Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
11. februar 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN og ALLAN DE WAAL

UDSTILLING
*Realitetens øje er en udstilling med ti yngre kunstnere fra Nordeuropa: Martin Bigum og Michael Kvium herhjemmefra, Markku Laakso og Olli Summanen fra Finland, Therese Nortvedt fra Norge, Enst Billgren fra Sverige, Karin Kneffel og Milan Kunc fra Tyskland samt Dadi Gudbjörnsson og Helgi Thorgils Fridjónsson fra Island.
Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsve 2, Horsens. Åbner på lø. Til 5. apr.

*Europop - A Dialogue with the US er en højst seværdig udstilling med amerikansk og europæisk popkunst fra 60'erne og 70'erne. Desuden vises udstillingen 'Rum med Udsigt', en udstilling, der bringer børn på rejse til en by, der på en og samme tid er velkendt og præget af lysende glas og lyde. På lør. åbner tillige udstillingen 'Fluxus 1962-94'.
Begge i Arken. Til henh. 2. maj. og 15. apr. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21

*Brandts Klædefabrik åbner portene til to seværdige udstillinger: 1) Fra på lør. kan ses værker af den schweiziske kunstner Marie José Burki, der arbejder med video. Hun benytter sig af et dokumentarisk filmudtryk, der undersøger vores måder at omgås hinanden og andre levende væsner på. Det er en retrospektiv udstilling, der kan ses til 5. apr. 2) I Museet for Fotokunst kan ses en fotoudstilling med Peter Goin. Han undersøger med kameraet alt fra de årtusindgamle Maya-ruiner til atombunkers fra det 20. århundrede. Eva Merz udstiller portrætter fra Grønland i foyeren. Begge til den 28. feb.

*Torben Ebbesen viser på udstillingen 'Både - Og' skulpturer og maleri samt tegninger.
Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Til 24. feb.

*"Ved du, hvad det bedste er?" "Brammers leg med BR!" Mr. Who er et kunstprojekt af Michael Brammer. Det består af en reklamekampagne, en film en website og en udstilling skabt som et samarbejde mellem Mr. Who, Zentropa Centemporary Art Projetcs, Saatchi & Saatchi og 50 danske og internationale virksomheder.
Galleri Mr. Who (Christian Dam), Bredg. 23, Kbh. Til 27. feb. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16

*Kirstine Roepstorff udstiller under titlen 'Where are the Straight Lines', der indkredser menneskelige relationer.
Phoenix, Teglgårdstr. 7, kld. Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 12-16. Til 18. feb.

KLASSISK
*Verdi Odense Symfoniorkester har besøg af dirigenten Aldo Ceccato og andre udenlandske musikere. Sammen med Filharmonisk Kor, Det Fynske Kammerkor og sangere fra Statsfilharmoniens Kor, Brno opfører Odense Symfoniorkester Verdis Requiem. Solister: Francesca Scaini, sopran; Elisabeth Andreani, alt; Christer Bladin, tenor; Peter Mikulás, bas.
I aften kl. 20 i Carl Nielsen Salen, Odense koncerthus. Opføres også fr. kl. 20 samme sted

*Brahms Der er symfonikoncert med Det Kongelige Kapel i Tivolis koncertsal. På programmet står først Johannes Brahms Tragisk Ouverture. Herefter optræder Eva Østergaard som solist i Carl Nielsens Koncert for fløjte og orkester. Aftenen slutter med Tjajkovskijs Symfoni nr. 4. Dirigent er Paavo Berglund. Læs mere under 'koncerter' på teatrets hjemmeside: www.kgl-teater.dk
Fr. og lø. kl. 20 i Tivolis koncertsal

*Bizet Den Jyske Opera har premiere på Bizets opera Carmen. Der er mange med: Aarhus Symfoniorkester, Den Jyske Operas Kor, plus børnekor og dansere. Giordano Bellincampi dirigerer. Troels Kold har iscenesat, Else Marie Alvad står for scenografi og kostumer. Blandt solister høres Mette Østergaard (Carmen), Anders Lund (Don José) og Elsebeth Dreisig (Micaëla).
Fr. kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Gluck Orfeus og Eurydike er en opera af Christoph Willibald Gluck, som har repremiere på Det Kgl. Teater. Tekst: Ranieri Calzabigi. Korindstudering: Andrew Wise. Scenografi: Wolfgang Gussmann. Iscenesættelse: Jean-Louis Canané efter Andreas Homoki, Musikalsk ledelse: Harry Bicket. Medvirkende: Orfeo: Anna Larsson. Euridice: Elsebeth Lund. Amor: Lise-Lotte Nielsen. Det Kongelige Operakor. Concerto Copenhagen.
Fr. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 22., 24., 26. februar, 1., 4., 8. mar.

JAZZ
*Renée Rosnes Den canadiske pianist spiller endnu to koncerter i Danmark sammen med vores eget bas/tromme-hold, Mads Vinding og Alex Riel. En time af koncerten fredag sendes direkte på P2-musik fra kl. 22.30.
Jazzbar Bent J., Århus to. kl. 20.30 og Jazzhus Dexter, Odense fr. kl. 22.00

*Anders Persson Den svenske pianist besøger os med sin trio, som har eksisteret i ti år og rummer den japanske bassist Yasuhito Mori og den svenske trommeslager Magnus Gran.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Thor Madsen spiller guitar i sin egen gruppe, Mazza 5, der består af saxofonisterne Lars Møller og Claus Waidtløw plus Kaspar Vadsholt (bas) og Anders Hentze (trommer) og især spiller lederens egne kompositioner.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Chano Dominguez er en spansk pianist, som inkorporerer elementer af flamenco i sit jazzspil. I serien JazzVisits høres han først i trio med Thomas Ovesen og Jonas Johansen fra Radioens Big Band.
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

*Niclas Knudsen spiller guitar i gruppen Human Beat Boxer med Ben Besiakov, Nils Davidsen og den amerikanske trommeslager Adam Nussbaum.
Musikbiblioteket, Odense ti. kl. 20 og Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Bob Hund det svenske band, som ikke lyder som særlig mange andre, holder rocken i løs snor.
Musikcafeen, Århus i aften & fr. kl. 21.30
Studenterhuset, Aalborg lø. kl. 21
Rytmeposten, Odense sø. kl. 20

*Michael Falch arrangerer åbne stævnemøder med sit andet, akustiske, jeg.
Flemløse Kro i aften kl. 20
Slagelse Musikhus fr. kl. 21
Ramsø Musikhus, Ramsømagle lø. kl. 21

*Ginman/Jørgensen fortsætter fejringen af deres Grammyer for en musik, det langt fra er nok at kalde rock.
Rust, København i aften kl. 21
Copenhagen Jazzhouse sø. kl. 20.30

*Kashmir varmer op til deres kommende album The
Good Life, som skulle rumme noget, der kaldes oprigtig melankoli.
Fermaten, Herning fr. kl. 21

*Laura Illeborg lukker os inden for i privaten med atmosfærefyldte sange om intimsfæren og nærmeste omegn.
Skråen, Aalborg to. kl. 20
Sønderborghus fr. kl. 21
Fermaten, Herning lø. kl. 22
Vega, København on. kl. 21

*Underworld techno-veteraner og fornyere, beviser, at improvisation og programmering passer til hinanden som fødder i dansesko.
Den Grå Hal, Christiania ma. kl. 20

SCENEN
*Liden Kirsten Middelalderens kærlighedsfortælling om Liden Kirsten og Prins Buris genopstår i musik og dans, når Else Mathiassen sammen med musikeren Morten Pedersen indtager Rundetårn.
Rundetårn, 11. feb. kl. 20

*Rundt på gulvet Naja Marie Aidt debuterer nu som scenedramatiker. Hendes stykke om Charles, der får en ny hjemmehjælpervikar, instrueres af Maria Walbom og spilles af Nicolaj Kopernikus, Camilla Bendix og Maria Stenz.
Teatret ved Sorte Hest, 12. feb.-13. mar.

*Natsværmer Unge nye talenter dominerer den kommende Mammut-satsning - skrevet af Nicolas Bro, instrueret af Christoffer Berdal og med scenografi af Mia Stensgaard. Historien præsenteres som "et surrealistisk og sorthumoristisk drama" om den Oskar, der har evig 15 års fødselsdag og strander på en øde ø.
Mammut Teatret i Pakhus 11, Dampfærgevej 2, Kbh. Ø. 12. feb-13. mar.

*Elektra Det Græske Nationalteater kommer til Stærekassen med Sofokles' tragedie, iscenesat af Dimitris Mavrikios i en moderne version på under to timer! Forestillingen opføres på græsk, men tekstes til engelsk.
Det Kgl. Teater, 13. feb. kl. 20 og 14. feb. kl. 15.

*Kunst Også Odense Teater prøver nu kræfter med Yasmina Rezas successtykke Kunst om tre mænd, der får venskabet sat på prøve, da den ene køber et maleri, der er helt hvidt... I Odense spilles de tre af Kurt Dreyer, Troels II Munk og Lars Lønnerup - instrueret af Poul Holm Joensen.
Odense Teater, Sukkerkogeriet, 12. feb.-26. mar.

*En Pølse, Mand og Dame Odense byder på en "absurd forestilling for de mindste teatergængere om de største problemer i livet". Ole Olsen og Pia Plesner spiller en forhenværende pølsemand, der gerne vil være maler - og en dame, der elsker opera.
Børneteatret Skægspire, Teaterhuset, Filosofgangen, tlf. 66 11 31 06. 14. feb.-11. mar. For de 3-6-årige

*Den lille Djævel Herning indbyder til en 'magisk musical' af dramatikeren Claus Senderovitz og komponisten Jan Overgaard. Historien udspiller sig i kernefamilie-trummerummen, hvor en lille djævel en dag tager bolig i familiens guldfisk...
Team Teatret, Scene 1, Bethaniagade 6, 15. feb.-19. mar. Fra 12 år og opefter

*Kongen af Den Gyldne Flod Efter to sæsoners turné har Jytte Abildstrøms Teater nu københavnerpremiere på den musikalske eventyrforestillling om to storebrødre og lillebror, der klarer alt med sin naivitet og godhed. Geir
Sveaass har instrueret.
Jytte Abildstrøms Teater på Riddersalen, 17-28. feb. Fra 6 år og opefter

ETCETERA
*Jørn Utzon er gæst på Hernings Kunstmuseum med den udstilling om hans arbejder, arkitekten Jens Vagnby producerede for et par år siden. I Herning er plancherne suppleret med modeller fra Sidney, og med projekter til udvidelse af værtsmuseet. Og så står der som sædvanlig også et prøvehus af Utzon selv.
Herning Kunstmuseum, ti.-sø. 12-17

*Et pragtkalejdoskop fra 1824 er hovedattraktionen på Teknisk Museum ved Helsingør. Det fine instrument blev fremstillet som gave til Ashantikongen Tutu Kwamina, transportskibet forliste, men kaleidoskopet blev reddet. Det er nu forbillede for børnenes egne forsøg med fremstilling af kalejdoskoper.
Teknisk Museum, Nordre Strandvej, hver dag 10-17, til 21. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her