Læsetid: 5 min.

Kultur i ugen

Kultur
10. december 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Bjørn Wiinblad er netop fyldt 80 år. Det markeres på Sophienholm med en retrospektiv udstilling, der viser ham som den store, dekorative kunstner, han er.
Åbner lø. den 12. dec. Ti.-sø. 11-17, To. 11-21. Nybrovej 401, Lyngby

*Lys Hansen er en kvindelig skotsk maler, der udstiller på Bornholm. Anledningen er, at hendes bedstefar udvandrede fra øen, og at hun under et ophold dér i 1996 fandt "en forståelse af sit eget sind", som det hedder i pressemeddelelsen. I øvrigt maler hun nogle passionerede og dramatiske billeder om livets voldsomme tildragelser.
Bornholms Kunstmuseum. Gudhjem. Ti., to. og sø. 13-17. Til 31. jan.

*Ib Geertsen udstiller maleri og skulptur fra 1948-1960. Ib Geertsen var en frontfigur, da den konkrete kunst blev introduceret i Danmark. I 1947 var han medstifter af Linien II. Nu fylder han 80 år og oplever i disse år en fornyet interesse. Desuden vises udstillingen 'Clay Today' med dansk kunsthåndværk i museumsbutikken.
Vestsjællands Kunstmuseum, Sorø. Til Henh. 31. jan. og 3. jan. Ti.-sø. 13-16

*Thomas Bruun har taget initiativ til en genudgivelse af digtsamlingen Parole fra 1922 af den ekspressionistiske digter Harald Landt Momberg. Galleriet viser nu 100 illustrationer, som Bruun har fremstillet til bogen - heraf er de 35 gengivet i bogen.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 23. dec.

*Galerie viser på sin 'vinterudstilling 98' malerier af Anne M. Straarup, Claus Top og Bjørn I. Øckenholt.
Dag Hammerskjolds Alle 33, Kbh. Ti.-fr. 9.30-17.30, lø. 10-16, sø. 12-16. Til 30. dec.

*Fake er en udstilling med internationale samtidskunstnere. Her deltager Adi Rosenblum og Markus Muntean fra Østrig, Brian Dick fra USA, Birgitte Zieger fra Tyskland, Chantal Michel fra Schweiz, Christine Melchiors fra Danmark, Joachim Hamou fra Sverige samt Olivier Jacquet, Alain Bernardini og Veronique Hubert fra Frankrig
Rhizom. Mejlg. 51, Århus. Ti.-fr. 12-17, sø. 13-16. Til 17. jan.

*Tegninger af de unge malere Peter Chr. Petersen, Peter Sommerlund, Anna Sørensen, Thomas Langhoff og Ulrik Crone kan ses i:
Schleisner-Borgschmidt Kunsthandel, Strandvejen 343, Klampenborg. ti.-fr. 16-19. lø. 11-14. Til 23. dec.

*Børns billedkunst 1998 er en udstilling i flere etaper. Den nyåbnede udstilling har titlen 'Venskab'. Det er et non-profit projekt, hvis formål er at behandle børns kunst på samme vilkår som voksenkunst, hvorved man rokker ved den traditionelle kunstopfattelse. Der er også børneatelier, hvor børn fra syv år og opefter kan komme og male en julegave. Man kan ringe og bestille plads på 35 55 00 05. Officiel afslutning finder sted den 18. dec. kl. 15.
Rud-P. A.L. Drewsensvej 12, Kbh. Ø. Ti.-fr. 14-17.30, lø.-sø. 11-16. Til 21. dec.

*Torben Voigt udstiller sine forsøg på intet mindre end at finde absolutte sandheder. På hans ny udstilling er der fire malerier af kirkerum, der efterlyser det sakrale i verdslig forstand: eftertænksomhed, erkendelse, ro. Billedet er en slags renset meditationsobjekt. Der er også en træskulptur med allusioner til barok udsmykning, men også dette værk forsøger at skabe et irreligiøst, men samtidig sakralt nærvær.
Phoenix, Teglgårdsstr. 7, kld. Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 12-15. Til 17. dec.

KLASSISK
*Mahler I anledning af 50-året for vedtagelsen af FN's Verdenserklæring om menneskerettighederne arrangerer DR en gallakoncert. Radiosymfoniorkestret under Kurt Sanderling spiller Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen (solist Angelika Kirschschlager), Webers ouverture til Oberon, Strauss Tre Lieder, og Sjostakovitch' Symfoni nr. 6.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Händel Concerto Copenhagen afholder stor julekoncert til fordel for Aids Fondet. Solist: Randi Stene, velkomst ved Johannes Møllehave. Musik af Händel, Carpentier, Delalande, Bach og Corelli.
I aften kl. 20 i Christians Kirke på Christianshavn

*Rachmaninov Odense Symfoniorkster spiller under ledelse af Jan Wagner. På programmet står Tjajkovskis suite fra Snejomfruen, Tambergs Concerto Grosso, samt Rachmaninovs Symfoniske Danse.
I aften kl. 20 i Carl Nielsen Salen, Odense koncerthus

*Bach Der er tradition for, at opførelse af et af de store oratorier indleder højtiden i Aarhus. I år opfører Aarhus Symfoniorkester Bachs Juleoratorium med den finske dirigent Ari Rasilainen. Solister er Agnete Munk Rasmussen (sopran), Annette Simonsen (alt), Paul Agnew (tenor) og Jørn Pedersen (bas). Desuden Cantilena Koret, Århus Koncertkor og Randers Bykor.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus, fr. kl. 19.30 i Horsens Ny Teater, lø. kl. 15 i Vesterhavshallen (Ringkøbing)

*Mozart Randers Byorkester og Henriette Bonde-Hansen musicerer i Værket i Randers. Musik af bl.a. Mozart og Bach under ledelse af den italienske dirigent Eliano Mattiozzi. Efter koncerten vil der i Værkets Cafégalleri blive lejlighed til at møde aftenens dirigent og enkelte af orkestrets musikere, som vil svare på spørgsmål fra publikum og give et indblik i, hvad der sker bag kulisser under forberedelserne til en koncert.
Fr. kl. 20 i Værket i Randers

*Nordentoft Athelas Ensemblet og den norske dirigent Christian Eggen giver koncert i Den Anden Opera. På programmet står musik af Nordentoft (Entgegen, Zenevera Sesio, Hymne og Sweet Kindness). De kan også høre den engelske komponist Harrison Birtwistles Ritual Fragment.
Sø. kl. 20 i Den Anden Opera

JAZZ
*Niels Præstholm er leder af, bassist i og komponist for Embla Nordic Project, en septet med skandinaviske musikere (fra Danmark også Alex Riel og Kristian Jørgensen). Med tre strygere indarbejder gruppen elementer af nordisk kompositionsmusik, som en cd fra efteråret viser.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Christina Nielsen spiller tenorsax i den kvintet hun leder sammen med den svenske trompetist Ann-Sofi Söderquist, og som også har en svensk rytmegruppe.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Nils Landgren den svenske basunist leder sekstetten Funk Unit, hvis jazzkvaliteter bl.a. fremgår af at pianisten er Esbjörn Svensson, en af broderlandets førende unge musikere.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Ole Theill har trommer og tabla med i sin ny trio, Experience, der med saxofonisten Jens Hack og guitaristen Aske Jacoby formentlig trækker mere i retning af rock end Theills sædvanlige alliancer.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

SCENEN
*Jubilæumsforestilling Det Kongelige Teater fejrer sit 250-års jubilæum med en fællesforestilling for alle tre kunstarter: Elaine Padmores iscenesættelse af operaen Gudindernes Strid af Gluck, balletten Amors og Balletmesterens Luner af Galeotti (verdens ældste, der fortsat danses) og Peter Langdals fortolkning af Karen Blixens marionetkomedie Sandhedens Hævn.
Det Kongelige Teater, Gamle Scene, 12., 15., 19., 21. og 29. dec.

*Macbeth Så ruller Ole Bornedals fortolkning af Shakespeares blodige klassiker hen over scenen på Gladsaxe. Eller som foromtalen beskriver det: "De begærede hinanden - og den ultimative magt. Ingen pris var for høj."
Gladsaxe Teater

*Bliver Jesus tvangsfjernet? De Gales Division giver publikum magten, når de kreerer deres krybbespilsimprovisation til smasken af æbleskiver og gløgg.
Krudttønden, Serridslevvej på Østerbro, 12-16. dec.

*Den Gode Tyv Den 27-årige irske dramatiker Conor McPherson har skrevet denne monolog, der er en thriller - men også en kærlighedshistorie - fra Dublins underverden. Søren Malling spiller Joe Murray, og han er instrueret af Aslak Moe, der er 4. års studerende på Statens Teaterskole.
Café Teatret, 12-19. dec. samt 5-16. jan.

ETCETERA
*Dominique Perrault, fransk arkitekt, bl.a. det franske nationalbibliotek med fire vinkelformede glasbogtårne, kan fra i morgen ses på Arkitekturcentret Gl. Dok, med diasserier fra 72 forskellige projekter og byggerier.

*Mathilde Petri yngre dansk arkitekt, viser samtidig bioklimatiske boliger i Arkitekturgalleriet, samme sted.
Gl. Dok, København. Hver dag 10-17

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her