Læsetid: 7 min.

KULTUR i ugen

Kultur
3. december 1998

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

*Roskilde 1000 år
Det markeres bl.a. på udstillingen '1000 år 10 & Roskilde - Et billeddigt'. Det er 10 kunstfotografer, der er inviteret af Tove Kurtzweil til at levere portrætter af Roskilde. Desuden kan ses og høres et billeddigt af luftfotografen Jan Kofod Winther, der ser Roskilde og omegn fra oven som strukturer og farver. Hans lysbilledshow akkompagneres af en orgelkoncert af Gunnar Møller Pedersen.
Museet for Samtidskunst. Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-sø. 10-17. Til 23. dec.

*Per Arnoldi, Günther Förg og Jesper Christiansen har alle haft fingrene nede i leret og har frekventeret den berømte Kähler-fabrik i Næstved. Resultatet er nogle spektakulære keramiske arbejder.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 12. jan.

*Erik A. Frandsen viser malerier, fotos, neon og raderinger. Frandsens værk samler sig om en optagethed af kvinden og erotikken.
Franz Pedersens Kunsthandel. Carolinelundsvej 47, Horsens. Ti.-sø. 13-17. Til 20. dec.

*Multiples i rum 46
Unge kunstnere aktualiserer en af kunsthistoriens tidligere avantgarde-bevægelser. Multiples er en serie af identiske værker, der siden 60'erne er blevet brugt om kunst, der er udtænkt til at blive udført industrielt og i uendeligt antal.
Studsgade 46, Århus. Åbner sø. kl. 15. Dgl. 13-17. Til 21. dec.

*Zebra er en sammenslutning af nogle af Danmarks bedste grafikere. Her udstiller Finn thybo Andersen, Kirsten Dufour, Helle Frøsig, Kirsten Justesen, Bodil Nielsen, Mogens Otte Nielsen, Jørgen Rømer, Peter Nansen Scherfig, Mikael Thejll m.m.fl.
Den Fri Udstillings Bygning. Oslo Plads, Kbh. Dgl. 10-17. Til 13. dec.

*Viera Collaro har lavet en lysinstallation med titlen 'Horisonten'. Det er en 30 m lang lysformation over åen ved Clemens Bro midt i Århus. Det er en varm rød og en kold blå farve, som mødes på broens midte. 'Horisont' vil kunne opleves frem til 28. febrar 1999.

*Vibes proportioner er en udstilling med skulpturer af den unge billedhugger Vibe Bredahl. Det er hendes proportioner i bogstaveligste forstand, men de er skrumpet. Det er med andre ord Vibe i mindre skala, vi præsenteres for i:
Peder Skramsg. 17, Kbh. Alle dage 14-18. N-B. Lø. sidste dag

KLASSISK
*Walton
Det Nordjyske Operakompagni gæster Den Anden Opera i København. Med sig har kompagniet William Waltons opera Bjørnen (efter Tjekovs vaudeville).
I aften kl. 20 i Den Anden Opera

*Berio
I aften debutterer saxofonisten Jeannette Balland fra Det Kgl. danske Musikkonservatorium. Hun spiller musik af Berio, Martin, Caplet, Ibert, Gubaidulina og Denisov. Storstrøms Kammerensemble medvirker (dir. Jean Thorel). Desuden medvirker den norske pianist Arne Jørgen Fæø og saxofonisten Peter Navarro.
I aften kl. 20 i Koncertsalen på Det Kgl. danske Musikkonservatorium

*Rakhmaninov
Torsdagskoncerten i Radiohuset er med Radiokoret og Stefan Parkman. Koncerten er også en markering af, at det i denne sæson er 10 år siden Parkman blev ansat som chefdirigent for Radiokoret. Ved koncerten opføres Rakhmaninovs Vesper.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Opføres også den 4. dec. kl. 20 i Skt. Hans Kirke i Odense, og den 6. dec. kl. 17 i Frederiksborg Slotskirke

*Buxtehude
Koret Gaia barokensemblet Con Strumenti samt medlemmer af Copenhagen Cornetts & Sackbutts opfører Heinrich Schütz' Juleoratorium samt musik af Schein, Schmelzer og Buxtehude. Dir. Søren K. Hansen.
Sø. kl. 20 i Vor Frue Kirke, Århus

*Wagner
Det Kgl. Teater opfører Wagners opera Tristan og Isolde på Gamle Scene. Lisbeth Balslev synger Isolde. Scenografi: Robert Israel. Musikalsk ledelse: Asher Fisch.
Ma. kl. 18.30 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene

*Händel
Ordrup Koncertkor, Ordrup Kirkes Kor, solister samt medlemmer af Det kgl. Kapel opfører Händels Messias. Værket dirigeres af organist Erik Poppe.
Ti. kl. 19.30 i Ordrup Kirke

*Schütz
Gabrieli Consort & Players, Roskilde Domkirkes Drengekor og Menighedskor og dirigenten Paul McCreesh opfører musik af Schütz.
Ti. kl. 20 i Roskilde Domkirke

JAZZ
*Thomas Agergaard tenorsaxofonisten leder sin egen septet med det mystificerende navn Ok Nok Congo, der måske refererer til John Tchicai som inspirator, og som bl.a. rummer trompetisten Kasper Tranberg, basunisten Mads Hyhne og guitaristen Niclas Knudsen.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Dave Liebman den højt estimerede amerikanske sopransaxofonist høres med sin skandinaviske rytmegruppe, nærmere bestemt svenskerne Bobo Stenson (klaver) og Lars Danielsson (bas) og den norske trommeslager Jon Christensen.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Mats Gustavsson svensk saxofonist i fri stil hørtes ved sommerens københavnske jazzfestival solo i Rundetårn. Nu høres han med to danske ligesindede, Peter Friis Nielsen (el-bas) og Per Oliver Jørgens (trommer), ved den sidste af fire Skræp-koncerter.
Den Anden Opera sø. kl. 20

ROCK
*Eric Clapton, guitaristen, som ikke behøver nogen forklaring, promenerer sin ulastelige smag i 8.000 kr.'s habitter, ledsaget af et bagkatalog, der rummer essensen af hvid bluesrock. Og så kan han stadig flytte fingrene, når det kommer over ham.
Forum, København i aften og fr. kl. 20

*Mike Tramp sang engang pigehjerter i brand i Mabel, blev siden millionsælgende heavy-helt og vender nu tilbage til fødelandet, forklædt som voksenrocker med tyk amerikansk accent.
Stengade 30, København fr. kl. 21

*Des'ree, velskabt amerikansk soulpop af den meget fotogene og tilbagelænede slags, prøver at forvandle Pumpehuset til et natklub.
Pumpehuset, København sø. kl. 21

*Robin Williams beviser, at der er liv efter et liv som døgnflue. Det tidligere teenagetilbedte Take Back-medlem lyder mere og mere som tænkende, men aldrig fortænkt pop. Koncerten er bankende udsolgt.
Pumpehuset, København ma. kl. 21

*Marilyn Manson alias The God Of Fuck er bevis på, at alting vender tilbage. Alice Cooper, den højhælede udgave af David Bowie og T-Rex mødes i en androgyn mutation, som kunne gå lige ind i speedet udgave af X-files. Eller som de siger i det nye nummer af Zoo Magazine: "Sjældent har perversiteter været så populære."
KB Hallen, København on. kl. 20

SCENEN
*Uden hoved og hale
Efter den moderniserede Don Ranudo sidste sæson prøver Det Kgl. Teater nu igen kræfter med Holberg, denne gang i bearbedelse og iscenesættelse af Emil Korf-Hansen. Scenografien er af Christian Friedländer.
Det Kgl. Teater, Stærekassen, 3. dec.-14. apr. Danmarksturné i jan.

*Vielsen Eller: Drengen der prøvede at blive voksen.
Odense Teater byder på et drømmespil af Witold Gombrowicz med Morten Lützhøft i rollen som prinsen, der forråder sin far. Troels II Munk iscenesætter denne 'tragedie forklædt som farce'.
Odense Teater, Sukkerkogeriet, 3.-31. dec.

*Den glade enke
'En aften som boblende champagne' lover Den Kgl. Ballet i omtalen af Ronald Hynds 23 år gamle operetteballet, som balletmester Maina Gielgud tidligere selv har brilleret i ved Australian Ballet. På Kgs. Nytorv danser Caroline Cavallo og Christina Olsson hvert deres bud på den berømte enke.
Det Kgl. Teater, Gl. Scene, 5. dec.-7. apr.

*Hvad du ønsker...
I forbindelse med skoleprojektet Danse- og Dramaskolen i København har Uppercut Danseteater skabt en juleforestilling om en losseplads... Andy Pape har komponeret musik for to musikere og to hip-hoppende showdansere.
Teatret Zeppelin, Valdemarsgade 15, Vesterbro, tlf. 31 22 04 78. 5-6. + 12-13. dec. kl. 15

ØLord of the dance
Riverdance-stjernen Michael Flatley har selv trukket sig tilbage som aktiv danser. Men han står bag koreografien til endnu et Lord of the dance-show med 40 dansere og sangere og fuldt orkester.
Forum, Billet-Net. 8.-10. dec.

*I skyggen af Maria
Den norske skuespiller fra Bergen, Juni Dahr, har tidligere skabt soloforestillinger om stærke kvinder som Jeanne D'Arc og Kristin Lavrensdatter. Nu gæster hun igen Danmark med en forestilling om Jomfru Maria. For hvem var hun egentlig - denne kvinde, som fødte et barn og forandrede hele vores tidsregning? Forestillingen akkompagneres af fløjtenisten Chris Pool.
Kastelskirken ved Esplanaden. Billet-Net. 8.-9. dec. kl. 20

ETCETERA
*Sjal 99 hedder en censureret udstiling i Rundetårn, med navne som Nina Ferlov, Sharon Fischer og Hanne Vedel bag de vævede, broderede, trykte og gimpede skulderbeklædninger. Åbner lørdag.
Rundetårn, Ma.-lø. 10-17, sø. 12-17, ti. og on. tillige 19-22. Til 6. jan-99

DE MINDST RINGE
*Det' en skam hun er en mær
En kraftpræstation af en klassiker for Det Kgl. Skuespil, der her omsider får en tiltrængt sæsonsucces med Jan Maagaards iscenesættelse af dramaet om de to søskende, der elsker hinanden. Nikolaj Lie Kaas fængsler som ensemblets nye førsteelsker; forståeligt nok at han får Cecilia Zwick Nash til at smelte!
Det Kgl. Teater i Turbinehallerne, til 5. jan.

*Snart kommer tiden
Line Knutzons replikker er drømmesætninger for Danterne, i hvert fald i første akt. Overraskelserne myldrer: Sofie Gråbøl debuterer som kikset gammeljomfru, og Solbjørg Højfeldt optræder iført verdens kedeligste cardigan. Danterne er efterårets bedste bud på et godt grin. Men pas på. Måske sidder du også og griner af dig selv!
Dr. Dantes Aveny, til 11 dec. samt 4. jan.-6- feb.

*Louisiana i Humlebæk viser en stor og yderst seværdig udstilling med den moderne klassiker, Joan Miró. Mirós karakteristiske 'penselskrift' viser en kunstner, der var evigt optaget af eksperimentet. Udstillingen viser Mirós udvikling fra hans naturalistiske udgangspunkt over flirten med Pariser-kubismen, til han finder sit eget specielle kunstneriske sprog. Desuden kan ses en udstilling med den amerikanske arkitekt Frank O. Gehry, hvis virtuelle atelier - med skitser, modeller og computeranimationer - er overført til Louisiana.
Dgl. 10-17, on. 10-22. Til 10. jan.

*Arken 'I lyst og død'. Arken viser p.t. to seværdige udstillinger: Den ene fokuserer på de lyriske kærlighedsmalere Marc Chagall og Carl-Henning Pedersen, den anden viser tre installationer af den franske installationskunstner Christian Boltanski, der undersøger glemsel, erindring og død. Men der er også noget for børnene: Udstillingen 'Coil - krop og kunst', der er en zone af oplevelser for øret og øjet. Coil står for Circle of Interactive Light. Når man bevæger kroppen, fylder toner og billeder rummet.
Skovvej 100, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Henh. til 17. jan. og 31. jan. 1999

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her