Læsetid: 6 min.

Kultur i ugen

Kultur
29. april 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN,CHARLOTTE CHRISTENSEN,KAREN MOHR

udstilling
*Matisse
Med de fornemme lån fra Eremitage Museet i Sankt Petersborg er Henri Matisse - fire store samlere på Statens Museum for Kunst en af årets største kunstbegivenheder. Jacques Bellange var hofmaler ved Charles III og Henri II's hof i Nancy Han portrætterede på manieristisk vis hoffets medlemmer, men ingen af disse malerier er overlevet. Det er til gengæld hans raderinger og tegninger, der vises i Kobberstiksamlingen.
Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til henh. 25. maj og 6. juni

*Exit 99 er en udstilling, der viser, hvad der rører sig på den helt unge kunstscene. Det er tredje år, Kunstforeningen samarbejder med Det Kgl. Danske Kunstakademi om at vise afgangselevernes frembringelser.
Åbner i morgen. Kunstforneingen, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Til 6. juni

*Marco Evaristtis nye udstilling God Save Denmark er en kontroversiel afsøgning af den nationale identitetsfølelse.
Galleri Specta, Peder Skrams Gade 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17:30, lø. 11-14. Til 29. maj

*Ude og Inde er en udstilling med skulpturer og malerier af henholdsvis Kit Kjærbye og Tine Hecht-Pedersen. Den åbner næste onsdag i:
Helligåndshuset-Strøget-København. Åbent alle dage 12-18. Til 21. maj

*Nordiske Massiver er en udstilling bestående af "natur, glas, træ, metal og skikkelser i Norden". Her deltager Jens-Peter Kellermann fra Danmark, Tróndur Patursson fra Færøerne og Magnús Tómasson fra Island.
Frederiks Bastion, Refshalevej 28, Kbh. Åbner i dag 16-19. Ti.-sø. 12-17, on. 12-20

*Poul Winther fyldte 60 år for nylig. Det markeres med en udstilling med maleri, grafik og skulptur fra de seneste 40 år af denne de stille tings fortolker.
Kastrupgårdsamlingen, Kastrupvej 399. Ti.-sø. 14-17, on. till. 19-21. Til 6. jun.

*Alle tiders børn - Børn i kunst og billeder gennem 150 år er en udstilling, der gør status over børn i kunst og billeder fra guldalderen til i dag. Ud over kunsthistoriske værker ser man også fotografier og videooptagelser af børn fra fem århusianske skoler.
Århus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 1. aug.

*Weegees verden er en udstilling om livet, døden og det menneskelige drama, sådan som den den amerikanske fotograf Weegee (Arthur Fellig 1899-1968) så det.
Nikolaj, Nikolaj Plads, Kbh. Ti.-sø. 12-17. Til 30. maj.

*Kaj Nyborg udstiller et stedsspecifikt værk med titlen ISOLAT. Her pejler han grænselandet mellem det offentlige og det private og mellem det ydre og indre.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9. Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 22. maj

klassisk
*Barfred Sjællands Symfoniorkester er igen på banen med et spændende pædagogisk projekt. I aften opfører orkestret musik af gymnasieelever. Komponisterne Mogens Christensen og Jesper Koch har stået bi. Værker af Marie-Louise T. Haige, Nicolas Pilvang, Berit Barfred, Charlotte Beerens, Rune Solvang, Mads Jørgensen og Christian Lisdorf. Frans Rasmussen dirigerer. Koncerten er en del af projektet 'Kulturens børn'. Efter koncerten er der en uformel høring om projektet i Cafeen (ved koncertstedet).
I aften kl. 19.30 i Amager Kulturpunkt, Øresundsvej 6.

*Nielsen
I aften kan De opleve Det Danske Suzuki Instituts forårskoncert i Tivoli. Orkesterledelse: Béla Detreköy. Solist Martin Qvist Hansen. Klaverledsagelse: Anne-Birthe Andersen. Værker af Mozart, Suzuki, Seitz, Bach, Händel, Ravel og Carl Nielsen.
I aften kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal.

*Holmboe
I Aalborg har De i aften chancen for at høre musik af Vagn Holmboe (suite af balletten Den galsindede tyrk) og Dmitri Sjostakovitch (symfoni nr. 7). Owain Arwel Hughes dirigerer Aalborg Symfoniorkester.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Beethoven
Udover Beethovens symfoni nr. 4, Bernsteins Slava! og Coplands Rodeo: Four Dance Episodes, kan De opleve en uropførelse af komponisten og trompetisten Jens Winther - værket hedder Ørnens jomfrurejse. Det er komponistens 2. trompetkoncert, og musikken er skrevet til Aarhus Symfoniorkester. Giordano Bellincampi dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus.

*Britten
Den engelske komponist Benjamin Brittens forårsværk Spring Symphony er på programmet ved aftenens Torsdagskoncert. Man spiller også Debussys Images for orkester. Radiosymfoniorkestret, Københavns Drengekor og diverse solister bliver
dirigeret af Donald Runnicles.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Nørgård
Frederiksborg Kammerkor under dirigenten Lars Ridder synger værker af de Vert, Per Nørgård, Mendelssohn-Bartholdy, J.S.Bach, Barnekow og Grieg. Organisten Søren Gleerup medvirker også.
Sø. kl 17 i Slotskirken på Frederiksborg Slot.

*Lumbye
Tivolis Promenadeorkester spiller fødselsdagskoncert for H.C. Lumbye. Peter Ettrup Larsen dirigerer. Sangsolist: Kerstin Petterson. Værker af Lumbye.
Sø. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal.

JAZZ
*John Høybye præsenterer sammen med Tritonus-koret og big bandet Orbit med Jesper Thilo og sopranen Eleonora Johansson som solister Høybyes arrangement af Duke Ellingtons Sacred Concert, som tidligere på måneden blev fremført i New York og i Washington, D.C.
Christians Kirke på Christianshavn to. kl. 20

*Niels Jørgen Steen og hans 11 mand store A-Team fejrer også Duke Ellingtons 100 års fødselsdag på selve dagen.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Silvana Malta den brasiliansk-danske sangerinde høres med egen sekstet, som bl.a. rummer Steen Ramussen (klaver), Torben Westergaard (el-bas) og Jonas Johansen (trommer).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Tomas Franck indspiller for første gang i fem år en cd i eget navn. Det foregår over to aftener med ledsagelse af Carsten Dahl (klaver), Lennart Ginman (bas) og Jonas Johansen (trommer).
Copenhagen JazzHouse ti. og on. kl. 20.30

ROCK
*Canned Heat var det store navn på den amerikanske blues-scene i 60'erne. Der er ikke meget af det seje blues-band tilbage: Blind Owl og The Bear har for længst junket sig ihjel, kun The Mole er der til at holde sammen på de gamle numre.
Rytmeposten, Odense, to. kl. 22. Tobakken, Esbjerg, fre. kl. 21. Det Bruunske Pakhus, sø. kl. 20. Rock Ama'r, København, ons. kl. 21

*Elvis Costello spillede sammen med Burt Bacharach på sin sidste plade. Men ved denne lejlighed er den store engelske sangskriver sammen med Steve Nieve fra Costellos faste backinggruppe The Attractions.
Falkoner Centret, København, fre. kl. 20

*Kula Shaker er med helt fremme på bølgen af dansabel 90'er-hippie musik og aktuel med pladen Peasants, Pigs & Astronauts.
Vega, København, lør. kl. 20

*Red Warszawa, uhøjtideligt og pjanket heavy metal, har kaldt deres igangværende turné 'Red en bæver '89', hvad der så end menes med det.
Café Hatten Randers, lør. aften

*Jason & The Scorchers spiller cowpunk, en blanding af country, rock og punk, ført an af Jason Ringenberg med høj stetson og blanke cowboystøvler.
Pumpehuset, København, søn. kl. 21

*Echo & The Bunnymen, mørkemændene fra firserne gik for snart 10 år siden hver til sit. Forsangeren Ian McCullochs solokarriere startede ellers godt, men gik siden i stå, så nu har han igen brug for de andre kanindrenge.
Amager Kulturpunkt, København, tir. kl. 21

teater
*Den der ler sidst
Yaroslav Volkov Teatret på gæstespil med Aleksander Ostrovskijs russiske klassiker, der opførtes på Det kongelige Teater som Slynglens dagbog med Jesper Christensen i hovedrollen.
Folketeatret, to. kl. 20

*Millenium Solo - En stor hvid hund
soloer for danseren Anders Christiansen om Manden i Vesten, længselsfuld og impotent.
Kanonhallen, fre. kl. 20. Til 13. maj

*Fortællinger for fred
12 af Danmarks bedste historiefortællere i marathon for at indsamle penge til nødhjælp i Kosova. Rune T. Kidde, Vigga Bro og Fortællekompagniet er blandt de medvirkende.
Caféteatret, KafCaféen, Skindergade 3. To shows, 2 x 6 fortællere. Sø. kl. 16 og 20. Billetter tlf. 33125814 (ma-fre 15-18, lø 13-15)

*Når intet kommer til alt
Det århusianske Teater Refleksion gæster hovedstaden med en kærlighedshistorie med forhindringer.
Teatret Zeppelin, Valdemarsgade 15, Kbh.V. Billetter tlf. 33220478. Ma. kl. 16.00. Til 12 maj

*Feber - en teatermonolog
Moderne politisk teater af Wallace Shawn om den lille mand i knibe.
Odense Internationale Musikteater, Brandts Passage 15-1. #Tlf. 66190010

*Historien om en moder
Instruktøren Line Krogh har i samarbejde med komponisten Birgitte Alsted og scenografen Ves Harper gendigtet H.C. Andersens fortælling om tab, sorg og håb. Sorella Englund gestalter titelfiguren og mimeren Jacqus Matthiesen Døden.
Teater Styhr & Kjær, Huset i Magstræde. Ti. kl. 20. Til 22. maj

*Junge Hunde
- Festival for ung europæisk scenekunst. Tredje festival med teater, dans og performance med tyvstart af gadeteaterforestillingen WHYDOYOUSHOP fra Hamburg. Nærmere oplysninger på www.whydoyoushop.com.
Tirsdag, Kanonhallen, billetter tlf. 35432021 ma-fre 14-18. Til 1. juni

*Drømmens Torv
Fortællinger til fordel for børn i Kosovo. Tre fortællere, tre skuespillere og en musiker med bl.a. den prisbelønnede Vildt afsted over himmel og jord om Kaj Munk.
Ti. kl. 20. Billetter på tlf. 86138866

etcetera
*Eliades Ochoa & Cuarteto Patria feat. Charlie Musselwhite er på vej til København. Gamle garvede mestre udi cubansk son, bolero og criolla, bl.a. kendt fra cd'en Buena Vista Social Club i lykkelig harmoni med én af den amerikanske blues-musiks grand old men. Musik fra rødderne.
Pumpehuset, Kbh. ti. kl. 21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her