Læsetid: 4 min.

FILM i tv

Kultur
28. januar 1999

*Tysk film fylder ikke meget i tv-kanalerne, selv om der efter magre år er fremgang i en nationalproduktion, som var ved at gå til grunde i selvhøjtidelighed. Nu er komedier løsenet, og Ingen elsker mig af den talentfulde Dorris Dörrie (især kendt for Mænd) blev i 1994 en stor succes syd for grænsen, mens dens danske premiere gik særdeles stille af. Den handler om den 30-årige Fanny, der efter flere forliste forhold foretrækker at leve alene i beton-karréen, dog opmuntret af opgangens spasmager, den unge afrikanske heksedoktor Orfeo. Han er bøsse, og som adskillige bøsser i nyere film sættes han til at lære heltinden at være 'rigtig' kvinde - det kan de heteroseksuelle yuppie-kvajpanderne slet ikke klare. Og Fannys bedste veninde viser sig kun som en arg konkurrent på kødmarkedet. Til gengæld er Orfeos verden fuld af festlige forklædninger og nye rollemuligheder. - Filmen er sporadisk morsom og charmerende, især på grund Maria Schraders og ikke mindst Pierre Sanoussi-Bliss' spil i de to hovedroller.
Keiner liebt mich/ Ingen elsker mig. DR 1, torsdag kl 23.05-00.45

*William Hurt illuderer til fuldkommenhed som retlinet super-detektiv fra Moskva-militsen i denne kriminalfilm fra '83 om forræderiske KGB-folk og rænkefulde partioverhoveder. Opdagelsen af tre lig i Gorki-parken udløser intrigen i Martin Cruz Smiths best seller-roman, som ingen ringere end Dennis Potter har bearbejdet og sat sit præg på med litterære replikslagfærdigheder. Spændingen er i Michael Apteds instruktion til at overse, men rollebesætningen derimod superb: udover Hurt ses den massive Brian Dennehy, Ian Bannen, Michael Elphick, Alexander Knox - og Lee Marvin låner sit fjeldskred af et ansigt til rollen som amerikansk pelshandler-kapitalist. Det blev hans tredjesidste, idet han, ikke upåvirket af våde varer, døde i 1987, 63 år gammel.
Gorky Park/ Mord i Gorky Park. TvDanmark, fredag kl. 01.15-03.25

*Terry Gilliam fulgte sin utvetydige succes, fremtidsfilmen Brazil, op med denne højtgearede Münchhausen-film, der kostede dyrt og ikke trak særlig mange i biografen. Men filmens ry er steget, selv om man måske nok kan undre sig over, at Gilliam, inspireret af en så tårnhøj lystløgner som den tyske søfarer, end ikke kan håndtere et flashback. Men halter historien af og til, er filmen til gengæld på mange måder et overflødighedshorn af surrealistiske visioner, der bekræfter Gilliams position som Monty Python-gruppens fantasibårne billedmager. Og så har filmen en flot rollebesætning bestående af navne som John Neville (som Münchhausen), Robin Williams, Oliver Reed, Jonathan Pryce, Uma Thurman og Sting.
The Adventures of Baron Münchhausen/ Verdens største løgnhals. DR 2, fredag kl. 20.00-22.00

*Steve Martin er ikke altid lige morsom i denne farce fra '79, men dens højkomiske øjeblikke er til gengæld så sjove, at rubrikbestyreren var ved at falde ned af stolen af grin. Martin spiller en tumpet yngling, et hittebarn, der vokser op i en sort familie. Han lærer aldrig at greje de sortes musik og drager gennem verden med en minimal ballast af evner. Men så kommer hans store chance: han opfinder en særlig næseklemme til briller, det såkaldte opti-greb. En tordnende salgssucces, men kortvarig, da det viser sig, at opti-grebet gør folk skeløjede. - Instruktøren Carl Reiner orkestrerer og Steve Martin spiller hele denne sekvens om opti-grebet, så den bliver urkomik af reneste aftapning - i øvrigt med Reiner selv som en af stakler, der bliver skeløjede af den frygtelige opfindelse. Reiner kendes fra farce-klassikeren Hvor er farmand? (den med George Segal i abeforklædning), og han ved meget meget om, hvordan man skruer komiske virkninger sammen.
The Jerk/ Hvem sa' fjols? TV3, lørdag kl. 19.30-21.20

*Johan Jacobsen var dansk films bedste komedieinstruktør inden Erik Balling. Det viste han især i sine elegante, sofistikerede lystspil fra 40'rne. I 50'erne fik han sit eget studie, Flamingo, og begyndte at sprede sine kræfter. Og hans farce fra '56, Den store gavtyv er meget karakteristisk en genindspilning af hans sjovere udgave af samme historie fra '42, Ballade i Nyhavn, som vi forhåbentlig får at se, når der kommer bedre tider for danske film på tv. Den store gavtyv er en opvarmet ret, der bærer præg af adspredthed, også i Dirch Passers kun sporadisk morsomme præstation som en fantasifuld tyveknægt, en forgænger for Olsen-bandens Egon. - Morsomst i filmen er Kjeld Petersen, men hans rolle er desværre minimal.
Den store gavtyv. DR 1, lørdag kl. 20.00-21.35

*Australske film har ofte et særligt stilblandet univers af højkulørt fantasi og bramfri jordnærhed. Hverdagens ydmygende nederlag er udgangspunkt for højtgearede askepothistorier i film som Strictly Ballroom, Ørkendronningen Priscilla og P. J. Hogans Muriels bryllup. I sidstnævnte komedie er Muriel den uheldige heltinde, buttet og uduelig og begravet i en drømmeverden af gamle ABBA-plader og brudekataloger. Støttet af en skoleveninde drager hun til Sidney, men prøver stadig at eskapere fra problemerne. Indtil hun får selvværd nok til at indse, hvor smuk og grim hun egentlig er, blottet for pynt og lånte fjer. - Humoren er ikke sort, men vulgært flerfarvet, med en frembusende munterhed, der fungerer bedst, når Muriel og veninden (spillet med fræk livs-appetit af Rachel Griffiths) giver en ABBA-pastiche den fulde udblæsning i flotte kostumer. Andre steder kommer filmen for let til sine pointer. Men der er også glimt af tragi-komisk satire, som i portrætttet af Muriels kuede mor, der ender med at brænde villa-haven af i et stumt husmor-oprør mod evigt manglende græsslåning og et forspildt liv.
Muriel's Wedding/ Muriels bryllup. DR 2, søndag kl. 20.50-22.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her