Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
25. februar 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Homepiss er ikke en kommentar til den verserende debat om pis, lort og andre kropssekreter som materialer i billedkunsten. Det er en udstilling om territorier med to belgiske kunstnere, Luc Tuymans og Michel Francois, der arbejder sammen med Erik A. Frandsen om at benytte hele galleriet og skabe en total installation af maleri, foto, plakat, væg-maleri og interiør.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Åbner i mo. 16-19. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 20. mar.

*Portræt af Sven Dalsgaard er en udstilling, der belyser den nyligt afdøde kunstners store betydning for dansk nutidskunst. Der sættes fokus på mange af de værker, kunstneren selv betragtede som hovedværker. De sidste 12 år har Birthe og Walther Ibsen samlet værker af Sven Dalsgaard, der selv rådgav de to samlere m.h.t. indkøb. Udstillingen rummer mere end 500 værker. Den åbner i morgen i:
Sdr. Kajg. 18 A, Hobro. Fre.-sø. 13-17 samt efter aftale på 98 52 19 45 eller 98 54 85 26.

*Thinkin' one Thing and Doing Another er en udstilling af Klaus Thejll Jacobsen og Cari Bronson fra USA. Det er et fællesprojekt med papirarbejder, objekter, malerier og skulpturer
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 3. apr.

*Ivar Tønsberg viser på udstillingen Upfront malerier på maleriets egne præmisser: Et strøg på en farvet bund. Det er kontrastfarver og modsætninger som flad og pastos, mat og blank m.v.
Galleri Jespersen Ny Vesterg. 9, Odense. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Til 24. mar.

*Poul Winther fylder 60 år. Det markeres med en udstilling med hans forunderlige univers af slidte og brugte materialer, præget af naturen og ofte skyllet i land ved Skagen, hvor Winther bor. Han viser maleri, grafik og skulptur i:
Hjørring Kunstmuseum. Ti.-s. 10-16, Til 11. apr..

*Matisse Med de fornemme lån fra Eremitage Museet i Sankt Petersborg bliver Henri Matisse - fire store samlere ganske givet en af årets største kunstbegivenheder Udstillingen viser, hvorledes de to russiske og de to danske samlere i årene omkring Første Verdenskrig skabte nogle enestående samlinger, som på den tid overgik alle andre offentlige og private samlinger af Matisses kunst. Et enestående indblik i Matisses sublime værk med andre ord, selv om ophængningen er lidt løjerlig, og man kan sætte spørgsmålstegn ved det stærke fokus på samlerne.
Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 25. maj.

KLASSISK
*Mozart Aarhus Symfoniorkester spiller Mozarts Klaverkoncert nr. 20 og Bruckners 7. Symfoni. James Loughran dirigerer, Elisabeth Westerholz spiller klaver.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus.

*Wagner Radiosymfonikerne spiller musik af Richard Wagner og Anton Bruckner. Det er orkestrets nye chefdirigent Gerd Albrecht som dirigerer. Der er også solister med: Iréne Theorin, sopran. Værkerne er Wagners Tristan og Isolde (Forspil og Liebestod), og efter pausen spilles Bruckners 9. Symfoni.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Gluck Orfeus og Eurydike er en opera af Christoph Willibald Gluck, som har repremiere på Det Kgl. Teater. Tekst: Ranieri Calzabigi. Korindstudering: Andrew Wise. Scenografi: Wolfgang Gussmann. Iscenesættelse: Jean-Louis Canané efter Andreas Homoki. Musikalsk ledelse: Harry Bicket. Medvirkende: Orfeo: Anna Larsson. Euridice: Elsebeth Lund. Amor: Lise-Lotte Nielsen. Det Kongelige Operakor. Concerto Copenhagen.
Fr. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 1., 4. og 8. marts.

*Debussy Athelas Sinfonietta Copenhagen under ledelse af Tamás Vetö opfører musik af Debussy, Berg, Schönberg, Zemlinsky og Webern. Sopranen Anne Margrethe Dahl medvirker også.
Sø. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Schubert Det Danske Sangselskab afholder koncert med musik af Schubert og Grieg. De medvirkende er sopranen Tove Hyldgaard, sopranen Randi Madsen, barytonen John Lundgren og pianisten Friedrich Gürtler.
Sø. kl. 15 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, H.C. Andersens Boulevard 36.

*Pärt Kammerkoret Carmina opfører Pärts Berliner messe og Faures Requiem. Medvirkende: Sopranen Susanne Skov, barytonen Ole Jegindø, organisten Hans Ole Thers. Alle medvirkende dirigeres af Peter Hanke.
Sø. kl. 20 i Helligåndskirken.

JAZZ
*Radioens Big Band fortsætter Danmarksturnéen med det dansk-brasilianske par Torben Westergaard og Silvana Malta.
Vestjysk Gymnasium, Tarm, to. kl. 20, Værket, Randers, fr. kl. 20, Pakhuset, Nykøbing S., lø. kl. 20, og Trommen, Hørsholm, sø. kl. 15

*Søren S. Eriksen skulle have spillet med den spanske pianist Chano Dominguez, men dennes besøg er udskudt til efteråret p.g.a. en brækket arm, så den danske altsaxofonist høres alene med sin kvartet, der rummer to cubanske rytmefolk.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Simon Spang-Hanssen kalder sin kvintet med bl.a. fruen, fløjtenisten Mariane Bitran, Måneklar, men der spilles ikke Debussy.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21,30.

*Anders Hagberg saxofonisten og fløjtenisten leder sin egen svenske kvintet, der bl.a. dyrker folkemusikalske inspirationer og er blevet sammenlignet med Jan Garbarek.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Bob Berg den amerikanske tenorsaxofonist dumper ned i Vejle med sin kvartet, der rummer pianisten David Kikoski, bassisten Ed Howard og trommeslageren Victor Lewis.
Paraplyen, CaféBiografen, sø. kl. 20

*Hans Ulrik er med sin tenorsaxofon gæstesolist i Klüvers Big Band ved en koncert med Ellington-musik.
Svalegangen, Århus, ma. kl. 20

ROCK
*Edi Reader var engang attraktionen i Fairground Attraction. De seneste sæsoner har hun med ikke helt samme medgang været solist, men stemmen er stadig unik, intellektuel folk med pub-rock-aner.
Vega, København tor kl 21.

*Wanderlust, en af de næsten alt for mange danske cd-debutanter sidste år, er ude at lufte deres såkaldte sadcore-rock. Oversat fra branchesnak: Vemodig, akustisk funderet rock.
Kulisselageret, Horsens fre kl. 22.30

*Red Warszawa, punkens svar på Spinal Tap, er efterhånden ved at tage spøgen for alvorlig, men er stadig drilagtigt fascinerende i deres bevidste discount.
Rytmeposten, Odense fre
Fermaten, Herning lør kl. 22

*Mark Linn beviser, at der er et liv efter Melodi Grand Prix. Lige nu er han sidste nye suk inden for den designergenre, der bliver ved at kalde sig rhythm & blues, men når Thomas Blachmann-konceptet glemmes, er der substans i hans elegante stemme.
Musikcafeen, Århus fre kl. 21.30
Lille Vega, lør kl. 22

*Cliffters var engang omdrejningspunkt og magnetfelt for dansk musik. Nu fejrer de statelige herrer 40 år i showbiz med lav guitarføring og korrekte dansetrin. Kom og se, Johnny Reimar som andet end Uffe Ellemann.
Færgen Sjælland, København fre kl. 20

*Andrew Strong genopdagede 60'er-soulgenren i filmen The Commitments. Siden sprang han ud som Joe Cocker som ædru og ung. Herhjemme blev han verdensberømt ved at synge duet med Jette Torp.
Trommen, Hørsholm lør kl. 20

*Sanne Salomonsen synger jazz, som kun Sanne Salomonsen kan i iscenesættelsen fra hendes album In A New York Minute.
Baltoppen, Ballerup ons kl. 20

SCENEN
*The King Legenden om rockgeniet Elvis Presley bliver udsat for Peter Schaufuss' ballettolkning, der fokuserer på Elvis som arketypen, der havner i 'berømthedens fængsel'. Musikken er hits af The King himself - blandet med Wagner - og alle kompagniets 22 dansere er på scenen.
Peter Schaufuss Balletten, Musikteatret i Holstebro 25. feb. Musikhuset Aarhus 27. feb. Musikhuset Esbjerg 1. mar. Herefter videre på turné.

*Pippi Så kommer endelig Pippi Langstrømpe, omplantet i sine gamle støvler i Sebastians musicalverden. Den unge skuespiller Lisbeth Wulff spiller Astrid Lindgrens evigtunge heltinde, og de rødhårede løjer foregår i den farverige Cirkusbygning.
Cirkusbygningen, 26. feb.-28. mar. Herefter på Danmarksturné i efteråret.

*Azagadi - When Gods die Så er chancen kommet for at opleve nigeriansk totalteater ved et gæstespil med dramatiker-instruktøren Pedro Agbonifo-Obaseki og hans 23 skuespillere. I forestillingen blandes græske tragedie-skikkelser som Medea med afrikanske heltekrigere og frugtbarhedsgudinden Igbaghon.
Medborgerhuset i Ahlefeltsgade, Kbh., 26-27. feb. samt 5-6. mar.

*Liebhaverne Nikoline Werdelins succesdebut som dramatiker fortolkes nu også i Århus, hvor Hanne Felding har instrueret Hanne Stensgaard, Sanne Ertbirk, Charlotte Toft, Lennart Hansen, Uffe Kristensen og Claus Pettersson i rollerne som de frustrerede par og singler i 30'erne.
Svalegangen, 26. feb.-10. apr.

*Den blinde maler Werdelins vidunderlige vrang-verden fortsætter i København, hvor Husets Teater præsenterer hendes andet stykke - tilmed i hendes egen debutinstruktion. Forestillingen er efter sigende en 'sort komedie om kærlighed, kunst, kaos og fortvivlelse' - med Tommy Kenter i hovedrollen.
Husets Teater, 27. feb.-29. apr.

*Mythos Odin Teatret fra Holstebro indleder sin festival i København med sin nye forestilling Mythos - et ritual for det korte århundrede. Skikkelser fra de græske myter samles omkring liget af en revolutionær - fra den sovjetiske revolution i 1917, fra Brasiliens oprørsmarch i 1920'erne, fra Berlin-murens fald i 1989...
Odin Teatret i Kanonhallen, 1-8. mar.

ETCETERA
*Danmarksbillede er en udstilling om landskabets forvandling - mellem natur og teknik. Der er tekster, kort, luftfotos og vidvinkler så de tredive udvalgte landskabseksempler kan sammenlignes og diskuteres.
Meldahls Smedie, Holmen, Kunstakademiets Arkitektskole, alle dage 12-18, fra på lørdag til 5.april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her