Læsetid: 7 min.

KULTUR i ugen

Kultur
28. januar 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Cities on the Move 4 - Den asiatiske storby i 90'erne er en udstilling om collagebyen, den elektroniske by, fatamorgana-byen, den flydende by etc. Det er en proces-orineteret udstilling med over 100 asiatiske kunstnere og arkitekter. Udstillingen er kurateret af Hans Ulrich Obrist og Hou Hanru, der holder foredrag på lør. kl. 15.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22. Åbner i mor. Til 21. apr.

*EuroPop - Dialog med USA er en udstilling af 100 værker med amerikansk og europæisk popkunst fra 1960-70. Der er værker af Sigmar Polke, Gerhard Richter, Konrad Lueg, Per Kirkeby, Andy Warhol, Claes Oldenburg og Roy Lichtensetein, Stig Brøgger, Tom Wesselmann m.m.fl.
Arken Museum for Moderne Kunst, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 2. maj. Åbner på lø.

*Jack B. Yeats (1871-1957) og bror til W.B. Yeats samt Tony O'Malley (f. 1913) er to irske kunstnere, der for første gang præsenteres i Danmark. Yeats interesserede sig for
irsk folkeliv og folklore, mens O'Malley er optaget af den keltiske og oldkristne kultur i Irland.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170., Holte. Dgl. 12-17. Lø.-sø. 11-17. Til 14. mar.

*Tony O. Malley grafiske værker af kan ses i:
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Til 5. apr. Ti.-sø. 10-17

*Leif Kath hvisker sine visuelle meddelelser til os. Nu har han en omfattende separatudstilling, hvor man kan se nye grafiske værker og malerier.
Galerie MøllerWitt, Vesterg. 56 A, Århus C. Ti.-fr. 11.30-17. Til 27. feb.

*Kammeraterne viser på årets udstilling værker af bl.a. Vibeke Klint, Jytte Rex, Ursula Reuter Christiansen, Karin Birgitte Lund, Finn Hjortskov Jensen, Erland Knudssøn Madsen, Jette Vohlert m.m.fl. Udstillingens gæster er i år: Rikke Diemer, Finn Thybo Andersen og Inge Mahn. Erik Varming udstiller sine værker separat.
Den Frie Udstillings Bygning. Åbner på lø. Dgl. 10-17. Til 14. feb.

*De 24 er en udstilling med 24 kunstnere, som ikke blev valgt til at fremvise værker på KE i 1998.
Udstillingen varer tre dage og åbner i mor. 10-22. Til sø. 31. jan. Lø.-sø. 10-20. Kunsthallen, Købmagerg. 11, Kbh.

*Corner er en af landets bedste kunstnersammenslutninger. I år hylder man på mindeudstillinger de afdøde kunstnere Bjarne Esbensen og Knud Lollesgaard. Der er en særlig præstentation af den norlandske kunstner Anders Åberg. Gæsterne er i år Mogens Gissel, Bente Hansen, Lars Ravn og Morten Skovmand. Og så må man ikke glemme de faste medlemmer, heriblandt Erik Hagens, Kjeld Heltoft, Elsa Nielsen, Aksel Jensen, Kirsten Klein m.m.fl.
Charlottenborg. Dgl. 10-16.30. On. 10-19. Til 14. feb.

*Rooseum i Malmø åbner på lø. en udstilling med titlen 'om det sublime...' Det er en række interessante, internationale samtidskunstnere, heriblandt Felix Gonzalez-Torres, Mike Kelley, Wolfgang Tilmans, Anders Widof, Cindy Sherman, Lars Nilsson m.fl.
Gasverksgatan, Ti.-sø. 11-17. Til 21. mar.

KLASSISK
*Strauss Der er repremiere på Richard Strauss' opera Rosenkavaleren på Det kongelige Teater. Tekst: Hugo von Hofmannsthal. Scenografi: Søren Frandsen. Kostumer: Sophia Schröck. Iscenesættelse: Hans Neugebauer ved Anne Fugl. Musikalsk ledelse: Dietfried Bernet (ny). Medvirkende: Feltmarskalinden: Elisabeth Meyer-Topsøe. Baron Ochs: Aage Haugland. Octavian: Randi Stene. Faninal: Kjeld Christoffersen (ny). Sophie: Henriette Bonde-Hansen (ny). Annina: Susanne Schimmack (ny). Det Kongelige Operakor og Det Kongelige Kapel.
I aften kl. 19 på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Opføres også 30. jan., 1. og 3. feb.

*Nielsen Dirigenten Okko Kamu leder Sjællands Symfoniorkester ved aftenens koncert. Man spiller Brahms' Koncert for violin, cello og orkester, og Nielsens Symfoni nr. 1. Koncerten er optakt til orkestrets turne på Gran Canaria fra 2.-7. februar. Solister er den rumænske violinist Mihaela Martin, og den svenske cellist Frans Helmerson.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Albertslund. Koncerten gentages i morgen aften kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Mozart Den østriske dirigent Manfred Honeck, der netop er blevet udnævnt til chefdirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigerer aftenens koncert i Radiohusets Koncertsal. Programmet byder på Mozarts Symfoni nr. 39 og Bruckners Symfoni nr. 4 (Den romantiske).
I aften kl. 20 i Radiohusets koncertsal. Koncerten gentages i morgen i Odense koncerthus kl. 19

*Senromantik Når Det danske Sangselskab afholder næste koncerten står der slet og ret Tysk Senromantik på programmet. Nærmere kommer vi det ikke i pressemeddelelsen. Til gengæld ved vi hvem der medvirker: Anne Margrethe Dahl, Aino Gliemann, Palle Kibsgaard, Eva Meile, Frans Rasmussen og Lone Rasmussen.
Sø. kl. 15 i Det Kongelige Danske Musikkonservatoirums Festsal

*Hensel I anledning af 250-året for Goethes fødsel og Tysklands EU-formandskab for første halvdel af 1999 samarbejder en række institutioner om forevisningen af Murnaus Faust-film fra 1926 i en restaureret version med originalmusik af P.A. Hensel. Musikken spilles live af Athelas Sinfonietta Copenhagen, som dirigeres af Berndt Heller.
Sø. kl. 12 og kl. 22 i Grand Teatret i København

JAZZ
*Lotte Anker leder foruden det halvstore Copenhagen Art Ensemble også lejlighedsvis den internationalt sammensatte kvintet Sine Die. Her høres hun med sine saxofoner i selskab med den amerikanske pianist Marilyn Crispell, den norske trompetist Arve Henriksen og svenskerne Anders Jormin (bas) og Raymond Strid (trommer).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Lone Selmer er sangerinde og har gået på det rytmiske musikkonservatorium. Ved et Unicorn-arrangement i jazz-cafeen, Øster Farimagsgade 58, optræder hun i trio med pianisten Carsten Dahl og bassisten Jesper Bodilsen.
Café Chips to. kl. 20.30

*Phil Woods månedens amerikanske jazzgæst slutter sit besøg i samspil med Repertory Quartet, som ud over saxofonisten Bob Rockwell og bassisten Jesper Lundgaard nu omfatter pianisten Ole Kock Hansen og trommeslageren Keith Copeland.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

ROCK
*Venue er efterhånden det etablerede varemærke på en indendørs mini-Roskilde Festival. I år måske knap så undergrundet og alternativ, men så med en desto mere æggende balance mellem det etableret-moderne og det afsøgende. Navnene rangerer fra Beautiful South, The Barenaked Ladies og kritikerkæledæggerne Mercury Rev over danske gennembrudsaspiranter som
Freya og Persona til insidenavne som Rephlex Allstars, mexicanske Molotov, Laila og norske Palace Of Pleasure.
Diverse spillesteder landet over, to-sø. Introduktion til de vigtigste navne på hosstående side. Nærmere oplysninger på www.venue.dk

*Garbage er igen i landet med deres i virkeligheden unikke blanding af garagerock og hitlistegearet pop med skotske Shirley Manson i spidsen for en samling amerikanske bonderøve, der har blandet blod og frustrationer med Kurt Cobain. Mon ikke de giver "Only Happy When It Rains" og "Number One Crush"?
Valbyhallen, København fr. kl. 20

*Morten Remar slut-90'ernes enmands-svar på Rugsted-Kreutzfeldt, er ude og føre gennemmusikalsk bevis på, at pop kan rime på godt.
Park Cafe, Kbhvn. fr. kl. 24
Gimle, Roskilde lø. kl. 21

SCENEN
*Enestående Århus-festivalen for soloforestillinger slutter denne weekend. Men man kan endnu nå at opleve Jesper Christensen i Betty Nansen Teatrets paranoiakoncentrat af Richard III og stand-up-forestillingen Mike Attack med Kristján Ingimarsson.
Svalegangen, 28.-30. jan.

*Romeo og Julie To unge er gået sammen om at opsætte Shakespeares forelskelsestragedie på en ny måde, nemlig instruktøren Kasper Holten og scenografen Maja Ravn. På balkonen står Maria Wilton, nedenfor står Michael Brostrup - og Allan Klie er vennen Mercutio.
Aalborg Teater, 29. jan.-30. mar.

*Akt Uden Nåde Nyt Skandinavisk Forsøgsteater dukker atter op i København efter syv års fravær, når Staffan Valdemar Holm afslører sin seneste tolkning af Lars Norén. Søren Lenander, Claus Gerving og Paw Henriksen spiller de tre eksistenser i Bente Lykke Møllers scenografi.
Kaleidoskop, 29. jan.-27. feb.

*Erasmus Montanus Instruktøren Madeleine Røn
Juul har læst Holberg gennem nutidens briller, så det er ikke på forhånd til at vide, hvordan Michael Moritzen vil argumentere for, at jorden er rund... Jesper Langberg spiller Peer Degn.
Folketeatret, 30. jan.-10. apr.

ETCETERA
*Sampling af strikketøj, biologi, fotostyle og grafik visualiseres i tolv insatallationer på Klaus Samsøes udstilling i den københavnske Øksnehal. Det foregår ligesom præsentationen af arbejder fra Bechmans School of Design i forbindelse med modemessen Cph Vision.
Øksnehallen, hverdag 11-18, Sampling 30. jan.-28. feb. Bechmans 4.-21. feb.

DE MINDST RINGE
*My Fair Lady En mægtig guldramme sørger for en befriende kitchet udgave af den rørende musical, hvor unge, bedårende Meike Bahnsen er den helt rigtige Eliza over for Søren Spannings elegante professor Higgons. En luksusaften, der mindede om en pengeubekymret tur gennem nipsforretningen Notre Dame.
Det Ny Teater, til medio maj

*La Dispute Alle holder masken og nyder legen i Bo hr. Hansens cool gendigtning af Marivaux' gamle komedie om det første møde med det modsatte køn. Henriette Holm Nielsen har iscenesat den første forelskelse med både sødme, humor og musikalitet, men intet gør helt ondt.
Husets Teater til 6. feb.

*Mor og Barn Sonja Oppenhagen er et scoop som moderen i Jon Fosses stykke - smuk, slank og push-up-perfekt og netop desto mere sårbar over for Lars Ranthes nærhedstryglende søn. En lille perle af en forestilling om det forbandede følelsesgardin mellem to, der ikke kan slippe troen på, at de faktisk elsker hinanden.
Rialto Teatret, til 6. feb.

*Aarhus Kunstmuseum Gary Hill er en af pionererne inden for videokunst. I sine fire store rum-installationer undersøger han de grundlæggende eksistentialer. Hans værker er antitetiske, opbygget modsætningsvis. Lys konfronteres med mørke, oppe med nede, ude med inde, egenkrop med andenkrop m.v. 15 af hans videoer fra 70'erne og frem viser tillige spændvidden i hans hans værk. Kunst er mange ting - det er videokunst også. Til 5. apr. Museets 'Demo-udstilling' p.t. består af et videoværk af Gregor Schneider en tysk kunstner, der har gjort sit hus - 'Haus ur Rheydt' - til et kunstværk.
Til 24. jan. ti.-sø. 10-17.

*Statens Museum for Kunst Med de fornemme lån fra Eremitage Museet i Sankt Petersborg bliver 'Henri Matisse - fire store samlere' ganske givet en af årets største kunstbegivenheder. Et unikt indblik i Matisses sublime værk. Et scoop for Statens Museum.
Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 25. maj

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her