Læsetid: 2 min.

Det bli'r i familien

Kultur
23. januar 1999

Humoren er lige så sort som kul i Mark Waters' groteske komedie En mordsom familie, der tager en samspilsramt familie under grundig behandling, komplet med incest, mord og mærkeligheder.

Det er taksigelsesaften, og Marty, der desperat forsøger at frigøre sig fra sin mildest talt excentriske familie, har taget sin forlovede med hjem for at vise, at han formår at leve et normalt liv.

Men det skulle han ikke have gjort. Den mentalt forstyrrede søster, Jackie-O, der er besat af Jackie Kennedy og mordet på præsident Kennedy, den kølige mor, Fru Pascal, der ikke har været sig selv siden sin mands død samme år som Kennedy, og den påtrængende lillebror, Anthony - alle gør de, hvad de kan for at holde på Marty.
Udenfor raser en voldsom storm, som snart forplanter sig indendøre, og aftenen udvikler sig til en bizar opvisning i besynderlige lege, sex og mord.

Med sin replikbårne handling og meget enkle kulisser - det hele foregår i nogle få værelser i et stort gammelt hus - ligner filmen det stykke filmede teater, den også er. Men Mark Waters har styr på sine virkemidler, og med hjælp fra kameraet og klipningen får den mættede stemning lige det pift af spænding og intensitet, som gør, at historien også fungerer som film.

Det er ikke for svage sjæle, når Waters folder hele (van)viddet ud og gør sig morsom på bekostning af den amerikanske kernefamilie med en meget spids pen og en række barske og nærmest situationskomiske episoder.

Canadiske Genevieve Bujold får et bragende comeback i rollen som den meget ualmindelige mor, der forsøger at holde sammen på sin splittede familie.

Men det er Parker Posey - en af amerikansk films store hemmeligheder - der totalt stjæler billedet. Hun er blændende som den ustabile søster, der svinger mellem frenesi og beherskelse. Scenen, hvor hendes Jackie-O's insisteren på sammen med Marty at genopleve Kennedy-mordet med hende som Jackie og ham som John F., er et af filmens store øjeblikke.

En mordsom familie. Instruktion og manuskript: Mark Waters. Ude på video nu

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her