Kultur
15. april 1999

UDSTILLING
*Charlottenborgs Forårsudstillings Censurkomité modtog i år 5.082 værker, som de skulle tage stilling til. Heraf udvalgte man 279, som fordeler sig på kategorierne maleri, skulptur/installation, grafik, kunsthåndværk, foto-og mediekunst samt arkitektur. Det er kunstens nye vækstlag, vi her rituelt bivåner.
Charlottenborg. Kgs. Nytorv 1, Kbh. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 9. maj. Åbner på lø. 13-17

*Martin Erik Andersen viser nye installationer og skulpturer med titlen 'Apokalypsi kata pafsis' (ikke mere død - patmos i farver).
Åbner i mor. 17-19. Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 og 14-18. Lø. 11-15. Til 15. maj

*Kirsten Justesen åbner udstillingen 'Re Kollektion'
med fotografiske arbejder fra midten af 60'erne til i dag. Det er hendes egen krop, som danner den røde tråd i udstillingen, der bl.a. omfatter 9.000 fotos, fotostater med ny digital hud i 1:1/one-woman-size samt skulpturer med involverede fotos.
Åbner på lø. Nordjyllands Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 13. jun.

*Jens Søndergaard landskaber fra Thy og Bovbjerg' er en udstilling med værker af den store modernist fra perioden 1924 til 1956.
Skive Kunstmuseum. Ti.-sø. 14-17. Til 25. apr.

*Miriam Bäckström er en ung svensk fotokunstner, som arbejder i en dokumentarisk tradition, men hendes motiver er altid menneskeforladte. I hendes serie 'Dødsboer' fotograferer hun rum, som hun fandt dem, efter at deres beboere var afgået ved døden. I serien 'Scenografier' viser hun teater- og filmkulisser med fiktive tableauer. Det er skævt og poetisk, og man påbegynder uvægerligt selv en mental indflytning i rummene.
Åbner på lør. Horsens Kunstmuseum. Ti.-fr. 11-16. Lø.-sø 11-17. Til 17. apr.

*Francis Picabia efter den megen debat om kunstneren i forbindelse med Statens Museums seneste indkøbsdispositioner er det et forfriskende initiativ af Galleri Bo Bjerggaard, der hermed åbner, at man viser Picabias malerier fra perioden 1922-48. Det vil sige værker med overlejrende strukturer, kitsch-agtige kvindeportrætter og abstraktioner.
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestræde 48 2. Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 22. maj. Åbner på fr.

*Ewa Werber udstiller abstrakt/geometriske malerier. "I et land med hang til ekspressionistisk hokus-pokus, og i en tid med højpandet intellektuelt ditto er hendes malerier kunstpolitisk ukorrekte," som skrevet står i pressemeddelelsen.
Rampen, Nørre Voldg. 68, Kb. Ti.-fr. 14-17, lø. 11-15. Til 1. maj. Åbner i dag

*Mix-Blended Spaces er en udstilling med 17 kunstnere fra den danske og europæiske samtidskunstscene. Udstillingen er kurateret af kunsthistoriestuderende fra Københavns Universitet under lektor Morten Søndergaards ledelse. Her deltager bl.a. Preben Fjederholt, Tonny Hørning, Morten Viskum (Norge), Thomas Bang, Kirten Dufour m.m.fl. Udstillingen udforsker kunstens rum og spreder sig i museet såvel som i byrummet.
Museet for Samtidskunst. Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 23. maj

*Tom Krøjer og Franz Beckerlee udstiller malerier og skulpturer i:
Galerie Egelund, Landemærket 12. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 1. maj

*Lise Nellemann viser nye værker. Hun har været bosat i Berlin siden '92 og viser videoprojektioner, der undersøger 'byens strukturer og meta-strukturer'. På den anden etage udstiller den tyske kunstner Bernd Jasper sammen med danskeren Steen Carlsen. De etablerer en boldmur for elektroniske lyd- og billedsignaler ved hjælp af monitorer, videoprojektører, en interaktiv cd-rom og kamera.
Overgaden. Overg. neden Vandet 17, Kbh. Åbner i mor. 17-20. Ti.-sø. 12-17. Til 2. maj

*Lars Mathiesens demo-installation 'Safe Condition - Live Play Act' fra '95. Et sofistikeret, interaktivt værk, bestående af et enkelt rum, en stol og to videoprojektioner, der inddrager museumsgæsten i et drama med to personer, der på uhyggeligste vis diskuterer nogle overgreb på en ikke-tilstedeværende tredje person. Det er Harold Pinters tekst The New Order fra '91, som forsøger at definere offer- og bøddel-rollerne. Der gives ikke nogen 'safe condition', viser det sig i løbet af de 10 minutter, videoen varer
Aarhus Kunstmuseum. Til 20. juni

KLASSISK
*Pedersøn I serien Dansk Musik i Tusind År er vi kommet til den tredie koncert i rækken og til musikken i Christian IV-tiden. Vi skal høre madrigaler af bl.a. Hans Nielsen og John Dowland samt musik til hesteballetter af William Brade. Musica Ficta synger.
Sø. kl. 20 i Holmens Kirke

*Albinoni Der er koncert med barokmusik for trompet, orgel og sang i Simeons Kirke på Nørrebro i København. Karsten Wegner (trompet), Eva Rudkøbing (sopran), Ane Hoffmeyer og Tina Schelle (mezzo), samt Ulla Kirstein (orgel), opfører værker af bl.a. Albinoni, Scarlatti, Purcell og Fauré.
Ti. kl. 20 i Simeons Kirke, Sjællandsgade 12

*Gubaidulina Der er NUMUS Festival i Aarhus fra 20.-25. apr. Temaet er Tidens Kvinder - der spilles værker af bl.a. Gubaidulina, Alsted, Rise, Marilyn Mazur, Gribbin og Rehnquist. Billetsalg og yderligere oplysninger på tlf. 89 31 82 10.
Ti. er første koncertdag med åbning i Musikhuset Aarhus kl. 19.30 i Lille Sal

*Bruch Aalborg Symfoniorkester har besøg af violinisten Christina Åstrand. Hun skal spille Bruchs violinkoncert nr. 1 med orkestret. Dirigenten Owain Arwel Hughes vil også lede orkestret gennem Dvoraks Karneval - ouverture og Tjajkovskijs Symfoni nr. 4.
On. kl. 19.30 i Aalborghallen

*Beethoven Kunstmuseet Louisiana har besøg af den unge tyske tenor Rainer Trost. Der bliver spillet musik af Beethoven, Schubert og Hugo Wolf til tekster af Goethe.
Trost vil blive akkompagneret af en af pianisten Fritz Swinghammer (det hedder han).
On. kl. 19.30 på Louisiana

JAZZ
*Maiken Ingvordsen er månedens musiker i Øster Farimagsgade 53, København, hvor hun denne torsdag samarbejder med sangeren Maria Kynne og lader sit klaver høre med støtte fra Jesper Bodilsen (bas) og Morten Lund (trommer).
Café Chips to. kl. 20.30

*Marilyn Mazur er igen på turné med sit slagtøj og gruppen Future Song, der fremdeles rummer Hans Ulrik (sax), Eivind Aaseth (guitar), Elvira Plenar (klaver), Klavs Hovman (bas), Audun Kleive (trommer) og Aina Kemanis (sang). I Danmark gæstes
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30 og Magasinet, Odense ma. kl. 20

*Mai-Britt Kramer genoptager det samarbejde med den engelske saxofonist Andy Sheppard, som indledtes i '96, og som nu har affødt cd nr. 2. På bas og trommer som hidtil Jens Skou Olsen og Benita Haastrup.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Tim Christensen var power house-guitaristen i Dizzy Miss Lizzy. Nu har han eget band. Fri luftguitar til alle, småpsykedelisk improvisation og akustiske åndehuller.
Train, Århus to. kl. 21
Stars, Vordingborg lø. kl. 21

*Chillumklud er nostalgibandet til at ende alle nostalgibands. Fascinerende og rædselsfuldt. 60'erne og 70'erne serveret uden tidsforvrænger.
Studenterhuset, Odense to. kl. 22

*Zizidada er en ny dansk duo, der blander Rolling Stones, second hand reggae og charterpop. En slags Shu-bi-dua for Stengade 30-folket.
Gimle, Roskilde to. kl. 21
Fermaten, Herning fr. kl. 21
Skråen, Aalborg lø. kl. 21

*Runrig, britisk folkrockband, der forlængst har lagt de islandske sweatere, og nu fremstår som et moderne bud på en videreførelse af en tusindårig tradition, og så kan man ikke undgå at danse til.
Tobakken, Esbjerg, fr. kl. 20
Vega, København, lø. kl. 20

*UB40 fortsætter deres labour of love med reggae, forklædt som popmusik eller er det omvendt?
K.B. Hallen, Kbh. sø. kl. 20

*dEUS, belgisk avantgarderocks gallionsfigur, er blevet mindre lo fi. Mainstreamspøgelset lurer, vil hard core fans sikkert mene, efter at have hørt cd'en The Ideal Crash.
Pumpehuset, Kbh, ti. kl. 21

*Wayner Kramer, en af punkens guitargudfædre i MC5, har siden midten af 90'erne relanceret sig selv med en musik, der rummes i titlen fra en af hans plader - The Hard Stuff.
Rytmeposten, Odense, on. kl 21

SCENEN
*Rialto Teatret 75 år Næsten lukket i 1998, reddet på stregen, kan det frederiksbergske kvalitetsteater fejre 75-års dag med en gallakoncert. Ghita Nørby, Kim Sjøgren, Anders Ahnfelt-Rønne, Tom McEwan og Ian Burns underholder. Ebbe Kløvedal Reich holder festtalen.
Fr. kl. 20. Rialto Teatret

*Helbredelsen af manden med den visne hånd eller du må godt i numsen
Det Brune Punktum, som er identisk med Lex & Klatten eller Guds blinde øje, de herlige komikere Joof, Frödin og Brygmann præsenterer en folkerevy. "Nu er vinden vendt, sneppen er kommen, vintertrætheden lagt kaminhylden, og forkølelsessåret er sprunget ud."
Bellevue, 17. apr.-22. maj

*Jeg er grim, morderisk musical af Sergi Belbel, Jordi Sanchez og Oscar Roig. Instruktør er Jens August Wille og scenograf Camilla Bjørnvad.
Stærekassen, fra 17. apr.

*Låst ,en moderne danseforestilling om brud på menneskerettigheder. Dansekompagniet med det forpligtende navn Dans over grænser mener, at "tiden hungrer efter forestillinger, der tør fortælle en historie, der tør tage stilling."
Institut Francais, Rosenvængets Allé 34-38. 15-17. apr. kl. 20. Billetter på 20629711

*Dogmeteater nr. 1 - Et dukkehjem - Requiem for Helmer
Scene Kompagniet udsætter Henrik Ibsen for teaterdogme-regler.
KK-Møbler, Grønnegade 45, Århus. Til 17. apr.

*Tone
Camilla Einfeldt og Daimi Gentle prøver kræfter med Suzanne Brøggers hymne til livs- og tusindkunstneren fru Tone.
Til 22. apr. Jytte Abildstrøms Teater, Riddersalen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her