Læsetid: 5 min.

Kultur i ugen

Kultur
17. december 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

UDSTILLING
*Tegninger & Huletanker med tegninger af den fabelagtige guldalderkunstner Johan Thomas Lundbye (1818-48) suppleres nu af ugentlige omvisninger. De finder sted onsdage kl. 19.30 i:
Den Hirschsprungske Samling. Stockholmsgade 20, Kbh. To-ma. 10-17, on. 10-22.

*Mads Gamdrup er fotokunstner. På udstillingen 'Playground' viser han et nyt projekt sammen med Sanne Fandrup. Det er bygget op om samspillet mellem tekst og billeder. Gamdrup viser en serie fotos fra Norge og USA, og Sanne Fandrup har skrevet teksten 'Strategier for overlevelse' til billederne. "Uhæmmet overskridelse af det normale, det almindelige, trækker verden sammen til en hvirvel af energi," skriver hun.
Udstillingsstedet 1 %, Vendersg. 14, Kbh. To.-fr. 15-18, lø.-sø. 12-15. Åbner i dag. Til 25. jan.

*Olivia Holm-Møller (1875-1970) tager betragteren med på rejser fra det nære danske miljø til fremmede egne af verden og fra det dagligdags kendte til det fantaifuldt fabulerende. Udstillingen omfatter malerier, akvareller, tegninger og tryk samt et par skulpturer.
Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepl. 5, Århus. Dgl. 10-16. Til 24. jan.

*Bjørn Wiinblad er netop blevet 80 år. Det markerer Sophienholm med en udstilling, der vier opmærksomheden til hele hans bredspektrede oeuvre, med hovedvægten lagt på det dekorative, forstås.
Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 11-21. Til 21. feb.

*Leise Dich Abrahamsen 'Pause midt i et landskab' er en udstilling med tegning og maleri.
Vodroffsvej 24 a, Frederiksberg. Ti.-fr. 16-18, lø. 13-15. Til 18. dec.

*Per Kirkeby udstiller papirarbejder. Det drejer sig om akvareller, collager og gouacher. Vejle Kunstmuseums samling blev i 1997 forøget med 229 tryk af Per Kirkeby, doneret af Ny Carlsbergfondet. Nu fejrer museet kunstnerens 60 års fødselsdag med denne udstilling.
Vejle Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-16. Til 21. feb.

*Ib Geertsen udstiller maleri og skulptur fra 1948-1960. Ib Geertsen var en frontfigur, da den konkrete kunst blev introduceret i Danmark. I 1947 var han medstifter af Linien II. Nu fylder han 80 år og oplever i disse år en fornyet interesse. Hans værker kan studeres nærmere i Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø. Det samme kan en række keramiske værker, der vises på udstillingen 'Clay Today' i museumsbutikken.
Til henh. 31. jan. og 3. jan. Ti.-sø. 13-16.

*Fotokunst fra FATAMORGANA. Danmarks fotografiske Billedkunstskole afslutter efterårskurset med at vise fotografi spændende fra fri fotografisk kunst over det konceptuelle til hardcore reportage fotografi. Udstillingen er 20 unge fotografers bud på, hvad fotografiet kan som udtryksform. Åbner på man. Sankt Annæ Passage opg. X. Ma.-to. 9-17, fr. 9-16. Til 13. jan.

KLASSISK
*Sjostakovitch Violinisten Gidon Kremer er i København. Sammen med Radiosymfoniorkestret spiller han Musorgskijs Forspil til Khovansjtjina, Sjostakovitch Violinkoncert nr. 2, og af Tjajkovsky spilles 2. akt af balletten Nøddeknækkeren. Yuri Temirkanov dirigerer.
I aften kl. 20 i Radiohusets koncertsal

*Bach Dirigenten Dan Oluf Stenlund står i spidsen for Københavns Drengekor og Sjællands Symfoniorkester i opførelsen af Bachs Juleoratorium, del 1, 2 og 3. Solister: Malin Landing, Helene Ranada, Helge Rønning og Bo Anker Hansen.
I aften kl. 19.30 i Brøndby Strand Kirke. Opføres også i morgen kl. 19.30 i Københavns Domkirke

*Gluck På Det Kongelige Teater spiller man Gudernes Strid af Christoph Willibald Gluck. Elaine Padmore instruerer, Simon Joly dirigerer, Joe Vanek scenograferer. Blandt de medvirkende høres Djina Mai-Mai (La Pace), Henriette Bonde-Hansen (La Fortuna) og Kari Hamnøy (Astrea).
Lø. kl. 20 på Gamle Scene. Spilles også den 21. og 29. dec. kl. 20

*Abrahamsen Athelas Horntrio spiller på Det Fynske Musikkonservatorium ved en koncert arrangeret af foreningen Ny Musik Odense. Det er pianisten Anne Marie Fjord Abildskov, violinisten Anne Søe Iwan og hornisten Preben Iwan, der spiller værker af Buch Lacy, Tage Nielsen og Hans Abrahamsen. Der er to uropførelsen ved denne koncert.
Sø. kl. 15 på Det Fynske Musikkonservatorium

*Beethoven Symfoniorkestret af 1963 giver julekoncert med Kim Sjøgren som solist i Beethovens Violinkoncert. Dirigent: Lars Rønn. Publikum synger med på julesamler og provst Lis Rechendorff læser juleevangeliet.
Sø. kl. 16 i Nærum Kirke

JAZZ
*Søren Siegumfeldt Eriksen udgav for nylig en usædvanlig cd med den selvironiske titel Greatest Hits. En af pladens grupper, som han kalder String Swing, er bl.a. inspireret af fransk sigøjner-jazz, og den rummer foruden hans egen altsax Jakob Fischers guitar og sang af Josefine Cronholm m.m. Unicorn Jazz og det lille spillested i Øster Farimagsgade 53 viser med præsentation af gruppen igen deres uundværlighed.
Café Chips to. kl. 20.30

*August Engkilde høres med sin bas og septetten The Band of Inner Urge, der bl.a. består af Fredrik Lundin (sax m.m.). Kasper Tranberg (trompet) og Mads Hyhne (basun).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Jan Kaspersen er på klaver i sin kvintet med bl.a. den svenske trompetist Anders Bergcrantz og saxofonisten Bob Rockwell.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Jacob Christoffersen plejer at spille klaver i andres grupper, men præsenterer nu sin egen kvartet, Jazz Experience, med saxofonisten Claus Waidtløw.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

ROCK
*Ginman/Jørgensen afslutter deres turne med kritikerrost transcendental musik, der skyr etiketter, men lugter lidt af både jazz og rock.
Rust, København i aften kl. 21

*Ole Friis er en af de hemmelige stemmer i dansk rock, som på en god dag får Søren Sko til at lyde kortåndet.
Park Café, København i aften kl. 23
Fatter Eskil, Århus lø. kl. 22

*Die Herren er sammen med Roxanne på landevejene for at afprøve kopimaskineriets driftsikkerhed. På repertoiret er pletfri kopier af U2 og Police.
Støberihallen, Hillerød fr. kl. 21.30

*Tom Jones Experience er den ultimative hyldest til alle tiders største popfrikadelle. Medbring selv dametrusser til denne julegalla.
Pumpehuset, København lø. kl. 22

*Hemli' Jul, nissekys og stjernedrys bliver der masser af, når Morten Remar & co. giver deres traditionsbevidste, men rockmoderniserede bud på julens sange, efter Åh Abe-konceptet.
Pumpehuset, København sø. kl. 13 og 15

*Bobo Moreno kan man for tiden høre synge signaturen til TV3's hospital-soap Hvide Løgne, men når han ikke udfører bestillingsarbejde fremstår han som en vital, kraftfuld soulsanger.
Skovridderkroen, Charlottenlund on. kl. 21

SCENEN
*A Christmas Carol Dickens' juleeventyr bliver udsat for en både radikal og international nyfortolkning, når portugiseren Antonio Ribeiro præsenterer stykket som en fysisk komedie - uden et eneste dansk ord.
Teatro LETR på Teater Sthyr & Kjær, Huset i Magstræde 14. 17.-19. dec.

*Here we come - you can't hide 17 unge fra 11-16 år i Dansescenens Væksthus har skabt en familieforestilling inspireret af deres undervisning i både moderne dans, hip hop, skuespil - tilsat slagtøj.
Dansescenen, 17.-18. dec. kl. 19

*250 års jubilæumsgalla Gallaen på Det Kgl. Teater med tre urpremierer på balletter af Béjart, Martins og Neumeier - og meget andet - er efter sigende udsolgt. Men den kan ses i TV...
TV 1, 18. dec. kl. 19-23.

Etcetera
*Guder og helte i bronzealderen - Europa på Odysseus' tid er en udstilling, der genopliver bronzealderen. Fra 20 forskellige europæiske lande kommer nogle af de største skatte fra bronzealderen. Den berømte Solvogn fra Trundholm vil blive vist sammen med våben og smykker fra de rige mykenske kongegrave. Nationalmuseet. Åbner på lørdag. Ti.-sø. 10-17. Til 5. apr. 1999

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her