Læsetid: 7 min.

Kultur i ugen

Kultur
18. februar 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN,og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Grønningen. På lørdag 13-18 åbner den ærværdige sammenslutning, der aldersmæssigt spænder fra Carl-Henning Pedersen til Hans Pauli Olesen og Grønningens nye medlem, Lone Høyer Hansen. I år gæsteudstiller briten Gavin Turk og Erik A Frandsen.
Charlottenborg. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 14. mar.

*Decembristerne åbner også på lørdag kl. 13-17 for enoghalvfjerdsindtyvende gang, og man har valgt at forny sig med tre medlemmer, Jørgen Carlo Larsen, Knud Odde og Teddy Sørensen og med fire gæsteudstillere, Tine Borg, Leonard Forslund, Stefan Nilsson og Rikke Ravn Sørensen. Desuden kan man se en mindeophængning med billedhuggeren Morten Nielsen.
Den Frie Udstillings Bygning, Oslo Plads. Dgl. 10-17. Til 7. mar.

*Anette Abrahamsson viser nye, figurative temperamalerier.
Galleri Dalsgaard & Sørensen, Studsg. 40, Århus C. Åbner på lø. 11-14. On.-fr. 13-17, lø. 11-14. Til 27. mar.

*Europop - A Dialogue with the US er en højst seværdig udstilling med amerikansk og europæisk popkunst fra 60'erne og 70'erne. Desuden vises 'Rum med Udsigt', en børneudstilling, der bringer børn på rejse til en by, der på en og samme tid er velkendt og præget af lysende glas og lyde. Her kan man også se en slags dialogudstilling. nemlig 'Fluxus 1962-94'.
Begge i Arken. Til henh. 2. maj. og 15. apr. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21

*Brandts Klædefabrik har åbnet portene til to seværdige udstillinger: 1) værker af den schweiziske kunstner Marie José Burki, der arbejder med video. Hun benytter sig af et dokumentarisk filmudtryk, der undersøger vores måder at omgås hinanden og andre levende væsner på. Til 5. apr.
2) I Museet for Fotokunst kan ses en fotoudstilling med Peter Goin. Han undersøger med kameraet alt fra de årtusindgamle Maya-ruiner til atombunkers fra det 20. århundrede. Eva Merz udstiller portrætter fra Grønland i foyeren. Begge til den 28. feb.

*Jørgen Carlo Larsen viser på udstillingen 'U.T.' en labyrintisk installation, bestående af hverdagens trivielle objekter set i en ny poetisk sammenhæng.
Art.dk, Kronprinsesseg.10, Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-16. Til 27. feb.

*Navin Rawanchaikul & Rirkrit Tiravanija, der også deltager i Louisianas 'Cities on the Move' viser en udstilling med thai-film som omdrejningspunkt. Installationen består af et videotek med thaifilm samt prøver fra det thailandske køkken.
Udstillingsstedet 1 %, Vendersg. 14, Kbh. To.-fr. 15-18, lø.-sø. 12-15. Til 28. feb.

*Realitetens øje er en udstilling med ti yngre kunstnere fra Nordeuropa: Martin Bigum og Michael Kvium herhjemmefra, Markku Laakso og Olli Summanen fra Finland, Therese Nortvedt fra Norge, Enst Billgren fra Sverige, Karin Kneffel og Milan
Kunc fra Tyskland samt Dadi Gudbjörnsson og Helgi Thorgils Fridjónsson fra Island. Det er maleri, foto og video.
Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsve 2, Horsens. Åbner på lø. Til 5. apr.

KLASSISK
*Strauss Radiosymfonikerne spiller musik af Richard Strauss. Michael Schønwandt dirigerer. Der er også solister med: Renée Fleming, sopran og Randi Stene, mezzosopran. Værkerne er Don Juan, Rosenkavaleren (1. akt slutning), Tod und Verklärung, og Vier letzte Lieder.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Holmen Sjællands Symfoniorkester opfører musik af unge komponister. Under ledelse af dirigenten Frans Rasmussen skal vi høre musik af Carsten Bo Eriksen, Edina Hadziselimovic, Peter Navarro-Alonso, Simon Christensen, Jexper Holmen, Jørgen Messerschmidt og Martin Lohse.
Lø. kl. 15 på Frederiksberg Rådhus.

*Gluck Orfeus og Eurydike er en opera af Christoph Willibald Gluck, som har repremiere på Det Kgl. Teater. Tekst: Ranieri Calzabigi. Korindstudering: Andrew Wise. Scenografi: Wolfgang Gussmann. Iscenesættelse: Jean-Louis Canané efter Andreas Homoki. Musikalsk ledelse: Harry Bicket. Medvirkende: Orfeo: Anna Larsson. Euridice: Elsebeth Lund. Amor: Lise-Lotte Nielsen. Det Kongelige Operakor. Concerto Copenhagen.
Ma. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 24., 26. februar, 1., 4., 8. mar.

*Mozart Cailin-Kvartetten spiller kvartetmusik i Hellerup. De fire strygere træder frem med et program bestående af Mozart (Adagio og fuga i c-mol), Borodins Strygekvartet nr. 2, og Bartóks Strygekvartet nr. 6.
Ma. kl. 20 i Gl. Hellerup Gymnasiums Festsal

*Generalens ordre Er en af titlerne i et program, som fremføres af Det kinesiske Nationalorkester. Andre titler er lige så poetiske: Grønt bjerg, blåt vand og Æsler på marken. Orkestret der spiller traditionel kinesisk musik, har gjort et stort arbejde for at sikre kvalitet, forskning og bevarelse af den traditionelle kinesiske musik.
Ti. kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus. Spiller 24. 2. kl. 20 i Odense koncerthus, 26. 2. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal og 27. 2 kl. 16 i Sorø klosterkirke

JAZZ
*Josefine Cronholm Den herboende svenske sangerinde dannede i '97 kvintetten Ibis, som fortrinsvis spiller hendes egen musik, og som bl.a. rummer trompetisten og flygelhornisten Flemming Agerskov. Cronholms nylige gæsteoptræden på plader med Django Bates og Pierre Dørge kan nok spænde forventningerne til hendes egen gruppe.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Henrik Frisk der ligesom Josefine Cronholm kommer från hinsidan, leder det i øvrigt danske, 17 m/k store The Orchestra med bl.a. saxofonisterne Lars Møller og Claus Waidtløw.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Torben Westergaard medbringer sin el-bas, sin syngende, brasiliansk-fødte kone, Silvana Malta, og den amerikanske dirigent-arrangør Steve Sacks på en Danmarksturné med Radioens Big Band.
Baltoppen i Ballerup lø. kl. 20
Arken, Ishøj sø. kl. 15
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30 og
Musikhuset Esbjerg on. kl. 20

*Michael Axen spiller bl.a. musik af sin far, pianisten Bent A., og har en af faderens gamle medspillere, trompetisten Allan Botschinsky, med i den kvartet som han selv leder bag trommerne.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Omar & The Howlers fungerer på 117. sæson som en evighedsmaskine med rooots-behandlet rock som eneste, men langtidsholdbasre produkt .
Train, Århus fre kl. 21
Pumpehuset, Kbh., lø kl. 21

*Duck Soup siger stadig ska-ska ikke, og efterlader ikke danselystne tvivl om svaret.
Musikcafeen, Århus fre kl. 21.30

*Pornopop og Bang Bang beviser, at islandsk rock eller det, der ligner, er andet og mere end mediemagneten Björk.
Lille Vega, Kbh. on kl. 21.30

SCENEN
*Yellow Tango I denne tango-film-tid kan Århus præsentere live tango, når Riga Operaen gæster byen med en tangoforestilling skabt af koreografen Alla Sigalova - som en hyldest til komponisten Astor Piazolla og den argentinske tango.
Latvijas Nacionala Opera på MBT Danseteater, Frederiks Alle, 18-19. feb. kl. 20

*CutUpI Peter Reichhardt præsenterer første del af sin opklippede forestilling i Allerød - skrevet af Nikolaj Cederholm og instrueret af den scensk-finske Joakim Groth.
Teater Mungo Park, Fritz Hansensvej, Allerød, 18.-19. feb. kl. 20, 20. feb. kl. 17

*Karlsson på Taget Astrid Lindgrens lille, tykke mand i 'sin bedste alder' propellerer ind i Jan-Michael Senderovitz' skikkelse for børn fra børnehaveklasse til 4. klasse i det nordjyske. Anne Mette Busch spiller Lillebror - i Susanne Sangills instruktion.
Aalborg Teater, Store Scene, 18. feb.-15. apr. Tlf. 98 12 27 44

*Mio, min Mio Astrid Lindgren fornøjer også barnesjælene i København, hvor Teatret Zeppelin opfører forestillingen om Bo Wilhelm Olsen, der ved hjælp af fantasien forvandler sig til prins Mio - her iscenesat af Hanna Liv Møller. Fra 7 år og opefter.
Teatret Zeppelin, Valdemarsgade 15, Kbh. V. 21. feb.-28. mar. Tlf. 33 22 04 78

*Natten synger sine sange
Den norske dramatiker Jon Fosse, hvis Mor og Barn netop har været spillet med stor succes på Rialto, præsenteres nu også i Aalborg med sine skarpe nærbilleder af kærligheden og dagligdagen. Mikael Helmuth har hovedrollen, og Inger Eilersen har instrueret.
Jomfru Ane Teatret, Aalborg, 21. feb.-20. mar.

*SPIRI og andre teknikaliteter koreograf Jens Bjerregaard præsenterer sine nyeste danseværker i en forestilling, hvor alt fra SPIRItus til SPIRItual væves sammen til Kim Helwegs nykomponerede musik. Bjerregaard er på scenen sammen med Eve Garnier.
Kompagniet Urban Elves i Det Franske Institut, Rosenvængets Allé 34, Kbh. Ø, 24.-28. feb. Tlf. 35 83 62 32

ETCETERA
*Torsdagsrækken er en serie af offentlige torsdags-forelæsninger om ny arkitektur, arrangeret af afdelingen for Teori og Historie på Kunstakademiets Arkitektskole. Den første på listen - allerede i eftermiddag - er Auke de Vries fra Holland. Siden dukker Peter Märkli, japaneren Toyo Ito og Hans Kollhoff fra Berlin op og beretter.
Hver gang kl. 17.15, frem til 18. marts i Festsalen på Charlottenborg og derefter på Holmen

DE MINDST RINGE
*Rundt på gulvet En lille historie, men samtidig en enorm historie, fortalt med et næsten magisk strejf af næstekærlighed. Naja Marie Aidts scenedramatikerdebut er blevet en dybt bevægende intimteaterforestilling, som Maria Walbom har instrueret med tilsvarende renhed. Nicolaj Kopernikus' skizofrene spil er uhyggeligt livagtigt, Maria Stenz er orakel med lokkende læber - og Camilla Bendix er verdens dejligste kvinde.
Teatret ved Sorte Hest til 13. mar.

*SNAcK Dramatikerdebutanten Kristiane Korf har skrevet en hvas satire over 90'ernes dyrkelse af lykken i børnefamilien. Og skuespillerne kaster sig ud i livsløgnene lige så uforbeholdent som i deres struttende og dinglende nøgendragter - veltimet og veloplagt.
Café Teatret til 6. mar.

*Natsværmer Forældrehaderteksten af debutanten Nicolas Bro er blevet iscenesat med Mammut Teatrets vanlige sans for det groteske, og den purunge Thure Lindhardt lyser gennem hele forestillingen med sine krænkede blå øjne. Rundt om ham kurrer Andrea Vagn Jensen og Morten Suurballe - mens Tina Gylling Mortensens kyniker hakker grønsager.
Mammut Teatret i Pakhus 11, Dampfærgevej 11, Kbh. Ø, til 13. mar.

*Aarhus Kunstmuseum Gary Hill er en af pionererne inden for videokunst. I sine fire store rum-installationer undersøger han de grundlæggende eksistentialer. Hans værker er antitetiske. Lys konfronteres med mørke, oppe med nede, ude med inde, egenkrop med andenkrop m.v. Kunst er mange ting - det er videokunst også.
Til 5. apr. ti.-sø. 10-17

*Louisiana, Humlebæk Henri Cartier-Bresson er en af århundredets betydeligste fotografer. Udstillingen 'Europæere' viser hans virke fra 30'rne og frem til i dag. Udstillingen er tilegnet hans venner, der blev deporteret - og døde - i koncentrationslejren Buchenwald. Desuden kan ses udstillingen 'Cities on the Move' med fokus på Asiens kunst og kultur.
Dgl. 10-16. Henh. til 6. jun. og den 2. maj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her