Læsetid: 8 min.

Kultur i ugen

Kultur
4. marts 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,TORBEN BILLE,og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

UDSTILLING
*Ghosts Among Others er en udstilling af Kirsten Ortwed. Her kan ses nye skulpturer til vægge og gulv i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 & 14-18, lø. 11-15. Til 10. apr. Åbner i mor. 17-19.

*Gernes Værker af Poul Gernes kan fra i mor. 17-19 ses i:
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 17. apr.

*Homepiss er ikke en kommentar til den verserende debat om pis, lort og andre kropssekreter som materialer i billedkunsten. Det er en udstilling om territorier med to belgiske kunstnere, Luc Tuymans og Michel Francois, der arbejder sammen med Erik A. Frandsen om at benytte hele galleriet og skabe en total installation af maleri, foto, plakat, væg-maleri og interiør. I underetagen kan man fra i morgen 16-19 se udstillingen København-Hamburg tur/retur med værker, begået af Ursula Reuter Christiansens elever fra Kunstakademiet og af elever fra Akademiet i Hamborg.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Begge til 20. mar.

*John Kroghs udstilling White Chamber består af tre store 'kabiner', som publikum kan ligge indeni. Benny Dröschers udstilling Som om... består af bløde, rolige og indladende objekter, som umiddelbart virker fortrolige, men som i virkeligheden er tvetydige. Er det møbler, design, kunsthåndværk?
Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Åbner på fr. 17-20. Ti.-sø. 12-17. Til 28. mar.

*Å-LYS er en lysinstallation af Marianne Jørgensen i samarbejde med lysteknikeren Pia Zinner. Det er atten plastiktransparenter, der er udspændt i Århus Å på strækningen fra Skt. Clemens Bro mod havnen. De kan ses fra i morgen kl. 18-20 og videre frem til den 15. april efter mørkets frembrud. Der er møde med kunstneren den 9. mar. 19-21 i Glazzhuset, Åboulevarden.

*Richard Mortensen Maleri, tusch er en udstilling med værker fra perioden 1966-92.
Galleri Gl. Lejre. Åbner på lør. 14-17. To. 15-18, lø.-sø. 13-17. Orehøjvej 1A, Gl. Lejre.

*Viggo Rivads fotografiske værker er med god grund kendt og værdsat. Nu har han skænket en række billeder fra Sundby-området, især fra 1950'erne og 60'erne til Sundby Lokalarkiv. De kan fra på fredag 15-17 ses på Sundby Bibliotek i Amager Centret. Udstillingen varer til 31. marts.

*Lise Malinovsky har malet ti parafraser over ældre malerier, som huses af Nivaagaards Samling. De to malerier af Bellini og Rembrandt, der blev stjålet den 29. januar, er ikke iblandt hendes motiver.
Nivaagaardsamlingen. Gl. Strandv. 2, Nivå. Åbner på lør.

*Portræt af Sven Dalsgaard er en udstilling, der belyser den nyligt afdøde kunstners store betydning for dansk nutidskunst. Der sættes fokus på mange af de værker, kunstneren selv betragtede som hovedværker. De sidste 12 år har Birthe og Walther Ibsen samlet værker af Sven Dalsgaard, der selv rådgav de to samlere m.h.t. indkøb. Udstillingen rummer mere end 500 værker.
Sdr. Kajg. 18 A, Hobro. Fre.-sø. 13-17 samt efter aftale på 98 52 19 45 eller 98 54 85 26.

*Thinkin' one Thing and Doing Another er en udstilling af Klaus Thejll Jacobsen og Cari Bronson fra USA. Det er et fællesprojekt med papirarbejder, objekter, malerier og skulpturer
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 3. apr.

*Ivar Tønsberg viser på udstillingen Upfront malerier på maleriets egne præmisser: Et strøg på en farvet bund. Det er kontrastfarver og modsætninger som flad og pastos, mat og blank m.v.
Galleri Jespersen Ny Vesterg. 9, Odense. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Til 24. mar.

KLASSISK
*Nørgård Radiosymfoniorkestret spiller under ledelse af dirigenten Thomas Dausgaard. Solist er orkestrets koncertmester Christina Åstrand, der spiller Per Nørgårds violinkoncert Helle Nacht. Ved samme koncert spilles også musik af Debussy og Bartók. Koncerten transmitteres direkte i P2musik.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Christensen Sjællands Symfoniorkester uropfører tre værker. Tamás Vetö dirigerer, Amalie Malling spiller klaver og Susanne Elmark samt vokalgruppen Ars Nova synger. Man opfører Mogens Christensens Crystalline Light, Per Nørgårds Rapsodi i D for klaver og orkester, samt Finn Høffdings Sinfonia nr. 2 for sopran, kor og orkester.
I aften kl. 19.30 i Maglehøjskolens Hal, Ølstykke, og fr. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal.

*Holten Maria Paradis er titlen på en ny opera af Bo Holten. Værket handler om den smukke men blinde komponist Maria Paradis (1759-1824) og om Mozart, der underviste hende i klaverspil og komposition. Den fynske Operas orkester dirigeres af Holten, og i øvrigt medvirker Henriette Bonde-Hansen, Kurt Ravn, Aage Haugland, Pia Schnack, Jan Lund og Niels Thåstrup.
Lø. kl. 16 i Teaterhuset, Vintappersalen, Filosofgangen 19 i Odense. Billetsalg tlf. 66 11 77 05. Forestillingen spilles også 7.3, 9.3., 13.3., 14.3., 16.3., og 17.3. Forestillingen begynder kl. 20 på hverdage og kl. 16 i weekenden.

*Fuzzy Ny musik-foreningen Musica Nova samarbejder med Danmarks Radio i forårssæsonen. Ved næste koncert i DR's Studie 2 opføres musik af de danske komponister Lars Hegaard, Ivar Frounberg, Ejnar Kanding og Fuzzy. Musikken opføres af ensemblet Contemporánea.
Sø. kl. 14 i DR, Studie 2, Rosenørns alle 22.

*Helweg Den danske slagtøjsduo Safri Duo har uropført en række danske værker. Nu er det Kim Helwegs Barroco Brasileiro, som står for tur. Sammen med Aalborg Symfoniorkester og dirigenten Micahel Christie uropføres Helwegs musik, og man spiller Rimskij Korsakovs Capriccio Espagnol, og Musorgskys Udstillingsbilleder.
On. kl. 19.30 i Aalborghallen.

JAZZ
*Michael Heise kalder sin elektrificerede trio Solar Plexus. Den rummer foruden ham selv ved klaviaturerne bassisten Kasper Vadsholt og trommeslageren Francis Nørgaard. I april kommer Heises akustiske trio.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*David Gordon Den engelske pianist kommer hertil med sin trio, som omfatter hans landsmand, trommeslageren Paul Cavaciuti, og den danske bassist Ole Rasmussen.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Russell Malone den amerikanske guitarist har tidligere været i København med pianisten/sangeren Diane Krall, men præsenteres nu som 'Rising Star' i egen kvartet med Anthony Wonsey (klaver), Richie Goods (bas) og Byron Landham (trommer).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Palle Mikkelborg høres ikke så ofte herhjemme, men i denne uge er han i Jylland med trompet m.v. og duo, som formentlig omfatter fruen, harpenisten Helen Davies.
Studenterhuset, Aalborg, on. kl. 20.30

*Niclas Knudsen spiller guitar i den efterhånden veletablerede gruppe med det spøjse navn When Granny Sleeps, som også omfatter Kasper Tranberg (trompet), Nils Davidsen (bas) og Anders Mogensen (trommer).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Rigtige Mænd vil søge at få kvinden ned på alle fire med deres stilsikre TV-2-plagiater.
Kridthuset, Vejle fre kl. 23.30

*Venter På Far, anført af Anne Dorte Michelsen, siger af en eller anden grund undskyld på deres nye turne, som byder på endnu flere sange, hvor kvinder får sagen for, og mænd ikke skal stole på alt det, der synges i dette lidt ferske, men alligevel ganske charmerende revy-regi.
Teatersalen, Silkeborg tor kl. 20. Kolding Teater fre kl. 20. Musikteatret, Vejle lør kl. 20

*Ann-Louise er næsten-debutant med en popmusik, der lugter behageligt, men ikke påtrængende af rock. Og så er hun, som noget næsten sensationelt i den branche, ikke mulat. Hendes andet album Stick Around er ude nu.
Tante Olga, Randers kl. 22

*Rubber Band, alle tiders bedste Beatles-efterlignere, spiller op til dans og tre-retters menu. Medbring selv juveler til at rasle med. Mon de spiller Act Naturally?
Sørup Herregaard, Ringsted lør kl. 17.30

*Toto er genopstået, og der må valfartes, og det vil der blive efter denne perfektible radiosmidige rock fra dengang, vi alle troede, techno var et legetøjsprodukt, og rap var noget ænderne sagde.
Valbyhallen, København lør kl. 20

SCENEN
*Donna Juanna Den feterede filmstjerne Iben Hjejle fra Mifunes sidste sang får nu sin egen teaterforestilling på Østre Gasværk, hvor hun slænger sig i Lars Kaalunds nutidstolkning af den gamle forførerhistorie om Don Juan. Eller som teatret spørger midt i moraldebatten: Er kvinders lyst stadig tabu i 1999?
Østre Gasværk Teater, 4. mar.-7. maj

*Næsten En nabo kan ligge død i flere dage, uden at nogen reagerer. Men hvor tæt skal vi være på naboen - og hvad gør vi, når naboen oversvømmer os med sine problemer? Mê Michelsen har skrevet en 'smertelig kærlighedshistorie' fra dagens Danmark til naboskuespillerne Mette Bentzen og Palle H. Petersen.
Egnsteatret Masken, Nykøbing Falster, 4-26. mar.

*Det sidste ord er ikke sagt... Bertolt Brecht bliver nu også fejret på Århus' Cabaretscene, når Elsebeth Steentoft, Dorthe Hansen Carlsen og Hother Bøndorff tolker Brecht-digte oversat af danske digtere. Og naturligvis er sangene med, fra Surabya-Johnny til Sørøver-Jenny. Pianisten Niels Søren Hansen står for musikken af Eisler, Weill - og Sebastian.
Århus Teater, Cabaretscenen, 5. mar.-10. apr.

*Trold kan tæmmes Shakespeare bliver udsat for endnu en nytolkning på Gladsaxe denne sæson. Nu er det Kasper Holten, der prøver kræfter med Price'rnes musicalomskrivning af komedien om den genstridige kvinde - eller er hun bare selvstændig? - der skal lære at elske sin mand... Marianne Mortensen og Søren Pilmark lægger arm.
Gladsaxe Teater, 6. mar.-12. juni

DE MINDST RINGE
*Aarhus Kunstmuseum Gary Hill (f. 1951) er en af pionererne i amerikansk videokunst. I sine fire store rum-installationer undersøger han de grundlægggende eksistentialer. 15 videoer fra 70'erne og frem viser tillige spændvidden i hans hans værk. Udstillingen må simpelt hen omstøde folks skepsis over for videokunst.
Til den 5. apr. ti.-sø. 10-17.

*Louisiana Museet har netop åbnet en stor udstilling med Henri Cartier-Bresson, en af århundredets betydeligste fotografer. Udstillingen Europæere opsummerer hans virke fra 1930'erne og frem til i dag. Desuden kan ses udstillingen Cities on the Move med fokus på Asiens kunst, arkitektur og kultur.
Dagl. 10-16. Henh. til 6. jun. og den 2. maj.

*Den blinde maler Nikoline Werdelin er debuteret som sin egen instruktør med imponerende resultat. Tommy Kenter kender tilsyneladende hver afkrog i det egocentriske temperament hos det charmerende røvhul af en succesfuld kunstmaler, og hans ydmygede kvindeofre er inspirerende forskellige.
Husets Teater på Halmtorvet, til 29. apr.

*Natten synger sine sange Teaterchef Inger Eilertsen præsenterer Jon Fosses nyeste stykke i en beundringsværdig stram og præcis instruktion. Lina Franke Hedegaard og Mikael Helmuth spiller gysende godt som parret, der ikke længere har noget at sige hinanden, placeret omkring den dér skide
sofa med vasketøj og remote controls og askebægre - en perfekt scenografi af Maja Ravn.
Jomfru Ane Teatret, Aalborg

*Rundt på gulvet En lille historie, men samtidig en enorm historie, fortalt med et næsten magisk strejf af næstekærlighed. Naja Marie Aidts scenedramatikerdebut er blevet en bevægende intimteaterforestilling, som Maria Walbom har instrueret med tilsvarende renhed. Nicolaj Kopernikus' skizofrene spil er uhyggeligt livagtigt, Maria Stenz er orakel med lokkende læber - og Camilla Bendix er verdens dejligste kvinde.
Teatret ved Sorte Hest til 13. mar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her