Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
14. januar 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

*Gary Hill amerikaneren er en af pionererne i den internationale videokunst. Han præsenteres nu for første gang i 'hel figur' herhjemme. Hills værker er situationer i færd med at transformere og lave nye konstallationer mellem sansning og erkendelse.
Aarhus Kunstmuseum. Åbner på søndag. Ti.-sø. 10-17. On. 10-20. Til 5. apr.

*Mette Gitz-Johansen viser på udstillingen 'face to face' nye malerier.
Galleri Søren Houmann,
Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 27. feb. Åbner i morgen kl. 15-19

*El Niño - Gadens børn, Mexico City' viser den svenske fotograf Kent Klichs fotografier af mexikanske gadebørn.
Åbner på lørdag. Ti.-sø. 11-17. Fotografisk Center, Gammel Strand 48, Kbh. Til 28. feb.

*Lone Arendal viser nye malerier med titlen 'Odessa'. Hun kombinerer voksteknik og tryk i sine malerier, hvorved farverne bliver nærmest fysiske.
Galerie Bossky, Vimmelskaftet 41B, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-15. Til 3. feb.

*Back to Basic er en udstilling med nye tegninger af Henrik Vigan.
Kunstakademiets Udstillingssede, Peder Skramsg. 17. Dgl. 14-18. Til 17. jan.

*Fire danske billedkunstnere, Pia Arke, Sophia Kalkau, Veronika Raaen og Nynne Livbjerg viser nye værker.
Åbner på lørdag. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 29. mar. Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde

*Agneta Werner viser fotografi/video under titlen 'Tilfald'. Udstillingen har et retrospektivt præg, idet der vises flere lidt ældre arbejder sammen med nyere, som ikke tidligere har været vist. Werner undersøger samspillet mellem visualitet og ord.
Overgaden, Ovengaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17

*Aqua er ikke kun en verdensberømt dansk popgruppe, men også titlen på en udstilling med syv kunstnere, der alle arbejder med vandet som motiv. Det er Martin Fasting, Neel Jans, Ole Tersløse Jensen, Gerd Kanz, Hanne Munk, Inge Reusch og Liselotte Tiller Sørensen.
Reed Gallery, Vingårdstræde 19, Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-15. Til 2. feb.

*Ib Geertsen udstiller maleri og skulptur fra 1948-1960. Ib Geertsen var en frontfigur, da den konkrete kunst blev introduceret i Danmark. I 1947 var han medstifter af Linien II.
Henh. Vestsjællands Kunstmuseum, Sorø Ti.-sø. 13-16. Til 31. jan. og Danske Grafikeres Hus, Sølvg. 14, Kbh. Ti.-fr. 13-18. Til 9. feb.

KLASSISK

*Mozart Ved årets første Torsdagskoncert får den kun 29-årige fransk-schweiziske stjernefløjtenist Emmanuel Pahud sin debut med Radiosymfoniorkestret i Mozarts Fløjtekoncert i G-dur. På programmet står også Sjostakovitch' Leningradsymfonien, som dirigeres af Skt. Petersborg Filharmonikernes chefdirigent Yuri Temirkanov.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Spilles også fredag

*Dansk Musik i Tusind År hedder en ny koncertserie i København, der præsenterer dansk musik fra før til nu. Bag koncerterne står vokalensemblet Musica Ficta og dets dirigent Bo Holten. Ved den første koncert høres de ældste danske overleveringer, dansk gregorianik og den ældste danske polyfoni. Yderligere information på tlf. 33 13 55 80.
Sø. kl. 20 i Helligåndshuset

*Mazur Foreningen Musica Nova præsenterer ny musik. Forårssæsonens første koncert er præget af bevidst stilforvirring: Slagtøjsspilleren og komponisten Marilyn Mazur møder Det Fynske Musikkonservatoriums Sinfonietta. Værker af Jesper Hendze, Witold Lutoslawski, Lars Graugaard og Niels Viggo Bentzon.
Sø. kl. 14 i Den Anden Opera

*Koppel Athelas Sinfonietta Copenhagen spiller i København. Ved koncerten spilles musik af Herman D. Koppel og Vagn Holmboe.
Sø. kl. 20 i Radiohusets koncertsal

*Donizetti Det Kongelige Teater har premiere på en ny opera: På Gamle Scene opføres Donizettis Elskovsdrikken. Kappellet og Operakoret dirigeres af Yves Abel. Blandt solisterne høres Octavio Arevalo (Nemorino), Guido Paevatalu (Belcore), Andrew Shore (Dulcamara), Inger Dam-Jensen (Adina). Bernhard Culshaw står for scenografien, Mike Ashman har iscenesat.
Ma. kl. 20 på Det Kongelige Teater. Opføres også den 20., 22., 25., 27., 29. januar, 2., 4., 6., 8., 11. februar, 6., 9., 15., 17., 20., 23. april.

*Berg Louisiana har inviteret Guaneri Kvartetten til at spille i museets koncertsal. Det er "det hidtil største navn inden for strygekvartet-genren, der nogensinde har besøgt museet," hedder det i en pressemeddelelse. De fire musikere vil spille værker af Arriga, Berg og Grieg.
On. kl. 19.30 i Louisianas koncertsal

ROCK

*James Rasmussen og hans trio vender slidstærke sider i ur-rockens bog, og mon ikke der både kommer smagsprøver på Four Jacks og Rasmussen som en af de bedst bevarede danske sangskriver-hemmeligheder.
Nørrebrohallen, København i aften kl. 20

*Delta Cross Band 80'ernes danske rockflagskib, er ikke stødt på grund. De har bare været til værftseftersyn og mener, at de kan holde til en genhør. Det skulle ikke undre.
Mojo, København fr. kl. 22.30

*Tamra Rosanes, Poul Krebs og norske Henning Kvitnes bruger Radiounderholdningsorkestret som akustisk bagtæppe i en slags rockens Giro 413, når de fortolker Dylan, Springsteen, Leonard Cohen, Rolling Stones m.fl.
Cirkusbygningen, København fr. & lø. kl. 20

*You Name It, denne respektløse og vildtvoksende hybrid af rap, breakbeats og noget, der ligner jazz, har hentet ny inspiration i New York. Rapperen hedder stadig Lasse og Rasmus Schack er dj.
Musikcafeen, Århus fr. kl. 21.30

*Eve 6 fra USA sætter endnu engang publikums hæmatokritprocent på prøve med rock, der har arvet energien fra punken uden at løbe fra det melodiske.
Lille Vega, København ma. kl. 21

*Kula Shaker blev ved albumdebuten i 1996 udråbt til engelsk rocks næste store ting. Siden er tingene faldet på plads, og bandet fremstår som et af de mere troværdige bud på, at der vil være liv efter Oasis. Koncerten er opvarmning til Venue-festivalen og cd'en Peasant, Pigs And Astronauts.
Pumpehuset, København on. kl 21

JAZZ

*Phil Woods er efter en lang pause igen i Danmark med altsax, arrangementer og, formentlig, skipperkasket. Han er månedens jazzgæst og høres først med Radioens Big Band under Jim McNeely (der i begyndelsen af årtiet spillede klaver i Woods' kvintet gennem fem år).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30, Gjethuset, Frederiksværk fr. kl. 20, og Brandts Klædefabrik, Odense, lø. kl. 20

*Thomas Agergaard lader sin tenorsax høre i egen kvartet med Carsten Dahl (klaver), Lennart Ginman (bas) og Thomas Blachman (trommer). Sidstnævnte præsenterede for nylig kvartetten som eneste jazzudspil på sit ny mærke, ManRec.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 20.30

*Søren Lee har slået kludene sammen med en anden yngre guitarist, Niclas Knudsen, i kvartetten Polytones, som også rummer to nye navne på bas (Thorbjørn Appehl) og trommer (Mikkel Hess).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

SCENEN

*Mor og Barn Den norske dramatiker Jon Foss kunne senest opleves med Nogen vil komme på Café Teatret. Nu byder Rialto Teatret på et nyt møde med Fosses dramatiske univers og søgende mennesker - her med Sonja Oppenhagen og Lars Ranthe i de to roller.
Rialto Teatret, 14. jan.-6. feb.

*Peter Schaufuss Balletten Balletkompagniet fra Holstebro kommer nu på sit første københavnervisit - med Romeo og Julie og Tjajkovskij-trilogien Svanesøen, Tornerose og Nøddeknækkeren.
Peter Schaufuss Balletten i Østre Gasværk, 14.-24. jan.

*Rejsen til Venedig Holbæk Egnsteater byder på Danmarkspremiere på en 'vemodig og dog varm komedie' af den norske rebelforfatter Bjørk Vik. Bodil Sangill og Aksel Rasmussen spiller et katterigt ægtepar.
Holbæk Egns Teater, 14. jan.-6. feb.

*Eske Holm Den moderne dans' great old man viser nye værker med sin trup, bl.a. Hammershøjs Diagonal, Ofret (Stravinskij's Sacre) og Samuraiens Bløde Fald.
Eske Holm & trup på Borups Højskole, København, tlf. 33 12 34 45. 15.-28. jan. Herefter på MBT Danseteater, Århus, 2.-5. feb.

*My Way Frank Sinatra dukker måske op som en anden 'Stranger in the night' i Nyhavn, når Tina Christiansen og Flemming Krøll kæder de berømte Sinatra-hits sammen i en cabaret, instrueret af Arne Forchhammer.
Café Liva, 14. jan.-13. feb.

*Babylon Tre piger forsøger at slå tiden ihjel i en celle i udkanten af virkeligheden... Jens-Martin Eriksen har skrevet en samtidssatire om de udstødte i System-Danmark - og Jens August Wille har instrueret.
Café Teatret, 16. jan.-20.feb.

*Kunst Kan et hvidt lærred være kunst? Det er tilsyneladende intrigen i den franske dramatiker Yasmina Rezas komedie, der på Privat Teatret spilles af Frits Helmuth, Preben Kristensen og Stig Hoffmeyer.
Privat Teatret, 18. jan.-27. feb.

*Soloforestillinger er i fokus på Svalegangen, der sammen med Egnsteatret Gruppe 38 har udvalgt seks fremragende soloforestillinger: ...i følge Markus, Ondskaben, Mathildas Vals, Himmelsengen, Richard III og Mike Attack.
Svalegangen, 19.-30. jan.

ETCETERA

*Des Asmussen udstiller plakater. Han er en af de få tegnere og plakatkunstnere, som kan virkeliggøre en idé med få virkemidler, men med stor og poetisk gennemslagskraft. Han er netop blevet 85 år og er stadig i fuld vigør.
Dansk Plakatmuseum, Mørksgade 13, Århus. Ti.-sø. 10-17. Til 31. jan. Og igen: 6.-28. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her