pedersen er på landeve-jene for at bl.a. bevise, at man godt kan kopiere originalt.
Elværket, Holbæk lø. kl. 21

*Dylan Revisited giver under mottoet "It's All Over Now, Baby Blue" deres sidste kopikoncert med højdepunkter fra Rolling Thunder-tiden og Budokan. En kult er slut.
Rust, København ti. kl. 19.30

SCENEN
*O's historie Seksualitet og magt, kærlighed og afmagt er atter temaet på Edison, hvor Alexa Ther har iscenesat Peter Asmussens dramatisering af Pauline Réages omstridte erotiske roman. Her blot et citat: "Giv mig din taske. Om lidt vil du stige ind i en bil, og den vil føre os afsted. Og jeg vil bede dig løsne dine strømpebånd og rulle dine strømper ned til knæet. Og din hofteholder, dine trusser skal du tage af. Du vil mærke det kølige læder direkte mod din nøgne hud. Handskerne beholder du på." God nytårsaften!
Edison, 30. dec.-6. feb.

Etcetera
*Guder og helte i bronzealderen - Europa på Odysseus tid' er en udstilling, der genopliver bronzealderen. Det var en tid, hvor der skete forandring og fornyelse i hele Europa. Fra 20 forskellige europæiske lande kommer nogle af de største skatte fra bronzealderen. Den berømte Solvogn fra Trundholm vil blive vist sammen med våben og smykker fra de rige mykenske kongegrave. De konkretiserer den heroiske tidsalder, som Homer senere skildrede i Iliaden og Odysseen.
Nationalmuseet. Ti.-sø. 10-17. Til 5. apr. 1999

Eskær-Trioen møder Kirshbaum
*Julie og Emilie Eskær og Charlotte Thaning er henholdsvis 23, 26 og 27 år. De spiller kammermusik på violin, cello og klaver. DR 2 ser nærmere på de unge musikere og deres karriere. I et program af Steen Baadsgaard møder de tre musikere den verdensberømte cellist Ralph Kirshbaum. DR 2 påbegynder i øvrigt en ny serie med klassisk musik, hvor seere tirsdag kl. 21.55 har mulighed for at høre det færdige resultat af mødet med Kirshbaum.
Sø. den 3. januar kl. 19.30 på DR 2 kan De høre de tre unge piger spille 1. sats af Beethovens Klavertrio nr. 1

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her